Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kollektivavtal
Debattsvepet
Industrins utmaningar för att klara sin omställning adresseras över huvud taget inte av regeringens föreslagna energipolitik, skriver ordföranden för 100% förnybart. Elprisområden, korttidsstöd och kungafjäsk är andra ämnen i dagens breda debattflora.
Kompetensförsörjning
SKR går nu ut och varnar lokala politiker som vunnit valet på löften om höjda löner och sänkt arbetstid. ”Gör inte satsningar som på kort sikt kan verka lockande men på lång sikt är förödande”, säger SKR-chefen Caroline Olsson.
Kompetensförsörjning
Stora mörka moln tornar upp sig på SKR:s himmel. Ett är Tidöavtalet – ett direkt hot mot välfärdens personalförsörjning, varnar Jeanette Hedberg. Ett annat är avtalsrörelsen och krav på högre löner mitt i brinnande inflationskris.
Så ska förhandlingschefen navigera i det nya förändrade landskapet.
Debattsvepet
Slottsavtalet är ett giftermål mellan främlingsfientlighet och högerns ekonomiska politik, skriver Nooshi Dadgostar. Andra debattämnen denna morgon: krisavtal för arbetsmarknaden, elsparkcyklar och friskolor.
Arbetsvillkor
32 yrkanden för ett hållbart arbetsliv. Det är Vårdförbundets krav i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarsidan håller med om att arbetsmiljön måste lyftas – men där slutar samstämmigheten. ”Ett dilemma för SKR”. Nu väntar slutförhandlingar.
Debattsvepet
Miljöpartiet vill rusta cybersäkerheten i offentlig sektor. Den idéburna vården har inte fått kompensation för coronakostnader, varnar Famna och Fremia. Vikten av fri journalistik är ett annat ämne som debatteras i dag.
Arbetsvillkor
10 000-kronorskravet är borta. I den avtalsrörelse som nu rullar i gång mellan Vårdförbundet och SKR står stress och ohållbara arbetstider i fokus. ”Pandemin har absolut en stor betydelse för den här avtalsrörelsen”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Arbetsvillkor
Efter att ett stort antal barnmorskor sagt upp sig i Stockholm har arbetsgivarsidan varnat för att de använder olovliga stridsåtgärder. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog förklarar var den juridiska gränsen går.
Debatt
Vi vet hur avgörande förändringarna i las är för trygghet och omställning. Därför bör varken Vänsterpartiet som nu, eller andra politiska aktörer, ställa sig i vägen för att lagen ändras, skriver företrädare för Vårdförbundet, Vision, Kommunal och Akademikerförbundet SSR.
Arbetsvillkor
Varje år ökar heltiderna i äldreomsorgen. Men skillnaderna är enorma och hindren på vägen många: i Norrköping är 98 procent anställda på heltid, i Lessebo bara 24 procent. ”Det ser inte bra ut”, säger socialchef Annika Fröberg i Lessebo.
Skola
Ett nytt avtal är klart för 200 000 lärare och skolledare. Avtalet stadgar att varje kommun ska ta fram en plan för arbetstagarnas arbetsmiljö och lönebildning senast i mars 2022. ”Det blir till delar betungande” säger SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl.
Löner & avtal
Alldeles för många kommuner har misslyckats med att uppvärdera erfarna lärare och att minska arbetsbelastningen. Med den ingången från de fackliga organisationerna drar förhandlingarna om ett nytt läraravtal nu i gång.
Löner & avtal
Kommunals varsel om strejk på privat drivna äldreboenden och vårdcentraler kan tvinga kommuner och regioner att ta över ansvaret för verksamheterna. – Men det är inte så enkelt, säger förhandlingschef Niclas Lindahl på SKR.
Gästkrönika
Den svenska modellen pressades under hösten, men lyckades än en gång leverera när det gällde. Det är dock för tidigt att pusta ut. Frågan om en reformerad arbetsrätt var bara en av flera ödesfrågor som kommer att påverka förutsättningarna för parternas arbete de kommande decennierna.
Löner & avtal
Kommer Vårdförbundet säga upp sitt avtal med SKR det sista avtalsåret? Det beror på hur arbetsgivarna har satsat på de särskilt skickliga medlemmarna. Region Kronoberg beskrivs som ett föredöme, Region Västerbotten som sämst i klassen.
Löner & avtal
Det sista avtalet inom kommunsektorn gick i hamn på fredagen. Det är läkarna som får ett unikt avtal, med både siffersatta och sifferlösa år. Och retroaktiva löneökningar från den 1 april. ”Ett tag var det väldigt nära att det inte skulle bli något avtal”, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Dagens Samhälle.
Löner & avtal
Industriavtalet anger normen för löneökningarna på arbetsmarknaden. Varför gick då SKR med på en coronabonus och retroaktiva löneökningar? ”De medarbetare som tagit ett stort ansvar under den här svåra tiden ska inte förlora på att deras avtal har förskjutits”, säger Joakim Larsson (M), ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
Löner & avtal
En coronabonus på 5 500 kronor till medlemmarna i Kommunal lagom till jul. Och retroaktiva löneökningar från den 1 april till tjänstemannaförbunden. Merparten av avtalsförhandlingarna för 650 000 anställda i kommunsektorn gick i mål på tisdagen.
Löner & avtal
Läkarförbundet fortsätter kräva retroaktiva löneökningar från den 1 april, trots att det nya normgivande industriavtalet inte innehåller sådana. ”Det här pandemiåret är inte året då läkarna inte ska få sina löneökningar”, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Löner & avtal
2003 storstrejkade Kommunal senast. I år kan det vara dags igen. ”Strejken 2003 handlade inte bara om kronor och ören. Den handlade lika mycket om att få ett erkännande för det arbete Kommunalare utför”, säger Kristin Linderoth, som häromveckan disputerade på en avhandling om strejken.
Debatt
Inför varje avtalsrörelse sker regelbundna avstämningar med våra medlemmar i kommuner och regioner. Därefter bereds SKR:s mål och inriktning i förbundets förhandlingsdelegation och styrelse. Det är både en viktig och nödvändig process, skriver SKR:s förhandlingsdelegations ordförande Joakim Larsson och vice ordförande Ulf Olsson.
Sjukvård
Många läkare jobbar övertid gratis åt regionerna, enligt en ny rapport från Läkarförbundet. ”Läkarna ger regionerna oregistrerad övertid för miljarder kronor”, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. Men SKR tvivlar på rapportens slutsatser.
Debatt
I dagarna går SKR in i skarpa förhandlingar om nya kollektivavtal. Man kan tro att förhandlingsarbetet sker i en stor process med god insyn och påverkansmöjlighet från kommuner och regioner. Men så fungerar det inte. Kollektivavtalen tas fram helt utan insyn från oss arbetsgivare ute i verkligheten, skriver Forshaga Kommuns kso Per Lawén (S).
Löner & avtal
650 000 anställda i kommuner och regioner har fått vänta på höjda löner sedan den 1 april. Men det är inte säkert att det blir några retroaktiva löneökningar. ”Den här pandemin har skjutit upp allting, även löneöversyner”, säger Joakim Larsson (M) ordförande i förhandlingsdelegationen för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Löner & avtal
I Stockholms stad har fack och arbetsgivare gemensamt försökt sätta fingret på hur intentionerna i läraravtalet ska förverkligas lokalt. ”Vi har haft konstruktiva diskussioner”, säger Tanja Jokitalo, Lärarförbundets ordförande i Stockholm.
Löner & avtal
Christer Thörnqvist, lektor i företagsekonomi och docent i arbetsvetenskap vid Skövde högskola, har under många år forskat om svensk arbetsmarknad med särskilt fokus på avtalsfrågor. ”Det finns potential för att det blir en rätt bullrig avtalsrörelse”, säger han.
Löner & avtal
Avtalsrörelsen 2020 startar om. En historiskt unik avtalsrörelse som berör 2,8 miljoner löntagare och vars väg är kantad av fallgropar. Nu vill alla de i kommuner och regioner som stod i frontlinjen under pandemin ha betalt för sina insatser. Men kommer det att bli så?
Debatt
Vårdföretagarna välkomnar utredningsförslaget för ökad kvalitet i personlig assistans, men vi måste också tala klarspråk. Villkor, arbetsmiljö och utbildning och handledning för ökad kunskap om arbetsuppgifter och gränsdragningar är en ekonomisk fråga, skriver organisationens näringspolitiska expert Ida Ingerö.
Debatt
Läkares villkor är en samhällsfråga. Sambandet mellan arbetsvillkor och vårdkvalitet är tydligt – läkares arbetsmiljö är patientens säkerhet. I slutändan är det patienterna som drabbas när vårdplatserna minskar och väntetiderna till vård ökar, skriver Läkarförbundet som presenterar sina krav i avtalsrörelsen 2020.
Löner & avtal
Ett nytt omställningsavtal för omkring en miljon anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag är klart. En nyhet är att även visstidsanställda och de som har varit sjukskrivna ska få tidiga insatser för att slippa uppsägningar.
Löner & avtal
Siffersatta löneavtal – eller sifferlösa? Det blir en av de stora stridsfrågorna i den stundande kommunala avtalsrörelsen. Inte bara Kommunal, utan även läkarna vill att löneökningarna ska bestämmas i de centrala avtalen.
Löner & avtal
En miljon anställda i kommuner och region ska få nya avtal 2020. Det kan bli en stökig avtalsrörelse. Undersköterskor som känner sig lönediskriminerade talar redan om strejk. Sifferlösa avtal ställs mot siffersatta. Och den svenska modellen med industrins lönemärke för hela arbetsmarknaden kan vara i gungning.
Debatt
Häromveckan firades och uppmärksammades allas lika värde. Hbtq-frågor var på allas läppar. Men nu är firandet är över. Och när vardagen är tillbaka tvingas många hbtq-personer att vara någon annan är den de egentligen är. För att arbetsplatsen ska bli mer inkluderande bör det bli möjligt att reglera frågor om diskriminering i kollektivavtal, skriver företrädare för Unionen.
Debatt
Hälso- och sjukvårdens största utmaning är kompetensbrist. Ändå visar arbetsgivarna liten vilja till flexibilitet vad gäller lön utifrån ansvar, kompetens och erfarenhet, replikerar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Debatt
SKL och Vårdförbundet har nu gemensamt beslutat att ta hjälp av medlare i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för omkring 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra yrkesgrupper i hälso- och sjukvården. Vi och Vårdförbundet ser många gemensamma vägar framåt, medan vi skiljer oss i vissa frågor. Dessa vill vi nu lösa ut med medlarnas hjälp.
Debatt
Vårdförbundet vill ha en löneinjektion till särskilt yrkesskickliga barnmorskor, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor. Men är de ansvariga politikerna beredda att infria sina vallöften om höjda löner och förbättrade arbetsvillkor, frågar förbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Kompetensförsörjning
Det är en myt att svensk a-kassa är generös om man jämför med andra OECD-länder. Den svenska arbetslöshetsförsäkringen har gradvis försämrats, med resultatet att vi nu snarare har en mindre generös ersättning vid arbetslöshet än de flesta jämförbara länder, konstaterar TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom och utredare Mats Essemyr.
Löner & avtal
Stockholms stad ger lärarna ett generellt lönepåslag på 2,4 procent i år – trots att det går rakt mot skrivningarna i det nya läraravtalet. – Det var enda sättet att hinna få ut lönerna under 2018, säger personalchef Astrid Gadman i Stockholms stad.
Kommunpolitik
Varje år lägger landsting och kommuner många skattekronor på tjänsteresor. Nätverket Schyst resande har granskat resorna i offentlig sektor och upptäckt bristande etik och klimathänsyn. Nu manar nätverket till förändring.
Upphandling
Det är hög tid att politiker i kommuner, landsting och regioner höjer ambitionsnivån för offentlig upphandling och sätter fokus på arbetstagarnas villkor och på kvalitén i välfärden, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Kompetensförsörjning
Det behövs ett rättvist Europa, säger Anders Korneliusson, ombudsman på Svenska Målareförbundet. Det tror han att vi åstadkommer genom att göra det svårare för människor från andra länder att arbeta i Sverige, med nya regler i utstationeringsdirektivet, skriver Christofer Fjellner (M) i sin slutreplik.
Löner & avtal
Ett modernt läraravtal behöver ge kommuner och skolhuvudmän möjlighet att utforma och utveckla arbetssätt, organisation och personalpolitik efter sina lokala förutsättningar, skriver Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting.
Kommunpolitik
Efter jul inleddes förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för landets lärare, studie- och yrkesvägledare och skolledare. Förhandlingarna har pågått i fyra månader, utan resultat. Vi har mött en motpart, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som har som sin viktigaste fråga att ändra reglerna för hur man turordnar vid arbetsbristuppsägningar. Det har därför fattats ett gemensamt beslut om att gå till medling.
Löner & avtal
Vi oroas av att vår största motpart, Sveriges Kommuner och Landsting, inte tycks inse behovet av kollektivavtal anpassade för de olika verksamheter vi företräder. Det behövs motparter som ser oss som företrädare för livsviktiga professioner och som ger våra medlemmar förutsättningar att fullt ut utöva sina professioner, skriver företrädare för flera fackförbund.
Kommunpolitik
Det är vare sig möjligt eller önskvärt att förbjuda nu granskade företag som Foodora och Uber Eats som verkar inom den nya så kallade "plattformsekonomin". Däremot behövs det spelregler för den nya ekonomin som säkerställer arbetstagarnas rättigheter gentemot arbetsgivarna.
Upphandling
Det är ögonbrynshöjande att Almega anklagar KD för att inte förstå lagstiftningen samtidigt som de själva inte tycks förstå att Sverige är skyldigt att implementera också den del av EU-direktiven som rör arbetsrättsliga krav, svarar Jakob Forssmed.
Upphandling
Det är klokt av den blågröna ledningen i Västra Götalandsregionen att värna om djur och natur vid upphandlingar. Men de värnar inte människorna som jobbar och inser inte betydelsen av kollektivavtal eller personalövergång, skriver Vänsterpartiet.
Löner & avtal
Inom vissa branscher lever anställda med osunda arbetstider och löner till följd av pressade priser vid upphandlingar. Det ska inte vara möjligt för företag att konkurrera med sämre villkor för anställda. Luleå kommun går nu vidare på egen hand med arbetsrättsliga krav i upphandlingar.
Arbetsvillkor
Luckan som Arbetsdomstolen öppnat upp i Lagen om anställningsskydd måste stängas. LO och Socialdemokraterna är överens om att las snarast möjligt måste ändras. Det regelverk som idag gäller vid arbetsbrist och uppsägningar med turordningsregler och uppsägningstid, måste även börja tillämpas när en arbetsgivare gör om heltider till deltider.
Näringsliv
Förutsättningarna för svenska företag förändras och helt nya typer av företag växer fram. Det är en utveckling som alla måste förhålla sig till. Vi lyfter nu fram särskilt viktiga prioriteringar som arbetsmarknadens parter måste börja adressera redan i nästa års avtalsrörelse.
Upphandling
På fredag möts Ardalan Shekarabi (S) och Jimmie Åkesson (SD) i Bromölla för att debattera regeringens lagförslag för en ny upphandlingslagstiftning – det är mycket som står på spel inom upphandlingspolitiken. Att Sverigedemokraterna väljer att svika arbetare och svenska företag som kämpat för en ny upphandlingspolitik är inget som förvånar. Det som förvånar är att frågan fortsättningsvis domineras av en borgerlig problemformulering – nu måste regeringen ta ansvar och motivera sin mer än rimliga upphandlingspolitik genom opinionsbildning.
Upphandling
Att Sverigedemokraterna nu vänt arbetarna, kollektivavtalen och de svenska företagen ryggen visar tydligt på partiets marknadsliberala högersväng. Genom att rösta emot regeringens lagförslag gällande offentlig upphandling stoppar man nu möjligheten för den offentliga sektorn att ställa krav på avtalsenliga löner.