Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Lena Hallengren
Sjukvård
Regioner och kommuner ska vara skyldiga att hjälpa varandra vid kris eller krig, och staten ska kunna peka med hela handen om någon inte vill. Regeringens utredare föreslår också att staten ska kunna besluta om katastroftillstånd.
Sjukvård
Antalet personer som vårdas för covid-19 har ökat stadigt i takt med omikronvariantens höga smittsamhet. Men enligt flera regioner kan siffrorna vara missvisande eftersom även patienter som lagts in av andra skäl ingår i statistiken, rapporterar Dagens Nyheter.
Sjukvård
Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Kommuner och regioner bör se till att anställda som kan arbeta hemifrån gör det, meddelar regeringen. ”Hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna”.
Debatt
Sveriges regioner behöver nya verktyg för att kunna leverera rätt vård i rätt tid, inte mer byråkratiskt krångel. Det skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M) i en slutreplik om regelverket för att upphandla sjukvård.
Sjukvård
Att möta dem som drabbats hårt av besöksförbudet i äldreomsorgen har varit tungt för socialministern, som under det intensiva pandemiåret själv blev cancerpatient. Nu nämns hon som partiledarkandidat och säger att hon är bekväm i rampljuset.
Debatt
Många privata vårdgivare har kapacitet att hjälpa Region Skåne att beta av vårdskulden. Men för att det ska kunna ske behöver regeringen tillfälligt låta oss direktupphandla utan orimliga byråkratiska hinder, skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M).
Debatt
Som socialborgarråd i Stockholms stad och ansvarig för landets största socialtjänst ser jag att det finns det flera brister i utredningen om en ny socialtjänstlag som regeringen måste åtgärda. Socialminister Lena Hallengren (S), behöver våga vara offensiv och lägga fram ett nytt lagförslag som på riktigt utgår från barnets bästa, skriver Jan Jönsson (L)
Debatt
Vi behöver inga fler folk-SMS eller presskonferenser där regeringen skyller på allt och alla. Sverige behöver en regering som tar smittan på allvar, visar tydligt ledarskap och tar på sig ansvaret för misstagen som gjorts, skriver riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M).
Debatt
Kompetenslyftet för äldreomsorgen är en historisk satsning som vi nu ska bredda och skala upp ytterligare under de kommande åren. Fler anställda med rätt kompetens, färre tidsbegränsat anställda och fler heltidsanställda kommer att bidra till att stärka äldreomsorgen, skriver socialminister Lena Hallengren, Kommunals ordförande Tobias Baudin och SKR:s ordförande Anders Knape.
Debatt
Den 1 januari 2017 avskaffades patientavgiften i Region Sörmland. Intentionerna må ha varit goda, men beslutet har dessvärre kommit att utgöra ett återkommande huvudbry i resterande län när alla landets patienter kunnat erbjudas kostnadsfri vård hos digitala vårdgivare genom Sörmland, samtidigt som notan landat hos övriga regioner skriver de moderata regionråden Tobias Nässén och Magnus Leivik.
Debatt
Vi välkomnar utredningen om socialtjänstens framtids förslag att socialtjänstens verksamheter ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi beklagar samtidigt att utredningen inte valt att förändra socialtjänstens grundstruktur. Politiken är alltjämt överordnad professionen, skriver Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers.
Debatt
Tolkanvändares liv sätts på paus i väntan på utredningar som aldrig tycks leda till beslut. Behovet av en fungerande tolktjänst är dock fortsatt stort och riskerar att vara det på obestämd framtid om socialminister Lena Hallengren (S) inte tar ansvar för frågan, skriver företrädare för Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning (DHB).
Debatt
Regeringen lyssnar och litar på Folkhälsomyndighetens råd när det gäller corona. Det borde den även göra nu när Folkhälsomyndigheten rekommenderar att avkriminalisering av eget bruk av narkotika utreds, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).
Debatt
Kommunerna får klara sig själva – det blir inga statliga medel för att stötta barn och ungdomar med en frihetsberövad förälder. Regeringens besked är ett slag i ansiktet, skriver föreningen Bufff, Barn ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse.
Debatt
Nej Lena Hallengren, jag krigar inte emot den svenska välfärdsmodellen. Tvärtom. Jag krigar för att det behövs ett fundamentalt nytt grepp om sjukvårdens organisering för att slå vakt om välfärden, skriver Irene Svenonius (M) finansregionråd Region Stockholm.
Gästkrönika
Vi har nästan ingen säker kunskap alls om unga med könsdysfori, utöver att antalet som söker vård ökat enormt i alla västländer under senaste årtiondet. Den färska rapport från SBU som ska redogöra för kunskapsläget rätar inte ut många frågetecken.
Gästkrönika
I 20 år har den nationella hjälplinjen varit en jourtelefon för personer med psykiska problem. Trots att linjen måste vara den mest kostnadseffektiva satsning mot psykisk ohälsa som gjorts – en krona per invånare och år – ska den nu läggas ned.
Debatt
Vi skulle vilja se finansminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S) gå fram till de gamla och sjuka och förklara för dem varför skattesänkningar för rika män i Danderyd är viktigare än en vård som fungerar, skriver Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson och vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö.
Debatt
Socialstyrelsens uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi kommer att breddas så att den inte bara omfattar anhöriga till äldre utan även anhöriga med närstående som är långvarigt sjuka eller har en funktionsnedsättning skriver socialminister Lena Hallengren (S) och riksdagsledamoten Lina Nordquist (L).
Debatt
1,3 miljoner anhöriga hjälper regelbundet en närstående att klara sin vardag. Men när regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi är en stor del av denna grupp exkluderad. Den nya strategin omfattar enbart anhöriga till äldre. Det är oacceptabelt, skriver förbundsordföranden för Anhörigas Riksförbund Ann-Marie Högberg.
Debatt
Socialtjänstens arbete – och avgörande beslut i människors liv – kan inte vara beroende av vilken politisk majoritet som för tillfället styr i en kommun. Men vi har just sett hur lättvindigt det kan ske och hur rättssäkerheten sätts ur spel. Nu behöver socialminister Lena Hallengren (S) agera, skriver företrädare för Akademikerförbundet SSR.
Debatt
Vi ligger efter jämförbara länder vad gäller grundläggande politiska åtgärder som krävs för att dra nytta av precisionsmedicin. Vi manar därför regeringen att prioritera frågan, lära av andra länder och agera handlingskraftigt, skriver företrädare för Agenda för hälsa och välstånd.
Debatt
Det finns dilemman som är svåra att förstå och hantera för ett barn vars syskon har en funktionsnedsättning eller sjukdom, men med information, råd och stöd kan vuxenvärlden göra det betydligt lättare för en hel del barn, skriver företrädarna för Bräcke diakonis projekt Vuxensyskon Rakel Lornér och Maria Blad.
Debatt
Efter flera förspillda år är det bra att en nationell demensplan nu kommer på plats, men regeringen Löfvens senfärdighet och ovilja att prioritera de demenssjuka är anmärkningsvärd, replikerar Kristdemokraternas vice partiledare Jakob Forssmed och äldrepolitiske talesperson Michael Anefur.
Debatt
Vi hoppas att socialminister Lena Hallengren ser allvaret i konsekvenserna av Läkemedelsutredningens förslag. Apoteken kan inte bibehålla en god servicenivå över hela landet om 30 procent av företagens samlade resultat raderas, skriver Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.
Kommunpolitik
Återinförd kömiljard, ingen vinstbegränsning och fritt fram för fler vårdval. Det är den politik socialminister Lena Hallengren (S) ska driva enligt januariavtalet. Men hon tycker inte att hon har behövt kompromissa med sin övertygelse.
Debatt
Vi efterlyser en tydlig plan från regeringen hur utvecklingsarbetet inom psykiatrin ska utformas närmaste åren. Utan tydliga signaler ökar risken att arbetet bromsas in och att kompetens och kontinuitet går förlorad, skriver Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) som representerar 13 patient-, brukar- och anhörigorganisationer.
Debatt
Den växande psykiska ohälsan är en av svensk vårds största utmaningar. Här måste den nya ministern Lena Hallengren visa ledarskap. Personalbristen, hot och våld mot vårdpersonal, regionernas allt sämre ekonomi samt vårdköerna är andra frågor som måste prioriteras.
Socialtjänst
Personlig assistans handlar om att få leva sitt liv så likt andra människor som möjligt. Att leva– inte bara överleva. En assistans som ger trygghet är därför så mycket mer än rätten att kunna äta och andas, skriver Josefin Mikaelsson chefsjurist på Humana Assistans.
Play
Vad händer i vården om Lena Hallengren blir socialminister? Hur kan rikspolitiker styra vården och landstingen? Nuvarande socialministern vill ha mer statligt ansvar. Vad vill Socialdemokraterna? Lena Hallengren, Socialdemokraternas socialpolitiska talesperson, intervjuas av Cecilia Granestrand, journalist på Dagens Samhälle.