Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Ledare
Löner & avtal
Männen är flest. Men kvinnorna tjänar mest. Dagens Samhälle har kartlagt lönerna för 213 kommunala förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad. Bäst betald är en kvinnlig stadsutvecklingsdirektör i Stockholmsregionen. Hon tjänar 88 000 kronor mer än chefen med lägsta lönen.
Ledarskap
Samarbete med politiken tar över som kommundirektörernas svåraste utmaning i år, visar årets kommundirektörsenkät. Lika högt bland utmaningarna hamnar styrningen av ekonomin i mycket omvälvande tider.
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Ledarskap
Att basera en styrmodell på tillit är olämpligt och rent av omöjligt. Det hävdar sex forskare i en rapport från SNS. ”Det kan behövas mer kritiskt tänkande och ifrågasättande i välfärden snarare än mer tillit”, säger en av forskarna som föreslår en ny modell.
Ledarskap
Flera skjutningar låg bakom Eskilstunas senaste stabsläge. Norrköping tog efter ett massivt it-angrepp till samma åtgärd före jul. Erfarenheterna från pandemin har bidragit till att göra båda kommunerna mer snabbfotade.
Löner & avtal
Expansiva Skellefteå toppar löneligan för förvaltningschefer i Norrland. Lönerna ligger skyhögt över snittet i jämförbara kommuner i hela landet.
Men det är ingen Northvolt-effekt, enligt kommundirektören som dock . ”Framåt är det förstås en farhåga”, säger Kristina Sundin Jonsson.
En annan kommun som utmärker sig är Norrköping.
Löner & avtal
Bli inte för smickrad. Ha is i magen. Och begär rejält betalt när du erbjuds att bli högre kommunal chef. ”Många missar tyvärr det här tillfället att förhandla upp sin lön”, säger Visions ledarskapsexpert Jonas Karlsson.
Löner & avtal
Malmö är landets tredje största stad. Men hamnar först på elfte plats i löneligan för landets förvaltningschefer. Linköping sticker ut – och runt Stockholm kryllar det av höga kommunala ledare med över 100 000 kronor i månadslön. ”Vi vill ha de bästa cheferna”, säger Nackas stadsdirektör.
• Kartläggning: Så mycket tjänar toppcheferna i din kommun.
Ledarskap
Åtta av tio arbetsgivare får underkänt i Arbetsmiljöverkets granskning av arbetsmiljöarbetet i branscher som är särskilt utsatta för hot och våld. Det handlar bland annat om hvb-hem, LSS-boenden och kollektivtrafiken.
Ledarskap
Att anlita konsulter för att lära sig bygga tillit är meningslöst – om inte arbetsplatsen har rätt organisatoriska förutsättningar. Det säger forskaren Annika Härenstam, som studerat tilliten från politik till utförarled i en mellanstor kommun.
Löner & avtal
”Vi går åt rätt håll. Men det har tagit tid”, säger Kalmars kommundirektör Annette Andersson.
DS har kartlagt lönerna för över tusen kommunala förvaltningschefer. Och det visar sig att kvinnorna tjänar mer än männen på samtliga förvaltningar – utom en.
Ledarskap
Den nya regeringen verkar inte vilja driva frågan om tillitsbaserad styrning lika starkt som den föregående.
En av styrningsmodellens främsta förespråkare, Louise Bringselius, skulle önska sig ett starkare stöd, men håller samtidigt med ministern: ”Alla behöver inte jobba med tillit”.
Demokrati
Den 2 februari väljer Centerpartiet ny partiledare. Tre kandidater är beredda att efterträda Annie Lööf. Här ger de besked i heta frågor.
Muharrem Demirok: Jag borde ha berättat för länge sedan.
Daniel Bäckström: Det är oerhört långt till både V och SD.
Elisabeth Thand Ringqvist: Jag har blivit påklistrad många saker.
Demokrati
Söderhamn, Mörbylånga och Arjeplog. Alla ville de bort från stuprörstänket och har växlat över till en enda superförvaltning. ”Vi får ett bättre helhetsperspektiv”, säger kommundirektör Ann Willsund i Mörbylånga.
* Lista över alla kommuner med superförvaltningar.
Regionpolitik
Region Jämtland Härjedalens rekryteringsgrupp vill att Sara Lewerentz blir ny regiondirektör. Hon jobbar i dag med digitalisering i Västerbotten. ”hon känns helt rätt för oss”, säger tillträdande RSO Bengt Bergqvist (S) i ett pressmeddelande.
Arbetsvillkor
Den nya regiondirektören i Stockholm Emma Lennartsson får tiotusentals kronor i lägre lön än vad den nyss avgångne regiondirektören Carina Lundberg Uudelepp hade. ”Varje lön baseras individuellt”, kommenterar den S-styrda regionledningen.
Ledarskap
Nya styret i Region Stockholm utser Emma Lennartsson att ta över högsta chefsposten i regionen. Hon har tidigare varit regiondirektör i Uppsala och har en bakgrund som statssekreterare till såväl Magdalena Andersson som Stefan Löfven.
Ledarskap
Nu blir det hårdare regler för dygnsvila i kollektivavtalet. Chefer inom bland annat omsorg och räddningstjänst måste gå igenom alla scheman, och många kommer behöva göra om dem. ”Det kan bli tufft för vissa verksamheter att hantera”, konstaterar SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.
Arbetsvillkor
Bibliotekarier, bygglovshandläggare och badvakter måste numera vara beredda på att bli hotade på jobbet. ”Utsattheten verkar öka”, säger psykologen Alexander Tilly.
Ett nytt webbverktyg med konkret stöd och checklistor kan höja säkerheten på arbetsplatser.
Debattsvepet
Det är inte chefen - det är arbetsmiljön. Fem forskare gör idag upp med fikabordsmyten att chefen är störd i huvudet. På annat håll i debatten vill KDU ha kärnvapen i Sverige, centerns partiledarkandidat vill ha ett sammanhållet Sverige och S-kvinnor ett Sverige som står upp mot Turkiet.
Ledarskap
Sju av landets regioner jagar ny regiondirektör. En i raden är Region Stockholm där det nya S-ledda styret två månader efter valet fortfarande inte har lyckats tillsätta topptjänsten.
”Det är en balans att brinna lagom mycket för uppdraget”, säger Carina Lundberg Uudelepp, nyss avgången regiondirektör i Stockholm.
Ledarskap
Helsingborg gör verklighet av tillitsbaserad styrning. Försöken med ”självstyrande team” innebar att rektor Johanna Kriström på Komvux kunde ge medarbetarna mer ansvar.
”Själv ville jag få mindre inflytande över detaljer. Och det fick jag.”
Kompetensförsörjning
När det blågröna styret i Stockholm nyligen ersattes med ett rödgrönt byttes också stadsdirektören ut. Efterträdaren får tiotusentals kronor lägre lön än sin föregångare. ”Jag tänker att det ändå är en väldigt hög lön”, säger nye stadsdirektören Fredrik Jurdell.
Ledarskap
När kostchefen i Lycksele ändrade skolmatsedeln möttes han av så mycket kritik att kommunen drog tillbaka beslutet. Enligt chefsorganisationen Ledarna blir det mönstret allt vanligare i offentlig sektor. ”Ytterst oroväckande”, säger förbundsordförande Andreas Miller.
Kompetensförsörjning
”Att ha en outsider som alla vet bara är där en tillfällig tid kan vara en fördel”, säger arbetslivsforskaren Viktoria Rubin som berättar om:
• Fördelarna med interimschefer
• Så krattar beställaren manegen
• Den höga kostnaden
Kompetensförsörjning
Inte ett enda napp. Då fick högsta chefen ta på sig en tjänst till. ”Dygnet har 24 timmar”, förklarar Åsa Bellander, regiondirektör och tillförordnad hr-direktör i Region Västernorrland.
Ledarskap
Vallentuna kommun hindrade medarbetare från att intervjuas om Sveriges nya kulturminister – men hävdar att man gjort det för att de många frågorna påverkade medarbetarnas arbetssituation. Tilltaget möts av kritik från yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
”Det är fullständigt bisarrt, i synnerhet i det här fallet, där det finns ett stort allmänintresse”, säger han.
Organisation
Utan attiydförändring – ingen personal. Det menar framtidsspanaren Troed Troedson som tycker att det är dags att kommunerna slutar racka ner på sig själva. Och så ger han exemepel på hur offentlig sektor kan bli mer agil.
Regionpolitik
Fem av landets 21 regioner har regiondirektörer som bor utanför länet de verkar i. Så länge direktören har lokalkännedom och är tillgänglig behövs inget krav om lokalt boende, anser alla fem.
Arbetsvillkor
Allt färre kommuner och regioner använder sig av tidsbegränsade chefsförordnanden. ”Vi måste erbjuda attraktiva villkor om vi ska konkurrera om bra chefer”, säger hr-chef Lena Gustafsson på Växjö kommun.
• Lista: Kommuner och regioner som tidsbegränsar avtalen
Hållbarhet
I en ny pilotstudie drar forskare flera lärdomar av hur Agenda 2030-målen bäst uppnås. Alvesta är en av sex kommuner som deltagit. ”Utan förankring i politiken är det svårt att driva frågorna”, säger kommuntoppen Per Ribacke (S).
Arbetsvillkor
Politisk storm, stora rubriker och konflikt inför öppen ridå. Personalchefen i Eda tvingades bort och köptes ut under stor dramatik. ”Det var en chock att man kunde bli behandlad så efter 20 år i kommunen”, säger Jessica Rydström efteråt.
• Så hanterade hon smällen
• Så tänkte chefen som gav henne nytt jobb direkt
• Gamla chefen: ”Då sjönk förtroendekapitalet”
Hållbarhet
Bra läge, hög utbildningsnivå och gynnsam demografi. Det har toppkommunerna gemensamt – men det räcker inte för att lyckas.
DS har tagit reda vilket arbete som krävs för att nå målen i Agenda 2030.
• Så ligger din kommun till med att nå FN:s hållbarhetsmål
Ledarskap
Att mäta är nödvändigt – men vi måste veta vad vi ska ha siffrorna till. Tom S Karlsson, ekonom på Förvaltningshögskolan i Göteborg, hävdar att offentlig sektor är på väg in i New Public Management 2.0. ”Att jaga minuter i hemtjänsten är en avart”, säger han.
Ledarskap
De klev in på vingliga ben – nu står SD-styret stadigt. Efter valet 2018 fick kommunchefen Lars Ericsson uppgiften att lotsa in oerfarna politiker till makten i Sölvesborg.
Så ser han på grälen i kommunen, sin tjänstemannaroll och JO-anmälan han fick efter att ha rutit till på skarpen. ”De hade gått för långt.”
Arbetsvillkor
Att som chef bli utköpt av sin arbetsgivare kan vara omstörtande. Men det behöver inte vara slutet för din karriär. ”En del får till och med nytt jobb innan vi har hunnit bli klara med påskriften”, säger chefsombudsman Birgitta Wrede på Vision.
Arbetsvillkor
Tidigare socialchefen Magnus Lublin blev paria på arbetsmarknaden när han fick sparken från Upplands Väsbys kommun under pandemin. Så kom han tillbaka till arbetslivet: ”Jag vill ge ett råd till dem som är kollegor till någon som tvingas bort från sitt jobb.”
Demokrati
Många av fackförbundet Akavias medlemmar som arbetar i offentlig sektor är otrygga med att rapportera oegentligheter till media. Chefer måste arbeta mer med information om lagar och regler, anser förbundets expert Anna Nitzelius.
Kompetensförsörjning
Brustet förtroende ligger bakom nästan alla utköp. Men de behöver inte vara ett misslyckande. ”Ibland kan det vara bättre för båda parter att göra det möjligt för chefen att göra ett omtag i karriären”, säger chefsrådgivare Per Karseland på Ledarna.
Kompetensförsörjning
En tredjedel av landets kommuner och regioner har under de två senaste åren köpt ut högre chefer i förtid. Utköpen har kostat skattebetalarna över 60 miljoner kronor, visar en undersökning Dagens Samhälle har gjort.
”Alternativet var att ha en verksamhet som inte fungerar”, säger kommunchef Anders Andersson i Eda.
Regionpolitik
Ulf Bergman tar över som tillförordnad regiondirektör i Region Norrbotten efter Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Vi har fortfarande ett ansträngt läge, säger han om den hårt kritiserade personalsituationen vid Sunderby sjukhus i Luleå.
Ledarskap
Peter Danielsson (M) lovar att det inte blir för mycket Helsingborgsperspektiv när han ska leda SKR tillsammans med sin tidigare stadsdirektör. Och är beredd att ta diskussionen om organisationens makt och brist på transparens.
Ledarskap
”Politiker kortsluter organisationen”. Fackförbundet Ledarna får starka signaler om att konfliktnivån höjts mellan kommunchefer och ledande förtroendevalda. Ordföranden Andreas Miller ger sin syn på vad som krävs för fred i ”gränslandet”.
• Tilliten - offentlig sektors prematura bebis: ”En jätteresa”
• Stora skandalen - så gjorde Miller för att återfå medlemmarnas förtroende
• Så gör du som chef när politiken fattar olagliga beslut
Ledarskap
På tisdagsförmiddagen meddelades att Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson lämnar sitt uppdrag. Beslutet har föregåtts av stark kritik. Nu har regionstyret meddelat hur de vill arbeta framåt och lösa personalkrisen.
Ledarskap
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson i Norrbotten avgår. Beskedet kom på tisdagsförmiddagen, dagen efter att drygt 170 läkare gått ut och riktat skarp kritik mot henne och personalsituationen vid Sunderby sjukhus.
Ledarskap
En atlantångare som behöver svänga. Så beskriver civilministern skiftet från New Public Management till metoden på modet: tillitsbaserad styrning. I DS nya tv-format ger vi dig verktygen du behöver.
Du får bland annat:
✓ Bakgrunden – därför införs tillitsbaserad styrning
✓ Heta stolen med civilministern
✓ Bästa tipsen till chefer som vill leda med tillit
✓ Vardagsjobbet som gjort skillnad i Lund
Ledarskap
I oktober blir SKR-direktören och tidigare polisen Håkan Sandahl ny högsta chef i Västra Götalandsregionen. För Dagens Samhälle avslöjar han sin nya lön och hur han ska leda andra chefer.
Ledarskap
Forskaren Maria Fors Brandebo vet vad som kännetecknar en destruktiv chef. Motsatsen är att leda med tillit – men ibland kan gränsen vara hårfin.
• Så får ledaren medarbetaren att anstränga sig lite extra.
• Undvik nybörjarmisstagen.
• Då är det omöjligt att skapa tillit.
Demokrati
Tidigare chefer i Markaryd anklagar KD-profilen Bengt Germundsson för toppstyre. Dramatiska konflikter har blivit vanligare, konstaterar Rolf Solli som forskat på varför ledande tjänstemän slutar. ”Det verkar inte hjälpa”, konstaterar han om nya metoden mot friktion.
Ledarskap
I 20 år har Bengt Germundsson (KD) varit Markaryds ledande politiker. Nu anklagas han för att detaljstyra och bestämma för mycket. I DS ger toppolitikern sin syn. ”Min långa erfarenhet kan ge ett maktövertag”.
Ledarskap
Karlstad har sju tidigare chefer anställda som seniorkonsulter. ”De känner oss utan och innan och kan börja leverera snabbt”, säger kommunens hr-direktör. Men för seniorkonsulten gäller det att inte konkurrera med sin efterträdare.
Ledarskap
Hur kan nudging bli ett framgångsrecept för att ändra medborgares beteende? Är det de traditionella mediernas kanaler eller de egna som ska få mest uppmärksamhet från kommunikationsavdelningen? Branschexperter svarar på frågor om de viktigaste utmaningarna.
Kompetensförsörjning
Allt fler anställda inom vård, omsorg och utbildning vill gå i pension i förtid. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Nu ska sex fackförbund samarbeta för att förbättra arbetsmiljön. ”Våra medlemmar betalar med sin hälsa”, säger Veronica Magnusson, Vision.
Ledarskap
Det finns ”utmaningar”, konstaterar Dalarnas regiondirektör Karin Stikå Mjöberg. Detta sedan hon träffat de chefer som larmat om tystnadskultur i regionen efter senaste tidens chefskarusell och hårda uttalanden från regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M). ”Våra medarbetare ska känna sig trygga och motiverade”, skriver regiondirektören.
Ledarskap
Högre nivåer av ångest och stress än Försvarsmaktens anställda som kom hem från Afghanistan. Det visade Södertälje sjukhus och Region Östergötlands screening av vårdpersonalen efter pandemin. Att få personalen på rätt köl kommer att ta tid.
• Så jobbas återhämtningsskulden bort.
• Metoderna som INTE hjälper mot stress.
• Nya arbetstidsmodellen som ska locka tillbaka IVA-personalen.