Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kultur
Gästkrönika
En SJ-resa går kanske inte att jämföra med en Springsteen-konsert. Men på en punkt är de lika: dynamisk prissättning bestämmer vad biljetterna ska kosta. En modell designad för att förvirra och skinna kunderna.
Gästkrönika
I år har vintern varit tung och mörk. Nyårshelg med extrainsatta krismöten. Hela januari en kamp där vi omvandlat avdelning efter avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset till covid-vård samtidigt som allt fler medarbetare varit frånvarande.
Organisation
När Tranemos kommunpoet stått i tv och läst sin dikt om betongfabriken bröt helvetet lös. ”Jag hamnade i ett chocktillstånd”, säger Jimmy Alm. Hans plötsliga ryktbarhet har ändå gynnat projektet som han nu bjuds in att föreläsa om. Och kommunen jublar.
Organisation
”Bra att Tranemo anlitar en poet – men de börjar i fel ände”, säger Magnus Utvik, landets enda kommunförfattare. I stället för att skriva dikter om invånarna borde kommunpoeten uppmuntra människor att skriva själva, menar han.
Upphandling
Den svarta komedin ”Vi hade i alla fall tur med ramavtalet” på Göteborgs stadsteater gör upp med konsultklyschor och New Public Management. I huvudrollen: upphandlaren Roland som sköter vattenautomatinköp och blir frontfigur för Göteborgs stads employer branding-arbete. ”Jag vill att folk ska skratta åt eländet”, säger manusförfattaren Gertrud Larsson.
Debattsvepet
SFI-undervisningen som den fungerar i dag får svidande kritik av SFI-lärare. En forskare uppmanar lokalpolitiker att sluta lyssna på organisationskonsulter. Vattenförsörjningen, kulturen efter pandemin och rasism i vården är andra ämnen på dagens debattsidor.
Upphandling
Bokdistributören Adlibris, som är leverantör till en stor del av landets bibliotek, får kritik från många bibliotek och små förlag för sina nya hårdare krav. Risken finns att smal litteratur blir svår att få tag på för biblioteken.
Kommunpolitik
Politikens relation till kulturen kan vara en känslig fråga. I Järfälla lät kommunledningen avlägsna ett konstverk i fullmäktigesalen – vilket ledde till en ny konstpolicy. Och så är det tveksamt om politiker ska uppmuntra klimatkonst.
Debattsvepet
Marknadshyror kommer att kosta skattebetalarna 35 miljarder i bostadsbidrag, skriver Nooshi Dadgostar (V). Andra debattämnen denna morgon är klimatanpassningen av våra kuster, skolan och könsdysforivården.
Debattsvepet
Kandidaterna på partiernas valsedlar ska vara mer representativa för väljarna, Socialdemokraterna måste infria sitt vallöfte om familjevecka och minskade hjälpmedelsbudgetar i regioner och kommuner gör hjälpmedel till en klassfråga. Det är några av budskapen från debatten denna måndag och den gångna långhelgen.
Gästkrönika
En dag kommer pandemin vara över, och vi kommer kunna räkna dess offer – i människoliv och i kulturliv. Men det är ännu möjligt att se vård och kultur som viktiga investeringar i mänskligt liv. Det krävs bara en gnutta politisk vilja.
Gästkrönika
Naturligtvis är smittskydd viktigare än öppna bibliotek och teatrar. Men vi måste också prata om vilket liv vi räddar människor till. Om det blir tomma, ensamma liv utan annan gemenskap än streamade tv-serier.
Debatt
Den 15 november fattar Nordiska ministerrådet beslut om sin budgetram för åren 2021–2024. Med budgeten vill politikerna klubba en kontraproduktiv omprioritering av det nordiska samarbetets ekonomiska medel: De vill minska kultur- och forskningsbudgeten och i stället öka anslaget till klimat- och miljöprojekt, skriver tre företrädare för tankesmedjan Unga tankar om musik.
Debatt
Barns möjligheter till ett jämlikt kulturutövande står på spel. Kulturskolerådets nya rapport visar att kulturskolor med nedläggningshot ökat från 7 stycken 2018 till 16 stycken 2020. Det är en oroväckande utveckling. Kulturskolerådet vill nu se en utredning om hur kulturskolan kan regleras för att säkra att barn i landets samtliga kommuner har tillgång till kulturutövande, skriver rådets ordförande Jalle Lorensson.
Ledarskap
Många anser att han ger sig in i ett getingbo. Men Anders Nylander, ny kultur- och bibliotekschef i SD-styrda Sölvesborg, verkar inte överdrivet orolig. ”Det blir svårt för mig som chef att sköta en vettig verksamhet om man gör politik av den. Men jag tror att det kommer att lösa sig”, säger han.
Ledarskap
Ungdomars resurser tas alltför sällan tillvara, tycker Nynäshamns nya kultur- och fritidschef Hans-Martin Akleye. ”Titta bara på gängkriminaliteten vad unga kan åstadkomma tillsammans! Att vända den kraften är en enorm utmaning.”
Gästkrönika
Gangsterkulturen förgiftar sinnena hos en hel generation unga och berövar dem deras framtid – och alldeles för ofta står offentlig sektor och hejar på. För att vända trenden där unga i utanförskapsområden växer upp och vill bli kriminella krävs en moralisk resning.
Kommunpolitik
Extra pengar till regionernas kulturverksamhet och fördubblat bidrag till kulturskolan. "Det vi gör i dag kommer att få betydelse för om det kommer att finnas fritt och levande kulturliv efter pandemin", säger Per Bolund.
Debatt
Vi, kulturpolitiskt ansvariga förtroendevalda i Sveriges sex sydligaste regioner, välkomnar de välbehövliga statliga krispaketen till kulturen. Vi konstaterar samtidigt med förvåning att kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) frångår vår gemensamma kulturpolitiska överenskommelse – kultursamverkansmodellen.
Gästkrönika
Vi vill höra ihop. Så hemskt angelägna om att få höra ihop är vi, att många av oss trotsar samhällets rekommendationer om avstånd. Vi måste få mötas. Vi behöver göra kultur tillsammans, diskutera samhället tillsammans, skratta, dansa, tänka, uppfinna, sörja, pröva tillsammans. Bara så kan världen bli bättre. Bara så kan demokratin växa.
Debatt
För större delen av kultursektorn saknas ekonomiska marginaler och läget är akut på många håll. Vi vill därför tydliggöra vikten av att staten, regionerna och kommunerna tar ett gemensamt ansvar för att minimera skadorna och förhindrar att det sker en långsiktig försvagning av kulturens infrastruktur, skriver företrädare för Ideell kulturallians och Klys.
Debatt
Regeringens krispaket till kulturen och idrotten är ett välkommet första steg. Men för att mildra de ekonomiska konsekvenserna för kultursektorn behöver regeringen göra mer. Det skriver kulturnämndsordförandena i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen, som ger förslag på ytterligare åtgärder.
Debatt
De senaste två åren har den absoluta merparten av de stora svenska tv-produktionerna spelats in utomlands. Det är dags att prioritera produktionsincitament för film och tv i höstens budget. Satsningen beräknas ge 1500 nya kvalificerade jobb, merparten utanför storstäderna, och skulle vara en viktig injektion för tillväxt i hela Sverige, skriver en mängd regionpolitiker från hela landet.
Debatt
För att inte ansvaret ska bli övermäktigt hos oss enskilda regioner och verksamheter behövs en betydande satsning från staten på de regionala musikinstitutionerna. Vi uppmanar därför våra statliga företrädare att agera. I ord, uppdrag, resurser och handling, skriver styrelsen för Regional Musik i Sverige.
Debatt
Sverigedemokraterna anser att kulturen har en bärande roll att spela när det kommer till att omdana samhället. I deras värld utgör kulturen arenan för en strid där inget annat gäller än att segra eller dö. Det finns därför goda skäl för dem att lägga så mycket energi på sitt kulturkrig, replikerar Eva Ullberg (S) till Louise Erixon (SD).
Debatt
Kulturen är samhällsbyggets murbruk och vi ser det som självklart att den skattefinansierade konsten i första hand ska tilltala och riktas till en majoritet av våra invånare. Tyckarelitens synpunkter på Sölvesborgs kulturpolitik säger mer om deras egen inskränkthet än om någonting annat, skriver Louise Erixon, Sverigedemokraterna.
Debatt
Varför är Centerpartiet och Liberalerna tysta när den konstnärliga friheten hotas i kommunerna? Menar ni inte allvar med era fina ord om den fria konsten och kulturen? Vi förväntar vi oss svar, skriver kommunalråden Eva Ullberg (S), Bo Leinerdal (V) och Mikael Jämtsved (MP).
Debatt
Regeringens utspel om att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola får inte bara bli tomma ord. Det skriver Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson apropå en ny kartläggning som visar att 25 000 barn riskerar att stängas ute från kulturskolan på grund av Skolinspektionens beslut att barn inte ska få delta i kulturskolan under skoltid.
Kommunpolitik
Fria boklån, studiecirklar och offentlighetsprincipen. Alingsås har i fyra år gett värdefull kunskap till sin partnerstad i Zambia – och fått kunskaper tillbaka. Städer spelar en växande roll i det internationella biståndet.
Debatt
Det är viktigt med kostnadsfria aktiviteter för barn och unga. Att skära ned på kulturen och utbudet för barn och unga är helt fel väg att gå och riskerar att spä på ökade klyftor och utanförskap. Alla barn i Stockholm ska ha rätt till en meningsfull fritid och ett roligt sommarlov, skriver Vänsterpartiets Alexandra Mattsson Åkerström och Anna Sehlin.
Debatt
Det pågår en nedmontering av de grundläggande förutsättningarna för kultur i Sverige. Vi ser det i nedskärningar av den kommunala musikskolan och skolbiblioteken. Det senaste exemplet är Vänersborgs kommun beslut att lägga ned spetsutbildningen inom klassisk musik, skriver kulturskribenterna Sofia Lilly Jönsson och Ida Östenberg.
Debatt
Det offentliga har misslyckats med att nå de kulturpolitiska målen när det gäller delaktighet. Nedskärningarna inom den kommunala ekonomin hotar att förvärra situationen ytterligare. Men det ideella kulturlivets organisationer kan hjälpa politiken att vända utvecklingen, skriver företrädare för Ideell kulturallians.
Debatt
I dag är det nationella syntolkningsdagen, i dag uppmärksammar vi att inte alla har möjlighet att fullt ut ta del av den rika floran av kulturutbud som vi har i Sverige, skriver Linus Forsberg ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning och Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Debatt
Ingen annan del av kulturlivet kan bli en starkare motpol till sekterism och inskränkthet än länsmuseerna. I kommande budgetförhandlingar behöver Socialdemokraterna därför se till att prioritera vallöftet om fri entré till regionala museer, skriver ordföranden för Kalmar läns museum, Jonas Hellberg (S).
Debatt
Som tidigare borgarråd i majoritet vet givetvis Olle Burell (S) att politik inte handlar om att trolla, utan om att våga prioritera. De förändringar som sker ska inte påverka förvaltningens kärnverksamheter. Inga lärare i Kulturskolan kommer behöva gå och inga bibliotek stängs, slutreplikerar Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd (C) Stockholms stad.
Debatt
En av tio tjänster försvinner från kulturförvaltningen. Om man minskar på personalen som är proffs på administration och organisering av verksamhet läggs de arbetsuppgifterna i stället på lärare i kulturskolan, bibliotekarier och andra yrkesgrupper som svarar för själva kärnan i kulturverksamheten, replikerar oppositionsborgarrådet i Stockholm Olle Burell (S).
Debatt
Det går inte längre att blunda för de strukturproblem som på sikt hotar stadens kulturverksamhet. Därför genomför det grönblå styret nu organisationsförändringar på Kulturförvaltningen kombinerat med en bred lokalöversyn med målet att den miljard vi avsatt till kultur används till just kultur, skriver kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).
Debatt
Den nytillträdda kulturministern, Amanda Lind (MP) bör, till skillnad från sin företrädare stärka kultursamverkansmodellen. Det behöver inte innebära att man ökar statens utgifter, utan enbart att befintliga anslag i budgeten läggs i påsen för kultursamverkan, skriver ordföranden för Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen Conny Brännberg (KD).
Regionpolitik
Vid årsskiftet förändras lagen så att alla landsting får ansvaret för den regionala utvecklingen och bildar därmed regioner, skriver Sveriges kommuner och landstings (SKL:s) ordförande Lena Micko (S) och förste vice ordförande Anders Henriksson (S).
Demokrati
Julen är en blandning av traditioner och riter från hela världen. Maten på julbordet har ofta kommit med långväga handel. Julgranen är en importerad tysk tradition. Vilka jultraditioner skulle vi egentligen få behålla i Sverigedemokraternas land?
Demokrati
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson anklagar DIK för fake news och efterlyser en mer intellektuell kulturpolitisk debatt. Om det är intellektuell höjd man söker här i livet ter det sig onekligen kontraproduktivt att företräda ett parti som i sitt budgetförslag för kulturen de kommande tre åren vill rycka bort över 2,5 miljarder kronor från folkbildningen.
Demokrati
Den svenska kulturen är under attack. Den är utsatt för en palatskupp. Hotet kommer inifrån. Sverigedemokraterna – partiet vars hela existens vilar på lögnen om att de värnar om kulturen – har dragit svärdet ur skidan och har inlett operationen att med hugg efter hugg stympa kulturen runt om i landet. Frågan är hur vi ska värja oss, skriver Anna Troberg, ordförande DIK.
Kommunpolitik
Konst och kultur kan spela en viktig roll i samhällsutveckling inom i stort sett alla politikområden om den får rätt förutsättningar. Kommunerna, regionerna och de nordiska länderna kan lära mycket av varandra och vi är övertygade om att en stärkt dialog mellan de olika nivåerna kan ge extra kraft i utvecklingen av kultursamarbetet i Norden.
Kommunpolitik
Kulturrådets satsning att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet visar att bibliotekens behov är stora och varierande, skriver Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef Kulturrådet.
Gästkrönika
Bibliotek, och för all del också böcker i bokhandeln, ger möjligheten att förflytta sig till världens alla hörn. I böckerna kan vi ta oss till historiens alla epoker, människans många öden, in i cellen, ut i rymden och till universum som inte ens finns, skriver Jona Elings Knutsson.
Demokrati
Om den kommande regeringen bygger sitt styre på sidouppgörelser med SD riskerar vi att få se nya inriktningar inom områden som, enligt politikerna, inte väger så tungt. Kulturområden är ett sådant område, men konsekvenserna riskerar att bli dramatiska.
Gästkrönika
Bristen på estetisk kompetens bland våra unga kommer inte att ge upphov till dramatiska problem. Den kommer bara stillsamt att leda till mindre kreativitet och färre innovationer i det industrisamhälle, som redan ersatts av ett informationssamhälle, skriver Åsa Moberg.
Demokrati
Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, skriver i sin replik att privatkopieringsersättningen är omodern. Men faktum är att den anpassas efter vilken utrustning vi använder och hur vi använder den, slutreplikerar Jan Granvik, ordförande för Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation och för Svenska Musikerförbundet.
Demokrati
För att lyckas med ambitionen i landsbygdspropositionen måste det statliga stödet till lokala mötesplatser fördubblas. Samlingslokalerna utgör en viktig demokratisk infrastruktur där mellanmänskliga möten för demokrati, kultur och integration sker och bidrar till att värdefull samhällsservice kan utvecklas lokalt.
Integration & segregation
En kriminalisering av oskuldskontroller av omyndiga bör genomföras med en egen brottsrubricering så att både den som utför kontrollen och den som beställer kontrollen kan dömas, skriver Carl Johan Sonesson (M) och Louise Meijer (M).
Gästkrönika
I vardagliga samtal är ordet "svensk" och dess olika betydelser inte alls särskilt svårt att förstå. Ändå vill vi ofta lösa de svåra frågor som berör kultur, etnicitet och medborgarskap genom att kollektivt bestämma om en ny eller förändrad terminologi. Nog finns det problem att hantera, men de är knappast språkliga.
Gästkrönika
Å ena sidan ordnas sexualundervisning för nyanlända, med en medvetenhet om målgruppens bristande kunskaper i ämnet och de kulturella skillnaderna, å andra sidan vill ingen ta i de riktigt stora problemen som kan springa ur dessa skillnader.
Arbetsvillkor
Kulturen är i stort behov av en rosa period, skriver Feministiskt initiativ som menar att tiden när kulturmännen kunde härja fritt och dunka varandras ryggar i slutna rum är förbi. Fi avsätter nu fem miljoner till kvinnohistoriskt museum i Stockholm.
Demokrati
Tanken att kulturpolitiken ska utformas genom samverkan av de nationella, regionala och kommunala nivåerna är helt rätt. Men den ekonomiska urholkningen av kultursamverkansmodellen är besvärande. Här behövs ett omtag och den nya regeringen som tillträder efter valet behöver beakta denna fråga tidigt.
Kommunpolitik
Ett upprop för fri kultur har sällan varit viktigare än idag. I Sverige har vi i decennier varit vana vid politisering från vänster och de farhågorna präglar också den senaste tidens debatt – om museer, film, litteraturstöd. Men nu finns nya politiska krafter som vill undergräva konstnärlig frihet. Det är en verklighet vi måste beakta också i den kommunala vardagen, skriver Rasmus Jonlund (L) vice ordförande Stockholms stads kulturnämnd.
Gästkrönika
I 1900-talets början fanns ett stort gap mellan kvinnor och män som kvinnokampen försökte överbrygga. En bit in i nästa århundrade har kampen ofta tyckts gå ut på att fördjupa gapet, skriver Anna Ekelund Nachman i sin krönika.
Gästkrönika
Det här är en lycklig saga om en fyrkantig händelse utan slut, en berättelse som jag fick ta del av på Smålit, Smålands litteraturfestival i Nässjö, Jönköping och Värnamo. Den berättar, med fast förankring på kommunal nivå, hur människor skapar något genom att tro att det finns. I detta fall tillit. Det gäller Rutan, ett konstverk av gatsten på torget Flanaden i Värnamo och i filmen The Square.
Kommunpolitik
I snart åtta år har Sverige haft en lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Den gäller alla kommuner. Ändå är det tydligt att merparten struntar i att leva upp till denna lag, skriver regeringens utredare Lennart Rohdin, som vill skärpa kraven.
Gästkrönika
För Sverigedemokraterna är det viktigt att medlemmarna ägnar sig åt det ”svenska”. Vid partiets traditionsenliga samling i partiledarens hemort Sölvesborg hade partiets chefsideolog Mattias Karlsson förberett för utövande av stångstötning, varpa, folkdans och vävning. Säkert trevliga aktiviteter allihop, men svenska?
Demokrati
En brist med den ursprungliga kultursamverkansmodellen är att många, framförallt civilsamhällets kulturutövare och de som finns i lands- och glesbygd, har upplevt att pengar och medel framförallt har gått till regionernas stadskärnor. Här vill vi se en förändring. Mer kultur behövs - i hela landet.
Perspektiv
Ett starkt socialt kapital brukar ses som positivt när vi talar om integration. Vi föreställer oss gärna att nätverk och kontakter bidrar till etablering i ett nytt hemland. Men starkt socialt kapital har också negativa sidor, skriver nationalekonomen och forskaren Özge Öner.
Gästkrönika
Diskussionerna som följt efter Rakhmat Akilovs terrordåd i Stockholm är till större nytta än den debatt som pågick strax innan om pjäsen Jihadisten, konstaterar Nima Dervish, som gärna vill slippa höra talas universalskälet "utanförskap".
Kommunpolitik
Det är helt självklart att skattebetalarna i Göteborg inte ska behöva subventionera daltande med terrorister på Stadsteatern. Minoritetsgruppernas lidande under IS nonchaleras fullständigt i pjäsen ”Jihadisten”, skriver Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter Göteborg.
Stadsbyggnad
Kommunerna behöver bättre förutsättningar för att ta hand om bebyggelsens kulturvärden när byggandet ökar. Många kommuner saknar tillräckliga förutsättningar och om inget görs är risken därför stor att oersättliga kulturvärden försvinner.
Demokrati
Skillnaderna mellan liberaler och auktoritära, mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna, blir sällan tydligare än i kulturpolitiken. Vi vill frihet – de vill politisk styrning och censur. Det är en av anledningarna till att vi liberaler aldrig kan medverka till något som helst samarbete med SD.
Demokrati
Ikväll samlas film-Sverige på Guldbaggegalan i Stockholm. Då vill jag passa på att påminna att bakom varje Guldbaggenominering finns det hårt arbetande människor, och att dessa människor bor någonstans. Och för att deras värv ska odlas krävs en regional filmpolitik.