Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Krisberedskap
Debattsvepet
Krisberedskapen måste stärkas, är budskapet från både SKR och Drivkraft Sverige. Extra anpassningar är ett svek mot elever, anser lärare. Dagens och helgens debatt handlar också om personalbrist, räntor och covid.
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Ledarskap
Samarbete med politiken tar över som kommundirektörernas svåraste utmaning i år, visar årets kommundirektörsenkät. Lika högt bland utmaningarna hamnar styrningen av ekonomin i mycket omvälvande tider.
Kompetensförsörjning
Kriget i Ukraina har tvingat kommuner och regioner att höja sin beredskap. Men de har olika strategier. Vissa har krigsplacerat alla anställda medan andra ser risker med det. ”Jag tycker att det är oansvarigt att göra anspråk på alla”, säger säkerhetsstrategen Jakob Jansson i Helsingborg.
• Lista: Kommunerna och regionerna som krigsplacerat
Debattsvepet
Hot mot vårdpersonal, krisberedskap och insatser för utsatta barn är debattämnen i dag. Debattsvepet gör nu ett uppehåll och är tillbaka 9 januari 2023. Dagens Samhälle önskar God Jul och Gott Nytt År!
Debattsvepet
Svenskarna är dåligt förberedda på kriser, skolan ska lära ut feministiskt självförsvar och regleringar krävs för att rädda sillen på julbordet. Det är några av de åsikter som framförs i fredagens debatt.
Organisation
Hon jobbar alltid med ”worst case”, och vill att samhällsviktig verksamhet inte bara har en plan B, utan även C och D. Camilla Asp är överdirektör på MSB och fullfjädrad prepper: ”Vi ska göra samhället redo för krig och måste klara otroligt tuffa förhållanden.”
Infrastruktur
Nato vill att medlemmarna stärker det civila försvaret. Energiförsörjningen ska bli tryggare och sjukvården utvecklas för att klara av stora mängder skadade.
Lista: Det måste kommuner och regioner prioritera om Sverige går med.
Debattsvepet
Ekerö vill bli pilotkommun för kommunal polis, partiledarna för M, SD, KD och L lägger ansvaret för kravaller på regeringen och tre professorer vill stoppa Hybrits tillverkning av fossilfritt stål. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Demokrati
”Mellan sirenerna försöker vi jobba. Men nu är allt fokus inriktat på att hjälpa de 25 0000 flyktingar som har kommit till vår stad.” Den rapporten kommer inifrån Kamianets–Podilskyi, Mariestads kommunala samarbetsort i Ukraina.
Upphandling
Se upp för upphandlingsmissen som skapar falsk trygghet. Enkla åtgärder kan göra skillnaden mellan att kommunen får leveranser eller står utan varor när krisen inträffar.
Här är expertens sju bästa tips för en krisberedd inköpsorganisation.
Upphandling
Strömmen går och vattnet stängs av. Då kan samtliga offentliga kök i Uppsala laga mat ändå – i krispärmen finns färdiga menyer. Både kriget och pandemin gör att Upphandlingsmyndighetens expert uppmanar kommuner till större krisberedskap vid inköp.
• De små händelserna som också kan få stor effekt.
• Därför kommer inte centrala lager att räcka.
• Det står på Uppsalas krismeny.
Organisation
Storskalig evakuering, reservkraft och trygga punkter med mat och vatten. Hur det ska ordnas utreds nu när Göteborg skakar liv i sin krigsorganisation. ”Frågan har blivit väldigt aktuell”, säger planeringsledaren.
Sjukvård
Vem som ansvarar för vad i en krissituation måste bli tydligare. Det säger Eva Nypelius (C) som leder SKR-gruppen om lärdomar från pandemin. Hon konstaterar också att krisberedskapen behöver bli bättre – inte minst på grund av det osäkra världsläget.
Debatt
För att få ett välfungerande civilt försvar med god krisberedskap kommer det att ställas ytterligare krav på kommuner och regioner. Men regeringen ger dem inte det stöd som behövs, skriver riksdagsledamoten (M) Alexandra Anstrell.
Debatt
Under pandemin har redan existerande sprickor i välfärden blottats och samhällets ambition om tillgänglighet, delaktighet och likabehandling kommit på skam. Det står klart att vårt lands krisberedskap behöver utvecklas i förhållande till personer med funktionsnedsättning, skriver Smer och Funktionsrätt Sverige.
Debatt
Upphandlingsmyndigheten har identifierat fem viktiga områden som kommuner och regioner bör arbeta med under rådande pandemi. Det är nu vi har möjlighet att genomföra de nödvändiga förändringar som gör att vi står rustade när nästa kris kommer, skriver Maria Öhman, strateg på myndigheten.
Demokrati
Kraven på att få använda krislägesavtalet skärps nu efter kritik om att regionerna inte använder avtalet fast det är aktiverat. – Vi förstår att det väcker frågor, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Debatt
Flyget i Sverige är svårt drabbat av coronapandemin. Samtidigt har en debatt blossat upp om att avveckla flygets infrastruktur. Det förvånar många, eftersom tillgång till flygtransporter är avgörande för beredskapen vid kriser och konflikter, skriver Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och Transportföretagen flygs branschchef Fredrik Kämpfe.
Demokrati
Vårdförbundet vill få till ett helt nytt krislägesavtal för sjukvården där vila och återhämtning säkras. ”Får vi inte gehör för våra synpunkter kan vi behöva säga upp avtalet”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Demokrati
Nu ska det tas fram regionala planer för att möta eventuella nya lokala och regionala utbrott av covid-19. Länsstyrelserna får uppdraget, och Folkhälsomyndigheten ska också undersöka om man kan utfärda regionala föreskrifter vid behov.
Infrastruktur
Krisstödet på 22 miljarder kan kommuner och regioner använda till regionala flygplatser, och staten ger redan andra stöd, påpekar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Men han utesluter inte specialdestinerat stöd till flygplatserna.
Demokrati
I coronakrisens spår stiger arbetslösheten i landets kommuner. I vissa har den rusat upp med 50 procent jämfört med för ett år sedan. – Just nu går all kraft åt att motverka smittspridningen. Det är bara att erkänna, säger kommunchef Tommy Henningsson i Hällefors.
Sjukvård
Coronakrisen kan ha lett till en utbredd informationströtthet. Bengt Johansson, som forskar om kriskommunikation, funderar över hur myndigheterna ska agera för att hålla medborgarnas beredskap på en hög nivå. ”Man kan inte hota med att dra in lördagsgodiset och sedan alltid ge barnet det ändå.”
Demokrati
Sjukvården har klarat coronautbrottet remarkabelt bra. Men bristerna visar också att det nu är dags för staten att ta ett större ansvar för svensk sjukvård, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren som själv jobbar med covid-19-patienter.
Debatt
Sverige är beroende av ett fungerande transportsystem i hela landet. Regeringen måste därför arbeta fram en samlad transportstrategi för hållbara transporter både under och efter innevarande coronakris, skriver Magnus Jacobsson (KD) och Jens Holm (V).
Gästkrönika
Från och med nu kommer våra besked till landet vara ärligare, men därför också verka osäkrare. Sannolikt befinner vi oss bara i stormens början, och vi har en svår tid framför oss innan epidemin bedarrar, skriver Mats Reimer i sitt alternativa tal till nationen.
Gästkrönika
Coronasmittans första genomgripande konsekvens var att toalettpapperet tog slut i butikerna. Men även om hamstern blivit vårt nya ideal hade långt ifrån alla hamstrat nödvändiga artiklar i tid. Inom sjukvården hade exempelvis ingen tänkt på att bunkra skyddsutrustning.
Demokrati
Nu är listan över de mest samhällsviktiga verksamheterna klar. Personer som arbetar där kan ha rätt till barnomsorg om skolor och fritis stängs.
Obs! Listan publicerades i mars 2020 och gäller rätt till barnomsorg. Den 20 januari 2022 presenterade MSB en ny lista över personal i nyckelfunktioner som kan undantas från karantänsregler. Se länkad artikel längre ner
Demokrati
I Eskilstuna har kommundirektören fått mandat att omfördela personalen från deras vanliga arbetsuppgifter. Och i Östersund är kommunen beredd att skicka vårdanställda till regionens sjukhus. De kreativa idéerna flödar i coronakrisens spår.
Debatt
Det finns mycket att lära från de skeenden som pågår i skrivande stund så att samhället kan stå bättre rustat inför nästa pandemi eller samhällskris. Tyvärr tror vi inte att det finns en efterfrågan för lärande inom svensk krisberedskap, skriver Kristina Syk och Mats Alentun.
Gästkrönika
För en lekman ter det sig märkvärdigt att debatten kring smittspridning måste fastna på ett märkligt av eller på-stadium. Rimligtvis skulle det exempelvis gå att stänga merparten av skolorna samtidigt som vissa skolor hålls öppna för de barn vars båda föräldrar måste arbeta.
Debatt
En infektionssjukdom som covid-19 hotar både den mänskliga säkerheten och den nationella säkerheten. En politisk instabilitet till följd av en dålig ekonomi, minskat förtroende för samhällsinstitutioner, generell demoralisering samt rädsla, kan också ge konsekvenser som direkt hotar Sveriges säkerhet, skriver Ardavan Khoshnood, läkare och kriminolog.
Upphandling
En fjärdedel av landets sjukhus rapporterar viss påverkan på grund av coronaviruset, både vad gäller infektionssjukvård och tillgång till material. För 5 procent av dem är påverkan betydande eller kritisk. Nu efterlyser regionerna hjälp med upphandling och utbildning av personal.
Debatt
Regeringen borde återinföra beredskapspolisen snarast. En beredskapspolis kan vid en pandemi eller annan kris bistå en ansträngd polismyndighet med bevakningsuppgifter, transporter, ordningshållning och tillträdesskydd. Det skriver Mikael Juul Sörensen, sakkunnig i polisens krisberedskap samt frågor som berör beredskapspolisen.
Sjukvård
Svensk sjukvård har beredskap för att klara ett utbrott av coronavirus som det i Italien, enligt myndigheterna. Men de lämnar inte ut uppgifter om hur det ser ut med isolering, vårdplatser och personlig skyddsutrustning i de enskilda regionerna.
Demokrati
Anställda kan förbjudas att arbeta för att smittspridning av coronaviruset ska stoppas. De kan också förflyttas till andra arbetsplatser för att rädda verksamheten. Det framgår av den information som SKR och Sobona nu har gått ut med till kommunerna och regionerna.
Debatt
Karlstad vill bidra till att stärka Sveriges beredskap och har mycket bra förutsättningar. Vi har i dag en stark position som nationellt kunskapscentrum inom samhällssäkerhet och vill fortsätta den utvecklingen, skriver företrädare för M, S och C i Karlstad kommun.
Debatt
Avsaknad av tydliga definitioner och mål för den svenska läkemedelsförsörjningen innebär att privata aktörer, kommuner och regioner inte har några substantiella krav att förhålla sig till. Det har vi sett den senaste tiden med de omfattande störningarna i läkemedelsförsörjningen, skriver rådgivaren Caroline Bergström och konsulten Carl Rådestad på Straterno AB.
Perspektiv
Förståelsen för vad krislägen innebär och kräver av oss behöver öka. Att satsa på utbildning av dagens unga skulle vara ett stort steg framåt för stärkt krisberedskap i hela samhället, skriver Anna Johansson, fil dr i folkhälsovetenskap.
Perspektiv
2018 upplevde vi Sveriges varmaste julimånad och skogsbränder härjade samtidigt runtom i landet. Ansvarig minister, Morgan Johansson, påstod då att Sverige generellt har en bra krisberedskap. Har vi det? Om svaret är nej, hur kan den göras bättre, frågar Aud Sjökvist, tidigare regeringsutredare.
Debatt
Katastrofen i Notre Dame visade att effektivt arbete kan rädda oersättliga kulturskatter. Samtidigt konstaterar en rapport från Riksrevisionen allvarliga brister i säkerhetsrutinerna hos flera av våra största svenska museer. Nu krävs åtgärder för att skydda vårt gemensamma kulturarv, skriver Anders Bergqvist, generalsekreterare Brandskyddsföreningen.
Perspektiv
Hur skulle ett avbrott i betalsystemen påverka medborgarna och hur bör lösningar och nödlösningar hanteras? Vi närmar oss frågan via ett spel, skriver Joeri van Laere, lektor i informationssystemutveckling på Högskolan i Skövde.
Gästkrönika
Hur har myndigheterna tänkt sig att människor ska hålla kontakt i krislägen, när ansvariga politiker och tjänstemän inte ens kan få kontakt med varandra, frågar Åsa Moberg, baserat på erfarenheterna av ett strömavbrott i nordvästra Skåne.