Kommunal, eller Svenska Kommunalarbetareförbundet även SKAF, är LO:s största fackförbund. Kommunal bildades för över 100 år sedan, närmare bestämt 1910, vilket gör de till ett av landets äldsta nu aktiva fackförbund. Inom Kommunal finns en mängd olika yrkesgrupper representerade inom bland annat områden som skola, vård, underhåll och trafik. Totalt har kommunal över 500 000 medlemmar som arbetar inom fler än 100 yrkeskategorier.
Ledarskap
Nu blir det hårdare regler för dygnsvila i kollektivavtalet. Chefer inom bland annat omsorg och räddningstjänst måste gå igenom alla scheman, och många kommer behöva göra om dem. ”Det kan bli tufft för vissa verksamheter att hantera”, konstaterar SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.
Skola
Regeringen slopar kravet på att kommuner ska försöka minska barngrupperna i förskolan för att få statsbidrag. ”Bort i tok”, rasar Kommunal och kräver lagstiftning. Men Linköping, som har landets minsta barngrupper, tänker inte ge upp sin satsning.
• 7,4 eller 20 barn – så stora är skillnaderna
• Hela listan: Barngrupperna i 290 kommuner
• Utvecklingen i din kommun över tid
Äldreomsorg
I dag tisdag presenterades utredningen om en särskild lag om äldreomsorgen. SKR befarar att de nya bemanningskraven blir ett bekymmer – kompetensbristen i välfärden är redan stor. ”Det är svårt att se hur man kan upprätthålla nuvarande personaltäthet”.
Kommunal ekonomi
Ett nytt avtal ger kommunsektorns 1,2 miljoner anställda markant högre tjänstepension från 2023. ”Historiska förbättringar”, enligt Kommunal. Även arbetsgivarsidan är nöjd med uppgörelsen som också innebär bättre villkor för fortbildning, omställning och anställningstrygghet.
Debatt
Bristande möjligheter att påverka när ny teknik introduceras och tekniska lösningar som inte lever upp till samhällets förväntningar. De utmaningar våra medlemmar möter är särskilt tydliga inom äldreomsorgen, skriver Kommunals samhällspolitiska chef Lisa Bondesson och utredare Anna Spånt Enbuske.
Arbetsvillkor
På många ställen i landet protesterar de anställda mot de hälsoscheman som kommuner nu inför för att omvandla deltider till heltider. I Lund har parterna efter högljudda protester hittat en lösning. ”Jag ser det som en seger”, säger Kommunals ordförande i Lund, Annika Plym Olson.
Arbetsvillkor
Varje år ökar heltiderna i äldreomsorgen. Men skillnaderna är enorma och hindren på vägen många: i Norrköping är 98 procent anställda på heltid, i Lessebo bara 24 procent. ”Det ser inte bra ut”, säger socialchef Annika Fröberg i Lessebo.
Debattsvepet
Regeringen satsar 45 miljarder för att ta Sverige ur krisen. Vårdförbundet kritiserar att stödpengar inte gått till personalen. Och sluta med delade turer och allmän visstid, kräver Kommunal av KD-politiker runt om i landet.
Debatt
Centerpartiet styr i över två tredjedelar av Sveriges kommuner, det innebär ett mycket stort inflytande över svensk äldreomsorg. Därför vill jag uppmana alla centerpartistiska kommunpolitiker att nu ta chansen, gå i första ledet och en gång för alla ta ansvar för att åtgärda de brister som funnits inom svensk äldreomsorg under så lång tid, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Debatt
Kompetenslyftet för äldreomsorgen är en historisk satsning som vi nu ska bredda och skala upp ytterligare under de kommande åren. Fler anställda med rätt kompetens, färre tidsbegränsat anställda och fler heltidsanställda kommer att bidra till att stärka äldreomsorgen, skriver socialminister Lena Hallengren, Kommunals ordförande Tobias Baudin och SKR:s ordförande Anders Knape.
Debatt
En stor andel av det återstartspaket på över 100 miljarder kronor som regeringen föreslår i budgeten för 2021 bör gå till att förbättra arbetsvillkoren inom välfärden – inte minst inom äldreomsorgen, skriver Kommunals chefsekonom Torbjörn Dalin.
Debatt
Ingen ska behöva slita sönder sig och sedan få en klapp på axeln från politiker och andra som inte gör något för att förändra situationen. Betydelsen av de insatser som medlemmarna i Kommunal gör får inte glömmas bort när den akuta krisen är över, skriver förbundsordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund.
Debatt
Välfärden är ett gemensamt nationellt ansvar och det är därför inte rimligt att invånare i vissa kommuner tvingas att betala mer för samma välfärd. Det skriver Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, som uppmanar deltagarna på Centerpartiets kommundagar att använda sin samlade politiska kraft för att slå ett slag för utjämning mellan kommuner.
Debatt
Om männen ska jobba i äldreomsorgen måste arbetsvillkoren förbättras, menar regeringens nya äldresamordnare Göran Johnsson. Intressant – eftersom den förre metallbasen själv hårdnackat försvarat den princip som gjort att kvinnor halkat efter i lön, skriver Gudrun Schyman (Fi).
Löner & avtal
Siffersatta löneavtal – eller sifferlösa? Det blir en av de stora stridsfrågorna i den stundande kommunala avtalsrörelsen. Inte bara Kommunal, utan även läkarna vill att löneökningarna ska bestämmas i de centrala avtalen.
Debatt
Rekryteringsbehoven är välfärdens största utmaning. Fram till år 2026 ska cirka 16 000 välfärdsarbetare rekryteras varje år. Med vår checklista får ni bättre förutsättningar att lyckas, skriver Kommunal inför SKL-kongressen.
Löner & avtal
En miljon anställda i kommuner och region ska få nya avtal 2020. Det kan bli en stökig avtalsrörelse. Undersköterskor som känner sig lönediskriminerade talar redan om strejk. Sifferlösa avtal ställs mot siffersatta. Och den svenska modellen med industrins lönemärke för hela arbetsmarknaden kan vara i gungning.
Debatt
Förr var en tvisteförhandling ett misslyckande, numera är det ett arbetssätt i kommunerna. Men en kommun som har som mål att pressa ned arbetsförhållandena är ingen attraktiv arbetsgivare, menar Jessica P Klemetsson, Kommunal Stockholms län.
Debatt
Kommuner, gör inte om samma misstag med fritidshemmen som med förskolan genom att enbart tillsvidareanställa lärare med legitimation. Ta i stället vara på den yrkesutbildade personal som redan arbetar inom fritidsverksamheten, manar Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och utredare Kerstin Mikaelsson.
Debatt
Bristen på yrkesutbildade kollegor är ett stort problem för Kommunals medlemmar. Men det är inte bara underbemanningen och dess allvarliga konsekvenser för den fysiska och psykiska arbetsmiljön som är problemet. Kompetensbristen riskerar också att bli ett hinder för det som alla pratar om som lösningen – digitaliseringen, skriver företrädare för Kommunal.
Debatt
Hög arbetsbelastning, högt tempo och tidspress. Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsmiljön i den svenska äldreomsorgen är skrämmande. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och börja lyssna på undersköterskorna och vårdbiträdena så att de orkar jobba kvar i dessa viktiga yrken.
Kommunpolitik
Det är hög tid att bryta deltidsnormen i kvinnodominerade branscher. För att öka jämställdheten på arbetsmarknaden och säkra kompetensförsörjningen i välfärden behöver heltidsarbete bli norm. Frågan måste prioriteras i kommuner och regioner - nu finns chans till nystart.
Arbetsvillkor
Ingen ska behöva utsättas för fysiskt eller psykiskt våld på sin arbetsplats. Allvarliga brister i arbetsmiljön på ett privat LSS- eller hvb-boende kan medföra indraget tillstånd. Detsamma måste gälla offentliga utförare.
Skola
Barnskötare är den enskilt största yrkesgruppen i förskolan och har en unik roll. Ska förskolan i Stockholm lyckas med att skapa en trygg och meningsfull tid i förskolan krävs både att fler utbildar sig till barnskötare och att de som idag arbetar i förskolan vill stanna kvar, skriver Socialdemokraterna och Kommunal som presenterar fyra satsningar på barnskötarna.
Skola
Den nya läroplan för förskolan som regeringen aviserat måste göra förskolans två yrkesroller tydliga samtidigt som teamarbetets betydelse lyfts fram. Det förslag som Skolverket lämnat till regeringen fordrar därför vissa justeringar och förtydliganden, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Sjukvård
Vår utgångspunkt är att vända på alla stenar för att möta bristen på sjuksköterskor, skapa bättre karriärmöjligheter och därmed en bättre arbetsmiljö för sjukvårdens medarbetare, skriver företrädare för Moderaterna i Stockholms läns landsting.
Sjukvård
Antalet sjuksköterskor behöver öka – men ett snabbspår för erfarna undersköterskor är inte en lösning på sjuksköterskebristen. Det behövs helt andra åtgärder: högre löner, god arbetsmiljö och bra scheman skulle vara en bra början, skriver Jessica P Klemetsson och Gunilla George i en replik till de moderata landstingsråden Irene Svenonius och Peter Carpelan.
Socialtjänst
Frånvarande chefer, dåliga arbetsvillkor och underbemanning leder till stor personalomsättning i verksamheter för personer med funktionsnedsättningar. Detta påverkar deltagare i olika LSS-verksamheter som har personal runt sig stora delar av livet. Därför krävs en rad förändringar för att personer med utvecklingsstörning ska kunna få kontinuitet och kvalitet i sin vardag.
Äldreomsorg
Modellen vi valt för äldreomsorg ska vi vara rädda om. Men vi står inför stora utmaningar, och det är därför brådskande att förbättra arbetsvillkoren för personalen och deras chefer, så att det vill stanna kvar och ta hand om våra äldsta. Det skriver förbunden Kommunal och Vision i ett gemensamt inlägg.
Äldreomsorg
Nu är hög tid att investera i ny teknik för en starkare välfärd och bättre arbetsvillkor. Det finns enorma vinster att göra när nya digitala hjälpmedel tar plats i äldre- och barnomsorg. Självlyftande duschar kan exempelvis rädda undersköterskornas ryggar.
Arbetsvillkor
SKL och Kommunal kampanjar för att få sina medlemmar att jobba heltid, men borde i stället arbeta för att ge småbarnsföräldrar rimliga möjligheter att kombinera familj och arbete. Se till Holland för inspiration, manar författaren Per Kågeson.
Sjukvård
Kommunal och SKL presenterar på onsdagen en avsiktsförklaring. Med gemensamma förslag vill vi höja kompetensen och säkra kompetensförsörjningen i äldreomsorg och hälso- och sjukvården. Det är en modell för yrkesutveckling som tydliggör yrkesrollerna för vårdbiträden, undersköterskor och undersköterskor med specialistutbildning.
Arbetsvillkor
Det skiljer 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män på den svenska arbetsmarknaden. Huvudorsaken är att fler kvinnor arbetar deltid. Heltidsarbete är nödvändigt för att öka jämställdheten i samhället och för att möta välfärdens stora behov av personal.
Kommunpolitik
Sveriges invånare ska kunna känna sig trygga med att räddningstjänsten rycker ut när olyckan är framme. Därför måste risken minimeras för att en enda räddningstjänststation tvingas lägga ned. Det bästa sättet att göra detta på är att underlätta rekryteringen av framtidens beredskapsbrandmän.
Löner & avtal
Arbetsgivarna anser att det är viktigt att premiera goda arbetsinsatser oavsett om det är vårdbiträden eller undersköterskor. Men om nu Kommunal vill satsa på just undersköterskorna är Vårdföretagarna beredda att förhandla om en extrasatsning för dessa så länge det ryms inom märket.
Äldreomsorg
Det borde vara en självklarhet att undersköterskor som arbetar inom privat äldreomsorg ska få samma löneökning som övriga kollegor redan fått. I årets avtalsrörelse ges Vårdföretagarna möjlighet att följa den övriga branschens goda exempel och ta ansvar för både en mer jämställd lönebildning och framtida rekryteringsbehov inom välfärden.
Löner & avtal
I veckan beslutade LO:s representantskap om gemensamma krav i nästa års avtalsrörelse. För Kommunals del var det ingen självklarhet att ställa upp på det. Men efter konstruktiva samtal under stark tidpress har förbunden lyckats enas om en unik konstruktion som kompletterar Kommunals pågående undersköterskesatsning med en låglönesatsning.
Demokrati
Kommunal har varslat om konflikt inom området personlig assistans. Bakgrunden är att regeringen beslutat att inte höja assistansersättningen i samma nivå som de kollektivavtalade lönerna. Det är olyckligt att en så viktig grupp i samhället, både de anställda och brukarna, riskerar att komma i kläm, bara för att regeringen inte tar ansvar för situationen.
Demokrati
Under torsdagen varslade fackförbundet Kommunal Almega Vårdföretagarna om konflikt inom området personlig assistans. Arbetsgivarna vill varken erbjuda löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden, eller tillräcklig kompensation genom förbättrade villkor. Det är omöjligt att acceptera och därför varslar Kommunal om konflikt.
Play
Hur vill Kommunal påverka samhällsdebatten? Vad kommer nye ordföranden att göra för kvinnorna i Kommunal? Och vad kan arbetsgivarna vänta sig? Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.
Löner & avtal
Där många kvinnor arbetar är det lönlöst att prestera, och sämst är det i kommunerna. Det visar vår granskning av lönespridningen i kvinnodominerade yrken. För att rekrytera och behålla kompetent personal till vård, skola och omsorg måste dess chefer få tillgång till ett av sina viktigaste ledarskapsverktyg, möjligheten att låta lön spegla prestation. Kommer Kommunals nya ordförande att kunna lösa det?
Löner & avtal
Om jag blir vald till Kommunals ordförande kommer jag att göra allt för att förbundet ska växa och bli starkare. Jag kommer att sätta medlemmarnas arbetsmiljö, löner och arbetsförhållanden i centrum - och vara mycket tuffare mot politikerna. Jag ska också itu med den dåliga kultur som satt sig i väggarna på vissa håll i förbundet, skriver Tobias Baudin inför Kommunals kongress.
Kommunpolitik
SKL skriver i Dagens Samhälle att det nu behövs en bred debatt om kommunernas framtid. Vi i Kommunal kan inte annat än att hålla med. Men i stället för att fokusera på problemen vore det bra om man fokuserade på möjligheterna.