Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Länsstyrelsen
Integration & segregation
Staffanstorp är enligt lag skyldigt att ta emot fyra kvotflyktingar. Men kommuntoppen Christian Sonesson vägrar. ”Migrationsverket är rädda att andra kommuner ska följa efter oss”. Landshövdingen i Skåne slår nu larm om att kommunens agerande utmanar rättsstatens principer.
Debatt
Gång på gång får kommunerna se sina väl genomtänkta bostadsprojekt skjutna i sank av länsstyrelsen. De folkvalda måste få mer ansvar för bostadspolitiken, skriver Centerpartiet i Region Stockholm och Vaxholm.
Debatt
Uppdrag gransknings avslöjande från "Arlagården" i Hälsingland visar en enskild gård, men fallet är tyvärr inte så unikt som man skulle önska. Djur som hålls inom ekonomisk verksamhet befinner sig i en utsatt position och det är glest mellan djurskyddskontrollerna, skriver Djurens rätt.
Debatt
Bränder, terror och flyktingkris. Frivilligas insatser har haft stor betydelse vid de senaste årens större kriser. Men samhället är inte rustat att organisera frivilliga – myndigheter, kommuner och länsstyrelser behöver öppna upp än mer för samverkan med frivilligorganisationer.
Regionpolitik
Vid årsskiftet förändras lagen så att alla landsting får ansvaret för den regionala utvecklingen och bildar därmed regioner, skriver Sveriges kommuner och landstings (SKL:s) ordförande Lena Micko (S) och förste vice ordförande Anders Henriksson (S).
Kommunpolitik
Högsta förvaltningsdomstolen ger genom en vägledande dom Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri på särskilt angivna platser. Landets kommunfullmäktigeförsamlingar bör därmed ha full laglig rätt att införa och utforma ett förbud mot tiggeri inom offentlig plats, skriver advokaten Henrik Sundström (M).
Kommunpolitik
Nu är det dags för politikerna att utforma en konkret handlingsplan i syfte att leda och praktiskt hantera arbetet vid framtida värmekatastrofer. Annars riskerar Sveriges skogs- och markägare och lantbrukare att förlora stora värden.
Kommunpolitik
En nationell strategi för drunkningsprevention i nära samverkan mellan berörda vattensäkerhetsorganisationer och myndigheter är nödvändig för att öka kunskapen och minska antalet döda och skadade vid drunkning, skriver Camilla Wikland och Andreas Claesson.
Demokrati
Dricksvatten för 2,5 miljoner människor försvinner inom mindre än 100 år, när Mälarens stränder sjunker i ett stigande hav. Mälardalsregionen måste nu planera för en ny vattentäkt, skriver ledande vänsterpartister i Mälardalen.
Kommunpolitik
Regeringen vill värna det ideella inslaget, men regelverket för gode män och förvaltare behöver moderniseras. Vi kommer bland annat att se över om vissa speciella uppdrag bör utföras av professionella ställföreträdare, skriver biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).
Demokrati
Det är dags för staten att avveckla länsstyrelserna. Deras roll är utspelad och styrningen för dålig. Stuprören i myndigheten har vuxit sig för starka. Landshövdingar utan kraft och mod har tyvärr stärkt ett tjänstemannastyre med orimliga följder.
Stadsbyggnad
Många kommuner har en mycket tuff uppgift i att klara sina välfärdsåtaganden redan i dag. Tror man att hot om statliga sanktioner är vad som krävs för att öka bostadsbyggandet, då har man underskattat de utmaningar kommunerna möter, skriver regionpolitiker (S, M, C och MP).
Kommunpolitik
Dålig uppföljning och granskning av gode män har resulterat i att klienter svikits och bedragits. Det är oacceptabelt - de mest utsatta och svagaste människorna i vårt samhälle behöver, hjälp, trygghet och rättsskydd. Därför vill Centerpartiet bland annat att en central myndighet ansvarar för kommunernas överförmyndarverksamhet.
Kommunpolitik
Socialtjänsten kan ha svårt att avgöra vilka som är offer för människohandel och prostitution, dessa fall är ofta komplicerade. Brottsligheten går endast att bekämpa med samverkan mellan olika myndigheter. Uppfattningen att de här brotten inte finns i mindre kommuner är fel - vi ser ständigt att den snabbt upptäcks när myndigheter samarbetar.
Demokrati
Sexköp är inte ett misstag eller en personlig inställningsfråga - det är ett brott. Arbetet mot prostitution och människohandel är en viktig uppgift för en feministisk regering samt en självklar del av det svenska välfärdsbygget och den svenska modellen.
Kommunpolitik
Vi ser ett behov av större tydlighet när det gäller statens roll i de nya regionerna. Mer analys krävs av hur länsstyrelser organiseras i större län med stora geografiska avstånd. Många av våra verksamheter har behov av geografisk närhet till invånarna, företagen och kommunerna, skriver Sveriges 21 landshövdingar.
Kommunpolitik
Vi, bönder och företag, står redo att utöka, bygga nytt och anställa - allt detta på landsbygden. Men våra ärenden hamnar i långbänk. För att verkligen våga satsa och inte hamna i en negativ situation behöver vi stöd och hjälp från politiker och myndigheter. Här ställer vi fem konkreta krav som ger mindre byråkrati.
Perspektiv
Vem hör egentligen vart? För att förstå spelet om den stora regionreformen underlättar det att se det historiska samspelet mellan dåtidens statsapparat och administrativa gränser, och hur den nutida offentliga förvaltningen är styrd och organiserad, skriver historikern och författaren Gunnar Wetterberg, som bland annat skrivit en biografi om den moderna statsapparatens fader Axel Oxenstierna.
Kommunpolitik
Reformen om storregioner är inget värd om den inte har medborgarnas stöd. Stora regioner som tvingas fram av staten vill vi inte ha. Om Halland i framtiden ska ingå i en storregion måste hallänningarna få rösta om saken, i sann demokratisk anda.
Demokrati
Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och om Sverige inte ska tappa i internationell konkurrenskraft krävs en regionbildning även i huvudstaden. Det är ett framgångsrecept för att utveckla tillväxten, arbetsmarknaden och infrastrukturen. Dessutom stärker det demokratin.
Kommunpolitik
Stockholms läns landsting har ett förslag om regionbildning i Stockholms län ute på remiss. Förslaget innebär att landstinget tar över det regionala utvecklingsansvaret som i dag ligger på staten genom länsstyrelsen. Det förslaget kommer vi från Stockholms stads sida avstyrka.
Kommunpolitik
Runt om i Europa pågår en mängd olika aktiviteter i syfte att uppmärksammade och åtgärda riskerna med radon. Ett föredöme är till exempel Irland, som genomfört ett omfattande arbete för att åtgärda förekomsten av radon i fastigheterna. Men, i Sverige är det tyst! Konsekvensen av avsaknaden av aktiviteter från svenska kommuner och myndigheter är att cirka 100 svenskar drabbas av lungcancer, varje år, skriver Svensk Radonförening och ger ett antal förslag till Mehmet Kaplan.
Stadsbyggnad
Den nya strandskyddslagstiftningen har fått orimliga konsekvenser för en del som lever av sin mark. Att markägarna dessutom inte får yttra sig - utan får ta del av länsstyrelsens beslut genom kungörelser i tidningen - är inte rättvist, skriver LRF tillsammans med Sveriges Jordägarförbund.