Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Klassfrågor
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Debatt
Hela befolkningen måste få samma möjligheter att vaccinera sig – oavsett var de bor eller hur mycket de tjänar. Ska vi lyckas vaccinera den vuxna befolkningen på ett säkert sätt och på kortast möjliga tid gäller det att ha flexibla lösningar, skriver Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö.
Debatt
Regeringen och samarbetspartierna satsar brett på att främja läsandet hos alla barn och unga. Omkring 200 miljoner kronor årligen avsätts för att stärka biblioteken, lärare och föräldrar i detta arbete, skriver ordförandena i riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S) och kulturutskott Christer Nylander (L).
Debatt
Delar av Stockholm har drabbats extra hårt av covid-19. Järvaområdet sticker ut med antal rapporterade fall. Det finns en uppenbar risk att även andra områden som är tätt bebodda kan drabbas av högre smittspridning. Det är därför viktigt att stadshuset engagerar sig i frågan, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm.
Debatt
Personer med högt blodtryck, diabetes och lungsjukdomar tycks extra utsatta för allvarliga komplikationer. Det innebär att covid-19 kommer att slå hårdast mot arbetarklassen, eftersom alla dessa tillstånd är vanligare där. Politisk mobilisering krävs nu för en jämlik vård, skriver Socialistiska läkare.
Debatt
Barns uppväxtvillkor är helt avgörande för hur de lyckas i livet. Det är därför dags att bra fritids för alla blir en politisk fråga. Det är vi skyldiga alla barn, i norr som i söder. För alla som går dit efter skolan, men ännu mer för de som är där hela lovet, skriver Annika Hirvonen Falk (MP).
Debatt
Dousa har helt rätt i att skolan är viktig. Men Moderaternas politik hänger inte ihop. Den kommer inte att bryta skolsegregationen eller motverka klassamhället. Snarare tvärtom, replikerar Järvaborna Anders Österberg (S) och Elvir Kazinic (S).
Gästkrönika
Högklackat och fotbollsskor har varit veckans fokus. I Japan gör kvinnor uppror mot strikta klädkoder som tvingar dem att bära högklackade skor och i Sverige har de orättvisa ekonomiska förhållandena mellan fotbollens herr- respektive damspelare åter belysts.
Debatt
Arbetarklassen på landsbygden lämnar Socialdemokraterna. Inte så konstigt - partiet har länge haft fel fokus. Människor har tappat tron på att landet styrs med allas bästa för ögonen, skriver Britta Flinkfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.
Debatt
Klimatomställningen får inte öka de ekonomiska klyftorna. Samtidigt som vi pratar grön skatteväxling måste vi prata förmögenhets-, fastighets- och bolagsskatt. Miljöpartiet kan bara växa om vi visar att vi förstår människors vardag, skriver språkrörskandidaten Magnus P Wåhlin.
Debatt
Kontakten mellan skolan och föräldrar ser olika ut på olika håll, visar ett forskningsprojekt i Malmö. I Vellinge anmäler föräldrarna skolan, men i utsatta områden som Rosengård är det skolor med omvittnade brister som anmäler föräldrarna – till Socialtjänsten. Det skriver Laid Bouakaz, skolforskare på Malmö universitet.
Gästkrönika
Tilltagande skjutningar, explosioner och självrapporterad otrygghet – ingen kan på allvar tro att det är normalt för Sverige, eller för vår del av världen. Ändå märks ingen vidare anspänning i den offentliga debatten. Paulina Neuding skriver om segregationen som har ätit sig in i vår syn på allas rätt till trygghet, säkerhet och värdighet.
Skola
Få har undgått de kraftiga nedskärningar Moderaterna och Kristdemokraterna gör på kulturområdet. 213 miljoner mindre innebär att samtliga statliga museer från och med årsskiftet kommer att behöva ta ut avgifter, men det som upprör mest är att man låter skattesänkningar gå före barns rätt till en meningsfull fritid.
Gästkrönika
Någonting fundamentalt har hänt med Socialdemokraterna. Kanske var det insikten om att valet riskerade gå fullständigt åt skogen som fick de politiskt valda att kliva in och köra över konsultgänget som riggat en dödsdömd valstrategi.
Integration & segregation
Sverige är ett tudelat land med växande klyftor och utmaningarna kommer att bli allt svårare att hantera så länge den välmenande medelklassen fortsätter att bära sitt janusansikte, skriver Goran Rashid, som själv började sitt liv i Sverige på ett asylboende.
Demokrati
För att utvecklingen med ökande klyftor ska avstanna krävs det att arbetarrörelsen bryter med det tänkande som gör jämlikhet till en fråga om chanser i ett tävlingslopp där flertalet är förlorare. I denna fråga borde arbetarrörelsens båda partier, S och V, kunna enas och gå på offensiven.
Gästkrönika
Det brukar ibland sägas att det inte längre är någon skillnad mellan höger och vänster i politiken. Att den konfliktlinje som präglade 1900-talet har spelat ut sin roll. Och i det tomrum som uppstått växer den religiösa extremismen, nationalismen och andra liknande ”postpolitiska” konflikter. Jag är övertygad om att detta inte stämmer.
Kommunpolitik
De offentliga insatserna för att stötta barn måste präglas av socialt hållbarhetstänkande och vi efterlyser nu en modernisering av kommunala insatser för barn på sommarlovet. För familjer med svag ekonomi kan gratisbussar för barn vara det som gör att barn får komma till stranden. Klassiska kollon fungerar däremot dåligt ur ett socialt perspektiv.
Juridik
I dag besöker inrikesminister Anders Ygeman (S) Malmö och besöker bland annat polisen och särskilt utsatta områden. Samtidigt gör Moderaterna ett utspel om fler poliser för att stoppa gängkriminaliteten. Sveriges kommunistiska parti (SKP) i Malmö ger här sin analys av situationen i staden.