Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Läkare
Upphandling
Efter att flera bolag har överklagat den pågående upphandlingen av hyrpersonal försenas återigen processen med att få till ett nationellt bemanningsavtal.
”Det ligger i bemanningsbolagens intresse att förhala”, säger Stefan Petersson som projektleder upphandlingen.
Upphandling
Nu utvärderas anbuden i regionernas senaste försök att tillsammans upphandla hyrpersonal till vården. Efter förra omgångens överklagande och många synpunkter har upphandlingsunderlaget justerats på viktiga punkter.
• Då kan regionerna börja avropa från nya avtalet.
• Därför ändras inte kritiserade karenstiden.
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Gästkrönika
Vilken kraft det är i den revolution som nu sker i Iran, och vilket mod de kvinnor och män som kämpar inne i landet visar. Ändå är Iran dränerat på så många begåvade människor som flytt till västvärlden de senaste decennierna.
Kommunpolitik
Ulf Kristersson blir ny statsminister och i samarbetsavtalet mellan M, L, KD och SD finns en rad punkter som berör kommuner och regioner. DS listar de viktigaste förändringarna som är att vänta.
• Informationsplikten du bör känna till
• Socialtjänstens utökade ansvar
• Förändringarna som gäller friskolor
• Beskedet om kommunala läkare
Digitalisering
Hur kan digitaliseringen av vården ge mervärde åt patienterna och inte bara åt företagen och regionerna? Den frågan ställer sig utvecklingsdirektör Göran Henriks i Region Jönköpings län. ”Vi måste bli bättre på samspelet med invånarna”, säger han.
Äldreomsorg
Äldreomsorgens tillgång till utbildad personal beror helt på hur attraktiva arbetsgivarna är. Det anser Olivia Wigzell, som i sitt förslag till ny äldreomsorgslag tar upp bemanningens betydelse för omsorgens kvalitet. ”Frågan avgörs inte av ödet.”
Äldreomsorg
I dag tisdag presenterades utredningen om en särskild lag om äldreomsorgen. SKR befarar att de nya bemanningskraven blir ett bekymmer – kompetensbristen i välfärden är redan stor. ”Det är svårt att se hur man kan upprätthålla nuvarande personaltäthet”.
Ledarskap
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson i Norrbotten avgår. Beskedet kom på tisdagsförmiddagen, dagen efter att drygt 170 läkare gått ut och riktat skarp kritik mot henne och personalsituationen vid Sunderby sjukhus.
Sjukvård
Upp till 100 000 kronor extra i lön. Det erbjuds vårdanställda i Västernorrlands region om man är beredd att flytta på sin semester. Vårdkrisen gör att flera regioner nu tvingas höja ersättningen för att klara sommarbemanningen.
Upphandling
Den stora upphandlingen av hyrpersonal till vården går in i ett slutskede. Men regionernas senaste bud möts av kritik från branschen.
• Ny prismodell föreslås – här får leverantörerna mest betalt
• Varningen från bemanningsbranschen: ”Sjuksköterskorna flyr”
Debattsvepet
Kommunerna blir mindre attraktiva av nya pensionsvillkor, talgoxar som idkar fortplantning är ett problem för skogsbruket och Moderaterna vill stoppa utdelning till friskolor som inte sköter sig. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Debatt
Artificiell intelligens, AI, bör användas i sjukvården — men med förnuft. Symptom som i en digital algoritm skulle kunna uppfattas som alarmerande kan av läkare bedömas som godartade, skriver ett nätverk av läkare.
Debatt
Vi närmar oss nyårsdagen, den dag då flest människor försöker begå självmord. Men vården är inte rustad för dessa patienter, bristen på specialistläkare i psykiatri gör att psykakuterna bemannas av olegitimerade läkare, skriver Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) och Suicide Zero.
Debatt
SKR är helt överens med Sveriges Yngre Läkares Förening (Sylf) om att det är en viktig fråga att utöka antalet AT-tjänster. Men frågan om dimensionering och genomförande av AT ägs av respektive region, skriver Marie Morell.
Debatt
SKR gör inte tillräckligt för att få regionerna att erbjuda fler AT-läkarplatser. Argumentet att det råder handledarbrist håller inte – i dag arbetar många handledare i stället med nyutexaminerade läkare som inte har någon AT-tjänst, skriver Sylfs ordförande Madeleine Liljegren.
Sjukvård
Alla i Sverige ska få välja en fast läkarkontakt på vårdcentralen.
Men det kan dröja innan alla kan få en på grund av brist på allmänläkare.
Regionerna bör ställa höga krav på utförarna, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Debattsvepet
Vi måste uppvärdera skolan och skapa förutsättningar för alla barn att få en utbildning, skriver bland andra Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Dagens debattsvep handlar mycket om skolan, men också klimatet, tandvård och brottslighet.
Debattsvepet
Att skolvinsterna delar Centerpartiet är tydligt på debattsidorna i dag torsdag då Centerstämman inleds. Debattörer från olika håll vädjar om ett förbud – men flera centerpartister varnar för att gå på ”S skolbluff”.
Debatt
Husläkarmottagningarna kan inte upprätthålla en rimlig läkarbemanning och samtidigt klara ekonomin. Det får konsekvenser invånarnas vård, skriver Distriktsläkarföreningen i Stockholms ordförande Ylva Sandström.
Debatt
Att läkare inte ersätts för övertidsarbete är inte bara ett problem för individen. Det är dessutom ett stort strukturproblem, som kan leda till att underbemanning osynliggörs och att verksamheten inte dimensionerar antalet tjänster efter behoven, skriver Sjukhusläkarnas Karin Båtelson, Bengt von Zur-Mühlen och Elin Karlsson.
Debatt
Svenska Distriktsläkarföreningen välkomnar öronmärkta resurser för att utveckla fasta läkare i primärvården och att SKR och regeringen enats om att fler ska ha en namngiven fast läkare. Tydliga mål är bra, men lika viktigt är vad som behövs för att uppnå målen, skriver föreningens ordförande Marina Tuutma.
Debatt
Det finns privata kliniker i Sverige som fortfarande utför så kallade oskuldsoperationer. Nu krävs det handling skriver liberalerna Juno Blom och Cecilia Elving som bland annat kräver att det införs ett heltäckande straffrättsligt skydd mot oskuldskontroller och att läkare som utför kontroller och operationer förlorar sin legitimation.
Debatt
Läkares utbildningsmöjligheter och arbetsmiljö är viktiga för regionerna. Att SKR och Läkarförbundet arbetar med dessa frågor, och att vi gör det gemensamt och tillsammans, är viktigt för att klara kompetensförsörjningen av läkare till hälso- och sjukvården, replikerar Caroline Olsson, chef arbetsgivarpolitiska avdelningen Sveriges Kommuner och Regioner.
Debatt
En samstämmig mediakör låter – trots det oklara kunskapsläget – påskina att vaccination kommer stoppa pandemin. Men det är inte säkert att vaccinen påverkar smittspridningen, skriver läkaren Nils Littorin som uppmanar mikrobiologer och läkare att förmedla en sund vetenskaplig skepsis.
Debatt
Kompetens- och personalbristen har blivit ett hinder för vårdens utveckling. Nu ligger bollen hos regionerna. Är de beredda att ta sitt ansvar och bli de arbetsgivare som utbildar tillräckligt många nya läkare och specialistläkare, får fler läkare att arbeta heltid och gå senare i pension frågar Läkarförbundets nya ordförande Sofia Rydgren Stale.
Debatt
Att motståndet mot dödshjälp varit större i religiösa kretsar i Nederländerna än i befolkningen i övrigt är ingen hemlighet. Men bland holländska medicin-etiker torde professor Boer stå tämligen ensam, replikerar läkaren P C Jersild.
Debatt
Allt fler läkare upplever utmattningsbesvär. Det stigande antalet långtidssjukskrivningar måste få ett stopp. Vi måste bryta trenden genom att inse vikten av det medicinska ledarskapet, reglerad fortbildning och satsningar på företagshälsovården, skriver Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson och Svenska företagsläkarföreningens styrelseledamot Ylva Rangnitt.
Sjukvård
Många läkare jobbar övertid gratis åt regionerna, enligt en ny rapport från Läkarförbundet. ”Läkarna ger regionerna oregistrerad övertid för miljarder kronor”, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. Men SKR tvivlar på rapportens slutsatser.
Debatt
Under pandemin prioriteras vårdproduktion framför utbildning, vilket gör att bristen på specialistläkare förvärras och i längden även möjligheterna att beta av vårdskulden. En femtedel av alla ST-läkare kommer inte att uppnå specialistkompetens på utsatt tid, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbunds utbildnings- och forskningsråd.
Gästkrönika
När arbetet är organiserat på ett sätt som gör vården svår eller omöjlig att bedriva och detta kostar någon livet blir sorgen stor men ilskan desto större. Ilskan som beror på insikten att döden skedde i onödan, att den gått att undvika.
Gästkrönika
Hypotyreos, för låg nivå av sköldkörtelhormon är en folksjukdom. Men det är inte alltid behandling av sjukdomen ger önskade resultat. I det läget är det viktigt att inte stirra sig blind på sköldkörteln, utan noga undersöka andra orsaker till ospecifika symtom som trötthet och nedstämdhet.
Gästkrönika
Skaparna av vårdfabriken har aldrig begripit värdet av en kram. Tiden det tar att trösta ses som en direkt förlustaffär; kramar drar ner produktionstakten, driver kostnaderna i höjden och föranleder ännu ett år med hårda besparingskrav.
Sjukvård
Region Sörmland valde att uppfinna ett eget avtal i stället för att aktivera krislägesavtalet. Ett klokt val, är arbetsgivare och fack överens om. – Vårt avtal känns långsiktigt hållbart, säger narkosläkaren Malin Bohlin på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Debatt
Vi ställer oss mycket tveksamma till påståendet att sortering och triagering av sjuksköterskor med stöd av digitala verktyg ökar produktiviteten i hälso- och sjukvården, replikerar Collabodoc AB:s Nils Crona, Staffan Bjessmo och Göran Modin.
Debatt
I dag träffar allt för många patienter olika läkare i primärvården vid varje besök. Det är ineffektivt och försvårande. Det enda säkra sättet att skapa kontinuitet är att hela befolkningen får rätt att välja en egen fast läkare. Listningsreformen i Västra Götalandsregionen kan visa att det går, skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Debatt
Om de inte erbjuder rimliga arbetsvillkor och sunda arbetsmiljöer kommer styrande politiker själva stå för urholkandet av välfärdsstaten. Det skriver forskaren Christian Gadolin, som tycker att politiker och chefer i regionerna bör fokusera på frågan varför vårdens medarbetare allt oftare vantrivs på sin arbetsplats.
Gästkrönika
Från och med nu kommer våra besked till landet vara ärligare, men därför också verka osäkrare. Sannolikt befinner vi oss bara i stormens början, och vi har en svår tid framför oss innan epidemin bedarrar, skriver Mats Reimer i sitt alternativa tal till nationen.
Perspektiv
Det är glädjande att regeringen avsätter 6 miljarder kronor för att utveckla en god och nära vård. Men om vi ska få en bestående positiv utveckling behövs en kulturförändring, där alla medarbetares kunskap tas till vara och där utbytet mellan vård och forskning stärks, skriver företrädare för tankesmedjan Vård & Vetenskap.
Gästkrönika
Om vi inte lyckas platta ut smittkurvan kommer varken respiratorer eller personal räcka till alla som behöver vård. Läkare kommer att behöva prioritera mellan sina patienter – en del av dem kommer inte att få den intensivvård de behöver för att överleva. Trots det gör inte alla vad de kan för att minska smittspridningen.
Gästkrönika
Människor blir smittade av att träffa människor. Vi vill inte att människor ska bli smittade och alltså bör vi träffa människor i så liten grad som möjligt. Är du en tjänsteperson och läser det här på jobbet? Gå hem.
Debatt
Lisa Pelling och Johan Enfeldt skriver en debattartikel om vården som bygger på ideologi. Att påstå att det är de inhyrda medarbetarna som utarmar regionernas ekonomi och skapar krisen i vården är både okunnigt och oärligt. Tvärtom bidrar de inhyrda till att patienter får tillgång till säker och effektiv vård, replikerar Kompetensföretagens Eva Domanders och Patrik Eidfelt.
Debatt
När hyrkostnaderna ökar i vården är det den ordinarie personalen som får ta smällen. Regionerna behöver intensifiera arbetet med att göra bemanningsbranschen mindre attraktiv och samtidigt göra det mer förmånligt för regionerna att anställa och förbättra villkoren för den egna personalen, skriver Johan Enfeldt och Lisa Pelling.
Debatt
Det är fruktansvärt att läkare i länder med stark hederskultur godkänner och främjar oskuldskontroll, men vad är ännu mer absurt och skandalöst är att det finns läkare i Sverige som också upprätthåller myten och både backar upp och utför oskuldskontroller samt förser familjen med oskuldsintyg, skriver Omar Makram, GAPF.
Debatt
Erfarenheter i Region Dalarna visar att barn med uppgivenhetssyndrom kan bli friska även utan att permanenta uppehållstillstånd beviljas. Vi kan inte vänta på forskningsresultat eller nya riktlinjer utan måste agera nu utifrån barnens bästa, skriver Johanna Dalström, barnläkare.
Debatt
God sjukvård uppstår inte över en natt. Vi behöver arbeta på både kort och lång sikt. Och från politiskt håll arbetar vi just nu med att utveckla vården och på olika sätt avlasta akutsjukhusen, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik.
Debatt
Anna Starbrinks (L) förslag på välfärdssatsningar är ett hån mot de patienter i Stockholmsvården som dagligen utsätts för risker på grund av platsbrist, personalbrist och resursbrist. Politikerna måste sluta komma med tomma ord och visa hur de ska lösa de katastrofala förhållandena i vården, skriver läkarna bakom Stockholms sjukvårdsupprop i en replik.
Debatt
Gruppen medicinskt högutbildade utanför EU består av tusentals individer vars kompetens kastas rakt ned i sjön, eftersom de inte klarar av dagens kunskapsprov. Bättre konstruerade kunskapsprov skulle leda till att onödiga sjukvårdskostnader minimeras utan att patientsäkerheten äventyras, skriver Susanne Rylander, Ingvar Ovhed och Jan-Åke Blomqvist.
Debatt
Läkares villkor är en samhällsfråga. Sambandet mellan arbetsvillkor och vårdkvalitet är tydligt – läkares arbetsmiljö är patientens säkerhet. I slutändan är det patienterna som drabbas när vårdplatserna minskar och väntetiderna till vård ökar, skriver Läkarförbundet som presenterar sina krav i avtalsrörelsen 2020.
Debatt
Vi vill se ett besöksförbud för den som hotar eller använder våld mot sjukvårdspersonal, skriver Ingemar Kihlström (KD), som är besviken på att regeringen inte gör något för att förbättra säkerheten på sjukhus, trots upprepade uppmaningar från riksdagen.
Löner & avtal
Siffersatta löneavtal – eller sifferlösa? Det blir en av de stora stridsfrågorna i den stundande kommunala avtalsrörelsen. Inte bara Kommunal, utan även läkarna vill att löneökningarna ska bestämmas i de centrala avtalen.
Debatt
Irene Svenonius (M) som ansvarar för varslen på Stockholms akutsjukhus borde ha den goda smaken att gå ut bakvägen. När hon och högermajoriteten talar om att ställa om till nära vård handlar det i själva verket om att ställa om till usel vård, skriver Vänsterpartiets riksdagsledamöter för Stockholmsregionen.
Debatt
Karolinska universitetssjukhuset tar ett modigt, modernt och konstruktivt beslut för att komma tillrätta med några av våra utmaningar. Vi välkomnar organisationsförändringen och ser fram emot att även fortsättningsvis samarbeta med andra professioner för att hitta de bästa strategierna framåt, replikerar fler än 100 chefer, samordnare, sjuksköterskor och barnmorskor.
Debatt
Danderyds sjukhus och Södersjukhuset varslar 200 anställda. Tidigare har Nya Karolinska Solna varslat 1 100 personer. Den blågröna majoriteten i Region Stockholm med Irene Svenonius (M) i spetsen kallar det effektiviseringar. Vi kallar det vårdkris, skriver företrädare för Västerpartiet i Region Stockholm.
Debatt
I en budget ser man till att öka inkomsterna när man får ökade utgifter. Här har Region Stockholm istället förorsakat ökade utgifter genom dyra hus och fortsatta ombyggnationer, it och annan administration, samt en organisation som är möteskrävande/ kostnadsdrivande. Det skriver Karolinska Universitetssjukhusets läkarförening.
Upphandling
Regionerna bryter inte avtalet med Apotekstjänst som misslyckats med att leverera förbrukningsartiklar, något som läkarföreningar i Uppsala krävt. Det viktigaste är att lösa det akuta läget, menar regionrådet Behcet Barsom (KD) i Örebro.
Debatt
Vi kräver att avtalet med Apotekstjänst hävs omedelbart. Patienter ska inte behöva vänta. Vårt förtroende för Region Uppsala som huvudman är i botten - låt staten få tillbaka Akademiska sjukhuset, skriver Upplands allmänna läkarförening och Sjukhusläkarna i Uppsala.
Debatt
Blir det ingen nationell lagstiftning om listning på läkare som säkrar kontinuiteten mellan läkare och patient kommer Läkarförbundet inte kunna fortsätta att rekommendera läkare att söka sig till primärvården. Vi måste se till våra medlemmars och patienters bästa.
Gästkrönika
Förslaget om förbud mot könsstympning av omyndiga pojkar kritiseras för att bryta mot religionsfriheten. Men här måste pojkens rätt till kroppslig integritet få gå före gruppens rätt att sätta ett oåterkalleligt gruppmärke på hans kropp.
Debatt
Att systemet kan anses fungera, när 96 tandläkare av 100 samt tre av fyra läkare och sjuksköterskor inte klarar proven övergår mitt förstånd, skriver svenskläraren Jan-Åke Blomqvist i sin slutreplik i debatten om snabbspåren för läkare, sjuksköterskor och tandläkare.
Debatt
Kunskapsproven säkerställer att de som legitimeras har vad som krävs för att självständigt utöva yrket. Såväl blivande patienter, anhöriga, kollegor och verksamhetschefer ska kunna lita på innebörden i ett godkänt kunskapsprov.
Debatt
Alarmerande få tandläkare, läkare och sjuksköterskor som är utbildade utanför EU/EES klarar kunskapsproven som ger inträde till det så kallade snabbspåret. Motsvarande resultat på de svenskstuderandes utbildningar hade skapat ramaskri och krav på omedelbara åtgärder. Även snabbspårens kunskapsprov behöver nu insatser som hjälper eleverna och i vissa fall bör man helt enkelt slippa göra testerna. Det skriver studievägledaren Jan-Åke Blomqvist.
Gästkrönika
KAM-utredningen föreslår att endast legitimerad personal får ge sig in innanför patientens hud. Men att undantag föreslås för akupunktur är förvånande. För akupunktur är potentiellt livsfarligt. Dock har alternativterapeuterna annat att lära läkarna.
Debatt
I dag publicerar Sveriges yngre läkares förening (Sylf) årets AT-ranking, som visar allvarliga brister i arbetsmiljön. Var fjärde AT-läkare har till exempel arbetat jour utan legitimerad kollega på plats och varannan AT-läkare uppger att det är ganska eller mycket vanligt att de arbetar helt utan ersättning, skriver Madeleine Liljegren och Tora Borén.
Debatt
Mats Reimers nedlåtande kommentarer om att besöken hos nätläkare handlar om hälsoångest eller behov av mormorsbehandling tyder på att han inte tar patienterna på allvar. Han bör ta till sig den information om digitala vårdmöten som finns tillgänglig, så han slipper uppröras i onödan, replikerar Henrik Kangro, medicinsk ledningschef på Min Doktor.
Debatt
Situationen för de nyexaminerade läkarstudenterna är ohållbar. I väntan på en AT-tjänst tvingas de till osäkra vikariat utan rätt till handledning, skriver representanter för Sveriges läkarförbund och Sveriges yngre läkares förening.
Debatt
Om inte EU finns som en garant för kvinnors rättigheter är risken stor att miljontals kvinnor runt om i Europa kommer att förlora dem när högerextrema och nationalistiska partier växer sig starkare och tar plats i medlemsländers regeringar, skriver Miljöpartiets kandidater till Europaparlamentet Katarina Folkeson och Malte Roos.
Debatt
En välfungerande och utbyggd primärvård är en grundförutsättning för att nå målet om en kostnadseffektiv och jämlik vård. Vägen dit nås inte genom detaljstyrning med skärpta vårdgarantier eller tillfälliga satsningar utan genom långsiktig forskning och utbildning, skriver Svenska Läkaresällskapets Britt Skogseid och Lars Borgquist.
Gästkrönika
Det är alltid tufft att vara ny i ett yrke. Att samtidigt arbeta för flera på grund av underbemanning, och att ersätta personer med betydligt större kompetens som precis gett upp, gör verkligen inte saken bättre. Jona Elings Knutsson skriver om de ökande sjukskrivningstalen hos unga regionanställda.