Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kvalitet
Äldreomsorg
SPF Seniorerna och Svenskt Kvalitetsindex lanserar nu en rankning av hemtjänsten i varje kommun. Över 70 nyckeltal ingår och den kommun som placerar sig i toppen har nått dit med hjälp av jämn kvalitet.
Digitalisering
Digitaliseringsprocessen var dyr, trög och krånglig. Nu är Växjö en förebild och nominerad till Sveriges digitaliseringskommun. ”Vi har frigjort massvis med tid.”
• Katalysatorn som driver utvecklingen
• Så gör Växjö för att fixa nya e-tjänster på några timmar.
• ”Chefens fönster” förenklar ledarens jobb.
Kommunal ekonomi
Sverige är på väg att bli fattigast i Norden och politiskt slöseri med resurser är orsaken. Det hävdar SKR:s förra chefsekonom Bettina Kashefi. Hon leder Kommissionen för skattenytta – projektet som ska hitta svaret på vad näringslivsprofilen Leif Östling får för skattepengarna.
Debatt
Att framtidssäkra välfärden kommer inte av sig självt, men om vi inte har ambitionen att leverera högre kvalitet till en lägre kostnad lämnar vi våra medborgare i sticket. Därför valde Landskrona stad att att sätta ett fast pris per timme på sfi-utbildningen utifrån förvaltningens krav på kvalitet och budgetmål, skriver utbildningsförvaltningens chef Fredrik Menkus Wegbratt.
Gästkrönika
Det är inte alltid lätt att göra men det går att träna sig i hur man tar till sig verksamhetsfakta. De medarbetare och chefer som kan ta till sig insikten om att de bör använda fakta som grund för förbättring står bättre rustade inför framtiden.
Debatt
För dem med spridd bröstcancer kan både hoppet och tiden att leva begränsas av vilka läkemedel som förskrivs i en enskild region. Samtliga regioner behöver därför ta ansvar för en mer effektiv och jämlik cancervård, skriver Thomas Wahlgren, medicinskt ansvarig onkologi på Pfizer Sverige.
Äldreomsorg
Kostnaderna för äldreomsorgen skiljer sig stort mellan kommunerna. Nynäshamn har den mest kostnadseffektiva omsorgen, medan Bjurholm driver den mest kostsamma. Men det finns inget som tyder på att äldreomsorgen är bättre i de kommuner där den är dyr.
Skola
Täby har avsatt 5 miljoner kronor i en kvalitetspeng till skolor som presterar särskilt bra vad gäller betyg, elevhälsa och trygghet. Men enligt förvaltningsrätten är det inte förenligt med skollagens krav på att resurser ska fördelas efter behov. ”Pengen premierar skolor som redan fungerar bra”, säger oppositionsrådet Agneta Lundahl Dahlström (S).
Debatt
Tillsammans med utbildningsanordnare och edtechbranschen behöver staten ta sitt ansvar för att utvärdera kvaliteten i de digitala lärresurserna. Att överlåta ansvaret till enskilda lärare är ohållbart, skriver flera utbildningsaktörer i den nationella testbädden, Swedish Edtest.
Ledarskap
Att köpa in kurspaket för de högsta cheferna är inget effektivt sätt att förbättra ledarskapet, anser forskarna Sofia Kjellström och Gunilla Avby. Kommuner och regioner behöver skapa system för långsiktig utveckling av ledarskapet, system som ligger inbäddade i vardagsarbetet.
Debatt
För att säkra kvaliteten i förskolan behövs en omstart som innebär att kompetensförsörjningen säkras, arbetsvillkoren görs hållbara och finansieringen uthållig. Ett viktigt och första steg vore en genomgripande utredning som har mandat att föreslå åtgärder, skriver riksdagsledamoten Noria Manouchi (M) och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Med mindre fokus på lägsta pris, mindre tidskrävande formalia och färre men relevanta krav i offentliga upphandlingar skulle fler företag kunna bidra till samhällsutvecklingen. Upphandlande myndigheter måste dessutom jobba aktivt med uppföljning och kontroll av kvaliteten i leveransen. Det visar en ny rapport från Almega, skriver organisationens Andreas Åström och Ulrica Dyrke.
Debatt
I Täby har en kvalitetspeng införts inom förskolan, grundskolan, hemtjänsten, vård och omsorgen och nu inom kort för bra mat inom skattefinansierade välfärdsverksamheter. De som levererar en hög kvalitet får mer betalt. Och det fungerar, skriver fyra moderata kommunalråd.
Debatt
Vi ser en bristfällig samverkan mellan SiS och kommunen som försämrar förutsättningar för en sammanhållen vårdkedja samt förutsättningar för den enskilde. Här finns utvecklingspotential, slutreplikerar socialnämndens ordförande Marie Bladholm (M) och 1:e vice ordförande Anette Snejbjerg (C) i Värmdö kommun.
Debatt
Det kommunala inflytandet finns redan genom samverkan med SiS i varje enskild individs behandlingsplanering. Denna samverkan är väldigt angelägen för SiS eftersom vårdkedjan efter tiden på SiS måste fortsätta i kommunens regi, skriver tre företrädare för SiS.
Debatt
Vid beslut om tvångsvård från förvaltningsrätten upphör kommunens möjligheter att påverka vårdform, vårdkvalitet samt kostnaderna för vården, trots att det är kommunen som betalar för vården, skriver socialnämndens ordförande Marie Bladholm (M) och 1:e vice ordförande Anette Snejbjerg (C) i Värmdö kommun.
Debatt
Hur många missförhållanden och övergrepp i bostäder enligt LSS måste vi se innan det blir krav på utbildning för personalen? Det finns inga genvägar, menar Autism- och Aspergerförbundet, som uppmanar socialminister Lena Hallengren (S) att omgående initiera en kompetenssatsning och säkerställa att Ivo:s tillsyn är rättssäker.
Debatt
Dags för Socialstyrelsens årliga brukarundersökning i äldreomsorgen. Den enkät som många kommuner använder för att mäta kvaliteten. Men vad är egentligen resultaten värda, när det inte är de gamla själva som svarar på enkäten? Inte mycket, menar Barbro Lindberg och Jan-Olof Hedbom (S) i Täby.
Debatt
I stället för att ta vara på glädjeämnena i den nya Pisaundersökningen drar både M och SD slutsatser om Sveriges tillkortakommanden och bidrar till en både ovärdig och orättvis pseudodebatt om urvalet, skriver riksdagsledamoten Maria Nilsson (L).
Debatt
Under de senaste åren har många, jag själv inkluderad, tävlat i att döma ut den svenska skolan. Men nu när resultaten har förbättrats två gånger i rad är det på sin plats att ge beröm, skriver Gabriel Heller-Sahlgren, skolforskare.
Debatt
De riktigt bra verksamheterna börjar inte med att skära ned, utan med att skapa värde för dem verksamheten är till för. Det är dags att sjukvårdens politiker och tjänstemän ändrar tankemönster, skriver organisationsforskaren Henrik Eriksson apropå varslen i Region Stockholm.
Kommunpolitik
Sollentuna kommun är bäst i landet på kvalitet. Det som tagit dem dit är uppföljning och utvärdering, samt att se årsredovisningen som årets höjdpunkt. Det menar kommunstyrelsens ordförande, vars intresse för samhällsfrågor växte under åren som taxichaufför.
Debatt
Jodå, kommuner får har visioner. Men alla visioner är inte lika lyckade och bäst gör man i att lägga resurserna på att erbjuda kvalitet i välfärden och nolltolerans mot korruption, svarar Gissur Ó Erlingsson och Andreas Bergh i sin slutreplik.
Arbetsvillkor
Färre stuprör. Fler kontakter med aktörer utanför kommunen. Och snabbare beslut. Ängelholm har påbörjat en resa i den riktningen – som landets första agila kommun. ”Besöksvänner” till ensamma äldre är ett exempel på en ny lösning.
Debatt
Återkommande kontroller av privata vårdgivares verksamhet är nödvändigt för att kommunerna ska kunna garantera en god kvalitet i sin äldreomsorg. Tolkningsutrymmet rörande de krav som ställs i ingångna avtal måste därför vara minimalt, skriver Lena Östholm Munkberg (MP).
Debatt
Skolvärlden byggs inte på önsketänkande. Den byggs på ett ständigt strävande efter förbättring och hårt arbete av lärare, rektorer och utvecklingsledare som noga analyserar sina elevers resultat och bygger processer så att alla ska lyckas, replikerar företrädare för Kommunförbundet Skånes FoU Skola.
Debatt
Vi vill rikta uppmärksamhet mot våra yngsta medborgare, de drygt 500 000 barn som är inskrivna i förskolan och de förutsättningar som råder för att stödja alla barns lek, utveckling och lärande inom ramen för utbildning, undervisning och en trygg omsorg, skriver 51 forskare och programansvariga vid 18 lärosäten, två fackförbundsordföranden och en vd i ett gemensamt upprop.
Debatt
Måste lagen om offentlig upphandling styra hur välfärdstjänster produceras? Forskarantologin ”Upphandlad” visar att det offentligas förhållningssätt riskerar att leda till stagnation snarare än kvalitet i välfärden, skriver företrädare för Bräcke diakoni, Ersta diakoni och Sveriges stadsmissioner.
Debatt
Kooperativa arbetsförmedlingar, med de anställda som delägare kan komplettera andra aktörer, baserat på kvalitet och kostnadseffektivitet. Men om personalkooperativa arbetsförmedlingar ska realiseras krävs agerande i närtid, skriver Leif Tyrén, verksamhetsledare på Coompanion Värmland.
Debatt
Skolinspektionens enkät till vårdnadshavare ger inte ger någon tillförlitlig bild och borde inte vara en del av någon granskning. I mitt arbete som universitetslektor använder jag just den här typen av enkäter som dåliga exempel, skriver Pernilla Broberg.
Debatt
Vi efterlyser en tydlig plan från regeringen hur utvecklingsarbetet inom psykiatrin ska utformas närmaste åren. Utan tydliga signaler ökar risken att arbetet bromsas in och att kompetens och kontinuitet går förlorad, skriver Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) som representerar 13 patient-, brukar- och anhörigorganisationer.
Debatt
Det är oroande att Socialstyrelsen lämnat ifrån sig en rapport med så många triviala konstateranden och substanslösa slutsatser i en så principiellt viktig fråga som för vilken typ av vård och behandling som lämpar sig för digitala vårdtjänster, skriver överläkare och övertandläkare verksamma vid HTA-enheten Camtö.
Debatt
Det finns mycket som kan göras inom dagens upphandlingsregelverk för att för att göra bra affärer och gynna seriösa företag. Bättre kunskaper om vilka företag som finns på marknaden, fler kontroller och ökad transparens ger bättre upphandlingar på kort och lång sikt, skriver professor Hans Lind.
Skatt
Sedan 2014 har rikets genomsnittliga kommunalskatt ökat med 26 öre per hundralapp. Stat, landsting och kommuner måste sluta se skattehöjningar som ett universalmedel mot alla problem och utmaningar vi står inför, skriver företrädare för Skattebetalarna.
Kommunpolitik
Med Swedish Standards Institute (SIS) nya standard för hvb-boenden blir det lättare att kvalitetssäkra en verksamhet som berör tusentals brukare i beroendeställning. Förhoppningsvis kan den även bidra till att stänga ute oseriösa aktörer. Oavsett driftsform eller var i landet tjänsten erbjuds ska kvaliteten vara god och jämn.
Demokrati
Bettina Kashefi och Anders Morin från Sveriges Näringsliv har delvis rätt i sin rubrik: "Enbart mer resurser kommer inte att lösa välfärdens problem". Det är tyvärr det enda som är rätt i deras debattartikel, replikerar Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans.
Demokrati
Det är alarmerande, och inte särskilt tidsenligt, att regeringen närmast omyndigförklarar de medborgare som tar del av välfärdstjänster genom att inte ta deras åsikter på allvar, skriver Christian Gadolin, doktor och lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.
Perspektiv
Utbyggnaden av högskolorna har skapat ett stort lärarbehov. Samtidigt har det meritokratiska anställningsförfarandet urholkats kraftigt. Detta har lett till massiva internrekryteringar där vänskap och lojalitet snarare än vetenskaplig skicklighet belönats, skriver företrädare för stiftelsen Academic Rights Watch, som bevakar den akademiska friheten i Sverige.
Stadsbyggnad
Nu drar förhandlingarna om 2019 års hyror igång på allvar. Hyresvärdarnas rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära små hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förhandlingschef Erik Elmgren.
Äldreomsorg
Undernäring är en dold epidemi. Trots att det är ett stort folkhälsoproblem talar nästan ingen om den. Men det finns i hemmen, på sjukhus och på äldreboenden. En ny rapport, som har kartlagt dess omfattning, visar att uppskattningsvis 400 000 svenskar befinner sig i riskzonen.
Skola
Den nya resursfördelningsmodell för förskolan som införs i Göteborgs förskolor har många fördelar, men innebär också vissa utmaningar. I förskoleförvaltningen jobbar vi för att belysa vilka dessa utmaningar är, replikerar förvaltningsdirektör Elisabet Nord till FSO Fria förskolor.
Skola
Det är svårt att föreställa sig ett bättre mått på kvalitet och måluppfyllelse för högskolans utbildningsuppdrag än att en erbjuden utbildning faktiskt slutförs, slutreplikerar Hans Hansson, Sverker Janson och Gunnar Karlsson.
Perspektiv
Bästa möjliga folkhälsa är det naturliga målet i sjukvården. På motsvarande sätt borde bästa möjliga välfärd vara det i annan offentlig verksamhet. Det kräver dock ett användbart kvalitetsmått – och ett sådant har vi tagit fram, skriver flera forskare.
Skola
Enligt en ny undersökning från Lärarförbundet är en bra skola avgörande för två av tre föräldrar vid valet av bostadsort. Ska kommunerna klara rekryteringen av kompetent arbetskraft så måste de prioritera en skola av hög kvalitet, skriver förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Kommunal ekonomi
Det finns en stor risk att offentlig sektor kommer att plöja ner enorma resurser på att komplicera den befintliga verksamheten om man fortsätter med dagens metoder för ett systematiskt kvalitetsarbete. I stället bör man ta fram helt nya processer som är tio gånger bättre, både för användare och organisation.
Arbetsvillkor
Svenska företag skulle kunna spara miljardbelopp genom ett mer medvetet och systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi uppmanar därför svenska arbetsgivare att anta den nya ISO-standarden för arbetsmiljö, och låta oberoende bedömare regelbundet kontrollera företagets arbetsmiljöarbete, skriver Merih Malmqvist Nilsson, tf generaldirektör på Swedac.
Sjukvård
I sin debattartikel klagar Johan Olson över att hälso- och sjukvården är så trög och stelbent när det gäller ny teknik så att patienter inte får tillgång till nya snabba diagnosmetoder. Men problemet ligger hos Johan Olson och SensoDetect, som på tio år inte lyckats genomföra tillräckligt omfattande studier för att kunna bevisa sin produkts vetenskapliga stöd, skriver Annika Rullgård.
Skola
Den nationella skoldebatten handlar om fel saker skriver utvecklingsledare Patrik Finn i en debattartikel i Dagens Samhälle. Det är lätt att hålla med när symbolfrågor som mobiler och kepsar diskuteras men även hans eget val av frågor: de många skolloven och lärarnas förtroendearbetstid, väcker en del funderingar, skriver gymnasieläraren Anne-Catherine Ernehall.
Kommunal ekonomi
Vårbudgeten 2018 är inte rolig läsning för den som värnar om en högkvalitativ högre utbildning. Studenters viktigaste fråga: att all utbildning ska hålla hög kvalitet lyser med sin frånvaro, skriver Charlotta Tjärdahl, ordförande Sveriges förenade studentkårer.
Kommunpolitik
Under tisdagen läggs två propositioner på riksdagens bord som går till kraftfull attack mot privata välfärdsverksamheter. I praktiken ska ett ”vinstförbud” införas för icke-offentliga alternativ. Regeringen har valt att basera detta på det mindre vanliga måttet ”operativt kapital”, men välfärdsverksamheter är i grunden tjänsteverksamheter där kvaliteten och styrkan huvudsakligen utgörs av kunnig, kompetent och engagerad personal snarare än dyra inventarier.
Kommunpolitik
Nya nationella regler för omsorgsaktörer tvingar fram ofrivilliga kommunaliseringar av välfungerande privata äldreboenden genom ett rättsosäkert regelverk som inte gäller offentliga verksamheter. Trots att detta drabbar äldres omvårdnad kommer inte S-regeringen att agera, skriver Dennis Wedin, gruppledare för Moderaterna i Stockholm stads äldrenämnd.
Sjukvård
Vårdvalen för ut vård från de stora sjukhusen. Det är inte en oavsedd effekt eller något vi försöker dölja – det är en medveten och öppen strategi. Fler läkare behöver finnas närmare människorna, i primärvården men också i den öppna specialistvården skriver de liberala landstingspolitikerna Anna Starbrink, Cecilia Elving och Amelie Tarschys Ingre i en replik.
Arbetsvillkor
Häromdagen blev jag glad, jag läste en artikel av Helén Ängmo, att Skolinspektionen tydliggör förskolans uppdrag att undervisa. I många, många länder är detta en självklarhet, men inte i Sverige av olika skäl. Men strukturerad undervisning i en god inlärningsmiljö måste vara en rättighet för alla barn även före skolåldern. Detta skulle vara en stor jämlikhetsreform, skriver Birgitta Strömbom, grundare av småbarnsskolan Liten Lär.
Sjukvård
Att försvåra för privata utförare att etablera sig, vilket Vänsterpartiet vill genom införandet av olika pålagor, är inte rätt väg att gå för att uppnå ökad kvalitet och jämlikhet i hälso- och sjukvården skriver landstingsråden i SLL Ella Bohlin (KD) och Anna Starbrink (L) i en replik till Vänsterpartisterna Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson och Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd i SLL.
Skola
Sverige har på många sätt en bra förskola, men den är inte likvärdig. På vissa förskolor genomförs inte lärande på ett tydligt, aktivt och medvetet sätt. Konsekvensen blir att alla barn inte får möjlighet att lära och utvecklas så långt möjligt. Kvalitetsskillnaderna kan inte kopplas till särskilda geografiska mönster eller till socioekonomisk nivå. Skolinspektionens bedömning är istället att de till stor del bottnar i hur styrning, ledarskap och dialog fungerar i praktiken, skriver Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen.
Upphandling
Christina Ramberg, professor i civilrätt, pekar i en debattartikel på att kommuner riskerar skadestånd om de ogrundat häver upphandlade avtal med privata leverantörer. Som praktiserande advokater som arbetat med dessa frågor i över två decennier, delar vi inte Rambergs påståenden om att det allmänna måste visa en större lojalitet i förhållande till den privata parten. Vi ser tvärtom ett behov av ökad beställarkompetens hos det allmänna, skarpare formulerade kvalitetskrav och hårdare kontroller, skriver advokaten Björn Öberg och biträdande juristen Nils Karlsson Green.
Infrastruktur
Vi har följt stora kundgruppers anpassning till ny teknik över lång tid. Det klart dominerade mönstret är att digitalisering kräver relationsskapande. Detta har många organisationer fortfarande inte förstått. Samtidigt som tjänsterna kommer närmare ökar avstånden till kunder och brukare, vilket påverkar kundnöjdheten negativt, skriver Svenskt Kvalitetsindex.
Skola
Kvaliteten i hela välfärdssystemet blir lidande som en följd av marknadiseringen. Men mer av kontroll, vilket Svenskt Näringsliv föreslår, leder fel. I stället för konkurrens och vinstdrift krävs ett system baserat på tillit och samverkan.
Kommunpolitik
Oannonserade inspektioner oftare, tydliga mätbara krav och användarvänliga sajter där kvaliteten inom skola, vård och omsorg kan jämföras. Det är några av Svenskt Näringslivs förslag för stärkt kvalitet i välfärden. Det är vägen framåt – inte vinststopp!
Demokrati
S-kongressen fattade nyligen beslut om att "det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”. Vi i TCO vill inte heller se aktörer som ger sig in i den skattefinansierade välfärden med syftet att göra stor vinst. Men istället för att prata om vinstjakt önskar vi att debatten kunde fokusera på kvalitetsjakt. Här har vi konkreta förslag.
Kommunpolitik
Häromdagen presenterade regeringen den forskningspolitiska propositionen. Satsningarna på samhällsbyggnadsområdet är ambitiösa och välkomna. Vi i sektorn är redo att accelerera utvecklingsarbetet mot världens mest moderna och hållbara samhällsbyggande, men då måste tilldelningen av forskningsmedel öppnas upp och forskningsfinansiärerna måste få möjlighet att premiera de insatser med störst potential att skapa praktisk nytta. Det skriver organisationen IQ Samhällsbyggnads styrelse.
Arbetsvillkor
Angrepp och våld mot blåljuspersonal som väktare, poliser och ambulanspersonal ökar allt mer. Det här är en utveckling som måste tas på allvar. I grunden handlar det om att vi alla måste ställa upp bakom de kvinnor och män som dagligen står i främsta linjen för att skydda demokratin och vårt samhälle, skriver Joachim Källsholm, vd på Securitas.
Äldreomsorg
Nyttan med standarder är att de ger tydliga riktlinjer för vårdgivare och bidrar till att höja kvaliteten generellt. Det är värdefullt inte minst när det finns stor komplexitet. En annan grundläggande styrka är att det är en bred samling intressenter – alltifrån brukare till vårdgivare - som har skrivit standarden. Vi anser att kraven i den är väl förankrade.
Perspektiv
I takt med att allt fler välfärdstjänster levereras av privata företag blir verksamheterna på ett tydligare sätt än tidigare tjänster vilka som helst, som regleras genom avtal mellan privatpersoner och det offentliga. Dessa avtal kommer allt oftare tolkas av domstolar, som alltså ges en större makt över välfärdstjänsternas kvalitet, skriver Jakob Heidbrink, docent i civilrätt.
Äldreomsorg
Äldreomsorgen är en verksamhet som utvecklas och förändras snabbt. Det är också en komplex tjänst som bland annat innehåller myndighetsutövning. Det försök som gjorts av SIS visar att det inte är ett lämpligt sätt att styra en så mångfacetterad verksamhet som äldreomsorg.
Skola
Statsråden Aida Hadzialic och Ardalan Shekarabi (S) bekymrar sig över kvaliteten i den svenska skolan. Det gör de rätt i. Under en lång följd av år har skolresultaten i vårt land fallit kraftigt. Men varför riktar de udden mot friskolorna?
Äldreomsorg
Variationer i arbetssätt och ambitionsnivåer leder till ojämlikhet i äldreomsorgen. För att åstadkomma en jämn och hög kvalitet över hela landet behöver kvalitetssäkringen bli bättre. Tack vare en ny kvalitetsstandard för äldreomsorg och hemtjänst finns nu den möjligheten.
Skola
Katalys Daniel Suhonens och Sten Svenssons kritik mot Academedia är till största delen ideologisk, de gillar helt enkelt inte företag i välfärden. Det står dem naturligtvis helt fritt att tycka så. Däremot bör de inte stå oemotsagda när de som argument för denna uppfattning kommer med rena felaktigheter.
Skola
Statsministerns påstående att utbildningsföretagets Academedias börsintroduktion innebär att det nu ska handlas med barn på börsen är en tankevurpa av stora mått. Det som handlas på börsen är inte barn eller medarbetare, utan aktier.
Skola
Det finns så mycket kraft och kvalitet i skolorna som inte får fortsätta kvävas av den statliga kontroll- och regelstyrning som tyvärr vuxit sig så stark. Beslutsfattande politiker på riksnivå har i sin iver att uppnå resultat sakta men säkert slitit själen ur läraryrket.
Skola
Tydligare styrdokument, fler vägar till läraryrket och bättre möjligheter till kompetensutveckling. Det är några förslag till åtgärder som skulle kunna höja kvaliteten i den svenska skolan. Vi som representerar Huvudmännens expertråd för skolutveckling har tagit fram 30 rekommendationer i en rapport som riktar sig till alla som är engagerade i svensk skola.
Äldreomsorg
Sverige ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att åldras i. Vi kan vara stolta över en äldreomsorg som de flesta äldre är nöjda med, samtidigt som vi måste se behoven av att stärka och utveckla kvaliteten i den.
Demokrati
Arbetsmarknadsperspektiv saknas och ekonomiska incitament plockas bort. Vi tvivlar inte på Helene Hellmark Knutssons goda ambitioner, men regeringen missar målet med förslaget till nytt kvalitetsutvärderingssystem för högre utbildning, menar Tobias Krantz, och Mikaela Almerud på Svenskt Näringsliv.
Demokrati
Sverige ska vara en ledande kunskapsnation. Då krävs ett bra system för att säkra och främja kvalitet och avhjälpa brister. Ett kvalitetssäkringssystem är inte centralt för kvaliteten på den högre utbildningen, menar mina kritiker, men den åsikten går stick i stäv med vad majoriteten av remissinstanserna anser – där lärosäten och studentkårer ingår, skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.
Demokrati
Det är inte ett nytt kvalitetssäkringssystem som lyfter kvaliteten vid landets universitet och högskolor – för detta krävs att man satsar på universitets- och högskolelärarna, skriver två företrädare för Lunds Universitet med anledning av ett förslag från Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.
Äldreomsorg
Linköpings sätt att arbeta smidigt och serviceinriktat med hemtjänsten är en framgångsrik modell både för de äldre och för kommunen. Utvärderingar visar att de äldre är mycket nöjda och att de får den hjälp de önskar och behöver. Dessutom till en lägre kostnad. Arbetssättet borde prövas på fler håll i landet.
Kommunpolitik
En utmaning för välfärden är att ständigt utveckla kvaliteten, i takt med brukarnas ökade förväntningar. Detta uppnås inte genom att förbjuda en viss driftsform, utan genom att ställa krav på den kvalitet som utförarnas tjänster ska uppnå.