Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Lärare
Skola
Skolminister Lotta Edholm (L) öppnar för att skärpa lagstiftningen vad gäller kontroller av blivande skolpersonal. Det handlar om att se över om fler brott ska inkluderas i det registerutdrag som den jobbsökande visar upp för arbetsgivaren.
Skola
Lärare som påtalar brister i verksamheten blir straffade. Störst är problemen i vinstdrivande skolor, men de finns även i kommunala skolor. Det konstaterar lärarförbunden i en ny rapport om tystnadskulturen i skolan.
Organisation
Utan attiydförändring – ingen personal. Det menar framtidsspanaren Troed Troedson som tycker att det är dags att kommunerna slutar racka ner på sig själva. Och så ger han exemepel på hur offentlig sektor kan bli mer agil.
Kommunpolitik
Ulf Kristersson blir ny statsminister och i samarbetsavtalet mellan M, L, KD och SD finns en rad punkter som berör kommuner och regioner. DS listar de viktigaste förändringarna som är att vänta.
• Informationsplikten du bör känna till
• Socialtjänstens utökade ansvar
• Förändringarna som gäller friskolor
• Beskedet om kommunala läkare
Redaktionskrönika
Dagens Samhälle har en stolt tradition av att kartlägga brännande frågor för beslutsfattare i offentlig sektor. Hittills i år har redaktionen borrat i ett trettiotal olika fenomen på djupet – här är sex av de mest lästa granskningarna.
Gästkrönika
Fokuset på auktoritet och bestraffning i skolan kommer att ytterligare minska intresset för att hjälpa elever som beter sig normbrytande. Risken att ännu fler elever med NPF sorteras bort är enorm, skriver Jiang Millington.
Skola
Körläsning och rollspel. Det är inslag i suggestopedi, en undervisningsmetod som används inom sfi i flera kommuner och som nu får skarp kritik. ”Det är inte så att vi bara leker med ramsor, dansar och spelar teater som en del verkar tro”, kontrar sfi-rektor.
Skola
”De har hört att vi har Sveriges bästa skola”. Ryktet går om den lilla värmländska kommunen där så gott som alla lärare har rätt kompetens. Skolor i glesbygd har annars svårt att rekrytera, visar DS granskning.
• Hela listan: Så ser lärarbehörigheten ut i din kommun.
• Oväntade kommuner i topp.
• Kommunen i botten – ”Skolan inte likvärdig.”
Skola
9 procent behöriga lärare på en skola – 100 på en annan. Det är skilda världar i landets klassrum, visar DS granskning. Högutbildades barn har mycket större chans att undervisas av legitimerad personal. ”Klassamhället cementeras”, kommenterar kommunalråd.
• Botkyrkas superlärare rycker ut för att stötta svaga skolor.
• Tricken Västerås tar till för att locka kompetens.
• Listor: Här är skolorna med högst/lägst andel behöriga lärare.
Skola
Hur får man 500 akademiker att söka 40 utbildningsplatser för att bli lärare? Det vet stiftelsen Teach for Sweden som vill hjälpa fler elever att klara skolan. ”Våra lärare väljer att jobba på de mest utsatta högstadieskolorna”, säger chefen Ida Karlberg Gidlund.
Debatt
Systematiska och landsomfattande brister och en regering som länge duckat för ett samlat nationellt ansvar – detta har bidragit till att fasthålla en undermålig och godtycklig svenskundervisning, skriver liberalerna Fredrik Malm och Sara Wettergren.
Sjukvård
Det behövs förstärkt straffrättsligt skydd för hälso-och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal och utbildningspersonal inom skolväsendet som utsätts för hot och trakasserier, enligt ett förslag som lämnas över till regeringen.
Debattsvepet
Lärarnas riksförbund uppmanar regeringen att inte missa en historisk möjlighet.
Utan Miljöpartiet kan Socialdemokraterna äntligen ta tag i klimatpolitiken – samtidigt måste Magdalena Andersson undanröja osäkerhet för svensk industri.
Det är några av ämnen i dagens debattsvep. Dessutom: Pensionsåldern, Arbetsförmedlingen och vindkraft.
Debatt
Efter flera års väntan finns äntligen ett förslag från regeringen som syftar till att införa ett så kallat professionsprogram för lärare. Men tyvärr är regeringen på väg att missa en historisk möjlighet att bygga upp ett program med rätt utformning. Med vissa justeringar kan dock professionsprogrammet bli något riktigt bra för svensk skola, skriver Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet.
Gästkrönika
Det vore olyckligt om skolan hamnade i ett läge där vi tvingats ge upp och anställer fjärrlärare i olika ämnen. Det blir något av en dystopi om lärare sitter i storstäder eller på Rivieran och undervisar elever som bor i glesbygd.
Debatt
Det står naturligtvis medlemmar och förtroendevalda fritt att uppmana ledningen lärarförbunden att driva ännu kraftfullare opinion mot skolor som drivs av aktiebolag. Men skoldebatten skulle må bra av ett mer sansat tonläge, replikerar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.
Debatt
Lärarförbunden behöver från centralt håll höja sina röster och vara med i arbetet att punktera den böld som välfärdsparasiterande koncernskolor utgör, skriver flera medlemmar och förtroendevalda från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund
Debattsvepet
Hot och våld drabbar högstadielärare, visar en rapport från Lärarförbundet. Fler börsnoterade skolbolag är bra för skolan, skriver Tellusgruppen och Liberalerna har på dagens debattsidor fått med två artiklar om sina förslag för att stoppa våldsbejakande islamism och ungas kriminalitet.
Skola
Han vill tvångsflytta bråkstakar till andra skolor, starta elitklasser och ser inget problem med att samarbeta med SD. ”Inkluderingstanken har gått för långt i svensk skola”, säger det omstridda liberala skolkommunalrådet Axel Darvik (L) i Göteborg.
Han berättar dessutom om:
* Så vill L och M i Göteborg stimulera en ”positiv pluggkultur”. Ett grepp som mötts av hård kritik lokalt.
* Starka känslorna efter besöket på en skola i utsatta området Hammarkullen. ”Man blir verkligen berörd.”
* Därför tror Darvik inte på elevassistenter eller andra outbildade i klassrummen.
Debattsvepet
Det måste bli ekonomiskt hållbart att ta hand om de sjukaste patienterna i primärvården, menar Svensk förening för allmänmedicin. Personalen på Iva är nära utmattning, varnar läkare. Regeringens strategi för regional utveckling saknar prioriteringar för att stärka den ideella sektorns arbete, skriver Bygdegårdarnas Riksförbund och lärare konstaterar att elever inte får den utbildning de har rätt till.
Skola
Ett nytt avtal är klart för 200 000 lärare och skolledare. Avtalet stadgar att varje kommun ska ta fram en plan för arbetstagarnas arbetsmiljö och lönebildning senast i mars 2022. ”Det blir till delar betungande” säger SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl.
Demokrati
Lärarassistenter är en yrkesgrupp på frammarsch. På bara ett år har det skapats 700 nya heltidstjänster. Hög tid att utvärdera effekten, anser Lärarnas riksförbund. ”Man talar ofta om att det är bra med fler vuxna i skolan, men det viktiga är ju vad dessa vuxna gör”, säger ordföranden Åsa Fahlén.
Löner & avtal
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand vill inte kommentera förslaget från Lärarnas Riksförbund (LR) om en ny federation för Sveriges lärare. ”De valde att göra en egen utredning. Då är det inte min sak att tycka till om deras interna processer.”
Löner & avtal
Alldeles för många kommuner har misslyckats med att uppvärdera erfarna lärare och att minska arbetsbelastningen. Med den ingången från de fackliga organisationerna drar förhandlingarna om ett nytt läraravtal nu i gång.
Debatt
Vi, om några, är fullt medvetna om vilket ansvarsfullt och tufft arbete rektorerna har, bland annat när det gäller kompetensförsörjningen inom skola och förskola, replikerar Kjell Hedwall avdelningschef på Skolverket.
Debatt
Svårigheterna att leva upp till alla krav och förväntningar på skolan har aldrig varit större än nu under pågående pandemi. Att Skolverket i det läget väljer att utmåla rektorerna som inkompetenta och illvilliga snarare än de lokala hjältar som de faktiskt är, riskerar att lägga sten på börda, skriver Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson.
Debatt
Jag blev lärare för att jag tror på kunskap och bildning och på utbildningens emancipatoriska kraft. Men i dagens skola är elever och föräldrar i stället kunder vars preferenser ska tillfredsställas på en marknad. Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén förklarar varför hon skrivit under läraruppropet ”Vi anklagar!”.
Debatt
Kraven på lärarna måste minska under pandemin. Därför har Lärarförbundet skickat en skrivelse till regeringen med krav på åtgärder för att minska den oerhörda arbetsbelastning som i dag är lärares vardag. Bland annat bör det blir möjligt att avstå från att sätta betyg i årskurs 6 till 8 och kravet på att genomföra utvecklingssamtal bör tas bort, skriver förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Kommuner och fristående skolhuvudmän upprätthåller inte rekommendationerna för att hålla tillbaka smittspridningen. Varannan lärare har fått ganska eller mycket dåliga förutsättningar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det visar en ny undersökning från Lärarförbundet, skriver dess ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Kompetensförsörjning
Läraravtalet 2018 har lett till bra idéverkstäder. Men allt stupar på pengarna, hävdar lokala lärarfackliga företrädare. ”Det har blivit en tvärtemot-trend jämfört med allt det fina avtalet talade om”, säger Andrea Meiling, Lärarförbundets ordförande i Göteborg.
Löner & avtal
I Stockholms stad har fack och arbetsgivare gemensamt försökt sätta fingret på hur intentionerna i läraravtalet ska förverkligas lokalt. ”Vi har haft konstruktiva diskussioner”, säger Tanja Jokitalo, Lärarförbundets ordförande i Stockholm.
Debatt
För oss är det självklart att i dag underteckna Deklaration för en stark demokrati. Vi åtar oss att, hundra år efter demokratins och rösträttens införande, bidra till att stärka demokratin. Det skriver företrädare för Sveriges universitetslärare och forskare, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Kommittén Demokratin 100 år.
Debatt
Att en rektor på en skola i ett utsatt område så tydligt spelar ned lärarens roll och vad som händer i klassrummet och i stället betonar att elevens bakgrund är det avgörande, är minst sagt oroande, replikerar Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton.
Debatt
Regeringen och samarbetspartierna satsar brett på att främja läsandet hos alla barn och unga. Omkring 200 miljoner kronor årligen avsätts för att stärka biblioteken, lärare och föräldrar i detta arbete, skriver ordförandena i riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S) och kulturutskott Christer Nylander (L).
Debatt
Den ekonomiska krisen riskerar att bli en kunskapskris om inget görs snabbt. Men kommunernas möjlighet att själva agera är beskuren. Staten behöver ta ett övergripande ansvar för kvalitet, likvärdighet och resurser i hela utbildningssystemet, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Löner & avtal
Lärarförbundets extrakongress sa på onsdagen ja till gå vidare med förslaget att bilda en gemensam organisation för landets alla lärare. Men Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tror inte att ett gemensamt lärarfack kommer innebära någon större skillnad för arbetsgivarna.
Debatt
Var femte lärare saknar möjlighet att köpa in de läromedel de behöver för att bedriva undervisningen, och möjligheten att köpa in läromedel skiljer sig markant mellan olika skolor. Bristen på likvärdighet är alarmerande, skriver företrädare för Läromedelsförfattarna, lärarfacken och Sveriges tre största elevorganisationer.
Debatt
Bristen på legitimerade lärare är stor samtidigt som kommunernas ekonomiska situation till följd av coronapandemin är tuffare än någonsin. Det är en katastrofal kombination. Det skriver Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén som uppmanar landets politiker att prioritera skolan, sätta rätt frågor i fokus och inte låta partipolitiskt käbbel gå före skolans bästa.
Debatt
BEO har underminerat lärarnas roll och ytterst deras auktoritet. Sex av tio lärare avstår i dag från att ingripa mot ordningsstörningar i klassrummet av rädsla för att bli anmälda. Liberalerna kräver därför att BEO avvecklas omgående, skriver Roger Haddad, Liberalernas utbildningspolitiska talesperson.
Debatt
En organiserad distansundervisning är något annat än dagens onlineundervisning. Den är både ett nödvändigt komplement samt en möjlighet till utveckling som att till exempel få tillbaka hemmasittare till skolan, slutreplikerar Per-Arne Andersson, SKR och Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.
Debatt
Staten och kommunerna måste omedelbart kraftsamla för att vidta åtgärder som säkrar både resurser, stöd och en skälig arbetsmiljö för lärare och elever. Det skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén som varnar för att skolan riskerar att bli den budgetregulator som kommunerna tar till när andra satsningar får företräde.
Debatt
Läget i skolorna den här våren är mycket oroande. Stora delar av det stöd som skulle ha getts till elever den här våren inte har kunnat genomföras. Med den höga arbetslöshet och långvariga ekonomiska kris som följer i coronapandemins spår måste vi tillsammans få fler elever att fullfölja gymnasieskolan, skriver Specialpedagogiska skolmyndighetens gd Fredrik Malmberg.
Debatt
Sju av tio lärare uppger att utbrottet av det nya coronaviruset har gjort det svårt att lära eleverna det de ska. Det gäller särskilt lärare som gått över till digital undervisning. Riksdagen gör därför klokare i att lyssna på lärare och elever än på duon Andersson och Hamilton, replikerar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Gästkrönika
Den som tror att fjärrundervisning kan ersätta klassrumsundervisning har inte förstått någonting om hur det är att vara lärare. Det finns en dynamik i det fysiska mötet med eleverna. Ögonkontakt och möjlighet att reagera på vad som händer i klassen är en viktig del av en bra pedagogs redskap.
Debatt
Det är med stor besvikelse som vi konstaterar att utbildningsminister Anna Ekströms (S) löften om lägre förväntningar och krav på skolan fortfarande inte är infriade, replikerar förbundsordförandena för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Debatt
Under torsdagen har regeringen beslutat att ge Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att underlätta arbetssituationen för förskolan, skolans och vuxenutbildningens personal. Beslutet innebär ökad flexibilitet för huvudmännen för att skolan ska kunna hantera en svår situation, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
I det pressade läge som skolorna befinner sig i presenterar regeringen en ny förordning som innebär att öppna grundskolor ska kunna bedriva fjärr- och distansundervisning. Förordningen ökar risken för en ännu högre arbetsbelastning. Det är anmärkningsvärt, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Lärarförbundet Skolledare.
Perspektiv
Vi vet hur kommunaliseringen av skolan har gått. Det blev inte som man tänkte sig. Reformatorerna insåg inte eller ville inte inse att kunskapsförmedling förutsätter att lärarna åtnjuter respekt, skriver professor emeritus och regeringens särskilde utredare om skolans kommunalisering Leif Lewin.
Debatt
Det är viktigt att undervisningen påverkas i så liten grad som möjligt när vi ska gå över till distansundervisning. Elevernas rätt till kunskaper får inte åsidosättas. Det ställer stora krav på kommuner och fristående skolor att vara lyhörda för lärarnas arbetssituation och behov, skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund.
Debatt
Om fler elever ska lära sig mer behöver lärare och rektorer ges rätt förutsättningar. Bättre kompetensutveckling är nödvändigt om svensk skola åter ska bli den mest högpresterande och jämlika i världen. Det skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S).
Debatt
Skolan utvecklas inte genom klander, anmälningar och utpekande rapporter. Lärarförbundet Skolledare har fyra förslag för en bättre skolinspektion – för dagens myndighet har inte rätt uppdrag och arbetssätt, skriver ordföranden Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Debatt
Dagens skola har till mångt och mycket förvandlats till ett psykologiskt experiment. Lärare, rektorer och skolan över lag behöver nya verktyg för att möta en ny verklighet, replikerar riksdagsledamoten i utbildningsutskottet Patrick Reslow (SD)
Debatt
Stränga straff, internatskolor för bråkiga och disciplinära åtgärder – Sverigedemokraternas skolpolitik skrämmer mig. Elever är inga brottslingar som ska buras in, dömas och bestraffas. De behöver möta en trygg och varm skola med stabila vuxna, skriver högstadieläraren Maria Wiman.
Debatt
De ökade statsbidrag som januaripartierna nu lovar till kommunerna är välkomna, men otillräckliga för att stoppa nedskärningarna i välfärd och utbildning, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Lärarförbundet kräver att regeringen tillsätter en utredning för att lätta på dokumentationskraven i skolan. Vi vill även att varje skolhuvudman rensar bort krav på dokumentation som inte har stöd i de statliga författningarna, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Debatt
Psykisk ohälsa och stress bland unga är ett stort problem i skolan. Enligt Socialstyrelsen har psykisk ohälsa i åldern 10–17 år ökat med över 100 procent senaste 10 åren. En av förklaringarna kan vara den undermåliga belysningen. Det är dags att anamma forskning och kunskap när det gäller ljusmiljöns betydelse för elevers hälsa och välbefinnande, skriver flera forskare och specialister.
Debatt
Arbetslivet förlängs, men det betyder inte att alla kan eller vill vara kvar i samma yrke under hela arbetslivet. Ett sätt att minska lärarbristen är att aktivt rekrytera yrkeserfarna akademiker till läraryrket, skriver Moderaternas före detta skoltalesman Sten Tolgfors som föreslår ett ett akademikerpaket för att öka lärarrekryteringen.
Debatt
Huvudmännen måste hitta lösningar som möjliggör ett brett deltagande i kulturskolan – annars riskerar elever i glesbygd att drabbas hårt. I Lessebo erbjuds kulturskola inom ramen för elevens val. Ingen kommun kan härmed längre skylla på Skolinspektionens beslut för att prioritera ned kulturskolan, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Debatt
Vi vet att det är i skolan vi lägger grunden för ett starkt samhälle, det kräver fler kunniga och kompetenta lärare och en bättre lärarutbildning. Nu inleder vi en reformering av lärarutbildningen, skriver ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S).
Debatt
Läroböckerna är så dyra att det i praktiken framstår som omöjligt för skolorna att köpa exemplar till varje elev. Men förlagen är nöjda med sina stora vinster och ser ingen anledning att sänka priserna, skriver Rolf Ekelund, tidigare läromedelsförläggare.
Debatt
Nio av tio kommuner planerar nedskärningar på skolan nästa år. Regeringens njugga politik fritar inte kommunerna från ansvar. Tvärtom – varje kommun kan välja att sätta skolan först, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Debatt
Lågaffektiv metod är ett av de verktyg som vi ser hjälper lärare att sänka den egna oron och stressen. Utöver detta behövs det såklart fler metoder och strategier. Och de allra flesta bör ju vara förebyggande och främjande, slutreplikerar flera psykologer, pedagoger och rektorer.
Debatt
Politiska beslut måste vara långsiktiga och hållbara. Att investera i utbildning är lönsamt på sikt och bör prioriteras framför skattesänkningar för de rikaste och stora satsningar på militären, skriver Feministiskt initiativ:s Farida al-Abani, Annika Nylén och Karin Stubbergaard.
Debatt
Härryda kommun har som mål att höja skolresultaten och attrahera bra lärare. Trots det vill man lägga ned en av kommunens allra bästa skolor och ersätta den med en friskola, skriver Björn Asplind och Lina Eriksson, medlemmar i gruppen Bevara Högadalsskolan.
Debatt
Olika lärargrupper är specialister på olika delar av skolsystemet och ska få vara det. Vi är är därför inte beredda att tulla på behörigheten och legitimationsreglerna. Däremot delar vi fullt ut Förskoleupprorets oro över nedskärningarna i skolan. Låt oss tillsammans kämpa för att sätta stopp för denna dumsnålhet, slutreplikerar Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Debatt
Alla lärare måste få de verktyg som krävs för att de ska känna sig trygga att undervisa i sex och samlevnad. Konsekvenserna av dagens bristande sexualundervisning mäts inte i PISA-resultat eller nationella prov. Konsekvenserna mäts i våldtäktsstatistiken, skriver Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.