Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Konkurrens
Debatt
Upphandling enligt LOU gör det dyrare och krångligare för allmännyttan att bygga nya bostäder. En effektiv åtgärd för att minska byggkostnaderna vore att vi i allmännyttan inte behövde tillämpa LOU, skriver vd Anders Nordstrand och flera andra företrädare för allmännyttan.
Debatt
Den offentliga sektorn bör begränsa sin privata näringsverksamhet och i högre utsträckning fokusera på sina kärnuppgifter: välfärd och infrastruktur, skriver Småföretagarna och författarna till rapporten: Öppna upp offentlig näringsverksamhet.
Debatt
Vi arbetar tillsammans med näringslivet så att arbetslösa Uppsalabor med försörjningsstöd ska få det absolut bästa stödet för inträde och återgång till arbetsmarknaden, slutreplikerar Mohamad Hassan (L).
Debatt
Regionerna är, som ansvariga för kollektivtrafik och regional utveckling, tunga aktörer i biogasfrågan. Vi välkomnar deras engagemang och ger fullt stöd i deras krav på regeringen, men vi måste ta steget fullt ut och satsa på en konkurrensneutral svensk biogasmarknad, replikerar Michael Wallis Olausson vd, Scandinavian Biogas Sweden AB.
Debatt
Vi har inte råd att angelägna samhällsfunktioner får ett dåligt resultat. Det vi bygger i dag ska stå i hundra år eller mer, skriver Elisabet Elfström, t f förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, som uppmanar de offentliga upphandlarna att stå emot frestelsen att reashoppa arkitekttjänster under coronakrisen.
Debatt
Konkurrensutsättningen av järnvägsunderhållet har sparat pengar för svenska skattebetalare. Det finns behov att förbättra beställarkompetensen och uppföljning men förslaget att återförstatliga underhållet som läggs fram i ett nytt betänkande riskerar att kasta ut barnet med badvattnet, skriver forskarna Jan-Eric Nilsson och Johan Nyström.
Debatt
Viktiga nyckeltal som beslutsfattare använder sig av har räknats fram på felaktiga underlag. Detta efter att Statistiska Centralbyråns arbetskraftsundersökning (AKU) inte har genomförts korrekt av en underleverantör. Det hela hade kunnat undvikas med en bättre upphandlingslagstiftning, skriver Daniel Sturesson, grundare och delägare Enkätfabriken.
Gästkrönika
Den institutionella konkurrensen är försvinnande låg i svensk skola. Övernitisk statlig styrning, driven främst av pedagoger med udda intellektuella böjelser, gör att det knappt kan uppstå exempel så goda att de är värda att kopiera.
Debatt
Arbetsförmedlingen har varit viktig för Sveriges konkurrenskraft, men numera används den snarare som ett slagträ i den politiska debatten än som ett verktyg. Vi på Academedia har samarbetat med AF i 30 år och tror att reformen av Arbetsförmedlingen kan bli en stor framgång.
Debatt
Konkurrensverket är mycket tydligt med att tågmarknaden inte fungerar. De skriver till regeringen och ber om ett ingripande för att få till en fungerande marknad. Men SJ:s vd Crister Fritzson kan inte ta till sig Konkurrensverkets synpunkter på ett konstruktivt sätt, replikerar styrelseordföranden för Saga Rail Mats Nyblom.
Debatt
En rimlig ordning är att alla operatörer tar ansvar för olika centrala konkurrensparametrar som kunderbjudanden, investeringar i biljettbokning och distribution, skriver SJ:s vd, som menar att bokning och försäljning av tågbiljetter inte bör regleras.
Debatt
I dag fyller han 90 år, den outtröttlige filosofen och sociologen Jürgen Habermas. Som en av vår tids största tänkare har han skrivit och debatterat i över 60 år – alltid beredd att ompröva sin egen ståndpunkt. Vad hade han tyckt om den svenska sjukvårdsdebatten?
Debatt
Regeringen måste ge Greta Thunberg och andra ungdomar möjligheten att hitta billiga klimatsmarta resmöjligheter med tåg på en öppen marknad. Inte om några år, utan nu genom att öppna SJ Online för alla tågbolag, skriver Saga Rails styrelseordförande Mats Nyblom.
Perspektiv
För att säkra välfärden i framtiden krävs en ny svensk finansieringsmodell, skriver Nima Sanandaji, ECEPR, och Karin Svanborg Sjövall, Timbro, som under våren studerar hur Japan, Nederländerna och Schweiz gör.
Kommunala bolag
Självklart talar vi på Recycla.se till viss del i egen sak när vi stöder Stockholms stads beslut att förbjuda appen TipTapp. Men, risken för dumpning samt för snedvriden konkurrens och svartjobb elimineras genom förbudet och det är bra, skriver företaget Recycla.se.
Näringsliv
Politiken fokuserar inte längre på frågorna som bygger Sveriges välstånd. En ny regering, vilken den än blir, måste fokusera på vad som stärker Sveriges konkurrenskraft på lång sikt, skriver chefekonomer från flera branscher inom Svenskt Näringsliv.
Kommunpolitik
Vi behöver politiker som har en plan för hur vi ska ta offentlig sektor in i framtiden. En plan för hur vi kan nya hitta sätt att stimulera och uppmuntra nytänkande och innovationer. Jag hoppas därför att vi kommer att få se ett tydligt innovationsfokus i fler kommuner och landsting den kommande mandatperioden, skriver Johan Ödmark vd för Stiftelsen Electrum.
Upphandling
Ett syfte med den nya lagen om offentlig upphandling (LOU) är att underlätta både för små- och medelstora företag samt idéburna aktörer att delta i upphandlingar. Men lagen har ett kryphål. En ny upphandlingsmetod som skulle åstadkomma bättre konkurrens har i stället gett stora vårdkoncerner en egen gräddfil i vårdupphandlingar på de små- och medelstora företagens samt de idéburna aktörernas bekostnad.
Kommunpolitik
Ett professionellt samarbete ger mer till kommunen än deras egna icke-professionella lågtekniska tvätterier, som startas i syfte att både skapa jobb och tvätta kommunens arbetskläder, skriver Jan Kluge och Tor-Björn Angin på Sveriges Tvätteriförbund.
Infrastruktur
I Sverige kan inte tågresenärer jämföra avgångar och priser mellan alla tågbolag samt köpa sina biljetter på ett ställe. Vem skulle som jämförelse idag vilja gå till alla flygbolags webbsidor för att hitta rätt resa? Det här måste ändras för att fler ska välja att ta tåget istället för bilen eller flyget.
Kommunpolitik
Ska man kunna gå direkt från ena sidan bordet till det andra, och växla snabbt mellan att vara upphandlare och upphandlad? Mot bakgrund av skatteslöseri och skandaler i Sveriges största landsting så bör det införas uppförandekod och karantänsregler, skriver Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting.
Näringsliv
Många kommuner klarar inte av sitt kontrolluppdrag och det råder personalbrist inom livsmedelsinspektörsyrket. Nu är det viktigt att kommunerna fullföljer regeringens ambitioner, skriver Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och Visita.
Arbetsvillkor
När en offentlig upphandling är avgjord kan väsentliga delar av det vinnande anbudet enligt gällande lagstiftning sekretessbeläggas. Leg. psykologerna Ingvar Svensson och Daniel Maroti frågar utifrån ett aktuellt fall inom upphandlad psykiatisk vård i hundramiljonklassen hur journalister eller medborgare ska kunna granska ifall företag lever upp till de utfärdade löftena i anbuden?
Skola
Gabriel Heller Sahlgren tror på marknadens positiva kraft i skolan. Han lever kvar i de föreställningar, som rådde när skolan marknadsutsattes i början av 1990-talet. Då trodde marknadsförespråkarna att den fria konkurrensen om eleverna skulle förbättra resultaten, utveckla pedagogiken och sänka kostnaderna i det samlade skolsystemet, skriver Sten Svensson, utredare Katalys och medlem av Nätverket för en likvärdig skola och Daniel Suhonen, chef fackliga idéinstitutet Katalys i en slutreplik.
Upphandling
När Lerums kommun försöker leva upp till kraven som bosättningslagen ställer på oss så straffas vi. Konkurrensverket kräver nu skadestånd på tre miljoner kronor för en direktupphandling av bostäder. Det gör oss rätt och slätt förbannade, skriver kommunstyrelsens ordförande & kommundirektören.
Arbetsvillkor
Konkurrenslagstiftningen fungerar inte. Det visar fallet i Västernorrland där landstinget enligt ett domstolsbeslut får gynna de egna offentliga vårdcentralerna. Det som krävs nu är en tydlig lagstiftning och långsiktiga och rättssäkra spelregler för privata vårdgivare.
Integration & segregation
Programmeraren Tayyab Shabab utvisas – trots att han är supereftertraktad på arbetsmarknaden. Det råder ingen som helst tvekan om att svensk konkurrenskraft försämrats på grund av regeloredan hos svenska myndigheter. Tayyabs utvisningsbeslut borde leda till att larmet i regeringskansliet går - det är dags för lex Tayyab.
Kommunpolitik
När bidragen upphör står kommunen där med ett ineffektivt och olönsamt tvätteri. Vad kommer det att kosta kommuninvånarna? skriver Jan Kluge, ordförande Sveriges Tvätteriförbund, i en slutreplik till Torkild Strandberg (L).
Skola
Sveriges gymnasieskolor måste ge fler yrkeselever möjlighet till praktik utomlands. Utlandspraktik ger unga en efterfrågad kompetens, utveckling på ett personligt plan och de blir mer anställningsbara. Det bidrar till att höja yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft och underlättar för svenska företag att hävda sig globalt, menar Universitets- och högskolerådet, LO och Svenskt Näringsliv.
Kommunpolitik
Oschyst konkurrens från kommuner och landsting eller berättigat intresse att ge medborgarna nödvändig service? Båda förhållandena kan vara sanna. Nu inleder Konkurrensverket, Svenskt Näringsliv, SKL och Almega en kampanj för ökad kunskap om regelverket och bättre dialog mellan näringslivet och det offentliga.
Demokrati
Regeringens förslag om könskvotering till börsbolag och statliga bolags styrelser gav omedelbart upphov till en intensiv debatt. — Det är ett misslyckande, säger Länsförsäkringar Fondförvaltnings vd Eva Gottfridsdotter-Nilsson.
Kommunpolitik
Om mattan dras undan för de små vård- och omsorgsbolagen kommer det även att slå hårt mot kommuner och landsting. Vi behöver i stället fokusera på kvaliteten i verksamheterna och bejaka alla goda krafter som vill utveckla välfärdssektorn.
Infrastruktur
Regeringen har gett Trafikverket ett uppdrag som syftar till att fler tåg ska gå i tid och att staten ska ta det samlade ansvaret för järnvägunderhållet. Uppdraget består av flera delar men kommer bland annat att möjliggöra en jämförelse mellan upphandlat järnvägsunderhåll och underhåll i egen regi.
Infrastruktur
Regeringen har fattat beslut om att Trafikverket ska ta tillbaka drift och underhåll av järnvägen till att drivas i egen regi. Det är nonsens att påstå att en sådan åtgärd skulle höja kvaliteten, det finns inga belägg för ett sådant påstående.
Digitalisering
Det svenska fibernätet är att jämställa vid övrig samhällskritisk infrastruktur som vatten och vägar. Därför måste vi se till samhällets bästa och då är en marknad som präglas av konkurrens enda vägen. Vi efterfrågar därför ett mer pragmatiskt synsätt från IT & Telekomföretagen.
Löner & avtal
Moralisera hellre över facklig inkompetens, slöseri med medlemmarnas pengar och oproportionerliga stridsåtgärder mot små företag än förfasa er över dyra viner och burlesqueshower, skriver Hanna Marie Björklund med anledning av Aftonbladets granskning av Kommunal och bageriblockaden i Göteborg.
Kommunpolitik
Den svenska välfärdsstaten står inför stora utmaningar på både kort och lång sikt. Den demografiska utvecklingen under de närmaste åren sätter tillsammans med höstens flyktingkris stor press på ekonomin. Höjd produktivitet blir avgörande för att klara välfärdens finansiering, skriver chefekonomen Ann Öberg och Anders Morin som är ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv.
Demokrati
Sverige har hävdat sig väl globalt – tack vare såväl kreativa företag som gynnsamma omständigheter. Men tätpositionen hotas. Vi har halkat ner från plats tre i världen år 2006, till plats tio år 2015 i World Economic Forums konkurrenskraftsindex. Och vi tappar mark relativt viktiga konkurrentländer när det gäller närvaro på växande marknader i Asien.
Kommunpolitik
Att avveckla kabel-tv-nät drabbar konsumenterna negativt även med en öppen fibernätlösning. När kommunala bolag släcker dessa innebär det en monopolisering som försvagar konkurrensen och driver upp priserna, skriver Thomas Tangerås, docent i nationalekonomi.
Infrastruktur
Sedan 2010 är marknaden för persontågstrafik i Sverige helt öppen. Men Trafikverkets ålderstigna riktlinjer och signalsystem leder till att resenärer som väljer moderna och miljömässigt bättre tåg mellan bland annat Göteborg och Stockholm missgynnas, och att restiderna inte kortas så mycket som de skulle kunna göra.
Hållbarhet
Tre av fyra små- och medelstora företag anser att hållbarhet är en prioriterad fråga, men det är endast omkring hälften som har någon form av hållbarhetsarbete. I Sverige utgör små och medelstora företag över 99 procent av näringslivet. Deras perspektiv bör vara utgångspunkten för hur vi skapar förutsättningar för den privata sektorn att delta i byggandet av ett långsiktigt hållbart samhälle.
Kommunpolitik
Tingsrättsdomen som ger Växjö kommun rätt att kräva att fastighetsägare ska ansluta sig till det kommunala fjärrvärmenätet sätter käppar i hjulen för fastighetsägare att själva välja miljövänligare och billigare uppvärmningsalternativ. Växjö kommun har missbrukat sin ställning och satt konkurrensen ur spel. Det är oacceptabelt. Konkurrensverket måste överklaga domen, skriver vd:ar och miljöchefer för Fastighetsägarna och Sveriges Byggindustrier.
Infrastruktur
Vi har på sistone tagit del av historier om taxichaufförer som tagit hutlöst betalt av flyktingar som precis anlänt till Sverige. I Malmö har resor som normalt går på runt en hundralapp kostat det tiodubbla – ett upprörande lurendrejeri. Men i botten ligger inte bara personlig lämplighet, utan också en snedvriden konkurrens och dysfunktionell bransch.
Skola
Om ett statligt ägt fastighetsbolag inte utgår från en marknadsmässig grund blir det en snedvridning av konkurrensen i relation till privata fastighetsbolag som inte kan frångå marknadshyra i sin verksamhet. Det i sin tur skulle drabba de lärosäten som inte hyr av oss, skriver Akademiska hus i en replik till Gröna studenter och Grön ungdom.
Digitalisering
Stadsnäten har historiskt spelat en mycket viktig roll som utmanare och alternativ när bredbandsnäten byggs ut. Vi ser dock en mycket oroande utveckling mot att stadsnät i stället för att stimulera konkurrensen nu snarare tränger undan andra alternativ.
Digitalisering
Den svenska modellen bygger på att privata företag, på kommersiell grund, tagit ett stort ansvar för utbyggnaden av digital infrastruktur. Även lokala stadsnät spelar en stor roll. Men det är hämmande för konkurrensen och i förlängningen för samverkan om kommunerna gynnar sina egna stadsnät framför privata alternativ.
Kompetensförsörjning
Den 1 augusti väntas nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga avskaffas. Detta slår hårt mot många branscher och riskerar att snedvrida konkurrensen, eftersom regeringen kompenserar kommunerna för avgiftshöjningen – men inte de företag som verkar på kommunal entreprenad.
Upphandling
Det finns många nya lösningar och innovationer som skulle bidra till en bättre offentlig sektor men som aldrig efterfrågas. Vi måste därför förflytta fokus från pris till kvalitet i upphandlingsarbetet, och se till så att dessa skapar ett mervärde för medborgarna.
Infrastruktur
De svenska offentliga utgifterna håller på att växa sig för stora. Så stora att de skapar en negativ spiral, hotar tillväxten och i förlängningen finansieringen av den offentliga sektorn och hela den svenska modellen. I vår senaste rapport, Nordic Agenda – Transforming for the next wave of success, visar vi vad som nu behöver göras för att säkra Sveriges framtida välfärd, skriver rapportförfattarna på BCG.
Upphandling
Varje år sker offentliga upphandlingar till ett värde av långt över 500 miljarder kronor. Hanteringen av dessa pengar måste vara varsam. Om upphandlingen sker med skygglappar på är risken att skattemedel finansierar svartarbete och annan ekonomisk brottslighet, skriver tre generaldirektör tillsammans med företrädare för fackförbund och branschorganisationer.
Gästkrönika
Ingen politiker kan förstås erkänna att den politik man fört och propagerat för inte längre fungerar. Men, sett från USA, är avsaknaden av insikt i de ändrade villkoren för svensk politik tydlig. S kunde ha återfört svensk politik till den huvudfåra som värnar svensk konkurrenskraft och välfärd. I stället legitimerar man MP:s strävan att nå orealistiska mål.
Demokrati
Avregleringarna av järnvägen, skolan, vården och omsorgen uppvisar problem, möts av kritik och ligger högt på den nya regeringens agenda. Strategirådgivaren Pär Malmberg ger ur ett forskningsperspektiv sju råd till den nya regeringen för att den ska kunna ta kontrollen över avregleringarna och lösa problemen.
Play
Folk har försökt förinta Attendo hur länge som helst - än har de inte lyckats, svarar Henrik Borelius, koncernchef på Attendo, på frågan om han känner oro inför höstens val i och med vinstdebatten. Thord Eriksson, journalist på DS, intervjuar.
Demokrati
I dag torsdag firar Stockholmsregionens Brysselkontor 20 år. Nu när valet till Europaparlamentet närmar sig påminns vi än en gång om hur viktigt EU och Europa är för Stockholmsregionen. Sedan EU-medlemskapet har Stockholm, precis som andra regioner i Europa, vunnit mycket på att vara en del av den gemensamma marknaden, skriver Sten Nordin (M) tillsammans med Anna Maria Corazza Bildt (M).
Kommunal ekonomi
Forskningsresultatet som visar att privat driven äldreomsorg levererar högre kvalitet än den offentligt drivna förvånar inte. Min egen forskning om styrningen av välfärdsverksamheter visar på samma resultat och förklarar varför konkurrens är bättre än kommunala monopol.