Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kulturpolitik
Demokrati
Att politiker lägger sig i verksamhet inom bibliotek och kultur blir allt vanligare. Det visar en ny rapport från fackförbundet DIK. Problemen är störst på kommunal nivå. Ett färskt exempel är SD:s agerande i Kalmar efter sagostunden med dragartister.
”Ett mycket tydligt brott mot mot principen om armlängds avstånd”, säger förbundsordförande Anna Troberg.
Demokrati
”Drag queen story hour” i Kalmar väckte lokal sverigedemokratisk vrede och en debatt om politikens och kulturens roller.
Nu ska SD i Kalmar kartlägga vad förskolor och bibliotek lägger pengar på – för att kontrollera att böcker och annat inte är vad partiets Jonathan Sager beskriver som ”opassande”.
Debattsvepet
Sverige behöver en levande kulturskola, bemannade skolbibliotek och en stärkt kultursektor – inte en kulturkanon, skriver fackförbundet DIK. Andra debattämnen: utjämningssystemet och julstämning.
Statsbidrag
Regeringen halverar det statliga stödet till kulturskolan nästa år. ”Bekymmersamt. Stödet har gjort att vi har kunnat pröva nya aktiviteter och nå ut till fler unga”, säger Birgitta Lövestedt, sektorchef för kultur och fritid i Skinnskatteberg – den kommun som ökat satsningarna på kulturskolan mest.
Debatt
Flera regioner är så bra på att koppla ihop kultur och tillväxt att de kan vara förebilder för staten, enligt utredare som i morgon presenterar nationell strategi för kreativa näringar. Vad regionerna trots allt kan förbättra ger de här förslag på.
Debattsvepet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre bör införas i Sverige, skriver pensionärsorganisationer. Idag publicerar också en rad svenska tidningar ett upprop till stöd för fria medier i Ukraina och Ryssland.
Debattsvepet
Fastighetsägarna vill se kulturlivet som bärande kraft i framtidens stadskärnor. Annat i debatten denna Black Friday gäller vara eller icke-varat för just Black Friday, regerings- och budgetfrågan förstås och så var det möjligen inte i Skandiamannen i alla fall.
Organisation
När Tranemos kommunpoet stått i tv och läst sin dikt om betongfabriken bröt helvetet lös. ”Jag hamnade i ett chocktillstånd”, säger Jimmy Alm. Hans plötsliga ryktbarhet har ändå gynnat projektet som han nu bjuds in att föreläsa om. Och kommunen jublar.
Debatt
Kommunerna är en mycket viktig del av bild- och formkonstnärernas arbetsmarknad. Ändå ligger ersättningarna till de konstnärer som ställer ut i kommunal regi på väldigt låga nivåer. Vi kräver att stat, kommuner och regioner löser situationen, skriver Konstnärernas Riksorganisation.
Debattsvepet
Att inte testa fullvaccinerade för covid-19 strider mot WHO:s rekommendationer, skriver 22 forskare. Barn- och ungdomskultur, Moderaternas skolpolitik och vinster i välfärden är andra debattämnen på fredagen.
Debatt
Kulturpolitiken ska prioritera unga men Kulturskolerådets nya kartläggning visar något annat. Huvuddelen av de offentliga kulturpengarna går till vuxna, skriver flera företrädare för svensk barn- och ungdomskultur.
Organisation
”Bra att Tranemo anlitar en poet – men de börjar i fel ände”, säger Magnus Utvik, landets enda kommunförfattare. I stället för att skriva dikter om invånarna borde kommunpoeten uppmuntra människor att skriva själva, menar han.
Organisation
Tranemos kulturchef Juan Ochoa-Echevarria medger att kommunens säkerhetssamordnare borde kopplats in för att stödja den hårt kritiserade kommunpoeten. ”Jag insåg inte vilka dimensioner det här skulle få”, säger han.
Organisation
”Det är inte omöjligt att det här kommer leda till dikter”. Så säger Tranemos kommunpoet efter kritikstormen mot projektet där han under ett års tid ska dikta om kommunen. Men kulturförvaltningen har tvingats till krismöte och tar situationen ”på största allvar”.
Debattsvepet
Regionerna bör få ett ansvar att ställa krav på och följa upp privatfinansierad vård, enligt utredningen om privata sjukförsäkringar. Fortsätt att testa för covid, beskatta Netflix och stoppa kompetensutvisningarna är andra uppmaningar från dagens debattörer.
Debattsvepet
Socialstyrelsen måste besluta om vilka kommuner och regioner som ska få ta del av statens återhämtningsbonus. Hot, våld och trakasserier mot offentligt anställda måste förhindras. Rektorer för skolor där eleverna har sämst förutsättningar har oftare konflikter med huvudmannen. Andra ämnen som engagerat debattörerna är bland annat sjukvård, bostadsbrist, kulturpolitik och klimatet.
Debatt
Okunskapen om betydelsen av principen om armlängds avstånd är utbredd. Särskilt utsatta är de museer som har regioner och kommuner som huvudmän, skriver Riksförbundet Sveriges Museer som presenterar en ny rapport i dag.
Kommunpolitik
Politikens relation till kulturen kan vara en känslig fråga. I Järfälla lät kommunledningen avlägsna ett konstverk i fullmäktigesalen – vilket ledde till en ny konstpolicy. Och så är det tveksamt om politiker ska uppmuntra klimatkonst.
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Ledarskap
Många anser att han ger sig in i ett getingbo. Men Anders Nylander, ny kultur- och bibliotekschef i SD-styrda Sölvesborg, verkar inte överdrivet orolig. ”Det blir svårt för mig som chef att sköta en vettig verksamhet om man gör politik av den. Men jag tror att det kommer att lösa sig”, säger han.
Gästkrönika
Man kanske skulle kunna omforma vårt beteende genom politiska styrmedel. Trycka på tills man får 50/50-fördelningar inom alla områden som man har angivit på sin beslutade kulturpolitiska åtgärdslista. Reglagen är möjliga att skapa. Beroende på hur man ser på kulturfrågor är det hoppingivande eller otäckt.
Debatt
Liberalernas vaga hållning möjliggör fortsatt subjektiva bedömningar när det kommer till vilken kultur som får ta skattebetalarnas pengar i anspråk och inte, slutreplikerar Leonid Yurkovskiy, Sverigedemokraternas kulturpolitiskt ansvarige i Region Stockholm.
Debatt
Konsten existerar inte i ett tomrum. Den förhåller sig alltid till ett sammanhang. Med andra ord skiljer det sig från verk till verk, och från situation till situation om ett konstverk är lämpligt eller olämpligt, replikerar Region Stockholms kulturregionråd Anna Starbrink (L) och ordförande för kulturnämnden Cecilia Elving (L).
Debatt
Det är självklart att kulturen ska vara fri, men att miljontals människor bokstavligen ska tvingas betala för och bevittna en viss kultur, som konst för daggmaskar, är inte alls lika självklart. Det skriver Leonid Yurkovskiy, Sverigedemokraternas kulturpolitiskt ansvarige i Region Stockholm.
Debatt
Vi, kulturpolitiskt ansvariga förtroendevalda i Sveriges sex sydligaste regioner, välkomnar de välbehövliga statliga krispaketen till kulturen. Vi konstaterar samtidigt med förvåning att kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) frångår vår gemensamma kulturpolitiska överenskommelse – kultursamverkansmodellen.
Debatt
För större delen av kultursektorn saknas ekonomiska marginaler och läget är akut på många håll. Vi vill därför tydliggöra vikten av att staten, regionerna och kommunerna tar ett gemensamt ansvar för att minimera skadorna och förhindrar att det sker en långsiktig försvagning av kulturens infrastruktur, skriver företrädare för Ideell kulturallians och Klys.
Debatt
Regeringens krispaket till kulturen och idrotten är ett välkommet första steg. Men för att mildra de ekonomiska konsekvenserna för kultursektorn behöver regeringen göra mer. Det skriver kulturnämndsordförandena i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen, som ger förslag på ytterligare åtgärder.
Debatt
Fyra av tio kulturskolor i Sverige står inför nedskärningar. Situationen är alarmerande. Kulturskolerådet vill tillsammans med några av landets viktigaste kulturaktörer se en kulturskolelag, som likt bibliotekslagen säkrar verksamhet i varje kommun.
Debatt
De senaste två åren har den absoluta merparten av de stora svenska tv-produktionerna spelats in utomlands. Det är dags att prioritera produktionsincitament för film och tv i höstens budget. Satsningen beräknas ge 1500 nya kvalificerade jobb, merparten utanför storstäderna, och skulle vara en viktig injektion för tillväxt i hela Sverige, skriver en mängd regionpolitiker från hela landet.
Debatt
Att ge sig på konsten är första steget. Sedan ger man sig på vad som får sägas och tyckas. Och därefter vad som får tänkas. Så ser resan mot ett auktoritärt och antidemokratiskt samhälle ut. Tänker Moderaterna låta SD fortsätta hota till tystnad – vad tycker partiledningen, undrar S-politiker.
Debatt
Sverigedemokraterna anser att kulturen har en bärande roll att spela när det kommer till att omdana samhället. I deras värld utgör kulturen arenan för en strid där inget annat gäller än att segra eller dö. Det finns därför goda skäl för dem att lägga så mycket energi på sitt kulturkrig, replikerar Eva Ullberg (S) till Louise Erixon (SD).
Debatt
Kulturen är samhällsbyggets murbruk och vi ser det som självklart att den skattefinansierade konsten i första hand ska tilltala och riktas till en majoritet av våra invånare. Tyckarelitens synpunkter på Sölvesborgs kulturpolitik säger mer om deras egen inskränkthet än om någonting annat, skriver Louise Erixon, Sverigedemokraterna.
Debatt
Varför är Centerpartiet och Liberalerna tysta när den konstnärliga friheten hotas i kommunerna? Menar ni inte allvar med era fina ord om den fria konsten och kulturen? Vi förväntar vi oss svar, skriver kommunalråden Eva Ullberg (S), Bo Leinerdal (V) och Mikael Jämtsved (MP).
Debatt
Det finns många sätt att styra kulturen, det aktualiserades i debatten om Sölvesborgs kulturpolitik. Hur ska man som politiker tänka när man å ena sida styr via kulturpolitik, men å andra sidan vill värna konstens frihet? Christer Nylander (L) har fem punkter att utgå ifrån.
Debatt
Vi har sett, och vi ser runt om i Europa och världen, hur det knapras på just den konstnärliga friheten för att konsten ska passa in i den världsbild de styrande politikerna vill föra fram, slutreplikerar Sara Edström ordförande Konstnärernas riksorganisation.
Debatt
Vår muralmålningsfestival Wall Street Nacka har väckt stor uppmärksamhet. Nackaborna verkar älska det nya utomhusgalleri som vi fått. En del inom kultureliten har reagerat negativt och medvetet eller omedvetet missförstått vad vi gör och varför, replikerar Mats Gerdau (M) KSO i Nacka.
Debatt
Nacka kommuns instruerande av den offentliga konsten har gått för långt. Det här är inget enskilt fenomen. Det offentliga tycks allt oftare inkräkta på den konstnärliga friheten. Sölvesborgs kommun är ett annat exempel, skriver Sara Edström ordförande Konstnärernas riksorganisation.
Debatt
Det offentliga har misslyckats med att nå de kulturpolitiska målen när det gäller delaktighet. Nedskärningarna inom den kommunala ekonomin hotar att förvärra situationen ytterligare. Men det ideella kulturlivets organisationer kan hjälpa politiken att vända utvecklingen, skriver företrädare för Ideell kulturallians.
Debatt
Det är provocerande att EU ska dela ut gratis tågbiljetter, flytta Europaparlamentet varje månad och finansiera kommunala wi fi-system. EU bör ta ett steg tillbaka från områden som bättre hanteras nationellt. Därför bör EU:s kulturprogram Kreativa Europa avvecklas.
Debatt
Lawen Redar (S) påstår att regeringen och stödpartierna har räddat kulturskolan genom vårbudgeten. Sanningen är att det redan i den borgerliga M/KD-budgeten fanns medel för kommunerna att använda till kulturskolan – om kommunerna själva ville, replikerar Lotta Finstorp (M) kulturpolitisk talesperson.
Debatt
I dag är det nationella syntolkningsdagen, i dag uppmärksammar vi att inte alla har möjlighet att fullt ut ta del av den rika floran av kulturutbud som vi har i Sverige, skriver Linus Forsberg ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning och Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Debatt
Ingen annan del av kulturlivet kan bli en starkare motpol till sekterism och inskränkthet än länsmuseerna. I kommande budgetförhandlingar behöver Socialdemokraterna därför se till att prioritera vallöftet om fri entré till regionala museer, skriver ordföranden för Kalmar läns museum, Jonas Hellberg (S).
Debatt
En av tio tjänster försvinner från kulturförvaltningen. Om man minskar på personalen som är proffs på administration och organisering av verksamhet läggs de arbetsuppgifterna i stället på lärare i kulturskolan, bibliotekarier och andra yrkesgrupper som svarar för själva kärnan i kulturverksamheten, replikerar oppositionsborgarrådet i Stockholm Olle Burell (S).
Debatt
Läget i världen blir allt hårdare och trots att både demokratin och kulturen är våra viktigaste livlinor, så är det dessa livlinor som hotas just nu. Det skriver Lotta Hedström (MP) och Angela Everbäck (MP), som är bekymrade över utvecklingen i skånsk kulturpolitik.
Debatt
Det borgerliga styret i Region Skånes kulturnämnd har fattat ett ödesdigert beslut när de stoppar utvecklingsbidragen till fria utövare inom samtliga konstområden. Vi tar vi starkt avstånd från nedmonteringen av det skånska kulturlivet, skriver 16 kommunpolitiker.
Debatt
Den nytillträdda kulturministern, Amanda Lind (MP) bör, till skillnad från sin företrädare stärka kultursamverkansmodellen. Det behöver inte innebära att man ökar statens utgifter, utan enbart att befintliga anslag i budgeten läggs i påsen för kultursamverkan, skriver ordföranden för Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen Conny Brännberg (KD).
Demokrati
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson anklagar DIK för fake news och efterlyser en mer intellektuell kulturpolitisk debatt. Om det är intellektuell höjd man söker här i livet ter det sig onekligen kontraproduktivt att företräda ett parti som i sitt budgetförslag för kulturen de kommande tre åren vill rycka bort över 2,5 miljarder kronor från folkbildningen.
Demokrati
Anna Troberg, ordförande för DIK, krystar fram en mycket snedvriden och cynisk tolkning av våra satsningar för att vinna billiga politiska poäng, skriver Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson i en replik.
Demokrati
Den svenska kulturen är under attack. Den är utsatt för en palatskupp. Hotet kommer inifrån. Sverigedemokraterna – partiet vars hela existens vilar på lögnen om att de värnar om kulturen – har dragit svärdet ur skidan och har inlett operationen att med hugg efter hugg stympa kulturen runt om i landet. Frågan är hur vi ska värja oss, skriver Anna Troberg, ordförande DIK.
Upphandling
Nacka kommuns upphandlingar av bibliotekstjänster har inte gjorts för att spara pengar, utan för att stimulera utveckling och nytänkande. Resultatet är fortsatt nöjda låntagare och besökare, replikerar Hans Peters, ordförande (C) i Nacka kulturnämnd.
Demokrati
I tider då demokratins grundpelare utmanas borde vi värna institutioner som främjar fri åsiktsbildning, kunskapsförmedling och demokrati. Istället ser vi hur både högerpopulister och företrädare för etablerade borgerliga partier på olika sätt vill försvaga dessa institutioner. Vi är oroliga för att våra allmänna bibliotek nu är i farozonen.
Kommunpolitik
Konst och kultur kan spela en viktig roll i samhällsutveckling inom i stort sett alla politikområden om den får rätt förutsättningar. Kommunerna, regionerna och de nordiska länderna kan lära mycket av varandra och vi är övertygade om att en stärkt dialog mellan de olika nivåerna kan ge extra kraft i utvecklingen av kultursamarbetet i Norden.
Kommunpolitik
Efter fyra år av rödgrönrosa politik i Stockholm har skolresultaten förbättrats och arbetslösheten minskat. Men med Miljöpartiets hjälp kommer en progressiv välfärdspolitik att bytas ut mot Alliansens konkurrenslogik, skriver representanter för Feministiskt initiativ Stockholm.
Demokrati
Om den kommande regeringen bygger sitt styre på sidouppgörelser med SD riskerar vi att få se nya inriktningar inom områden som, enligt politikerna, inte väger så tungt. Kulturområden är ett sådant område, men konsekvenserna riskerar att bli dramatiska.
Arbetsvillkor
Runt om i landet ser vi hur kulturmiljöer förstörs och kulturbyggnader hotas av rivning. Men våra byggnader kan berätta vår historia för en stads invånare, dess besökare och för kommande generationer. I stället för att riva och bygga nytt bör gamla hus få nya roller, skriver Ylva Hedman (C) och Lovisa Kronsporre (C).
Gästkrönika
Om Svenska Akademien menar allvar med att det behövs en scen för höglitteratur skulle man kunna anslå ordentliga medel för att låta ett ungt gäng kulturutövare skapa en sådan plats på sina egna villkor. Det skulle kunna återuppbygga förtroendet för den sorgliga spillra som är kvar av Akademien.
Demokrati
Sverigedemokraterna ägnar mycket tid och kraft åt kulturpolitik och mediepolitik. Det är ingen slump. De inser att dessa politikområden är långsiktigt viktiga strategiska höjder. Därför får övriga partier inte lämna fältet fritt, skriver Christer Nylander (L) på pressfrihetens dag.
Arbetsvillkor
Kulturen är i stort behov av en rosa period, skriver Feministiskt initiativ som menar att tiden när kulturmännen kunde härja fritt och dunka varandras ryggar i slutna rum är förbi. Fi avsätter nu fem miljoner till kvinnohistoriskt museum i Stockholm.
Kommunpolitik
Ett upprop för fri kultur har sällan varit viktigare än idag. I Sverige har vi i decennier varit vana vid politisering från vänster och de farhågorna präglar också den senaste tidens debatt – om museer, film, litteraturstöd. Men nu finns nya politiska krafter som vill undergräva konstnärlig frihet. Det är en verklighet vi måste beakta också i den kommunala vardagen, skriver Rasmus Jonlund (L) vice ordförande Stockholms stads kulturnämnd.
Demokrati
Samhällsdebatten präglas av att Sverige står inför stora utmaningar. Migration, välfärd, bostadsbyggande, stärkt innovationskraft etc. Ett land som vill utvecklas, bygga framtidstro och bli än mer attraktivt behöver satsa strategiskt på kultur. Detta kommer att diskuteras på konventet Folk och Kultur som öppnas av kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i Eskilstuna idag.
Kommunpolitik
Möjligheten för invånarna att ta del av konst skiljer sig mycket åt i olika delar av landet. Det visar Årets Konstkommuner 2017, en granskning av Konstnärernas Riksorganisation som även ger förslag på vad kommuner, landsting och regering kan göra för att stärka konstverksamheten.
Kommunpolitik
När biblioteken i Nacka skulle upphandlas var kritiken hård. Det var ingen hejd på vilket elände de privata biblioteken skulle ställa till med. Men farhågorna kom på skam, skriver Hans Peters (C) i en replik till Khashayar Farmanbar (S).
Kommunpolitik
Att kvaliteten på biblioteket Dieselverkstaden skulle ha ökat på grund av privatiseringen av verksamheten stämmer inte. Beslutet att privatisera driften av biblioteken visar tydligt hur den moderatledda alliansens ideologi går före invånarnas behov, svarar Khashayar Farmanbar (S).
Demokrati
En brist med den ursprungliga kultursamverkansmodellen är att många, framförallt civilsamhällets kulturutövare och de som finns i lands- och glesbygd, har upplevt att pengar och medel framförallt har gått till regionernas stadskärnor. Här vill vi se en förändring. Mer kultur behövs - i hela landet.
Näringsliv
Ett kommunalt lyxhotell på Stureplan hade väckt ramaskri. Men i Göteborg satsar staden två miljarder på att Liseberg ska få bygga ett kommunalt ävenstyrsbad och lyxnöjeshotell. Det är dags att låta företagarna driva sina verksamheter på lika villkor utan illojal och snedvridande kommunal konkurrens.
Skola
Kulturskoleutredningen ger kloka förslag, men det finns brister i den som ytterligare kan komma att förstärka de redan kända problem kulturskolorna har i form av snedrekrytering av elever, otydlighet som en läroplanslös verksamhet medför och svårigheter med lärarkompetensförsörjning, skriver två forskare vid Lunds universitet.
Demokrati
I det politiska uppdraget ingår inte att ha åsikter om vad som helst. Debatten om Göteborgs Stadsteaters uppsättning av Jihadisten borde inte handla om om vi ska dalta med terrorister eller inte, utan om vikten av att värna om den fria kulturen.
Demokrati
Skillnaderna mellan liberaler och auktoritära, mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna, blir sällan tydligare än i kulturpolitiken. Vi vill frihet – de vill politisk styrning och censur. Det är en av anledningarna till att vi liberaler aldrig kan medverka till något som helst samarbete med SD.
Demokrati
Ikväll samlas film-Sverige på Guldbaggegalan i Stockholm. Då vill jag passa på att påminna att bakom varje Guldbaggenominering finns det hårt arbetande människor, och att dessa människor bor någonstans. Och för att deras värv ska odlas krävs en regional filmpolitik.
Demokrati
Vad Historiska museet säger i sin vikingautställning är sant – ur det rent vetenskapligt, objektiva perspektiv Lindstrand efterfrågar; ‘För tusen år sedan fanns inte landet Sverige och inga svenskar’. Det är varken normkritik eller propaganda. Att Lindstrand vill ha det till detta säger mer om hans historiesyn än kulturetablissemangets, skriver arkeologilektorn Charlotta Hillerdal i en replik.