Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kommunval
Kommunpolitik
En felräkning av ett 30-tal röster skakade om i kommunvalet i Malung-Sälen. Valresultatet är nu fastställt men har lett till fuskanklagelser mot valnämnden, något som ordförande slår ifrån sig. ”Det är i praktiken omöjligt att fuska”, säger Ronny Larsson (S).
Demokrati
Nykvarnspartiet har styrt i fem mandatperioder och tror på ännu ett framgångsval. I flera kommuner kan nybildade partier rita om den politiska kartan.
• Receptet för att lyckas som lokalt parti
• Lokala partiet som stängts ute från makten
• Fyra nya partier som kan bli nästa lokala skräll
Demokrati
Inte yngst i landet – men nästan. Arjeplog sticker ut när Dagens Samhälle granskar höstens vallistor. Kommunen hamnar på fjärde plats på topplistan över flest antal unga kandidater. En enskild fråga engagerade så starkt att oerfarna sökte sig till politiken. ”Folk vill ha förändring”.
Demokrati
För första gången på tolv år ställer KD upp i valet i Hylte. Medan flera partier backar rejält strömmar antalet kandidater till KD och SD.
• Det har partierna gjort för att få fler att ställa upp.
• Kraftig skjuts för SD – så många fler kandidater har partiet.
• Politikern bakom Hyltes KD-lista.
Demokrati
Gudrun Schyman har gått ur Feministisk initiativ. Men hon lämnar inte kommunpolitiken. För DS berättar hon vad hon tänker göra nu och ger samtidigt partiet hon var med och startade en känga: ”En tråkig utveckling”.
Demokrati
”Det är en sorg för mig att det parti jag tillhörde öppnade för SD”, säger en lokal toppolitiker som lämnat KD. ”Att säga att SD är ett rasistiskt parti funkar inte”, hävdar en gruppledare som stödjer den nya linjen med ett närmande till Sverigedemokraterna.
Gästkrönika
Det är lätt att från Sverige sitta och skratta åt det amerikanska valsystemet och tycka att det är omodernt och dysfunktionellt – men de får i alla fall välja sin statschef. Nils Karlsson ger förslag på hur vi kan förbättra den svenska demokratin.
Debatt
Regeringens åtgärder för att skydda valhemligheten är inte tillräckliga. Sverigedemokraterna kräver nu en grundlig valsedelsreform som inför ett system med en gemensam valsedel, skriver Fredrik Lindahl och Matheus Enholm (SD).
Kommunpolitik
Högsta förvaltningsdomstolen ger genom en vägledande dom Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri på särskilt angivna platser. Landets kommunfullmäktigeförsamlingar bör därmed ha full laglig rätt att införa och utforma ett förbud mot tiggeri inom offentlig plats, skriver advokaten Henrik Sundström (M).
Kommunpolitik
Allt fler, även många av våra politiska motståndare, inser att SD är en kraft att räkna med. Men också att vi är ett parti bland andra, skriver Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof inför partiets kommun- och landstingskonferens.
Demokrati
Låt oss prata om sakfrågorna kring personlig assistans och vår gemensamma välfärd. Låt oss prata om hur vi gemensamt stävjar fusket, vad pengarna ska användas till och hur kvalitet ska mätas. Men låt oss först bestämma oss för vad för slags funktionsnedsättningspolitik vi vill ha, Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans.
Kommunpolitik
Den gemensamma valdagen gör att viktiga kommunala frågor riskerar att hamna i skuggan av rikspolitiken, trots att de flesta beslut som påverkar vår vardag tas lokalt. Genom att införa skilda valdagar skulle de olika rollerna bli tydligare vilket även riksdagspartierna skulle tjäna på, skriver LPN:s styrelse.
Gästkrönika
Det är helt avgörande för demokratins hälsotillstånd att medborgarna vart fjärde år kan utkräva ansvar genom att rösta bort makthavare som misskött sig. Men då krävs att väljarna har relevant kunskap om vilka som styr och vad de styrande beslutar om. Det är osäkert om så är fallet. \
Perspektiv
Donald Trumps oväntade framgångar har satt fokus på hur högljudda röster som artikulerar ett missnöje får större politiskt genomslag än tidigare. Framväxten av dessa rörelser ger skäl till eftertanke, men det går att analysera och förstå vilken politisk logik det är som driver fram dem och hur etablerade politiker kan förhålla sig till detta, skriver statsvetaren och opinionsanalytikern Carl Melin.
Gästkrönika
I Österrike gjorde de konservativa och socialdemokraterna under många år upp sinsemellan om makten. Effekten blev att Jörg Haiders extrema högerparti växte fram som ett tredje starkt block. Nu riskerar detta att ske i de svenska kommunerna. \
Demokrati
Medias intresse riktas just nu mot Gävle där Alliansen styr i minoritet. En del menar att det är en förebild för riksdagen. Men SD är inget stillatigande stödparti utan slår fram och tillbaka i olika frågor. Partiet är inte att lita på, skriver Måns Montell (M) gruppledare i Gävle.
Demokrati
Tyvärr konstaterar vi att den lokala demokratin inte fungerar som idealet föreskriver. Det behövs politisk förnyelse för att bevara vår tradition av en stark och lokalt förankrad demokrati. Därför presenterar Demokratiutredningen nu flera olika förslag för att vitalisera och förbättra den, och stärka ungas och kvinnors representation. Kvinnor är som så ofta underrepresenterade där den verkliga makten och pengarna finns.
Demokrati
Som talesperson för ett nationellt ungdomsförbund är jag bland de första att glädjas över ett ökat intresse för politik bland unga. Likväl förblir jag en motståndare till sänkt rösträttsålder, inte för att jag vill stänga ute ungdomar från vår demokrati, utan för att man kan ta del av den på andra sätt, skriver Tobias Andersson, talesperson Ungsvenskarna SDU.
Kommunpolitik
På grund av det svenska valsystemets utformning kan personer med funktionsnedsättning sällan rösta på egen hand. Med ett bra digitalt valsystem skulle både självständigheten och inkluderingen öka. Samtidigt skulle vi få en betydligt större möjlighet att hemlighålla våra egna val.
Arbetsvillkor
Valhemligheten är inte särskilt viktig för svenskar. Den uppfattas som en meningslös detalj, som man ändå bara vill utnyttja om man har dolda och oärliga avsikter. Men syftet med valhemligheten är att skydda valets integritet, inte väljarens privata sfär. Valhemligheten bör helt enkelt inte vara valfri.
Kommunpolitik
Det nuvarande svenska systemet med valsedlar uppfyller inte kravet på fria och hemliga val. Sverige som i många fall framhålls som ett föredöme och förklarar för andra länder hur de ska bygga demokrati klarar inte att städa framför egen dörr. Därför är det angeläget att införa ett nytt valsystem i Sverige.
Gästkrönika
Med tanke på hur regelbundet det varnas för allsköns fantasifulla ”hot mot demokratin” är det egendomligt vilket förstrött intresse som visas för själva valproceduren i de allmänna valen - trots kritiken internationellt. Detta moment om något är på riktigt kritiskt för demokratins legitimitet.
Play
\ \ 0\ 0\ 1\ 42\ 223\ Dagens Samhälle\ 1\ 1\ 264\ 14.0\ \ \ \ \ \ \ Normal\ 0\ \ \ 21\ \ \ false\ false\ false\ \ SV\ JA\ X-NONE\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ /* Style Definitions */\ table.MsoNormalTable\ {mso-style-name:Normal tabell;\ mso-tstyle-rowband-size:0;\ mso-tstyle-colband-size:0;\ mso-style-noshow:yes;\ mso-style-priority:99;\ mso-style-parent:;\ mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;\ mso-para-margin:0cm;\ mso-para-margin-bottom:.0001pt;\ mso-pagination:widow-orphan;\ font-size:12.0pt;\ font-family:Cambria;\ mso-ascii-font-family:Cambria;\ mso-ascii-theme-font:minor-latin;\ mso-hansi-font-family:Cambria;\ mso-hansi-theme-font:minor-latin;}\ \ S är den stora vinnaren i det kommunala maktspelet, visar Dagens Samhälles granskning. Samtidigt är de blocköverskridande samarbetena rekordmånga. Magnus Wrede, politisk reporter, förklarar varför kommunpolitikerna lyckas med det som tycks omöjligt på riksplanet. Karin Lundahl intervjuar.
Demokrati
Hur gör kommunpolitiker som inte bara blir återvalda utan rent av ökar sitt väljarstöd från ett val till nästa? Reforminstitutets analys av den frågan ger några förvånansvärt tydliga svar. Det är också svar som många kommunpolitiker ignorerar eller är omedvetna om.
Kommunpolitik
En viktig utgångspunkt för det svenska valsystemet är att det ska vara proportionellt. Mandatfördelningen ska spegla vilken andel av rösterna respektive parti har fått. Vid de senaste valen har det dock varit tydligt att det svenska valsystemet har flera brister.
Kommunpolitik
I Bengtsfors ska vi folkomrösta om en stor kommunsammanslagning i samband med valet. Detta gör vi för att det är nödvändigt. De tre viktigaste skälen är kompetensförsörjning, kostnadsminskning och att Dalslands röst i omvärlden blir starkare.
Gästkrönika
Varför skyller regeringen misslyckandena i sin politik på kommun- och landstingspolitiker? Och hur känns det att vara borgerlig kommun- och landstingspolitiker när de egna partiledarna omyndigförklarar en? Niklas Nordström höjer på ögonbrynen.
Gästkrönika
Att vinna val är svårt. Att vinna val flera gånger är mycket svårt. När jag läser att M riskerar att förlora makten i flera kommuner i Stockholmsregionen där partiet styrt sedan länge är jag inte överraskad. I sin första krönika för Dagens Samhälle avslöjar Niklas Nordström sitt recept för återkommande valframgångar.