Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kultur
Kommunpolitik
Nästan hälften av ledamöterna i fullmäktige i Fagersta hoppade av under förra mandatperioden. Oroande, tycker fullmäktiges ordförande Marino Wallsten. ”Jag har själv utsatts för både glåpord och hat”, berättar han.
Arbetsvillkor
Unga arbetstagare är mer utsatta för en rad problem än deras äldre kollegor är. Det visar en undersökning av arbetsmiljön som fackförbundet Vision gjort.
Värst drabbade är anställda inom socialt arbete och personer med olika typer av tillfälliga jobb.
Demokrati
Att politiker lägger sig i verksamhet inom bibliotek och kultur blir allt vanligare. Det visar en ny rapport från fackförbundet DIK. Problemen är störst på kommunal nivå. Ett färskt exempel är SD:s agerande i Kalmar efter sagostunden med dragartister.
”Ett mycket tydligt brott mot mot principen om armlängds avstånd”, säger förbundsordförande Anna Troberg.
Debattsvepet
Sverige behöver en levande kulturskola, bemannade skolbibliotek och en stärkt kultursektor – inte en kulturkanon, skriver fackförbundet DIK. Andra debattämnen: utjämningssystemet och julstämning.
Juridik
Region Sörmland publicerade förra året ett Facebookinlägg med syftet att få fler unga män att vaccinera sig mot covid-19. Nu får regionen bakläxa av Justitieombudsmannen, något SVT Nyheter var först att rapportera om.
Debattsvepet
För få skolor har ett skolbibliotek, skriver Svensk Biblioteksförening. Regionerna jobbar inte rätt för att stärka primärvården, konstaterar Praktikertjänst och psykolog varnar för ökad barnfattigdom.
Demokrati
Karlstads kommun erbjuder alla invånare utbildning i hur de kan upptäcka desinformation och själva bidra till ett respektfullt samtalsklimat. ”Vi märker att samhället blivit mer polariserat”, säger kommunikationsstrategen Camilla Kullander.
Demokrati
Har valaffischer, fysiska möten med väljare och valstugor en framtid? Eller är det bara sociala medier som gäller nu? Tre forskare reder ut och varnar för misstagen politiker bör undvika på nätet.
Demokrati
”Vårt mål är att synas och vara överallt”. I Växjöpodden pratar M-politikerna på ett ”privat sätt” för att närma sig väljarna. Men det fysiska mötet är fortfarande viktigast – särskilt efter pandemin – och över 10 000 dörrknackningar ska hinnas med före valet. Motståndaren S satsar på 13 000 påhälsningar.
• DS har tagit tempen på valrörelsen i Växjö.
Ledarskap
Hur kan nudging bli ett framgångsrecept för att ändra medborgares beteende? Är det de traditionella mediernas kanaler eller de egna som ska få mest uppmärksamhet från kommunikationsavdelningen? Branschexperter svarar på frågor om de viktigaste utmaningarna.
Redaktionskrönika
Hur kommunicerar man bäst i offentlig sektor? Hur skapas engagemang i sociala medier? Hur kan man säkra att alla medborgare inkluderas?
Chefredaktör Christina Kennedy har valt ut ett axplock av insikter från talarna på eventet Kommunikation i offentlig sektor.
Digitalisering
Radio, tv och nyhetstidningar är fortfarande viktigast när väljarna tar del av politisk information. Sociala medier med Instagram i spetsen har större betydelse hos yngre. Det visar en rapport från Internetstiftelsen.
Gästkrönika
I år har vintern varit tung och mörk. Nyårshelg med extrainsatta krismöten. Hela januari en kamp där vi omvandlat avdelning efter avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset till covid-vård samtidigt som allt fler medarbetare varit frånvarande.
Demokrati
2016 skrev hon ”Nej tack till vaccin!!” på Facebook. När lokalmedier nu lyfter fram uppgiften om Malin Bergman (C ) som föreslås bli nytt regionråd i Jämtland Härjedalen får hon stöd av partiet som påpekar att hon låtit vaccinera sig mot covid-19.
Debatt
Många folkbibliotek hjälper medborgare med allt från myndighetsbeslut till digitala tjänster. Men biblioteken kan inte bli en restpost för den hjälp som många behöver men ingen erbjuder, skriver Svensk biblioteksförening.
Kompetensförsörjning
Akut personalbrist fick Trollhättan att tänka nytt. I förra veckan efterlyste staden personal till äldreomsorgen och hemtjänsten på Facebook. ”Vi fick så många sökande att vi var tvungna att ta bort inlägget”, säger verksamhetschef Marie Uls.
Arbetsvillkor
Regeringen vill utvidga tillträdesförbudet till att utöver butiker även gälla badanläggningar och bibliotek. ”Det här kommer att leda till bättre trygghet och ordning och reda”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).
Ledarskap
Hela 20 procent av arbetstiden – så mycket lägger Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg på sociala medier. ”Ett sätt att kommunicera med både invånare och medarbetare”, säger han.
Organisation
När Tranemos kommunpoet stått i tv och läst sin dikt om betongfabriken bröt helvetet lös. ”Jag hamnade i ett chocktillstånd”, säger Jimmy Alm. Hans plötsliga ryktbarhet har ändå gynnat projektet som han nu bjuds in att föreläsa om. Och kommunen jublar.
Debatt
Mobiler används inte sällan av elever för att kränka och mobba andra elever på sociala medier. Ett mobilförbud i skolan skulle förhindra en del av dessa kränkningar samtidigt som det bidrar till den studiero alla elever har rätt att få, skriver Liberalernas skolpolitiske talesperson Fredrik Malm och skolkommunalrådet i Malmö Sara Wettergren.
Organisation
”Bra att Tranemo anlitar en poet – men de börjar i fel ände”, säger Magnus Utvik, landets enda kommunförfattare. I stället för att skriva dikter om invånarna borde kommunpoeten uppmuntra människor att skriva själva, menar han.
Upphandling
Den svarta komedin ”Vi hade i alla fall tur med ramavtalet” på Göteborgs stadsteater gör upp med konsultklyschor och New Public Management. I huvudrollen: upphandlaren Roland som sköter vattenautomatinköp och blir frontfigur för Göteborgs stads employer branding-arbete. ”Jag vill att folk ska skratta åt eländet”, säger manusförfattaren Gertrud Larsson.
Debattsvepet
Unga undervisas om Förintelsen men ges inte förståelse om antisemitismens roll, skriver forskare och uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att tydliggöra sambandet. Andra debattämnen i dagens svep: S-politiker vill införa ”Sluta skjut”, Lars Vilks konstverk Nimis och lagen samt artister som varnar för att planeten är i kris och kräver höjda röster.
Debattsvepet
SFI-undervisningen som den fungerar i dag får svidande kritik av SFI-lärare. En forskare uppmanar lokalpolitiker att sluta lyssna på organisationskonsulter. Vattenförsörjningen, kulturen efter pandemin och rasism i vården är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
En ny SNS-rapport pekar på hur kapacitetsbrist i vården ligger bakom överdödlighet och hur ansvaret kan analyseras. Debatten denna tisdag handlar också om lokalt ansvar för klimatanpassningen, om klyftan mellan stad och land och om den föreslagna familjeveckan.
Debatt
Det går inte att skylla de senaste årens arbetsmiljöproblem på pandemin. Det är gamla problem på biblioteken som i och med pandemin ställts på sin spets, skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Gästkrönika
Det finns flera exempel på barnkultur som desinformerar om barn som inte passar in i könsrollerna. Det blir en tillbakagång till gamla stereotypa normer ifall killar som gillar smink och dockor, och flickor som gillar att brottas, börjar ses som transsexuella av vuxenvärlden.
Upphandling
Bokdistributören Adlibris, som är leverantör till en stor del av landets bibliotek, får kritik från många bibliotek och små förlag för sina nya hårdare krav. Risken finns att smal litteratur blir svår att få tag på för biblioteken.
Arbetsvillkor
Planer på Muminpark och en moské väckte så mycket näthat i Karlstad att kommunen tvingades agera. Kommunanställda får nu gå kurs för att lära sig hantera hatstormar i sociala medier. Två av råden: Debattera inte med troll – och försök ”se runt hörn”.
Kommunpolitik
Politikens relation till kulturen kan vara en känslig fråga. I Järfälla lät kommunledningen avlägsna ett konstverk i fullmäktigesalen – vilket ledde till en ny konstpolicy. Och så är det tveksamt om politiker ska uppmuntra klimatkonst.
Debattsvepet
Marknadshyror kommer att kosta skattebetalarna 35 miljarder i bostadsbidrag, skriver Nooshi Dadgostar (V). Andra debattämnen denna morgon är klimatanpassningen av våra kuster, skolan och könsdysforivården.
Demokrati
Nära hälften av kommentarerna om politiker på lokaltidningars Facebooksidor är fördomsfulla mot politiker som grupp. Det visar en ny rapport, som också hävdar att mediers rubriksättning kan spä på medborgarnas fördomar.
Arbetsvillkor
När läsk drogs in på äldreboenden sattes tio personer på att hantera hat och kommentarer i sociala medier. Slutsatsen efter krisen: Kommunen måste reagera snabbare på händelser på nätet. ”Inte precis vårt kärnuppdrag”, säger kommundirektören.
Debattsvepet
Kandidaterna på partiernas valsedlar ska vara mer representativa för väljarna, Socialdemokraterna måste infria sitt vallöfte om familjevecka och minskade hjälpmedelsbudgetar i regioner och kommuner gör hjälpmedel till en klassfråga. Det är några av budskapen från debatten denna måndag och den gångna långhelgen.
Arbetsvillkor
Får man kritisera chefen? Uttrycka personliga åsikter om kommunen? Reglerna för vad offentliganställda får och inte får säga på sociala medier, eller var gränsen mellan privat- och arbetsliv ska dras, är inte glasklara. Kommunernas syn på frågan skiljer sig åt.
Gästkrönika
En dag kommer pandemin vara över, och vi kommer kunna räkna dess offer – i människoliv och i kulturliv. Men det är ännu möjligt att se vård och kultur som viktiga investeringar i mänskligt liv. Det krävs bara en gnutta politisk vilja.
Demokrati
Vetlanda har kommit ur den akuta fasen och ett visst lugn har infunnit sig efter knivdådet den 3 mars. Kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S) hoppas nu få svar på vad som fick den misstänkte gärningsmannen att attackera sju män. ”Jag tror absolut att vi kan lära oss av det här” säger han.
Gästkrönika
De senaste åren har tonen i samhällsdebatten hårdnat märkbart och det har lett till att människor lätt tystnar. Som ledare går det att påverka vad samtalen handlar om och hur samtalen förs. Men det krävs att du själv visar vägen.
Gästkrönika
Under pandemin är det enda smittsäkra mötet det som sker online. På sociala medier söker sig lika till lika. De mest obskyra grupper växer fram där nästan vilka vansinniga idéer som helst frodas. Om någon har ett avvikande perspektiv åker den ur gruppen, och konformiteten upprätthålls.
Debatt
Historielösa och okunniga tjänstepersoner och politiker tillåter hela tiden nya exploateringar att ”rita om” unika kulturmiljöer runt om i Sverige. Det skriver Karin Ericsson och Gunnel Lindh, som vill se en nationell satsning på en långsiktigt hållbar utveckling där kulturarvet tas tillvara.
Debatt
Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamiltons alternativa bild av av vad som utgör ett modernt skolbibliotek visar hur viktigt det är att förslagen i utredningen ”Skolbibliotek för bildning och utbildning” blir politisk verklighet. Det skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Gästkrönika
Bannlysningen av en sittande president från i princip alla sociala medier har åter aktualiserat frågan om de sociala mediekanalernas makt. Man bör dock fråga sig om det inte finns en överdrivet stor tilltro till deras möjlighet att påverka människors intellektuella eller politiska utveckling.
Debatt
Den 15 november fattar Nordiska ministerrådet beslut om sin budgetram för åren 2021–2024. Med budgeten vill politikerna klubba en kontraproduktiv omprioritering av det nordiska samarbetets ekonomiska medel: De vill minska kultur- och forskningsbudgeten och i stället öka anslaget till klimat- och miljöprojekt, skriver tre företrädare för tankesmedjan Unga tankar om musik.
Debatt
Barns möjligheter till ett jämlikt kulturutövande står på spel. Kulturskolerådets nya rapport visar att kulturskolor med nedläggningshot ökat från 7 stycken 2018 till 16 stycken 2020. Det är en oroväckande utveckling. Kulturskolerådet vill nu se en utredning om hur kulturskolan kan regleras för att säkra att barn i landets samtliga kommuner har tillgång till kulturutövande, skriver rådets ordförande Jalle Lorensson.
Gästkrönika
Det jävliga är att antisemitismen dyker upp överallt. Och inte sällan från i övrigt fullständigt vettiga människor, eftersom de tror att antisemitism är socialt accepterat. Men antisemitismen får inte tillåtas vara normaliserad. Det får inte vara socialt acceptabel.
Ledarskap
Många anser att han ger sig in i ett getingbo. Men Anders Nylander, ny kultur- och bibliotekschef i SD-styrda Sölvesborg, verkar inte överdrivet orolig. ”Det blir svårt för mig som chef att sköta en vettig verksamhet om man gör politik av den. Men jag tror att det kommer att lösa sig”, säger han.