Kommunallagen är den lag som reglerar kommunernas och även regionernas ansvar och verksamhetsområden. Kommunallagen är en ramlag, det vill säga en lag som innehåller grundläggande riktlinjer och mål för verksamheten. Lagstiftningen innehåller exempelvis bestämmelser om kommunernas och regionernas indelning, uppgifter och befogenheter. Därtill finns kompletterande lagstiftning för specialområden som kommun och region också ansvarar för.
Kommunal ekonomi
Har kommunen råd att bygga ny simhall? Räcker skatteintäkterna? Måste vi spara? Det är du som förtroendevald som styr – och som måste hitta rätt i nyckeltalsdjungeln.
Dagens Samhälles ekonomiskola del 6 lär dig analysera bokslutet. Du får:
• Måttet som talar om hur sårbar din kommun är.
• Lära dig när läget är illavarslande.
• Så påverkar börsen kommunens ekonomi.
• Viktigaste indikatorn att ha koll på.
Kommunpolitik
I flera kommuner har infekterade debatter uppstått om vilka som ska få de arvoderade oppositionsposterna. Styret anklagas för att utse sin egen opposition. ”Man har infört diktatur”, säger Henrik Thorsell, gruppledare för L i Vellinge.
Kommunal ekonomi
Hög ränta och inflationschock – ett tufft 2023 väntar kommunsektorn. SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog varnar för att balanskravet kan slå orimligt hårt, vill att regelverket ändras och kräver nu besked av nya regeringen. ”Hur ska man annars någonsin klara en lågkonjunktur?”
Juridik
Ökade skyldigheter för socialtjänsten, mobilförbud i skolan och enklare att stänga skolor med brister. I dag, 1 juli, träder en lång rad nya lagar i kraft. Dagens Samhälle listar de mest relevanta för kommuner och regioner.
Demokrati
De politiker i Uddevalla som blev av med sina uppdrag och sedan fick tillbaka dem efter en dom i förvaltningsrätten får ingen ersättning. Det säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S). Men frågan ser nu ut att bli föremål för ännu en rättsprocess.
Demokrati
Efter att förvaltningsrätten upphävt Uddevallas beslut att byta ut alla politiker i nämnderna kan kommunen tvingas betala uteblivna arvoden till de politiker som entledigades från sina uppdrag. ”Känner viss skadeglädje”, säger liberal som kräver ersättning i efterhand.
Demokrati
Hundratusentals kronor i felaktiga arvoden till kommunalråd. Revisorer hävdar att Region Västerbottens samverkan bryter mot kommunallagen. 19 kommunpolitiker har fått arvoden. Umeås kommuntopp har fått mest – 330 000 kronor.
Juridik
Får kommuner dela på en jurist eller ett it-system? Tre år efter lagändringen som gör det möjligt att samarbeta mer är det fortfarande högst oklart vad kommuner får och inte får göra. Lagen om offentlig upphandling krånglar till det, enligt professor Olle Lundin.
Kommunal ekonomi
Regeringens utredare Clas Olsson konstaterar att somliga kommuner inte skött sin ekonomi enligt lagens intentioner och att reglerna behöver skärpas. Samtidigt bjuder han på en godsak i utredningen: en friare resultatreserv för dem som sköter sig.
Demokrati
Uddevalla tänker överklaga domen som underkänner kommunens återkallande av politiska uppdrag. Kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) vill ha hjälp från SKR i frågan. ”Konsekvensen av domen är att det inte kan uppstå en ny majoritet om det inte varit ett nyval”, säger han.
Demokrati
Att återkalla alla politiska uppdrag i Uddevalla när kommunen fick nytt styre stred mot kommunallagen. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom som kan leda till att ledamöter som blev av med sina uppdrag får återvända.
Juridik
Knivsta vill behålla digitala möten. Fullmäktige ska under onsdagen rösta om nya mötesregler som ska gälla även efter pandemin. ”Jag förstår inte vad problemet varit hos andra kommuner”, säger kommunstyrelsens ordförande, Klas Bergström (M).
Debatt
Det kan förefalla självklart att en gemensam nämnd endast ska fatta beslut enligt det avtal och reglemente som kommunerna kommit överens om. Men så är det inte – åtminstone inte om Förvaltningsrätten i Göteborg får bestämma, skriver vänsterpartisterna Stig Henriksson, Ingvar Eriksson och Emil Broberg.
Debatt
Förtroendevalda revisorer har en viktig roll att spela i den kommunala revisionen, inte minst inom verksamhetsrevisionen. Men det är dags att ta bort ansvaret för den finansiella revisionen från dem, skriver ordföranden för kommunrevisionen i Vaxholms stad Anders Haglund.
Gästkrönika
Den utspridda användningen av Teams och liknande program för att kunna hålla kommunfullmäktige på distans har vilat på en tyst överenskommelse om att ingen säger något om att dessa möten inte uppfyller kommunallagens krav att samtliga deltagare kan se och höra varandra i realtid.
Debatt
Nu utreds det igen på vilket sätt den kommunala ekonomistyrningen ska utformas och hur staten ska styra. Det är inte alls detta kommuner och regioner behöver. Ett tydliggörande av innebörden av balanskrav och god ekonomisk hushållning, vad det nu skulle kunna vara, hjälper inte ett dugg, skriver styrelseordföranden för Kommunforskning i Västsverige Björn Brorström.
Debatt
Grundproblemet är att några få leverantörer har skaffat sig en mycket stark ställning på skolmarknaden och att skolsystemet nu befinner sig i en gisslansituation, slutreplikerar Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors och Peter Hellgren, vd för it-företaget Consid.
Debatt
I avsaknad av en politik som attraherar väljarna ägnar Socialdemokraterna sig åt smutskastning. Jag är trygg i att vi gjort och gör rätt i vår arvodeshantering, replikerar kommunstyrelseordföranden i Österåker Michaela Fletcher (M).
Kommunpolitik
Vi vill härmed uppmana samtliga svenska kommuner att genom olika informationsinsatser regelbundet upplysa invånarna om miljöriskerna med att tvätta bilen hemma på gatan eller i naturen, skriver elva företrädare för Hållbar biltvätt.
Socialtjänst
Har de kommunpolitiker som delar ut försörjningsstöd till så kallade papperslösa, eller invandrade som gått under jorden efter avvisningsbeslut, verkligen mandat för detta från sina väljare, frågar sig Leif V Erixell, författare och riksdagskandidat MED.
Juridik
Kommunalt majoritetsstyre är kalkerat på regeringsformens regler för regeringsbildning och parlamentarism. Men logiken för den politiska styrningen är delvis en annan på lokal nivå. Kommunstyrelsen är inte en ”regering” som ”styr kommunen”. Kommunfullmäktige är inte ett ”parlament” som stiftar lag, skriver fem vänsterpartistiska kommunalråd.
Juridik
Jusek gör tummen ner för för förslaget att behålla dagens ordning vad gäller den kommunala revisionen. Att politiker granskar politiker kan ifrågasättas såväl ur ett rättssäkerhets- som ur ett effektivitetsperspektiv, skriver Sofia Larsen och Magnus Hedberg – och efterlyser en modell för en oberoende och professionell kommunal revision
Löner & avtal
Jusek har många frågor att diskutera med SKL:s nya ordförande Lena Micko (S). Den första gäller chefslönerna i offentlig sektor. När konkurrensen om kvalificerade medarbetare hårdnar måste det offentliga anstränga sig mer, skriver Juseks vd.
Kommunpolitik
Vi förordar att kommunallagen ändras - men vi tror inte på en gemensam konstruktion för kommunchefen. Alla kommuner är olika och kommunchefens roll varierar därmed kraftigt, svarar Anna Wiklund (M), kso i Enköping och Leif Hallström, fd kommundirektör.
Kommunpolitik
Med drygt 1,1 miljoner anställda står kommuner och landsting för en stor del av landets välfärdstjänster. För att dessa ska fungera behövs stabila spelregler för samspelet mellan politiker och tjänstemän. Det är hög tid för den nya regeringen att förtydliga tjänstemännens roll i kommunallagen, skriver Juseks vd och Kommundirektörsföreningens ordförande.