Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kristdemokraterna
Kommunpolitik
Al Capone-kopior och ett beskjutet polishus. Det mötte Boel Godner (S) när hon för elva år sedan klev in i rollen som kommunstyrelsens ordförande.
Så hur ser hennes vision för Södertälje ut nu? En kommun som tvingas ”bygga staket” mot brottsligheten och där polischefen är med på politiska möten. Och – har de kriminella nätverken redan öppnat dörren till kommunhuset?
Kommunpolitik
Här gick ditt parti bäst respektive sämst i valet 2022. I så många kommuner har ditt parti mandat lokalt. Och i så många kommuner tappade ditt parti mandat.
• DS ger dig valet 2022 i siffror.
Kommunpolitik
Två kristdemokratiska vildar stoppade det borgerliga maktskiftet i Södertälje. Maktstrid om SD, en polisutredning och hemliga kontakter med S ledde fram till det turbulenta kommunfullmäktigemötet på måndagen.
David Winerdal och Martin Ahlman övervägde båda att lämna politiken – i stället ska de nu vara med och styra kommunen.
Kommunpolitik
Från Stockholms stadshus till att ansvara för regeringens samarbete med kommuner och regioner. Nya civilministern Erik Slottner (KD) om:
• SKR:s roll
• Riktade eller generella statsbidrag
• Digitalisering och hur upphandlingen ska utvecklas
Kommunpolitik
Flera kommunprofiler tar plats i den nya regeringen.
• Lotta Edholm går från styrelsepost i friskolekoncern till skolminister.
• Anna Tenje hoppas på kommunala läkare.
• Kulturministern från Vallentuna: ”Viktigt med fungerande bibliotek.”
Kommunpolitik
Två kristdemokrater bröt partilinjen och stoppade maktskiftet i Södertälje. Socialdemokraterna med Boel Godner i spetsen fortsätter styra kommunen under de kommande fyra åren.
Turbulensen kring KD:s petade gruppledare i kommunen var en faktor i det stoppade maktskiftet, säger kommunstyrelseordföranden till Dagens Samhälle.
Kommunpolitik
Den här veckan klubbar Sölvesborg det SD-ledda styrets nya integrationsplan. Bland förslagen: integrationsplikt, kommunalt återvandringsbidrag och att nyanlända som anvisas till Sölvesborg ska placeras i andra kommuner.
Det socialdemokratiska kommunalrådet kallar politiken rasistisk.
Kommunpolitik
M-KD-L tar regeringsmakten med Sverigedemokraternas nära stöd.
Samarbetet innebär tuffa kompromisser för Liberalerna med minskad invandring, visitationszoner, anonyma vittnen och minskat bistånd. Ändå är de lokala L-toppar DS pratat med nöjda.
Kommunpolitik
I Oskarshamn har kommunstyrelsens ordförande alltid varit en socialdemokrat. Men i årets val fick det nya högerblocket majoritet och den lokala M-ledaren var inställd på att tvinga S i opposition. Ändå slutade det med att partiet behåller makten.
Kommunpolitik
En kristdemokratisk same som söker sig till de skarpaste konfliktytorna. Och så miljöpartisten som blev rikskänd då han stred mot Kallaksgruvan.
Här är Sveriges mest kryssade kommunpolitiker.
Kommunpolitik
Oxelösund har tidigare alltid haft en socialdemokrat som kommunstyrelsens ordförande. Nu tar en borgerlig majoritet där Sverigedemokraterna ingår över.
”SD köper all politik som vi gick till val på”, säger den ledande moderaten.
Kommunpolitik
Andelen möjliga vänstermajoriteter har minskat kraftigt. 2014 fanns förutsättningar i 90 kommuner, efter årets val bara i 29 kommuner.
”Jag kommer att vara det socialdemokratiska kommunalråd som suttit kortast tid på posten”, säger en ledande S-politiker som nu får lämna över till en moderat.
Kommunpolitik
Kristdemokraterna i Södertälje petade sin gruppledare och ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Det rör upp starka känslor.
Den avsatte David Winerdal är kritisk till partiets kursändring. ”Det hade de inte kunnat göra med mig i förarsätet.”
Kommunpolitik
Seniorerna drog fram Moderaterna till valtriumfen i Nybro. För att ge partiet en nytändning värvade veteranen Mildred Persson, 79, sin storebror Mats Gunnarsson, 84. ”Vi behövde ett draglok”, säger hon.
Kommunpolitik
Kristdemokraterna i Södertälje ökade i valet. Nu petas gruppledaren och kommunalrådet David Winerdal som tagit ställning mot samverkan med Sverigedemokraterna. ”Det var faktiskt väldigt överraskande”, säger han om beskedet.
Kommunpolitik
I flera kommuner säger KD nej till samstyre eller samverkan med SD. ”SD är ett parti vi absolut inte vill samverka med. Jag är en av dem som står fast vid det Ebba Busch sa i valrörelsen 2018”, säger KD:s starke man i Södertälje.
Kommunpolitik
Succé lokalt men ratade i riksdagsvalet – i Sorsele fick V 37 procent och i Lycksele ryckte KD fram. Så har fyra lokala röstmagneter gjort för att nå valresultat som deras partiledare bara kan drömma om. ”Vi måste förhålla oss till fördomarna om oss.”
Kommunpolitik
”Vi kräver att få vara med i styret.” Så säger en lokal SD-topp efter att partiet gått om Moderaterna i kommunvalet.
DS genomgång visar att nya högerblocket kan bilda majoritet i 106 kommuner.
• Lista: Här är högerblocket störst.
Kommunpolitik
Sverigedemokraterna går starkt framåt och är största parti i 19 kommuner varav sju utanför Skåne. Hörby är partiets starkaste fäste.
Socialdemokraterna ökar stort i Stockholm och Göteborg. I Munkfors når S kommunvalets allra bästa resultat.
Demokrati
Fem lokalpolitiker från Sverigedemokraterna och en person från Kristdemokraterna har öppet kopplingar till högerextremism och har spridit högerextrem och rasistisk propaganda i sociala medier. Det rapporterar Expressen som tillsammans med Expo kartlagt samtliga kandidater i årets val.
Kommunpolitik
Det går att göra ett riktigt dåligt val och ändå komma till makten. Göteborg är ett bra exempel. Där leder moderaten Axel Josefson ett av landets minsta minoritetsstyren.
Frågan är om det finns ett rödgrönt block som kan utmana i Sveriges andra stad.
• DS listar tio kommuner att hålla ett öga på i valet.
• Faller hundraåriga S-fästet?
• Hur går det för SD i Sölvesborg?
Kommunpolitik
Det är inte ovanligt att de som ställer upp i årets kommunval någon gång under de senaste sex valen tidigare representerat ett annat parti.
• Antal kandidater per parti som tidigare kandiderat för annat parti
• Partiet som tappar flest till SD
• Så många har företrätt tre eller fyra olika partier
Demokrati
Désirée Pethrus är barnbarn till Kristdemokraternas grundare Lewi Pethrus och tror sig veta vad hennes farfar skulle ha tyckt om partiet i dag.
Nu har hon återvänt till regionpolitiken – men avgår gärna om KD:s förslag om statlig vård blir verklighet.
Désirée Pethrus om:
• Kritiken från Stockholms sjukvårdsupprop
• Partiets frikyrkliga rötter
• Samarbete med SD
Demokrati
När DS granskar resultatet från senaste kommunvalet visar det sig att M, KD, L och SD redan 2018 var störst i 87 kommuner och hade kunnat ta över styret. Men då hade de flesta partier dörren stängd till SD – nu är läget annorlunda.
• Här var högerblocket störst – listan
• ”Ett annat läge än för fyra år sedan”
• Hundraåriga S-fästet där SD kan ta över
Demokrati
”Jag är ingen teflonmänniska”, säger KD-politikern som utrustat sig med larm och övervägt att sluta. Fientliga påhopp, kränkningar och dödshot är vardag för landets lokala toppolitiker, visar DS enkät. Värst drabbas kvinnorna.
• Då flödar hatet – frågan politikerna helst undviker
• Allt fler väljer bort sociala medier: ”Man drunknar i dumhet”
• Var tionde tvekar inför beslut
Demokrati
SD är den enda konservativa rösten i Stockholm medan M och KD har blivit vänsterliberaler. Det säger Gabriel Kroon, toppnamn i kommunvalet, som vill lyfta Sverigedemokraterna i huvudstaden – ett av partiets svagaste fästen.
Gabriel Kroon om:
• Offentlig konst
• Uppväxten på Östermalm och skoltiden på elitskolan
• Så ska SD:s retorik anpassas för att tilltala stockholmare
Demokrati
För första gången på tolv år ställer KD upp i valet i Hylte. Medan flera partier backar rejält strömmar antalet kandidater till KD och SD.
• Det har partierna gjort för att få fler att ställa upp.
• Kraftig skjuts för SD – så många fler kandidater har partiet.
• Politikern bakom Hyltes KD-lista.
Demokrati
Noll procent kvinnor i topp i 13 kommuner – bland dem en S-styrd i Stockholmsområdet. Motpolen är M-fästet Danderyd där kvinnorna dominerar.
Drygt sex av tio toppnamn i höstens kommunval är män, visar DS granskning. Här är listorna kommun för kommun.
• Liberal: Männen snackar mest och har inte kompetensen.
• Strandhäll kommenterar läget i S.
• Två partier där männen är i minoritet.
Demokrati
Centern och Vänsterpartiet har bytt huvudmotståndare. Och Moderaterna och Liberalerna har fått nya favoritpartier. Det visar Dagens Samhälles stora enkät till kommunpolitiker inför valet i höst.
• Drömpartnern och huvudmotståndaren – parti för parti.
• Partierna där synen på SD har förändrats.
• Så påverkar rikspolitiken lokala samarbeten.
Demokrati
Vaccinkrav, förlossningskris och kriminalitet. Lokalpolitikerna har fått hantera 2021 års mest brännande ämnen. Hela listan – så mycket har landets 310 kommun- och regiontoppar figurerat i media.
– Kvinnan i topp: ”Som person är jag väldigt öppen och transparent”
– Liberalen som sticker ut
– Oväntad moderat på fjärde plats
Demokrati
Göteborgs kommunalråd Elisabet Lann föreslås bli ny ledamot i partistyrelsen när Kristdemokraterna samlas till riksting i helgen. Hon vill att partiet ska bli mer synligt och få bort fokus från partiledarens husköp.
Debattsvepet
Kollektivtrafiken behöver stöd för att klara effekterna av pandemin, det måste gå att betala med kontanter i sjukvården och en ny lag behövs för att hindra vuxna från att ha sex med tonåringar. Det är några av budskapen i dagens debattflöde.
Demokrati
”Det är en sorg för mig att det parti jag tillhörde öppnade för SD”, säger en lokal toppolitiker som lämnat KD. ”Att säga att SD är ett rasistiskt parti funkar inte”, hävdar en gruppledare som stödjer den nya linjen med ett närmande till Sverigedemokraterna.
Debatt
Samordning och samarbeten kan vi inte nog värna om i samhället, men gränsen är passerad när regionerna med vårduppdrag ger sig in i flygbranschen, skriver 14 kristdemokrater som kritiserar Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflygs beslut att starta ett eget flygbolag.
Debattsvepet
Så skapas hållbara jobb i vård- och omsorgen – regeringens utredare lämnar förslag idag. Höj lönerna för kontorsarbetare som jobbar hemma, föreslår tankesmedjan Futurion. Och så vädjar läkare: Gör något åt nätläkarna!
Demokrati
Katarina Gustavsson, fram till i helgen ordförande för Kristdemokraterna i Falun, har uteslutits ur partiet. Hon vägrar dock att lämna sina uppdrag och fortsätter som politisk vilde. ”Det finns ingen juridisk väg att tvinga bort någon”‚ säger efterträdaren Elin Borglund.
Debatt
Trots den fragmentariska styrningen har den svenska sjukvården klarat pandemin på ett bra sätt. Men om vi ska klara framtidens utmaningar måste ett vägval göras: Antingen behöver vi återgå till fullt självstyre med de skillnader som kommer att uppstå eller låta staten ta huvudansvaret, slutreplikerar fem kristdemokratiska regionpolitiker.
Debatt
Hur mycket de än vill slå ifrån sig kritiken är Kristdemokraterna ansvariga för vad som sker med äldreomsorgen i de kommuner där de sitter i styrande ställning, slutreplikerar de socialdemokratiska oppositionsråden Sara Heelge Vikmång, Khashayar Farmanbar och Mathias Bohman.
Debatt
Varje dödsfall på grund av pandemin är en tragedi. Bristerna i äldreomsorgen är något vi alla politiker på alla nivåer måste ta ansvar för. I stället för att jaga mediala poänger om bristerna i äldreomsorgen borde Ebba Busch och Kristdemokraterna vara med och ta ansvar där de styr, skriver de socialdemokratiska oppositionsråden Mathias Bohman, Sara Heelge Vikmång och Khashayar Farmanbar.
Gästkrönika
Under detta år har nästan allt handlat om pandemin. Och alla har åsikter. Men vi kommer aldrig få se en seriös politisk diskussion om frågan. KD har väl egentligen varit det enda partiet som lyft pandemin till den politiska debatten. Alla andra partier har vett att hålla sig undan. Det är helt livsfarligt att ha fel. Då är det bättre att låta regeringen ha fel i fred.
Debatt
Pandemin har med all önskvärd tydlighet visat på problemenen med den nuvarande ansvarsuppdelningen mellan kommuner och regioner. I dag har kommunerna inget inflytande på upphandlingar av läkare till äldreboenden och mycket knappa förutsättningar att effektivt integrera läkarna i arbetet på boendena, skriver 17 kristdemokratiska kommunpolitiker från Stockholmsregionen.
Debatt
I ett krisläge som omfattar hela landet måste regeringen kliva fram. Staten måste avlasta vårdarbetarna så mycket det går. För pandemin går inte att hantera utan dem. Vi kan inte riskera att bli stående med fulla vårdavdelningar, för lite personal och outnyttjade laboratorier, skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och ordföranden i riksdagens socialutskott Acko Ankarberg Johansson (KD).
Debatt
Vi välkomnar regeringens besked om att inrätta ett nytt museum om Förintelsens överlevare. Det är ett viktigt led i arbetet med att bekämpa antisemitism och rasism. Det skriver kulturnämnden i Region Skånes ordförande Magnus Lunderquist (KD) och vice ordförande Cristina Glad (L), som vill placera det nya museet i Skåne.
Debatt
Det unika med folkhögskolorna är deras frihet och hur länge de har lämnats fria från politisk klåfingrighet. Men nu höjs röster med krav om att folkhögskolorna ska vara en del av det etablerade allmänna utbildningssystemet. Det är fel väg att gå, skriver regionrådet i Västra Götalandsregionen Conny Brännberg (KD).
Debatt
Det är regeringens skyldighet att agera när rättspraxis så uppenbart strider mot intentionen med LSS och mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, skriver kristdemokraterna Ebba Busch, Pia Steensland, Acko Ankarberg Johansson och David Lega.
Kommentar
EU-parlamentet surrar just nu av rykten om värvningar, köpslående och kvart i tre-ragg. I och med brexit öppnas möjligheten för olika rockader mellan partigrupperna. Högergruppen EPP förstärker sin dominans men är internt splittrad om vad man ska göra med partigruppens svarta får, ungerska Fidesz.
Debatt
Vi är oroade för att Kristdemokraterna och Moderaterna i Stockholm ska gå samma väg som deras rikspartier och sträcka ut en hand till samarbete med Sverigedemokraterna. Frågan är enkel: kan ni tänka er att Samarbete med SD efter nästa val, ja eller nej Anna König Jerlmyr (M), frågar Lisa Palm (Fi), kommunfullmäktigeledamot i Stockholm.
Debatt
De segregationsbomber som orsakat den grova kriminaliteten briserar nu runt om i hela vårt land och i delar av Stockholm som tidigare upplevts som trygga. Yrvakna politiker måste nu vakna och kraftsamla för förändring, skriver Stockholms trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).
Debatt
Det behövs fler prestationsbaserade stöd till kommunerna. Vi föreslår att kommunerna får ett särskilt tillskott på två miljarder per år om de förbättrar arbetsvillkoren i äldreomsorgen. Förslaget kan bidra till att möta den dubbla kommunkrisen: bemanningskrisen och resurskrisen, skriver Jacob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson KD.
Debatt
Sjukvården går mot en tilltagande kris där prioriteringarna kommer medföra att patientgrupp ställs mot patientgrupp. I det läget kommer vi alltid att stå upp för välfärden för svenska medborgare och de som vistas lagligt i landet, slutreplikerar gruppledaren för Sverigedemokraterna i Region Stockholm Gabriel Kroon.
Debatt
Kristdemokraterna vill, till skillnad från regeringen, stärka och förbättra möjligheterna för överskuldsatta människor att få hjälp. I vårt förslag till statsbudget tillför vi pengar för detta, skriver partiets skattepolitiska talesperson Hampus Hagman.
Debatt
Dagens ensidiga fokus på stram migration riskerar att cementera en bild av att åtstramning i volymer är det enda tillgängliga verktyget för att skapa en hållbar integration, varnar Jonas Sandwall (KD), gruppledare Uddevalla kommun
Debatt
Tiggeriförbud är, tyvärr, det enda verktyg vi har för att så långt som möjligt förhindra att människor kommer till Sverige för att tigga och utnyttjas, skriver en rad kristdemokrater som står bakom en motion om nationellt tiggeriförbud till rikstinget som inleds i dag.
Integration & segregation
När Kristdemokraterna möts till riksting väntas migration och höghastighetståg bli de stora stridsfrågorna. Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson föreslås bli andre vice partiordförande. – Det är väldigt hedrande, säger han.
Gästkrönika
Moderaterna, som just nu håller partistämma tar långa kliv bort från en sansad liberalism. I veckan vägrade Ulf Kristersson kalla ett rasistiskt parti för rasistiskt och under riksårets första partiledardebatt valde M-ledaren att markera solidaritet med Jimmie Åkesson och Ebba Bush Thor genom att inte ta replik på dem.
Debatt
Det finns en risk att vi får en budget som mer svarar mot de fyra januaripartiernas interna behov än Sveriges betydande reformbehov. Jag är därför bekymrad över att budgetreformerna kommer att brista i träffsäkerhet, skriver Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.
Debatt
Att arbeta för att unga växer upp till trygga vuxna är det bästa, kanske enda, sättet att skydda oss mot den mörka framtid vänster- och högerextrema allt för gärna målar upp. Jag ser det därför som en skyldighet att vara en röst för dem som ännu är för unga för att höja sina egna röster, skriver Europaparlamentarikern David Lega (KD).