Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Klimat
Hållbarhet
Det blir ingen guldgruva i Fäboliden i Lycksele kommun. Mark- och miljööverdomstolen nekar bolaget Dragon Mining prövningstillstånd.
Tre kommuner har försökt övertyga domstolen om att ge företaget grönt ljus i hopp om att locka till sig arbetskraft.
Debattsvepet
Kvinnor drabbas först och värst av klimatkrisens konsekvenser. Nu riskerar kvinnor också vara de som tar ansvar för att lösa den, varnar en skara debattörer och efterlyser mäns engagemang. Idag efterlyses också en haverikommission för svenska fiskevatten.
Debattsvepet
Det är dags att begränsa friskolornas vinster, anser nya skolministern. Lokala företag borde få större möjligheter vid upphandlingar, tycker lokalpolitiker. Dagens och helgens debatt handlar också om AI, elbrist och vilken nytta ”pyttemyndigheter” gör.
Debattsvepet
Staten bör ta över ansvaret för personlig assistans. Den ekonomiska utsattheten ökar, men få åtgärder sätts in. Göteborgs styre tvingar bort barnfamiljer, hävdar oppositionen. Det är några ämnen från dagens debattsvep.
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Debattsvepet
Regeringens nedskärningar hotar den gröna omställningen. Forskare varnar för strateger och triviala arbetsuppgifter. Sydsvenska handelskammaren kräver att elstödet görs om. Det är några ämnen ur dagens debattsvep.
Infrastruktur
Att erbjuda kommuninvånarna att ladda sin elbil gratis strider mot lagen och kommer att hämma framväxten av laddinfrastrukturen. Det anser Konkurrensverket som nu tar till ett ovanligt grepp för att få kommuner att göra om och göra rätt.
Digitalisering
Kommuner och regioner får svårt att rekrytera den kompetens som behövs för att klara digitaliseringen och klimatomställningen. Det menar Sveriges Ingenjörer, som undersökt hur medlemmarna ser på sina karriärmöjligheter i offentlig sektor.
Hållbarhet
En förödande översvämning 2004 blev en väckarklocka för Värnamo kommun. När vattnet i år steg snabbt i Lagan uppstod inte som då samma kris och panik.
Nu följer personalen ett tydligt schema med rutiner och behöver inte springa ner till ån mitt i natten för att få koll på läget: ”Det är bara att öppna datorn, det tar fem sekunder”, säger VA-chefen Antti Vähäkari om hjälpen från Internet of Things, IoT.
Debattsvepet
Ekonomisk tillväxt är inte alls så skadlig för klimatet som Miljöpartiet vill få väljarna att tro, skriver företrädare för Timbro i dag. Försvarsföretagen skriver att nödvändiga investeringar stoppas av missriktade hållbarhetskriterier och bostadspolitiken kritiseras av V.
Debattsvepet
Polisens problem handlar inte om resurser utan förmågan att prioritera, anser SD. Bygga långsammare kan vara bra för klimatet, hävdar professor. Gudrun Schyman vill se fredsförhandlingar med Putin. Dagens debatt handlar också om tågtrafik, cybersäkerhet och grön industri.
Upphandling
Det tuffa ekonomiska läget gör att Malmö, en av de kommuner som ligger längst fram när det gäller inköp av ekologisk mat, överväger att minska på ekoambitionerna.
”En ganska tuff verklighet”, konstaterar skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).
Debattsvepet
Det ska vara enkelt att skilja sig. För den som befinner sig i ett våldsamt äktenskap är det ett livsviktigt beslut, skriver debattörer. Järnvägens kompetenskris och ålderism är andra debattämnen.
Hållbarhet
Tre kommuner vädjar till Mark- och miljööverdomstolen: Ge guldgruvan i Fäboliden prövningstillstånd. Det handlar om arbetstillfällen och miljödriven utveckling, säger Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD) till P4 Västerbotten.
Hållbarhet
Nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, är besviken på klimatmötet i Egypten och säker på vem som är årets person, men tycker inte att någon kommun i år har varit exceptionellt bra på hållbarhet.
Näringsliv
Över 1 100 miljarder kronor i investeringar ska ge tiotusentals nya industrijobb i norra Sverige. Men den omtalade gröna industrirevolutionen sinkas av brist på personal, bostäder och samordning. Dessutom är tiden för en lyckad omställning knapp.
Så vill regeringens samordnare Peter Larsson ändra förutsättningarna: ”För hela den svenska ekonomins skull måste det här lyckas.”
Debattsvepet
Tusentals vårdanställda och studenter i upprop mot Tidöavtalets anmälningsplikt. En fysisk bok har många fördelar en padda inte har, skriver skolministern. Klimatalliansen uppmanar till civil olydnad. Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Hållbarhet
Regeringen och SD vill återupprätta Sveriges rykte som gruvnation – men vad får det kosta?
I Hudiksvalls kommun försöker bybor och politiker stoppa brytning av vanadin i Bricka. De tre kommunalråden säger bestämt nej. Trots att de vet att metallen behövs för den gröna omställningen.
• DS listar Sveriges mest infekterade gruvstrider
Hållbarhet
Starta gruvor eller skydda vattnet? Konflikten delar just nu flera kommuner. I syfte att utvinna råvaror nödvändiga för den gröna omställningen har en färsk statlig utredning lagt flera kontroversiella förslag.
”Jag tycker inte man ska sänka kraven”, säger kommunalråd.
Debattsvepet
Klimatpolitiska rådet varnar för att regeringens kommande klimathandlingsplan inte kommer att räcka för att nå upp till klimatlagens krav. Öppna för att söka vård i hela landet, tycker Gunnar Hökmark. Bistånd, företagshälsovård och tågtrafik är andra ämnen på fredagens debattsidor.
Debattsvepet
Det är inte chefen - det är arbetsmiljön. Fem forskare gör idag upp med fikabordsmyten att chefen är störd i huvudet. På annat håll i debatten vill KDU ha kärnvapen i Sverige, centerns partiledarkandidat vill ha ett sammanhållet Sverige och S-kvinnor ett Sverige som står upp mot Turkiet.
Debattsvepet
Välfärden överlever inte utan mer statligt stöd, varnar nya styret i Region Stockholm. Staten bör även säkra kulturskolans framtid, anser Kulturskolerådets ordförande. Dagens debatt handlar också om klimatet, kriminaliteten och kärnkraften.
Redaktionskrönika
”Den levande generationen bör ej förstöra vad de tidigare generationerna hopbragt till de efterlevandes gagn.” Särskilt tydligt är det kanske inte, men nog är det en elegant formulering från 1953 års kommunallag om målet för den ekonomiska hushållningen.
Debattsvepet
I debatten i dag: Både kommun- och rikspolitiker borde prioritera ungas läsning. Avskaffa inkomstpensionen, anser Timbro. Hjälp ungdomar som talar förortssvenska att också tala ”ordentlig” svenska, skriver en moderat kommunpolitiker.
Hållbarhet
Aktivister som limmar fast sig på motorvägen och döms för sabotage. Plötsligt är Sveriges brutalt ödelagda våtmarker i fokus.
Hur påverkas biologisk mångfald, ekosystem, natur och turism av det? Och hur kan markerna återställas? DS har tagit reda på hur några kommuner jobbar med restaurering.
• Soptippen blev invånarnas vardagsrum
• Tipset: en buss full med bönder
• ”200 hektar och nästan lika många markägare” – Ljungby löste problemet
Debattsvepet
Civil rights defenders granskning kritiserade Tidöavtalet. Nu kräver svar organisationen svar av regeringspartierna sedan företrädare för SD hotat dra in organisationens statliga bidrag. Polisens prestationer och den danska energipolitikens påverkan på den svbenska är andra ämnen för debatten idag.
Kommunal ekonomi
Det ska bli enklare att bryta innovationskritiska metaller och mineral i Sverige, enligt en statlig utredning. Ett steg i detta är en ”gruvpott” för lokalsamhällen. Kommuner ska kunna få upp till 200 miljoner kronor per år.
Debattsvepet
När vi kampanjade för Moderaterna i valrörelsen lovade vi skåningarna ett högkostnadsskydd för elpriset. Det är inte vad regeringen nu har aviserat, skriver bland andra Christian Sonesson och Carina Wutzler. Andra debattämnen: klimatpolitik, arbetskraftsinvandring och kompetensbrist i äldreomsorgen.
Hållbarhet
Vardagsrumsgolv täckta av vatten och människor som tvingades lämna sina hem. De extrema skyfallen i fjol fick enorma effekter – ändå saknar Gävle fortfarande, i likhet med över 100 andra kommuner, en samlad handlingsplan för hur samhället ska rustas för ett varmare klimat.
Debattsvepet
I helgens debatt varnas för att skicka handelsnäringen och trygghetskänslan ner i mörkret. Varningar hörs även för otillräcklig satsning på det civila försvaret, höga lönekrav vid arbetskraftsinvandring samt för hälsoappar.
Debattsvepet
Sverigedemokraternas politik drabbar den svage, skriver en biskop. Tidigare miljöministrar är djupt bekymrade över beslutet att lägga ner miljödepartementet. Stål bygger inte allas välstånd och en gruva räddar inte klimatet, enligt två forskare.
Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Tidöavtalet är ett svek mot asylrätten, anser Refugees welcome. Regeringsskiftet är ett dråpslag för miljön och medmänskligheten, skriver Alice Bah Kuhnke (MP). Centerpartiet är mycket oroligt över Ulf Kristerssons ”biståndssvek”.
Hållbarhet
Klimatkommunerna är oroliga för hur den nya regeringen kommer att påverka deras arbete. I Tidöavtalet saknas viktiga åtgärder för att minska utsläppen, säger verksamhetsledaren Filippa Borgström: ”Det verkar framför allt vara en satsning på näringslivet.”
Debattsvepet
Skolan och stöd till personer med npf-diagnoser tas upp i flera debattartiklar i dag: Lärarfacken listar ödesfrågorna för den nya skolministern och 43 skolchefer ber om bättre styrning. Socialstyrelsen presenterar nya riktlinjer för vård vid autism och adhd.
Infrastruktur
Linköping, Karlstad och Vänersborg är Sveriges bästa cykelkommuner, enligt Cykelfrämjandets stora nöjdhetsundersökning.
En majoritet av de 25 000 personer som besvarat enkäten är missnöjda med infrastrukturen och tycker att det finns konflikt mellan bilister och cyklister.
Debattsvepet
Debattörer fostrade i en frikyrkodriven skola varnar för att Sverige har en naiv syn på skolor som lär ut kreationism och att Skolverket behöver öka kontrollen. Forskare, ingenjörer och läkare debatterar att Sverige behöver ta klimatkrisen på allvar, och kommuner och regioner måste spara nu, tycker kommunalekonom.
Debattsvepet
Fler patienter med sällsynta hälsotillstånd borde få genetiska utredningar, anser en rad läkare. Stor flyktingmottagning har stärkt den organiserade brottsligheten, anser Södertäljes kommunstyrelseordförande. Debatten handlar dessutom om elprisstöd, höghastighetsspår, integritet och klimat.
Hållbarhet
Striden om skogen i Garphytteklint i Örebro har tagit en udda vändning. Kommunen har gått emot Skogsstyrelsen och stoppat en privatperson från att hugga ner sina träd. Målet är att skapa ett naturreservat. ”Ett rätt unikt beslut”, säger Per Lilja (S).
Hållbarhet
I en ny pilotstudie drar forskare flera lärdomar av hur Agenda 2030-målen bäst uppnås. Alvesta är en av sex kommuner som deltagit. ”Utan förankring i politiken är det svårt att driva frågorna”, säger kommuntoppen Per Ribacke (S).
Debattsvepet
EU:s nya regelverk kan ge dramatiska effekter för svenskt skogsbruk. Vattenbrist skulle slå hårdare än energibrist. Vuxnas ansvar för barn som upplever våld i hemmet. Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Hållbarhet
Tydliga styrdokument, långsiktighet och eniga politiker. Det är några faktorer som hjälpt Täby att nå nya höjder i årets Agenda 2030-rankning.
”Får man inte en tydlig politisk agenda vet inte resten av verksamheten vad de ska göra”, säger kommunalrådet Annica Nordgren (C).
Debattsvepet
Sabotaget mot gasledningen Nord Stream i Östersjön dominerar debatten. Alla våra senaste regeringar har varit naiva gentemot Ryssland, hävdar journalisten Jonas Gummesson. Elbilspolitiken och Centerpartiet är andra ämnen i dagens debatt.
Hållbarhet
Mitt i juli när alla uppmanades spara på vattnet körde kommunen sprinklers i rondellerna. Det blev en riksnyhet.
Emån förser sex kommuner med vatten – men resursen räcker inte längre till. I Eksjö har frågan fått högsta prioritet. Men krävs det en katastrof för att folk ska fatta?
Hållbarhet
Bra läge, hög utbildningsnivå och gynnsam demografi. Det har toppkommunerna gemensamt – men det räcker inte för att lyckas.
DS har tagit reda vilket arbete som krävs för att nå målen i Agenda 2030.
• Så ligger din kommun till med att nå FN:s hållbarhetsmål
Hållbarhet
Svenskar är vana vid att det alltid finns billigt dricksvatten. Det är ett problem, tycker Tranemos toppolitiker Driton Bilalli (S).
Kommunen kämpar med läckande vattenledningar, lappade reningsverk och VA-skuld. Varför syntes inte det i valrörelsen?
Hållbarhet
En stor del av landets kommuner har ingen strategi för hur de ska få ner utsläppen av skadliga växthusgaser i linje med de nationella klimatmålen. ”Då blir det svårt att nå de utsläppsminskningar som behövs”, säger Maria Ivansson på föreningen Klimatkommunerna.
Debattsvepet
Andreas Norlén är en så bra talman att S-ledamöterna i riksdagen borde stödja honom för 4 år till, tycker professor Olof Ruin idag. På annat håll debatteras bland annat S-utnämningarna av generaldirektörer, brott och straff i valtider och så får svensk media kritik för slapp källkritik kring lobbyister.
Debattsvepet
För få skolor har ett skolbibliotek, skriver Svensk Biblioteksförening. Regionerna jobbar inte rätt för att stärka primärvården, konstaterar Praktikertjänst och psykolog varnar för ökad barnfattigdom.
Debattsvepet
Socialdemokraterna vill ha kontroll över välfärden. Kristdemokraterna tycker att vården lider av för mycket styrning. Miljöpartiet vill att väljare röstar grönt med den blå valsedeln.
Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Valrörelsen dominerar onsdagens debattsvep. Fredrik Kärrholm (M) vill se tuffa tag mot unga kriminella, Johanna Wyckman (L) ifrågasätter digitaliseringen i vården och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) slår ett slag för vindkraften.
Debattsvepet
Lärarfacken presenterar ny opinionsundersökning. Läkare kritiserar Socialstyrelsen. Livsmedelshandlare anser att butiksstölder är inkörsport till grövre kriminalitet. Andra debattämnen i dag: privat vård, Vänsterpartiets förflutna och a-kassan.