Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Läkarförbundet
Debattsvepet
Svenska covidföreningen varnar för att de svårt långtidssjuka kommer att bli fler. Läkarförbundet hävdar att läkare är mer nöjda med jobbet om chefen är läkare. Övrigt i dagens debatt: kollektivtrafik, förlossningsvård och elmarknaden.
Kommunal ekonomi
Ett nytt avtal ger kommunsektorns 1,2 miljoner anställda markant högre tjänstepension från 2023. ”Historiska förbättringar”, enligt Kommunal. Även arbetsgivarsidan är nöjd med uppgörelsen som också innebär bättre villkor för fortbildning, omställning och anställningstrygghet.
Kompetensförsörjning
Oumbärligt för covidvården – men ohållbart för de anställda. 3 500 har arbetat på krisavtalet i regionerna, visar Dagens Samhälles kartläggning. Så ser regionerna och facken på avtalet som nu ska justeras för mer humana arbetsförhållanden.
Debatt
Läkares utbildningsmöjligheter och arbetsmiljö är viktiga för regionerna. Att SKR och Läkarförbundet arbetar med dessa frågor, och att vi gör det gemensamt och tillsammans, är viktigt för att klara kompetensförsörjningen av läkare till hälso- och sjukvården, replikerar Caroline Olsson, chef arbetsgivarpolitiska avdelningen Sveriges Kommuner och Regioner.
Debatt
Kompetens- och personalbristen har blivit ett hinder för vårdens utveckling. Nu ligger bollen hos regionerna. Är de beredda att ta sitt ansvar och bli de arbetsgivare som utbildar tillräckligt många nya läkare och specialistläkare, får fler läkare att arbeta heltid och gå senare i pension frågar Läkarförbundets nya ordförande Sofia Rydgren Stale.
Debatt
I dag träffar allt för många patienter olika läkare i primärvården vid varje besök. Det är ineffektivt och försvårande. Det enda säkra sättet att skapa kontinuitet är att hela befolkningen får rätt att välja en egen fast läkare. Listningsreformen i Västra Götalandsregionen kan visa att det går, skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Debatt
Ansvarsfrihet för personalen tycks vara viktigare för vårdfacken än patientens bästa. Att en barnmorska nu dömts för grovt vållande till kroppsskada kan inte Vårdförbundet skylla på ”systemet”, skriver juristen Dennis Brinkeback.
Debatt
Vi vill se ett besöksförbud för den som hotar eller använder våld mot sjukvårdspersonal, skriver Ingemar Kihlström (KD), som är besviken på att regeringen inte gör något för att förbättra säkerheten på sjukhus, trots upprepade uppmaningar från riksdagen.
Debatt
Kritiken mot läkemedelsutredningens förslag får inte leda till att regeringens arbete avstannar. Regeringen bör genast ta initiativ till en långsiktig överenskommelse med regionerna om det särskilda statsbidraget till läkemedel, skriver företrädare för Läkarförbundet, Lif – de forskande läkemedelsföretagen och Funktionsrätt Sverige.
Debatt
Situationen för de nyexaminerade läkarstudenterna är ohållbar. I väntan på en AT-tjänst tvingas de till osäkra vikariat utan rätt till handledning, skriver representanter för Sveriges läkarförbund och Sveriges yngre läkares förening.
Sjukvård
Regeringen väljer att reglera fortbildning för personer som distribuerar försäkringar men vägrar att reglera läkares fortbildning. Liv och hälsa får ett sämre skydd än pengar och försäkringar. Det är en märklig prioritering. Regeringen borde säkerställa att även läkare genomgår nödvändig kompetensutveckling. Det skriver företrädare för Läkarförbundet.
Löner & avtal
Vi oroas av att vår största motpart, Sveriges Kommuner och Landsting, inte tycks inse behovet av kollektivavtal anpassade för de olika verksamheter vi företräder. Det behövs motparter som ser oss som företrädare för livsviktiga professioner och som ger våra medlemmar förutsättningar att fullt ut utöva sina professioner, skriver företrädare för flera fackförbund.