Kollektivtrafiken är en central del av infrastrukturen på både nationell, regional och kommunal nivå. Samlingsbegreppet kan omfatta en mängd olika transportmedel som exempelvis bussar och tåg men även flyg och fartyg. Ansvarig för kollektivtrafiken på länsnivå är den Regionala kollektivtrafikmyndigheten, som i regel är ett samarbete mellan region och kommun. Dessa ansvarar för kollektivtrafiken på dels regional och dels lokal nivå, som exempelvis närtrafik i tätorter och liknande.
Debattsvepet
Forskning visar att unga som varken arbetar eller studerar blev fler under pandemin. Antalet kollektivresenärer blev dock färre och förslag för hur kollektivtrafiken ska ta igen tappet är ett annat debattämne, liksom bostadsfrågan och matpriser.
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Debattsvepet
Går dagens ekonomiska system ihop med en hållbar utveckling? Det är ämnet i flera debattartiklar i dag.
Politiken tar medborgarnas tillit för given, konstaterar Fores som undersökt i vilka kommuner tilliten är högst och lägst.
Under helgen fortsatte bland annat debatten om huruvida man får prata på bion.
Stadsbyggnad
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden.
Här är tolv nedslag i kommuner som fått nya styren – så ändrar nya majoriteten politiken på stadsbyggnadsområdet.
Hållbarhet
En stor del av landets kommuner har ingen strategi för hur de ska få ner utsläppen av skadliga växthusgaser i linje med de nationella klimatmålen. ”Då blir det svårt att nå de utsläppsminskningar som behövs”, säger Maria Ivansson på föreningen Klimatkommunerna.
Debattsvepet
De allmännyttiga bostadsbolagen riktar missvisande kritik mot LOU, skriver Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten. Svepet handlar också om sjukvården, välfärden och utbildningspolitiken.
Debattsvepet
I dagens debatt: Oppositionsråd i Linköping skriver öppet brev om social dumpning till kommunalråd i Täby. KD:s kvinnoförbund vill att arbetsmiljön i vård och omsorg kartläggs. Göteborgs kommunstyrelseordförande har recept för fler poliser.
Debattsvepet
Svenska covidföreningen varnar för att de svårt långtidssjuka kommer att bli fler. Läkarförbundet hävdar att läkare är mer nöjda med jobbet om chefen är läkare. Övrigt i dagens debatt: kollektivtrafik, förlossningsvård och elmarknaden.
Debattsvepet
Organisationen Sveriges Kommuner och Regioner verkar inte i medborgarnas intresse, anser docent Louise Bringselius och professor Bo Rothstein. Friskolor står redo att ta emot barn på flykt och de som har kö vill få möjlighet att låta flyktingar gå förbi den.
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill halvera taxan i kollektivtrafiken, Suicide Zero kräver bättre självmordsförebyggande arbete i kommunerna och Socialdemokraterna i Göteborg vill se språktester för anställda i äldreomsorgen. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Upphandling
Skenande bränslepriser och historiskt dyr rapsolja. Inflationen var rekordhög i februari och det kan påverka både menyerna i skolköken och priset på bussresor. ”En prishöjning på 8 procent gör ganska mycket i vår verksamhet”, säger Linda Gustavsson, måltidschef i Alvesta.
Debatt
Det krävs ett nytänkande när nya bostadsområden planeras och befintliga förändras. Varje bostadsområde måste erbjuda fler alternativ än bil och parkering. Det är dags att göra mobilitet till den nya normen, skriver Sveriges Allmännytta.
Debatt
Trafikverkets förslag till nationell plan är som att laga och lappa med gamla metoder. Det är inte så vi tar transportsystemet in i framtiden och klarar klimatomställningen, skriver Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson och elva kommun- och regionpolitiker.
Regionpolitik
Cirka 50 procent lägre biljettintäkter i snitt, men 2-3 procent mer trafik. Landets kollektivtrafikmyndigheter har gått ordentligt med förlust. Nu fördelas tre statliga miljarder i delvis kompensation, 1,8 miljarder mindre än vad de bett om.
Stadsbyggnad
Under tisdagen hölls Stora Mobilitetsdagen i regi av Dagens industri, Dagens Samhälle och Aktuell Hållbarhet. Där diskuterades olika hållbara sätt att transportera sig på – liksom en vision av morgondagens stad där klimatmedvetenhet och tillgänglighet prioriteras.
Debattsvepet
15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna kräver att investeringsstödet för byggande av hyresrätter ska vara lika över hela landet. Sju regioner i Mälardalen vill se satsningar på infrastrukturen. Och sju läkare tycker att Coronakommissionen ger fel bild av smittspridningen. Det är delar av innehållet i helgens debattflöde.
Debatt
Under pandemin har resandet rasat och kollektivtrafiken gjort miljardförluster. För att kollektivtrafiken ska kunna bidra till transportsektorns klimatomställning och hållbara samhällen krävs politiska reformer för stabil finansiering och en infrastruktur som prioriterar framkomlighet, skriver företrädare för den samlade kollektivtrafikbranschen.
Infrastruktur
Tidtabellen spricker för det nationella biljettsystemet för kollektivtrafiken. Regeringen har ännu inte tagit ställning till det utredningsförslag som fått hård kritik från regionerna. Många menar att det redan finns bra lösningar som kan användas nationellt.
Infrastruktur
Flexibla biljetter för den som inte reser varje dag, appar som varnar för avgångar där risken för trängsel är störst. När restriktionerna försvinner försöker kollektivtrafikföretagen vässa sina tjänster med hjälp av erfarenheter från pandemin. ”Alla vill få tillbaka sina kunder”, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.
Debattsvepet
Kollektivtrafiken behöver stöd för att klara effekterna av pandemin, det måste gå att betala med kontanter i sjukvården och en ny lag behövs för att hindra vuxna från att ha sex med tonåringar. Det är några av budskapen i dagens debattflöde.
Debattsvepet
Regeringen vill att välfärden ska få fler medarbetare, bättre arbetsvillkor och högre kompetens. Moderater vill ha en ny energipolitik och Centerpartiet vill förbättra förutsättningarna för vårdpersonalen. Andra ämnen som engagerar debattörerna är bland annat vaccinering, smittspridning, kollektivtrafik och rösträttsåldern.
Kommunal ekonomi
Markant färre resande i kollektivtrafiken hela året, men samma trafikutbud. Så ser prognosen för 2022 ut, visar DS kartläggning. Det innebär ett tredje år med kraftigt minskade intäkter och ett statligt stöd som inte täcker förlusterna. ”Staten tar en springnota”, anser Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons.
Kommunpolitik
Busåkning och snubbelrisk. Nu tar flera kommuner krafttag mot elsparkcyklar som blivit ett gissel i gatumiljön. Malmö har infört avgifter, Stockholm är på väg att följa efter och Jönköping har ett tak som begränsar antalet fordon.
Demokrati
Flera politiker inom Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland har inte läst en enda av handlingarna inför styrelsemötena. Det visar en intern granskning. ”Vi har brustit i det förtroende vi fått”, säger en av politikerna.
Debattsvepet
SKR med flera kräver att strandskyddet måste göras om, krav reses på ändrad förmånsbeskattning av kollektivtrafikens biljetter och en fullmäktigeledamot vittnar om hur svårt det är att påverka de styrandes beslut. Det är något av det som debatteras på tisdagsmorgonen.
Debatt
I stället för att modernisera våra bussar genom att installera fler kortläsare väljer Kristoffer Tamsons (M) att mångdubbla biljettkontrollerna och anklaga resenärerna för fusk, skriver oppositionsregionrådet Anna Sehlin (V).
Infrastruktur
Regeringen har lovat att lägga 20 miljarder på regional kollektivtrafik i utbyte mot bostäder. Nu visar en granskning att få bostäder har byggts och att dyra projekt – som linbanan i Göteborg – prioriterats.
Debattsvepet
Arbetslösheten kostar ungefär lika mycket som hälften av Sveriges sjukvård, enligt Svenskt Näringsliv. Buss- och tågbranschen varnar för inställd kollektivtrafik om pandemirestriktionerna kvarstår och Academedia vill ha bättre kunskapsmätning i skolan. I dagens debatt tas också strandskyddet upp ur två olika perspektiv.
Debatt
En ny rapport från framtagen av E&Y på uppdrag av Sveriges Bussföretag slår fast det som blev tydligt redan när svensk kollektivtrafik öppnades för upphandling i konkurrens på 1990-talet: konkurrensutsättning av kollektivtrafik innebär minskade totalkostnader och är en klok strategi för att värna skattepengar, skriver förbundets branschchef Anna Grönlund.
Gästkrönika
Region Stockholms bokslut för 2020 visar ett överskott på 5,8 miljarder kronor. Regionen har inte höjt skatten. Skatteintäkterna har helt enkelt inte gått till verksamheten. Varje sparad krona år 2020 hade i stället kunnat komma stockholmarna till gagn. Överskottspengar kallas för vinst, men var tusan är vinnarna? Jag ser dryga två miljoner förlorare.
Debatt
Moderaterna har ökat rekryteringen till brottslighet, genom ökade klyftor och minskade resurser till ungdomar. Gör inte kollektivtrafiken mindre välkomnande för allmänheten. Den är allmän och ska fortsätta att få vara allmän, inte reduceras till frizoner för ordningsmakten, replikerar vänsterpartisterna Marta Aguirre Godoy, Maria Mustonen och Lina El Yafi.
Debatt
Sverige bevittnar en samhällsutveckling som blir allt råare. Dödsskjutningar och dödligt knivvåld går under 2020 mot varsitt rekordår i negativ bemärkelse. Inte minst i Stockholms län. Det blir allt tydligare: Vi måste avväpna gängen och få bort vapnen från gator och torg. Vi måste införa ”stop and search”, skriver Kristoffer Tamsons (M).
Infrastruktur
Pandemins påverkan på kollektivtrafiken skapar helt nya krav på upphandlingar och kontrakt. Ersättning per resenär går inte ihop med råden att undvika resor. Nu startar Region Stockholm om sina pausade upphandlingar med andra typer av ersättningsmodeller.
Debatt
I dag ska städer planeras transporteffektivt och gång-, cykel- och kollektivtrafik ska prioriteras. Det gör att aktörer på många håll behöver effektivisera hur parkeringsytor används. Även om mycket kan göras inom ramen för dagens lagstiftning, behöver plan- och bygglagen ändras, skriver författarna till en ny rapport Åsa Romson, Maria Ivansson och Fredrik Holm.
Infrastruktur
2,9 miljarder för att täcka förlusterna från minskade biljettintäkter på grund av pandemin. Alldeles för lite, anser Svensk Kollektivtrafik. – Det är som att betala för snabbnudlar, men ställa krav på oxfilé, säger Kristoffer Tamsons, ordförande i Svensk Kollektivtrafik.
Debatt
Just nu är det full fart bakåt i hållbarhetsutvecklingen. Resandet med kollektivtrafiken minskar och bilresandet ökar. Om vi ska lyckas med omställningen till ett mer hållbart samhälle behöver vi prata om hur det kollektiva resandet ska se ut när pandemin är över, skriver Västtrafiks vd Lars Backström och styrelseordförande Peter Hermansson (M).
Debatt
Fredagen (16/10) är sista dagen att lämna remissvar på utredningen om det nationella biljettsystemet. Regeringen är på rätt spår i mycket, men att lägga ansvaret för både utveckling och finansiering på varje regional kollektivtrafikmyndighet riskerar att både försena införandet och göra det onödigt dyrt, skriver företrädare för Skånetrafiken, Östgötatrafiken och Svensk Kollektivtrafik.
Debatt
En ny prognos visar att coronakrisen kommer att ha medfört minskade biljettintäkter i kollektivtrafiken på uppemot 7,5 miljarder kronor vid årsskiftet och det kan komma att bli lika illa nästa år. Nu måste staten kompensera regionerna fullt ut, skriver Sveriges Kommuner och Regioners ordförande Anders Knape och Svensk Kollektivtrafiks ordförande Kristoffer Tamsons.
Debatt
Vi lyssnar på dem som befinner sig ute i verksamheten och på experterna. Vi anslår därför 8 miljarder kronor i vår budgetmotion till landets kollektivtrafik så att den kan upprätthållas i hela landet under och efter pandemin, skriver partiets gruppledare i trafikutskottet Jimmy Ståhl och ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Debatt
Att regeringen valt att förlänga omställningsstödet till företag är mycket välkommet men fler åtgärder behövs. Stödinsatserna till transportbranschen måste fortsätta om vi ska undvika att bygga upp stora delar av persontransportsektorn på nytt efter krisen, skriver Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och samhällspolitiska chef Tina Thorsell.
Debatt
Mitt under coronakrisen har Finanspolitiska rådet och Omstartskommissionen föreslagit att dagens tre momssatser ska ersättas med en momsnivå. För kollektivtrafiken innebär förslaget att momsen skulle mer än tredubblas. Det kommer att minska kollektivtrafikresandet med 20 procent. I stället för grön omställning får vi en fossil återställare, skriver företrädare för Svensk Kollektivtrafik.
Debatt
När oppositionsregionrådet Region Stockholm Anna Sehlin (V) tar till orda om trygghet i kollektivtrafiken är det inte utan att man blir aningen förvirrad, då hon påpekar att kameror inte kan ersätta människor. Att så är fallet torde vara självklart för de flesta, replikerar trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).
Debatt
Säkerhetskameror kan aldrig ersätta riktiga människor som konduktörer, tågvärdar eller kundvärdar som trygghetsskapare i kollektivtrafiken, skriver Vänsterpartiets oppositionsregionråd i Region Stockholm Anna Sehlin, som vill satsa på personal och förebyggande arbete i stället för övervakning.