Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Liberalism
Gästkrönika
Att angripa påhitt som bara bekräftar läsarnas fördomar kanske skapar en mysig stämning runt fikabordet, lägerelden eller bland läsarna på sociala medier. Men den den sortens skriverier utvecklar oss inte. Den lär oss ingenting. Vi får inte den opinionsjournalistik vi behöver – utan den vi förtjänar. Och klickar på.
Skola
Han vill tvångsflytta bråkstakar till andra skolor, starta elitklasser och ser inget problem med att samarbeta med SD. ”Inkluderingstanken har gått för långt i svensk skola”, säger det omstridda liberala skolkommunalrådet Axel Darvik (L) i Göteborg.
Han berättar dessutom om:
* Så vill L och M i Göteborg stimulera en ”positiv pluggkultur”. Ett grepp som mötts av hård kritik lokalt.
* Starka känslorna efter besöket på en skola i utsatta området Hammarkullen. ”Man blir verkligen berörd.”
* Därför tror Darvik inte på elevassistenter eller andra outbildade i klassrummen.
Gästkrönika
På tre år har liberalismens starke man i Europa gått från en sorts utstuderad anti-nationalism till att bli en tämligen stark försvarare av samma nationalism. Varför är då detta viktigt? Tja, det gäller att komma ihåg att Sverige inte är ett land som uppfinner idéer eller politiska trender och att mycket av det som hänt i Frankrike de senaste decennierna även har kommit hit i sinom tid.
Gästkrönika
Bristen på mod, för det är det det handlar om, att prata om visioner och ideologier leder både till ett fördummande av den politiska debatten och att vi väljare omöjligt kan veta vad vi röstar på när vi röstar.
Debatt
Visst har en språklig och kulturell gemenskap i många fall varit en gynnsam förutsättning för demokratins framväxt. Det innebär inte att nationalismen fyller en viktig roll idag, eller att de potentiella fördelarna uppväger riskerna, slutreplikerar Andreas Bergström tillförordnad vd på tankesmedjan Fores.
Debatt
Både konservativa och liberala idéer har förändrats. Liberaler förr misstrodde demokrati, som kallades ”pöbelvälde”. Ingen anklagar väl Fores för att vilja avskaffa demokratin för det? Det skriver Dan Korn, tankesmedjan Oikos, i en replik till Andreas Bergström.
Debatt
Tankesmedjan Oikos kommer att få ett stort utrymme – om liberaler inte förmår att debattera konservatism utan att angripa halmdockor. En seriös idédebatt kräver seriösa argument, replikerar Fredrik Hultman, projektledare Frihetlig konservatism på tankesmedjan Timbro.
Debatt
Problemet med tankesmedjan Oikos, som Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson skapat, är varken avsikten eller beteckningen – utan att nationalism och konservatism är ideologier som hör hemma på historiens skräphög, skriver Andreas Bergström, tillförordnad vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.
Debatt
Det är underligt och nästintill tjänstefel av en partistyrelse för ett liberalt parti att låta den svenska utvecklingen gå förbi okommenterad. Det skriver 13 partiaktiva Liberaler från hela landet med anledning av det nu pågående landsmötet.
Demokrati
Att Liberalerna stänger ute allt samarbete med ett folkvalt parti i enskilda frågor är tråkigt. Framförallt så brister man i respekten mot sina väljare när man inte i den mån det är möjligt driver igenom den politik partiet har fått mandat av väljarna att genomföra.
Demokrati
Vad kan Liberalerna och Sverigedemokraterna i svenska kommuner uträtta tillsammans? I princip ingenting. Vi delar inte människosyn och våra värderingar är oförenliga. Liberaler kan därför aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, skriver Anna-Lena Johansson (L) kommunalråd Sollentuna.
Gästkrönika
Världsordningen är till synes i upplösning. Men hotet mot demokratin i väst kommer idag framförallt inte från liberala institutioner som begränsar den antika friheten, utan från dem som vill inskränka friheten – i folkets namn.
Demokrati
För oss som minns Moderaterna som ett frihetsparti är M-kvinnornas utspel om fler pappamånader märkligt. Men restriktionsvänner i alla partier tenderar att mötas över partigränserna. Den som vill lösa andras problem slutar dock lätt med att vilja bestämma hur de ska leva, som nu när M vill använda pappamånader som integrationsinstrument. Det är inte rätt väg, menar Mattias Svensson, liberal författare och skribent.
Demokrati
För att utvecklingen med ökande klyftor ska avstanna krävs det att arbetarrörelsen bryter med det tänkande som gör jämlikhet till en fråga om chanser i ett tävlingslopp där flertalet är förlorare. I denna fråga borde arbetarrörelsens båda partier, S och V, kunna enas och gå på offensiven.
Gästkrönika
Det brukar ibland sägas att det inte längre är någon skillnad mellan höger och vänster i politiken. Att den konfliktlinje som präglade 1900-talet har spelat ut sin roll. Och i det tomrum som uppstått växer den religiösa extremismen, nationalismen och andra liknande ”postpolitiska” konflikter. Jag är övertygad om att detta inte stämmer.
Gästkrönika
När jag lyssnade på Turkiska Riksförbundets vice ordförandes tal om död och hundar slogs jag plötsligt av att talet var så förfärligt att det paradoxalt nog var tur att han höll det. Inte minst tur för armenierna. Det är viktigt att få veta vilka idéer som finns därute, även om de är förfärliga.
Kommunpolitik
Många folkpartister måste lägga band på driften att komma med fiffiga förslag, skriver FP-medlemmen Ulf Schyldt. Lös grundläggande myndighetsutövning innan nya uppgifter läggs på. Frihet är svårt att reglera fram och insikten som följer av detta måste vara prioriteringar och begränsade ambitioner.
Demokrati
Folkpartiet är alltför räddhågset och opinionsstyrt, menar Telason Getachew, som förespråkar en ny inriktning bortom kravliberaler och socialliberaler. Ska FP dö som ett folkparti eller möta framtiden som ett renodlat liberalt parti?
Demokrati
En mer liberal grön politisk inriktning möjliggör en ny och bredare berättelse för vad Miljöpartiet och regeringen vill med Sverige. Ett politiskt inkluderande nationellt projekt som gör näringslivet till medaktör i den gröna omställningen görs bäst med ett parti som kan locka väljare över blockgränsen, istället för ett som positionerar sig mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, skriver Paulo Silva i ett svar till Birger Schlaug.
Perspektiv
Just nu är det högkonjunktur för antiliberalism. Den traditionsvurmande nationalisten Vladimir Putin har fått allt fler vänner på den europeiska politiska arenan, både till höger och vänster. De extrema och radikala rörelserna förenas i tron att en ny värld är både möjlig och nödvändig. De avskyr världen vi lever i, påpekar författaren Per Svensson.