Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kommuner
Demokrati
Söderhamn, Mörbylånga och Arjeplog. Alla ville de bort från stuprörstänket och har växlat över till en enda superförvaltning. ”Vi får ett bättre helhetsperspektiv”, säger kommundirektör Ann Willsund i Mörbylånga.
* Lista över alla kommuner med superförvaltningar.
Socialtjänst
Fler personer hör av sig till kommunernas budget- och skuldrådgivningar i de tuffare ekonomiska tiderna. ”Det kommer nya grupper som inte har sökt sig hit förut”, säger budget- och skuldrådgivaren Marita Sturesson.
Digitalisering
Konsekvenserna för Borgholm och Mörbylånga är fortfarande kännbara efter måndagens it-attack. Grannkommunerna räknar med att systemen är i gång igen på måndag och konstaterar att något uppenbarligen måste ha brustit i säkerheten. ”Hotet är på riktigt”, varnar Säpos pressekreterare.
Kompetensförsörjning
Hon är Sveriges yngsta förvaltningschef. Och han den äldste.
51 år skiljer dem. ”Jag banar jättegärna väg, både som ung och som kvinna”, säger Julia Vallgren, 22 år och tillförordnad chef för miljö- och byggnadsförvaltningen i Kiruna.
Lista: Yngsta och äldsta förvaltningscheferna i Sveriges kommuner.
Skola
Järfälla har landets största barngrupper i förskolan. Men ansvariga politiker ifrågasätter gruppstorlekens betydelse. ”Det är ett väldigt trubbigt mått på kvalitet”, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Socialtjänst
Ett tillfälligt krispaket ska på några månader skaka fram 40 platser i den statliga tvångsvården. ”Vi tar krafttag för att kunna möta socialtjänstens behov av att placera unga omedelbart hos oss”, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på SiS.
Kompetensförsörjning
En tredjedel av landets kommuner och regioner har under de två senaste åren köpt ut högre chefer i förtid. Utköpen har kostat skattebetalarna över 60 miljoner kronor, visar en undersökning Dagens Samhälle har gjort.
”Alternativet var att ha en verksamhet som inte fungerar”, säger kommunchef Anders Andersson i Eda.
Infrastruktur
Nato vill att medlemmarna stärker det civila försvaret. Energiförsörjningen ska bli tryggare och sjukvården utvecklas för att klara av stora mängder skadade.
Lista: Det måste kommuner och regioner prioritera om Sverige går med.
Ledarskap
Karlstad har sju tidigare chefer anställda som seniorkonsulter. ”De känner oss utan och innan och kan börja leverera snabbt”, säger kommunens hr-direktör. Men för seniorkonsulten gäller det att inte konkurrera med sin efterträdare.
Demokrati
Visst kan en politiker tjäna pengar. Bara de har förstånd att sluta i tid, kan de dra nytta av kunskaper och kontakter de skaffat sig under sina år i politiken. Dagens Samhälle har tittat närmare på intäkterna från några ex-politikers nya karriärer.
Demokrati
”Mellan sirenerna försöker vi jobba. Men nu är allt fokus inriktat på att hjälpa de 25 0000 flyktingar som har kommit till vår stad.” Den rapporten kommer inifrån Kamianets–Podilskyi, Mariestads kommunala samarbetsort i Ukraina.
Kommunpolitik
Två av tre styrande partier i Karlskrona vill bryta avtalet med sin ryska vänort. Men inte S. I alla fall inte direkt. ”Nu är det kanske viktigare än någonsin att värna de mellanfolkliga relationerna”, säger S-kommunalrådet.
Arbetsvillkor
Är offentliga jobb trygga? Nej, tycker Täby. Självklart, anser Karlsborg. Kommunerna har helt olika bild av hur man skapar en stabil arbetsmarknad.
Hela listan – kommunerna där flest jobbar i offentlig sektor:
• Här dominerar regionen
• Kommunerna där en privat arbetsgivare är störst
• Här är försvaret och statliga bolag dominerande
Kompetensförsörjning
”Det kostar lite mer än vad man har råd med”. ”Aldrig i den här omfattningen tidigare”.
Det är fullt av idéer när offentlig sektor nu kraftsamlar för att fixa sommarens semesterbemanning – trots pandemitrötta medarbetare.
Kompetensförsörjning
När Arbetsförmedlingen lade ner uppstod ett tomrum. Arbetslösa flackade omkring i jakt på stöd – somliga sökte hjälp hos biblioteket.
Fagerstas kommuntopp ser reformeringen av myndigheten som den stora ödesfrågan och har en plan: ”Många kommuner ser fram emot en sådan lösning”.
Kompetensförsörjning
Hon är kommunchef och han biträdande. Men de delar på ledarskapet och kallas ”kommuncheferna” internt. ”Det är skönt att slippa sitta ensam med de slutliga besluten”, säger Karolina Johansson.
Kompetensförsörjning
Luleå och Torsby tar upp kampen med de privata matchningsföretagen. Båda kommunerna vill vara med som aktörer i det nya systemet för arbetsförmedling.
”Det kan vara fler kommuner som tittar på hur vi gör”, säger toppolitikern i Luleå.
Debatt
Ett kommunalt partnerskap bidrar med erfarenhetsutbyte som stärker den lokala demokratiutvecklingen i den egna kommunen samtidigt som lokala lösningar och arbetssätt gynnar den globala utvecklingen, skriver ICLD:s Johan Lilja och SKR:s Lena Langlet på internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Debatt
Om fastighetsägare har frågor om insamlingen av returpapper så finns svaren hos kommunen. Den gör sitt bästa för att de boende även framöver ska kunna lämna sitt returpapper precis som vanligt, replikerar Avfall Sveriges Tony Clark.
Kommunpolitik
Företrädare för ett parti dominerar toppen när DS kartlägger kommunpolitikernas arvoden. Och flera av dem styr i mindre kommuner - ett par tjänar över 100 000 kronor.
• Hela listan.
• 75 har bättre betalt än riksdagsledamöterna.
• Anna König Jerlmyr (M) har högst arvode - så mycket får hon
Debatt
Äldreomsorgslyftet behöver omfatta hela äldreomsorgen så att alla medarbetare får chansen att vidareutbilda sig – oavsett arbetsgivare, anställningsform eller anställningsgrad, skriver Karin Liljeblad, senior branschexpert för idéburen välfärd på Fremia.
Debatt
Vid årsskiftet avskaffas producentansvaret för returpapper och i stället får kommunerna ansvar att samla in returpapper. Fastighetsägare runtom i landet vittnar om att kommunerna inte har kommunicerat hur detta ska gå till i tillräcklig utsträckning. Nu riskerar papper att brännas trots att det borde återvinnas, skriver flera debattörer från Fastighetsägarna.
Kompetensförsörjning
De manliga kommuncheferna leder i löneligan före sina kvinnliga kollegor. Men kvinnorna på topptjänster blir allt fler till antalet – snart kan de vara i majoritet, tror bedömare.
• Så mycket tjänar de kvinnliga kommuncheferna
• Så många kronor skiljer könen åt
• Experten: Då går kvinnorna om
Kompetensförsörjning
Kommunchefernas löner har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Och det är inte bara storstäder som dominerar lönetoppen, visar Dagens Samhälles granskning. Här är hela listan.
* Glappet mellan högst och lägst betalda: 127 000 kronor.
* Löneutvecklingen dubbelt så bra för toppcheferna.
* Den som har högst tjänar mer än alla generaldirektörer.
Digitalisering
Allt fler kräver en nationell digital infrastruktur. Kanske finns det redan början till en sådan i Sundsvall. ”Vi har skapat en digital infrastruktur med hela offentlig sektor för ögonen”, säger it-direktör Marcus Matteby.
Debatt
Klimatåtgärder som är riktade och utformade för mindre samhällen med cirka 10 000 invånare är det effektivaste sättet att minska utsläppen av växthusgaser, skriver företrädare för nätverket Hållbar agenda i Forshaga och Munkfors kommuner.
Debatt
Att kunna lämna sitt avfall där man bor i stället för att behöva köra i väg med det till återvinningsstationen ger betydligt mer material till återvinning. Men flera frågor som är vitala för den cirkulära ekonomin väntar ännu på ett avgörande från regeringens sida, skriver Tony Clark vd för Avfall Sverige.
Debatt
Kommunerna är en mycket viktig del av bild- och formkonstnärernas arbetsmarknad. Ändå ligger ersättningarna till de konstnärer som ställer ut i kommunal regi på väldigt låga nivåer. Vi kräver att stat, kommuner och regioner löser situationen, skriver Konstnärernas Riksorganisation.
Integration & segregation
Tre kommuner gick samman för att slussa nyanlända och långtidsarbetslösa till jobb eller studier. Det blev succé. ”De arbetslösa står i kö för att komma med”, säger projektledaren Annika Nordgren.
Redaktionskrönika
Lyckan att hamna på valbar plats till kommunernas och regionernas fullmäktige varar inte en evighet. Allt fler politiker väljer att hoppa av under mandatperioden. Hur kan man stoppa denna utveckling?
Debatt
Om landets kommunpolitiker vill minska dränaget av röster till antietablissemangspartier bör de fråga sig om de har trovärdiga ”hela kommunen ska leva”-strategier, skriver forskaren Gissur Erlingsson.
Gästkrönika
När städer växer krymper avståndet mellan nybyggda bostadsområden och de i industriområden placerade boendena för utsatta och hemlösa. Hur löser man de konflikter som uppstår när olika verkligheter och behov krockar?
Demokrati
Coronakommissionens slutsatser får inte användas för att begränsa det kommunala självstyret. Det menar SKR:s ordförande och medlemmar som försvarar organisationens roll under pandemin. ”Det hade varit otroligt allvarligt om vi suttit med armarna i kors”, säger Anders Knape.
Gästkrönika
När de basala hygienrutinerna inte upprätthålls är det farfar på hemmet och den personal som vårdar honom som betalar priset. Tänk på det nästa gång din verksamhet ska få tillsyn av de kommunala hälsoskyddsinspektörerna.
Debatt
De flesta riksdagspartier sviker Sveriges lärare och elever i sina budgetar när de inte lägger fram konkreta satsningar på läromedel. Det skriver Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
Debatt
För att inte drabbas hårt av de stigande priserna på fossil energi måste samhället med regeringen, regionerna, kommunerna i spetsen sätta produktionsmål för inhemsk energi, skriver 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz och läraren Hugo Malm.
Debatt
Kommunerna har flera brister i sitt säkerhetsarbete, som orsakar onödiga risker för medborgarna. Både kommuner och regering bör öka sitt ansvarstagande, skriver företrädare för fyra branschorganisationer, som presenterar en ny undersökning.
Debatt
Det blir allt svårare att rekrytera kvalificerade socionomer till socialtjänsten. Trots personalbristen tvekar många kommuner att anlita någon av dem som väljer att arbeta som konsulter. Detta stigma måste brytas, skriver Armin Fejzic affärsområdeschef på bemanningsbolaget Dedicare.
Debatt
Huddinge kan bli en tryggare kommun att bo och leva i om vi inför metoden ”Sluta skjut”, lägger om den lokala politiken och prioriterar det brottsförebyggande arbetet, skriver de socialdemokratiska oppositionsråden Sara Heelge Vikmång och Rasmus Lenefors.
Debatt
Den offentliga sektorn bör begränsa sin privata näringsverksamhet och i högre utsträckning fokusera på sina kärnuppgifter: välfärd och infrastruktur, skriver Småföretagarna och författarna till rapporten: Öppna upp offentlig näringsverksamhet.
Debatt
För andra gången har vi på TeneliusHolm undersökt hur många av landet kommuner och regioner som publicerar sina upphandlingsplaner. Resultatet är nedslående, skriver konsulterna Stefan Holm, Håkan Tenelius och Lotta Edholm.
Debatt
Det nya stödet för energirenoveringar och en ny modell för upphandling som vi nu lanserar, innebär ett gyllene tillfälle för kommuner och regioner att växla upp arbetet med energieffektivisering, skriver Energieffektiviseringsföretagen och Installatörsföretagen.
Debatt
Vi måste sluta ta vårt vatten för givet. Kvaliteten på det svenska sötvattnet hotas från många håll, inte minst av klimatförändringarna. Sverige behöver därför en långsiktig färdplan för vår gemensamma vattenresurs. Kommunerna spelar en viktig roll för att uppfylla denna plan, skriver företrädare för IVA:s projekt ”Hållbar vattenförsörjning”.
Debatt
Det är en farlig och oroande utveckling om myndigheterna börjar söka alternativa inkomstkällor och tigga pengar till sin verksamhet. Täbys kommunstyrelseordförande Erik Andersson (M) ifrågasätter Polisens förfrågan att kommunen ska samfinansiera myndighetens årliga trygghetsundersökning.
Debatt
Med olika hjälpmedel kan vardagen för personer med kognitiv funktionsnedsättning bli begriplig. Men regioners och kommuners olika riktlinjer kring vilka hjälpmedel som får förskrivas gör tillgången till ett oacceptabelt lotteri, skriver företrädare för Riksförbundet FUB, Sveriges Arbetsterapeuter och Föreningen för kognitivt stöd.
Debatt
Det råder oreda på det som har blivit Sveriges skolmarknad. Barnens rätt till utbildning sätts i baksätet till förmån för friskolekoncerners vinstjakt, skriver ordföranden för riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S).
Debatt
Fler utbildade undersköterskor och vårdbiträden i äldreomsorgen kräver fler chefer som har tid att leda och stödja medarbetarna. Regeringen måste våga stå upp för att stärka ledarskapet, allt annat är aningslöst, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Debatt
Behovet av ökad motståndskraft mot klimatrisker tenderar att hamna i konflikt med kommunernas strävan efter tillväxt. Detta kan få långtgående effekter när den smygande klimatkrisen omvandlas till en akut händelse, skriver professorerna Mikael Granberg och Lars Nyberg.
Debatt
Motståndet mot vindkraft rymmer så mycket mer än att den tar plats i landskapet. Det handlar om frihet att leva i den miljö vi valt att leva i replikerar företrädare för föreningarna Färingtofta Norra och Svenskt Landskapsskydd.
Debatt
Den omställning som nu måste ske är enbart möjlig när den drivs gemensamt av det offentliga och näringslivet tillsammans med medborgarna, skriver företrädare för majoritetspartierna och näringslivet i Gävle kommun.
Debatt
Att strunta i att bygga och förvalta viktiga fastigheter är en dyr metod som den svenska högern använder för att kunna smygprivatisera och marknadsutsätta den kommunala verksamheten skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm Emilia Bjuggren (S).
Debatt
Långtidsarbetslösheten är uppe på rekordnivåer och Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att få fler att studera på komvux. Det är en bra väg att gå men det räcker inte. Regeringen behöver vidta ytterligare åtgärder för att fler ska klara studierna och få ett jobb, skriver SKR:s Monica Sonde.
Debatt
Vi ligger 25 år efter Danmark i att samla, utvärdera och utveckla kunskap för att bygga idrottsanläggningar för dagens och framtidens behov. Nu behöver regeringen sätta fart för att komma i kapp, skriver Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Debatt
Österåkers kommun får inte längre anlita ordningsvakter eftersom vårt brottsförebyggande arbete varit för framgångsrikt. Jag kräver att Morgan Johansson agerar nu, skriver kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).
Debatt
Det går inte nog att poängtera vikten av att det lokala näringslivet blir inkluderat i kommunernas brottsförebyggande arbete skriver företrädare för Livsmedelshandlarna, Företagarna, Svenskt Näringsliv och Stiftelsen Tryggare Sverige.
Debatt
Det behövs bättre verktyg för att reglera och styra etableringen av elsparkcyklarna i svenska städer. Lär av andra europeiska städer och reglera genom offentlig upphandling, skriver Jakob Lagercrantz, Vd 2030-sekretariatet och August Svedenstedt, Sverigechef Tier Mobility.
Debatt
Klimatförändringarna gör att Sverige behöver rusta sig för att hantera såväl översvämningar som torka. Ska vi minska samhällets sårbarhet har kommunerna en central roll, skriver företrädare för IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.
Debatt
Utbyggd vindkraft är ett måste för att möta industrins behov av förnybar och billig el. Kommunerna spelar en avgörande roll för att göra denna utbyggnad möjlig, skriver Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi.