Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Korruption
Upphandling
Avtal som varken upphandlats eller diarieförts. Medarbetare som åkt på resa med leverantören. En chef som sagt upp sig och en omplacerad medarbetare. Nu polisanmäler Ystad härvan som kostat kommunen minst 100 miljoner kronor.
Debattsvepet
På riksnivå regleras språnget till lobbyism av lagar och en särskild prövningsnämnd. Men inom kommuner och regioner finns inte samma riktlinjer, skriver docent i företagsekonomik. Andra debattämnen: gängkriminalitet och public service.
Kommunal ekonomi
I ett fall som liknar Axelpriset har Institutet mot mutors etiknämnd bedömt vad som krävs för att prispengar till tjänstemän i offentlig sektor ska vara godtagbara förmåner. Axelpriset lever inte upp till något av kraven.
Kommunal ekonomi
Axelpriset på 25 000 kronor delas ut till höga chefer i kommunsektorn. Flera av cheferna har varit involverade i affärer med konsultföretaget bakom priset.
Det här får professor Olle Lundin att varna: ”Den smartaste formen av korruption är ju ofta den som sker helt öppet.”
Upphandling
Åklagaren kommer att lägga fram ungefär samma bevisning som sist, när rättegången om mutbrott i Vårdexpressenhärvan börjar om i dag. De tidigare fällande domarna undanröjdes i fjol eftersom en nämndeman var jävig.
Debattsvepet
Svenska välfärdssystem skapar en marknad för kriminella som är så lukrativ att korruptionen nu måste jämföras med den i södra Italien, skriver statsvetare idag. I övrigt i debatten märks forskares slag för aktion i klimatfrågan och ett slag för att vintersolståndet bör firas.
Debattsvepet
Stad/landdimensionen bör tas på allvar även av lokalpolitiker, skriver en forskare. Korruption i vården, BB-stängning i Lycksele och skolstängning i Göteborg är andra debattämnen i dag.
Debatt
Vård och omsorg är en av de sektorer där flest mutbrottsdomar meddelas. Det behövs därför ett omfattande antikorruptionsarbete för att förhindra att brotten begås, skriver Institutet mot mutors nya generalsekreterare Hayaat Ibrahim.
Juridik
Regiondirektören i Skåne lät sig bjudas på middag av blivande leverantören Vårdinnovation. Att ha kontakter med näringslivet ingår i uppdraget för tjänstemän och politiker – men var går gränsen? Hayaat Ibrahim, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor, förklarar.
Debatt
Dagens regelverk räcker inte till för att förhindra korruption. Därför behövs den frivilliga standarden för integritet och ansvarighet i offentlig upphandling, skriver Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Inger Ek.
Debattsvepet
Socialdemokraterna presenterar hur de vill stärka välfärden efter pandemin. Föräldralediga missgynnas på jobbet – arbetsgivare måste ta tag i frågan, skriver bland andra Unionen. En student beskriver konsekvenserna av ett år med distansundervisning och i DN skriver 26 forskare om farhågor för en fjärde covid-våg.
Debattsvepet
Kraven måste öka på svenskundervisningen för invandrare, anser liberala debattörer. Andra vill värna räddningstjänstens roll i förebyggandet av självmord. Dagens debatt handlar också om välfärdsbrottslighet och vapen mot korruption.
Juridik
Han får allt fler samtal från journalister. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, ser det som ett tecken på att korruption och andra oegentligheter ökar i landets kommuner och regioner. ”Det är min bestämda uppfattning att det vi ser inte är all korruption som finns, snarare toppen på isberget.”
Debatt
Medborgare måste kunna lita på den offentliga förvaltningen och vi behöver gemensamt arbeta aktivt för att säkerställa detta. Sverige utmärker sig internationellt med ett stort förtroende bland allmänheten för våra myndigheter men vi får aldrig slå oss till ro. Jag välkomnar därför den pågående debatten om regeringens arbete mot korruption, replikerar civilminister Lena Micko (S).
Debatt
När regeringen strax före jul presenterade den första nationella handlingsplanen mot korruption kunde vi konstatera att den dessvärre saknar handling. Vi uppmanar därför regeringen att komplettera planen, skriver Transparency International Sveriges ordförande Ulrik Åshuvud och styrelseledamot Inga-Britt Ahlenius.
Redaktionskrönika
I den svenska självbilden finns en grundmurad syn på Sverige som ett land där korruption och maktmissbruk inte hör hemma i den offentliga sektorn. Där vi alla likt Aina Erlander är beredda att lämna tillbaka pennor märkta med ”Tillhör statsverket” till regeringskansliet.
Juridik
Fyra av tio anställda på utbildningsförvaltningen upplever att det förekommer jäv. Nu ska alla anställda i Skellefteå kommun utbildas i frågan.
– Kunskap och rätt ageranden när det gäller jävsfrågor är en viktig grund för förtroendet för offentlig sektor, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.
Juridik
Skolchef Anders Bergström får lämna sin tjänst hos Skellefteå kommun med omedelbar verkan. – Jag har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att det nödvändiga förtroendet saknas, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.
Kommunal ekonomi
Åre kommun polisanmäler två chefer för korruption – men låter den ena jobba kvar med fullt förtroende. ”Du kan göra en massa saker som får polisiära följder men inte arbetsrättsliga följder”, säger Martin Söderström, tillförordnad chef för kommunledningskontoret i Åre.
Debatt
Det är dags för SKR att inte bara byta namn, utan även vara beredda att ta ansvar i förhållande till sitt inflytande. Om SKR agerar som en myndighet ska organisationen behandlas som en myndighet och omfattas av offentlighetsprincipen, skriver Fia Ewald.
Debatt
Jodå, kommuner får har visioner. Men alla visioner är inte lika lyckade och bäst gör man i att lägga resurserna på att erbjuda kvalitet i välfärden och nolltolerans mot korruption, svarar Gissur Ó Erlingsson och Andreas Bergh i sin slutreplik.
Kommentar
Ena dagen är EU-parlamentet garanten mot politisk korruption. Andra dagen ser det mellan fingrarna. Utfrågningarna av Ylva Johansson och de övriga tilltänkta EU-kommissionärerna är viktiga – och en sublim uppvisning i dubbelmoral.
Debatt
Steget från olämplighet till jäv är långt. Allt som är olämpligt innebär inte jäv och situationer måste bedömas från fall till fall. I fallet Maria Wetterstrand finns faktorer som talar både till hennes fördel och till hennes nackdel, skriver Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt samt ledamot av styrelsen för Transparency International - Sverige.
Debatt
Det finns mycket som kan göras inom dagens upphandlingsregelverk för att för att göra bra affärer och gynna seriösa företag. Bättre kunskaper om vilka företag som finns på marknaden, fler kontroller och ökad transparens ger bättre upphandlingar på kort och lång sikt, skriver professor Hans Lind.
Perspektiv
Utbyggnaden av högskolorna har skapat ett stort lärarbehov. Samtidigt har det meritokratiska anställningsförfarandet urholkats kraftigt. Detta har lett till massiva internrekryteringar där vänskap och lojalitet snarare än vetenskaplig skicklighet belönats, skriver företrädare för stiftelsen Academic Rights Watch, som bevakar den akademiska friheten i Sverige.
Sjukvård
Om vi tycker att Sverige borde vara ett föregångsland för fri, modern och rättvis handel är det dags att utreda vilka fördelar blockkedjetekniken skulle kunna ha inom handelspolitiken, skriver Europaparlamentarikern Aleksander Gabelic (S).
Kommunpolitik
Ska man kunna gå direkt från ena sidan bordet till det andra, och växla snabbt mellan att vara upphandlare och upphandlad? Mot bakgrund av skatteslöseri och skandaler i Sveriges största landsting så bör det införas uppförandekod och karantänsregler, skriver Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting.
Gästkrönika
Det borde vara en självklarhet att väljare inte ska kunna anklaga förtroendevalda politiker för att sko sig eller gynna sina anhöriga. Sverige behöver politiker och tjänstemän som förstår att upprätthålla en hederskodex kring sina uppdrag, skriver Daniel Suhonen apropå flera av turerna kring nya Karolinska sjukhuset.
Juridik
I våra kommuner byts fortsatt tjänster mot personliga förmåner och upphandlingar sköts inte alltid korrekt. Transparency International Sverige anser att det behövs en nationell plan mot korruption, och kommunerna bör ha en central roll givet deras betydelse i det offentliga åtagandet.
Gästkrönika
Vi ser inte alltid den korruption som inte innebär att pengakuvert eller otillbörliga gåvor delats ut. Svågerpolitik och vänskapskorruption inom akademin är emellertid lika skadligt för samhället och bör synas mer.
Juridik
Den senaste tiden har media rapporterat om nya misstänkta mutbrott, bland annat på Trafikverket, en förvaltningarna i Göteborgs stad och Luleå kommun. Det skadar förtroendet för den offentliga förvaltningen, och påminner om att vi ständigt måste kämpa mot korruptionen.
Arbetsvillkor
”Levande person ska vara konstverk på livstid.” Så lyder beskrivningen av det tänkta konstverket på tågstationen vid Korsvägen i Göteborg. Tanken är att för evigt ha en person anställd som går runt på perrongen för att ”göra det som den väljer att göra”. Som göteborgare blir jag matt och undrar vart min stad är på väg.
Demokrati
Beteendet att tillsätta ”sina egna” – eller de med vissa politiska åsikter – på chefspositioner måste upphöra. Det sänker kvaliteten på våra myndigheter och urholkar förtroendet för det allmänna, skriver Medborgerlig samling.
Perspektiv
I Sverige tror vi att vi är ”bäst i klassen” när det gäller rättssäkerhet. Är då avslöjandena om korruption, nu senast härvan i Statens fastighetsverk, ett bevis för att allt som är fel upptäcks? Nej, ett sådant synsätt är naivt – skyddet mot korruption står inte i paritet med de höga riskerna. Särskilt utsatta är kommunerna, skriver Gissur Erlingsson, docent i statsvetenskap.
Juridik
Sedan den första januari 2017 gäller en ny lag om som ska skydda arbetstagare som larmar om allvarliga missförhållanden. Det är en tydlig markering från samhällets sida att enskilda anställda spelar en viktig roll för att komma till rätta med korruption och maktmissbruk. Men det är tveksamt om lagen verkligen innebär ett bättre skydd.
Gästkrönika
Vi håller på att ställa om från folkrörelsedemokratins sakliga granskning av förtroendevalda via årsmöteshandlingar, revisionsberättelser och medlemsmöten – till publikdemokratins populistiska kölhalningar i medierna. Inför varje restaurangbesök, resa eller konferens bör en kommun ha minst en kristdemokrat med helgongloria med i sällskapet. Då minskar risken för excesser med skattebetalarnas pengar.
Juridik
Vi använder oss i Sverige av en väldigt smal definition på korruption. Mycket av det som skapar rubriker och upplevs som korruption – att ge jobb i staten åt kompisar, eller som nu senast i fallet statssekreterare Erik Bromander, ta emot middagar och segeltur – anses inte som korruption varken i svensk lag eller statistik.
Juridik
Är det okej att erbjuda ett gratis VIP-bord vid DJ Battle i Almedalen? Om vi skrapar lite på ytan på olika beslut om offentliga rekryteringar och avtal hittar vi sannolikt i många processer tecken på vad som kan vara vänskapskorruption.
Gästkrönika
Visst är mer jämställda församlingar något att bry sig om. Köper man forskningsresultaten, skulle det kunna innebära minskade korruptionsrisker, mer kvinno- och familjevänlig politik, och tillika mer kompetenta fullmäktigeförsamlingar.
Stadsbyggnad
Kan en norrlänning, dalkulla eller skåning bli minister? Det ser mörkt ut - för var ska vederbörande bo? Ska en ministerpost bara kunna accepteras av den som är beredd att låna miljontals kronor på banken för en tillfällig bostad? frågar sig fem S-kommunalråd.
Stadsbyggnad
Borgerliga ledarskribenter kräver med jämna mellanrum att hyresmarknaden måste avregleras. Efter att ha läst vad som skrivs och sägs i kölvattnet av Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal undrar jag vad det är de tycker ska avregleras, skriver Hyresgästföreningens före detta ordförande Barbro Engman.
Gästkrönika
Nya Karolinska är en skandal och en miljardrullning som saknar motstycke. Kostnaden blir 8 miljarder mer än planerat och samtidigt har vare sig tjänstemän, politiker eller allmänhet insyn i hur skattemedlen används. Härvan är en svart komedi som måste utredas.
Play
Hur ser korruptionen i våra kommuner ut och vad kan göras åt den? Var finns de största riskerna för oegentligheter i offentlig sektor? Vilka kommunala tjänstemän bör vara mer på sin vakt? Peter Nyllinge, vd för PWC Sverige, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.
Demokrati
Finanskrisen har visat på ett behov av att strama upp marknaden för revision och rådgivning. Men i arbetet med EU:s nya revisionspaket är det viktigt att regeringen värnar den välfungerande bolagsstyrningen och inte i onödan ökar regelbördan för svenska storföretag.
Juridik
Korruption, etiska övertramp och andra oegentligheter kostar samhället många miljoner kronor varje år. Samtidigt rapporterar ekonomistudenter om en stor oro över att högskoleutbildningen inte ger tillräckliga studier i yrkesetik. Det visar att studier i yrkesetik behöver prioriteras i ekonomutbildningen.
Demokrati
Diskussionen om att införa karensregler för före detta politiker som går över till näringslivet har dykt upp igen efter ytterligare ett uppmärksammat fall - Anders Borgs styrelseuppdrag i Stenbeckssfären. Jag tror att det är en sund diskussion, som inte har någon enkel lösning.
Juridik
Bjudningar och middagar till belopp som sticker i ögonen hos allmänheten ska inte förekomma i näringslivets relationer till offentliga verksamheter. Personliga kopplingar till offentliga aktörer ska inte innebära att regelverk kan rundas och upphandlingsregler sättas ur spel.
Upphandling
Almega och Miljöpartiet de gröna vill ha ett tydligt regelverk som motverkar korruption vid offentliga upphandlingar. En viktig del är publicering av direktupphandlingar på myndighetens hemsida. Därigenom kan fler företag delta i konkurrensen om uppdragen samtidigt som det ger allmänheten god insyn i offentliga sektorns affärer.
Upphandling
Sverige är ett av världens minst korrupta länder. En bidragande orsak är vår lagstiftning som styr offentliga upphandlingar. Men denna vecka väntas regeringen presentera ett förslag om att kraftigt höja gränsen för direktupphandlingar. Det riskerar att leda till sämre insyn och mer korruption, varnar företrädare för Svenskt Näringsliv, Almega och Sveriges Byggindustrier.
Demokrati
Ledamöterna i Granskningskommissionen med Erik Amnå i spetsen som fick i uppdrag att genomlysa korruptionshärvan i Göteborg och Göteborgsandans avarter har fel, vilket senast visades på den nu pågående Kvalitetsmässan. Vi göteborgare kommer aldrig tävla med Malmö eller någon annan stad om att bli Nordens Chicago, skriver juristprofessorn och göteborgaren Dennis Töllborg.
Demokrati
Granskningskommissionen föreslår i efterdyningarna av mutskandalen i Göteborg att de förtroendevalda kommunala revisorerna ersätts av yrkesrevisorer. Men ett sådant förslag undergräver revisionens demokratiska legitimitet, replikerar Sten Dahlvid och Lars Bergsten.
Demokrati
Korruptionsfrihet kan inte tas för givet. Inte ens i ett tämligen korruptionsfritt land som Sverige. Därför finns det anledning för många kommuner att studera och dra lärdomar av muthärvan i Göteborg, skriver granskningskommissionens ledamöter som presenterar en kritisk rapport där de genomlyst korruptionshärvan.
Demokrati
Om korpfotboll och hembygdsföreningar med oerfarna frivilliga klarar av enkel transparens är det ett mysterium hur en kvalificerad statsförvaltning med högskoleutbildade välbetalda heltidsanställda är oförmögen att få ihop ett så enkelt kakrecept som just – vardagstransparens.
Demokrati
Hur många kommunala bolag följer riktlinjerna som regeringen tagit fram tillsammans med näringslivet? Det är en berättigad fråga att ställa nu när större delen av näringslivet tar fram uppförandekoder och lägger ned stor möda på att få detta tänk att genomsyra hela företagskulturen.