Det kommunala självstyret innebär att kommuner har rätt att bestämma fritt i vissa lokala frågor. Dessa rättigheter följer givetvis med ett antal skyldigheter, så som ansvar för skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunalt självstyre är inskrivet i grundlagen och en viktig del av demokratin i Sverige.
Hållbarhet
En politiker mordhotas, styrande Alliansens samarbete gnisslar och S-politiker kallas på Facebook för pack och svikare. Den infekterade frågan om två vindkraftsparker i Söderhamn ser nu ut att sluta med en folkomröstning i samband med valet.
Hållbarhet
Kommunerna har sagt sitt om vindkraftsutredningen. Delar av förslaget skjuts ner – kritiker hävdar att regeringens önskemål begränsar lokal demokrati och öppnar för oönskad exploatering. Andra välkomnar förändringen.
Så tycker kommunerna om: • Översiktsplanens nya betydelse • Ekonomisk kompensation • Lokal opinion • Hotat kommunalt självstyre.
Hållbarhet
Gärna vindkraft, men inte här. Ytterligare några kommuner använder nu vetorätten för att säga nej till etablering av vindkraftverk. Nya regler ska tvinga kommunerna att ta ställning tidigare än de behöver göra i dag i processen kring tillstånd.
Kommunal ekonomi
Kommunerna måste bli mer långsiktiga och ska hädanefter styra sin ekonomi med en rullande tioårsplan, föreslår den statliga utredningen av balanskravet. En statlig myndighet ska följa hur kommunerna sköter ekonomin och kunna gripa in ”med vägledning och stöd”.
Debatt
Trots den fragmentariska styrningen har den svenska sjukvården klarat pandemin på ett bra sätt. Men om vi ska klara framtidens utmaningar måste ett vägval göras: Antingen behöver vi återgå till fullt självstyre med de skillnader som kommer att uppstå eller låta staten ta huvudansvaret, slutreplikerar fem kristdemokratiska regionpolitiker.
Debatt
Coronapandemin visar styrkan i den svenska sjukvården. Den har stått pall för den största prövningen för den svenska modellen någonsin, replikerar sju socialdemokratiska regionföreträdare till fem kristdemokratiska regionpolitiker som nyligen krävde att sjukvården ska förstatligas.
Debatt
S-styrda kommuner får dagligen, precis som vi, erfara vad eftergifterna för Miljöpartiet får för konsekvenser och kostar våra kommuninvånare. Vi säger därför nej till S- och MP-regeringens oansvariga och havererade migrationspolitik, slutreplikerar fyra moderata kommunstyrelseordförande.
Debatt
Fyra moderata politiker från fyra välmående kommuner anser att deras kommuner fått ta ett alltför stort ansvar för migrationspolitiken. Frågan de inte svarar på är hur stort ansvar de själva tagit för en bra integration av nyanlända. Svaret är: det ansvaret har de skickat vidare till andra kommuner, replikerar Patrik Sandström gruppledare (MP) Lidingö.
Debatt
Den oansvariga och rättsligt oklara migrationspolitiken vi tvingas underkasta oss får långtgående och svåra konsekvenser för kommunerna. Den S-ledda regeringen har år efter år kört över kommunerna. Det har blivit regeringens signum att hafsa igenom godtyckliga och oansvariga lagförslag och urholka det kommunala självstyret, skriver fyra moderata kommunstyrelseordförande.
Debatt
Det nya begreppet patientkontrakt är det verbala trollspö som ska lösa vårdens problem med att svara upp mot patienternas förväntningar. Vården förändras dock inte av att vi hittar på nya ord, skriver Calle Waller vårdpolitisk talesman på Prostatacancerförbundet.
Perspektiv
Det krävs en mer balanserad diskussion om ansvarsfördelningen mellan stat, regioner och kommuner som ser till för- och nackdelarna med varje alternativ, skriver Sveriges företrädare i Europarådets expertgrupp om den kommunala självstyrelsen, professor Anders Lidström och hovrättsrådet Tom Madell.
Debatt
Transportstyrelsens beslut att det inte längre är lagligt att cykla mot färdriktningen på enkelriktade gator slår mot cyklister och kommuner i hela landet. Beskedet går emot riksdagens vilja och reser dessutom frågor om det kommunala självstyret, skriver en rad centerpartister.
Gästkrönika
De riktade statsbidragen som är ett typexempel på hur staten vill detaljstyra verksamhet som kommunerna ansvarar för. Bidragen har vuxit över tid, trots att statens lösningar ibland är skrivbordskonstruktioner, skapade lite för långt ifrån den brokiga verkligheten.
Debatt
1,3 miljoner anhöriga hjälper regelbundet en närstående att klara sin vardag. Men när regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi är en stor del av denna grupp exkluderad. Den nya strategin omfattar enbart anhöriga till äldre. Det är oacceptabelt, skriver förbundsordföranden för Anhörigas Riksförbund Ann-Marie Högberg.
Debatt
Kommuner i gles- och landsbygdsområden har visserligen ett behov av att få ett bredare befolkningsunderlag för sin verksamhet, men kommunsammanläggningar skapar inte större ekonomiska resurser. De får staten och andra kommuner ta ansvar för, skriver tidigare statssekreteraren Sören Häggroth.
Debatt
Det viktiga är att regeringen inte bara applåderar vad vi kommuner redan har gjort, utan ger oss nya möjligheter att bidra. Kommunerna måste få möjlighet att satsa på spjutspetsprojekt, testa nya tekniker och använda styrmedel, skriver företrädare för Centerpartiet i Huddinge.
Gästkrönika
Så vitt jag kan förstå är det större risk att deltagande i PSA-screening leder till inkontinens helt i onödan än att den förlänger mitt liv. Därför har jag hittills tackat nej till att delta i screening. Andra män, alltså prostatabärare oavsett könsidentitet, kan komma till en annan slutsats, det är ett individuellt val.
Kommunpolitik
Vi vet egentligen inte vad adhd beror på. Däremot vet vi att socialt utsatta barn är överrepresenterade i adhd-diagnoserna. Hur ser sambandet ut? Försvårar ett alltmer exkluderande och normstelt samhälle socialt utsatta föräldrars svar på sina barns anknytningsförsök, frågar Glenn Möllergren.
Demokrati
Av skäl, som enbart kan uppfattas som valtekniska, klampar regeringen in på det kommunala självstyret i och med sitt beslut att tillsätta en en ”kriskommission” som får till uppgift att granska bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Det är allvarligt och det självklara hade varit att SKL – genom sin socialdemokratiska ordförande Lena Micko – varit den som först reagerat på regeringens beslut. Men från SKL är det tyst, konstaterar Staffan Werme, fd KSO Örebro.
Kommunpolitik
Jag är ingen motståndare till kommunsammanslagningar. Budskapet är istället det föga kontroversiella att instrumentet bör användas med tanke, förnuft och försiktighet där det finns möjliga effektivitetsvinster. Så långt verkar jag och Sören Häggroth vara överens.
Perspektiv
Klyftan mellan stad och land fördjupas och får allt fler att sträcka sig efter verktygslådans grövre redskap: kommunsammanslagningar. Men hänsyn till frivillighet och demokrati är tillrådligt i dessa fall, menar statsvetaren Gissur Erlingsson.
Demokrati
Det är dags för staten att avveckla länsstyrelserna. Deras roll är utspelad och styrningen för dålig. Stuprören i myndigheten har vuxit sig för starka. Landshövdingar utan kraft och mod har tyvärr stärkt ett tjänstemannastyre med orimliga följder.
Hållbarhet
Kommuner har sedan 2009 vetorätt mot vindkraftsutbyggnad, vilket fyllt en viktig funktion. Det är emellertid en ordning som företagen i branschen vill ändra på med, som det verkar, stöd av regeringen, skriver Jan Hedman, ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd.