Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kärnkraft
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Organisation
Om 40 000 personer flyr undan en kärnkraftsolycka, naturkatastrof eller krig är Växjö redo att rycka in. En detaljerad plan för storskalig mottagning är nu klar.
* Så ska radioaktivitet saneras
* Då måste staten hjälpa till
* Nästa steg: upphandling
Debattsvepet
Välfärden överlever inte utan mer statligt stöd, varnar nya styret i Region Stockholm. Staten bör även säkra kulturskolans framtid, anser Kulturskolerådets ordförande. Dagens debatt handlar också om klimatet, kriminaliteten och kärnkraften.
Debattsvepet
När vi kampanjade för Moderaterna i valrörelsen lovade vi skåningarna ett högkostnadsskydd för elpriset. Det är inte vad regeringen nu har aviserat, skriver bland andra Christian Sonesson och Carina Wutzler. Andra debattämnen: klimatpolitik, arbetskraftsinvandring och kompetensbrist i äldreomsorgen.
Debattsvepet
Den svenska demokratin utövas på svenska, anser Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD). Förre S-ledaren Stefan Löfven och tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg varnar för SD. Debatten handlar i övrigt mycket om kärnkraft.
Debattsvepet
Våra styrande politiker ger inte kampen mot brottsligheten tillräcklig uppmärksamhet, skriver Stiftelsen Tryggare Sverige idag i en av flera debattartiklar kring säkerhetspolitik och brottslighet. På agendan finns även kärnkraft och fastighetsskatt.
Debattsvepet
Största olikheten mellan privat och offentlig upphandling handlar om incitamenten för att spara kostnader, skriver Scanias tidigare vd Leif Östling, nu ordförande för Kommissionen för skattenytta. Andra ämnen på dagens debattsidor är den svenska Natoprocessen, beroendet av rysk gas och dansk sjukvård kontra svensk.
Debattsvepet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre bör införas i Sverige, skriver pensionärsorganisationer. Idag publicerar också en rad svenska tidningar ett upprop till stöd för fria medier i Ukraina och Ryssland.
Demokrati
Det blir bostäder, förskolor, skolor och en stor skjuts för ortens näringsliv. Närmaste grannen Tierp är redo att ta sin del av den tillväxt som väntas i och med det gigantiska bygget av slutförvaret i Östhammar. Även Norrtälje hoppas på uppsving.
Demokrati
Regeringen säger ja till Svensk Kärnbränslehanterings ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.
I Oskarshamn och Östhammar jublar kommunalråden. ”Det är många års slit som vi får en utväxling på”, säger Andreas Erlandsson (S).
Demokrati
”Staten vill plötsligt exkludera den lokala nivån. Det är för jävligt”. Så säger kommunstyrelsens ordförande i Östhammar inför morgondagens regeringsbeslut om slutförvar av kärnbränslet. Förvägrade bidrag har fått kommunens politiker att koka.
Debattsvepet
Vaccinationerna är vägen framåt – men de får inte innebära att arbetsgivarna överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, skriver Vision. Utöver det diskuteras ordningsregler i skolan, privat skuldsättning och kärnkraft.
Demokrati
När ett knivdåd inträffade i Vetlanda hamnade kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö under enormt tryck från medierna. ”Jag hade gärna legat sist på medielistan bara vi sluppit den där händelsen. Det var helt surrealistiskt”.
Debattsvepet
Trafikverkets nationella plan för infrastrukturen kritiseras av miljöpartiet denna måndag. Vi ser också mycket debatt på energiområdet. Här finns förslag om bidrag för omställning från eluppvärmning, debatt om vindkraftskritik och kärnkraftens ställning i EU.
Debattsvepet
Rädda Barnen vill se kommunala satsningar mot barnfattigdom, Föreningen Covid-19 skola och barn och Lärarupproret vill erbjuda vaccin från fem års ålder och M, SD, KD och L kräver svar av Annika Strandhäll om slutförvaret. Det är några av rubrikerna i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Tidigare energiministern Jörgen Andersson (S) vill att Socialdemokraterna satsar på kärnkraft. Naturskyddsföreningen kommer att överklaga beslut som särbehandlar Cementa. Övriga debattämnen i dag: infrastruktur, trygghet, pensioner och sjukvård.
Kommunal ekonomi
Östhammar köpte datorer till alla politiker i fullmäktige för pengar från Kärnavfallsfonden. Nu kan Riksgälden kräva återbetalning på cirka en halv miljon kronor om inte kommunen kan visa att datorerna används för arbete med slutförvaret av kärnbränsle.
Debattsvepet
Oskarshamns kommunstyrelseordförande kräver respekt av miljöminister Per Bolund. Fackförbundet TCO vill skärpa arbetsmiljöarbetet. Kommunledningen i Göteborg utlovar mer trygghet. Dagens debatt handlar även om klimatet.
Debattsvepet
Kandidaterna på partiernas valsedlar ska vara mer representativa för väljarna, Socialdemokraterna måste infria sitt vallöfte om familjevecka och minskade hjälpmedelsbudgetar i regioner och kommuner gör hjälpmedel till en klassfråga. Det är några av budskapen från debatten denna måndag och den gångna långhelgen.
Debattsvepet
Det är en dålig idé att förstatliga sjukvården, menar företrädare för Ratio. Bristen på samhällsbyggare kostar samhället miljarder varje år, skriver styrgruppen för Mälardalsrådets En Bättre Matchning. Andra ämnen som tagits upp på debattsidorna är bland annat: lov, den växande arbetslösheten, omställningsbidrag för politiker och behovet av bättre kunskaper i matematik.
Debatt
Tillåts inte slutförvaret att börja byggas riskeras driften för Sveriges hela kärnkraftsprogram. Ett uteblivet beslut skapar onödiga risker både för säkerhet i kärnkraftsprogrammet och för möjligheten att ställa om elsystemet, skriver arbetsutskottet för Svenska industrikommuner.
Debatt
Den förtida avvecklingen av Ringhals 1 och 2 kommer att leda till ett utökat behov av fossil kraftproduktion och därmed ökade koldioxidutsläpp. Det är hög tid att klimatdebatten utgår från att fyra elefanter väger långt mycket mer än fem aldrig så vackert utklädda myror, skriver tankesmedjan Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark.
Debatt
Klimatutmaningen ska mötas, men det finns ingen anledning att införa stora subventioner till icke förnybara energislag när det finns förnybara alternativ som kan byggas ut på marknadsmässiga grunder, replikerar Svensk Vindenergis vd Charlotte Unger Larson.
Debatt
Global expertis lyfter fram kärnkraftens nyckelroll i omställningen, men dessvärre går Sverige i motsatt riktning. Om regeringen menar allvar med klimatet borde de agera för att säkra den kärnkraft vi har och bygga ny, menar Kristdemokraterna.
Gästkrönika
Bristen på estetisk kompetens bland våra unga kommer inte att ge upphov till dramatiska problem. Den kommer bara stillsamt att leda till mindre kreativitet och färre innovationer i det industrisamhälle, som redan ersatts av ett informationssamhälle, skriver Åsa Moberg.
Hållbarhet
Moderaternas tal om EU som den lämpligaste arenan för klimatpolitik är helt enkelt tomma ord. När MP skapar konstruktiva politiska lösningar för att ge incitament till människor och företag att enklare kunna välja miljövänliga alternativ sitter Gunnar Hökmark med armarna i kors och hoppas på marknadens mirakel, skriver Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.
Gästkrönika
Om några decennier är det mycket möjligt att flyktingfrågan är lika spårlöst försvunnen från den politiska debatten som kärnkraften är i dag. Inte för att den kommer att lösas, utan för att den kommer att avlösas av nya politiska stridsfrågor.
Hållbarhet
Det utbrända kärnbränslet mellanlagras idag i Oskarshamn, vilket inte är långsiktigt hållbar lösning. Kärnavfallet finns och måste tas om hand på ett säkert sätt, skriver Jacob Spangenberg, ordförande i kommunstyrelsen (C), Östhammars kommun.
Hållbarhet
När frågan om kärnavfall är i hetluften, finns det skäl att lyfta blicken bortom vad Strålsäkerhetsmyndigheten respektive mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt behandlar i sina yttranden till regeringen, skriver Mattias Goldmann, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.
Hållbarhet
Snabb vindkraftsutbyggnad i norr i kombination med nedstängd kärnkraft i södra Sverige innebär att kapaciteten i stamnätet måste öka. Dessutom måste tillståndsprocesserna kortas avsevärt om inte elnäten ska försvåra omställningen till ett förnybart elsystem.
Gästkrönika
Faktaresistens är vårens ord. Det presenteras ofta som om företeelsen var ny, rent av införd i debatten genom Donald Trump. Men är den inte lika gammal som mänskligheten? Firade den inte triumfer senast under 1900-talets strukturomvandling?
Kommunpolitik
Vi, de svenska fjärrvärmeföretagen, kan producera mycket mer miljövänlig el i form av biokraft i våra fjärrvärmesystem. Men då krävs en förändring av elcertifikatsystemet. Nu måste partierna bakom den blocköverskridande energiöverenskommelsen agera.
Kommunpolitik
Idag offentliggörs Energikommissionens betänkande och de förslag man nått fram till. Det finns förslag i överenskommelsen som är bra och avgörande, bland annat borttagandet av de ensidiga straffbeskattningarna av kärnkraft och vattenkraft, vilket även vi drivit på för. Men betänkandet innehåller också flera förslag som är direkt destruktiva, vilket gör att vi inte kan ställa oss bakom överenskommelsen, skriver Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.
Arbetsvillkor
Energikommissionen har varit tydlig med vattenkraftens betydelse – i dag och framåt. Men är det samma sak som att säga att vattenkraftens roll nu är tryggad? Nej, tyvärr inte. Det finns två tydliga orosmoln, bland annat handlar om det om subventionerna som ger fortsatt mycket låga elpriser, vilket drabbar både kärnkraften och vattenkraften.
Kommunpolitik
Det är fortfarande för tidigt att tvärsäkert uttala sig om vilka effekter energiuppgörelsen kan få. Att både vattenkraften och kärnkraften har fått nedsättningar i sina skattesatser är bra ur ett konkurrensperspektiv för vårt elsystem som behöver kraftproduktion med olika egenskaper.
Kommunpolitik
Den svenska kärnkraften kan tvingas stänga redan år 2020 om inte effektskatten tas bort. Konsekvenserna för den elintensiva industrin och elförsörjningen är stora. Men 21 000 jobb i den svenska kärnkraftsindustrin är också hotade, där många arbetstillfällen finns i mindre kommuner. Det är en konsekvens av avvecklingen som tidigare inte belysts.
Gästkrönika
Efter Fukushima 2011 växte kritiken mot kärnkraften. Men tyvärr tycks hela mänskligheten lida av ”serie-klantighet.” Bortsett från några få länder går utvecklingen i dag i motsatt riktning och kärnkraftverken i världen blir fler.
Kommunpolitik
EU:s långsiktiga och metodiska arbete för ökad transparens skulle normalt ha gett något lägre elpriser för svenska konsumenter och svenskt näringsliv från och med 2015. Men denna vinst har så här långt omintetgjorts av den höjda energipolitiska osäkerheten i Sverige.
Kommunpolitik
Sverige har goda förutsättningar för en förnybar elproduktion. Men i dag tränger subventioner till mogen teknik tillsammans med skatter på vatten- och kärnkraft ut annan kostnadseffektiv, leveranssäker och koldioxidsnål elproduktion.
Kommunpolitik
För oss är ett ansvarstagande för framtiden av största vikt. Just därför måste vi fortsätta utbyggnaden av den förnybara elproduktionen för att säkerställa en långsiktig trygghet, skriver Charlotte Unger, ordförande i Förnybarhetsrådet, i en replik till Svensk Energi.
Kommunpolitik
Det är nu dags att kavla upp ärmarna, lägga partipolitiken åt sidan och komma överens om långsiktiga spelregler för Sveriges viktigaste infrastruktur - elförsörjningen. Behovet av en blocköverskridande energipolitik är akut. Framför allt måste effektskatten på kärnkraft slopas.
Kommunpolitik
Nej, vi siffertrixade inte för att framställa den tyska energiomställningen som lyckad i sin helhet. Poängen var att lyfta fram EEG:s betydelse för att möjliggöra en utveckling som är nödvändig för att hantera klimatutmaningen, skriver professorerna Staffan Jacobsson och Volkmar Lauber i en slutreplik till Jasenko Selimovic (L).
Hållbarhet
Sanningen är att Tyskland har stora problem med sin omställning. Ett av Tysklands misstag är att beslutet att avveckla kärnkraften inte samordnades med andra EU-länder. Om alla länder enbart försöker lösa sina egna problem kommer vi att förvärra klimatet och öka beroendet av rysk gas, skriver Jasenko Selimovic, Liberalerna, i en replik.
Kommunpolitik
I den svenska debatten kring energislag och styrmedel påstås ofta att den tyska energiomställningen har varit misslyckad och dyr. Den bilden motsägs emellertid av många forskare, skriver professorerna Staffan Jacobsson, Chalmers och Volkmar Lauber, Salzburgs universitet.
Kommunpolitik
Den svenska energipolitikens utformning är av stor betydelse för industrins konkurrenskraft och för jobben, men också för energibranschens möjlighet att verka, planera och investera. Därför behövs en bred överenskommelse inom detta område.
Gästkrönika
Debatten om i vilken grad den svenska landsbygden ska leva går het, men kärnkraftskatastroferna i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima har lärt oss en sak. Kring ett kärnkraftverk är den utmaningen sekundär - där kan även en blomstrande bygd slås ut över en natt.
Kommunpolitik
Per Åhlström skriver att den förnybara energin inte har ”bestått provet mot verkligheten” och att den enda vägen framåt för att bevara Sveriges välfärd är att satsa på en utbyggnad av kärnkraft eller fossil energi. Men lyckligtvis tål inte hans argument från verkligheten en närmare granskning.
Kommunpolitik
Huvudspåret för framtidens svenska energipolitik måste vara att fortsätta utvecklingen av de förnybara alternativen i energisektorn, inte att återigen bygga fast oss i de gamla spåren, skriver Gunnar Kjelldahl i en replik till Per Åhlströms artikel på Perspektiv om den svenska energipolitiken.
Hållbarhet
Det leder fel att ha som utgångspunkt för energipolitiken att 1900-talets storskaliga kärnkraftverk måste ersättas av mer av samma slag. Det kommer knappast att ske, vilket alla stora energiföretag nu smärtsamt får lära sig.
Perspektiv
Den nya energikommissionen har bara två realistiska alternativ för att klara elförsörjningen: att ersätta dagens reaktorer med nya, moderna och säkrare reaktorer eller med fossileldade kraftverk. Oavsett vilket alternativ som väljs kan ett system som ersätter dagens kärnkraft inte vara i drift före 2035 och besluten måste tas baserat på dagens teknik, skriver Per Åhlström.
Gästkrönika
Västvärldens enda nya kärnkraftverk planeras i Finland, 15 mil från Skellefteå. Det är ett onödigt kraftverk som utgör en oacceptabel risk ekonomiskt, miljömässigt och politiskt. Samtidigt är Finlands kärnkraft en snabblektion i stormaktspolitik.
Gästkrönika
Sverige har en energiproduktion som är så “klimatsmart” som energiproduktion kan bli. Men den energipolitik som Löfven skissade i regeringsförklaringen är både ekonomiskt orimlig och tekniskt omöjlig. Per Åhlström ryter i.
Gästkrönika
En enda kommun i västvärlden planerar ett helt nytt kärnkraftverk: Pyhäjoki, 17 mil över bottenviken från Skellefteå. Sju svenska kommuner har protesterat, men Umeå och Luleå har kärnkraftsvänliga kommunalråd. Efter Rysslands annektering av Krim skrev författaren Sofi Oksanen om hur väst under hela 1900-talet svikit sina löften mot öst. Alla som accepterar en rysk reaktor i Pyhäjoki deltar i det fortsatta sveket.
Hållbarhet
Energipolitiken är avgörande för att vi ska klara jobben. Alliansen har gett klart besked - men den nya regeringens överenskommelse är otydlig, motsägelsefull och skadar svenska företags konkurrenskraft, skriver Cecilie Tenfjord-Toftby (M), talesperson i energifrågor, och Jörgen Warborn (M), fd kso i kärnkraftskommunen Varberg.
Kommunpolitik
Centerpartiet vill att Skåne tar på sig ledartröjan i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi kan vara det goda exemplet som resten av Sverige och Europa ser upp till. Ett forsknings- och innovationscenter vid Barsebäcksverket kan lyftas fram som skyltfönster.
Infrastruktur
Vad man än tycker om kärnkraft så kommer den att behövas under överblickbar tid, om vi inte kraftigt bygger ut vattenkraften och använder skogen eller importerad gas som bränsle. En teknik värd att granska är de flytande kärnkraftverk som planeras och byggs i bland annat Ryssland och Frankrike.
Infrastruktur
Sveriges elförsörjning vilar till hälften på kärnkraftverk som börjar uppnå sin pensionsålder. Det är kraftverk som byggdes innan det fanns drifterfarenhet av kärnkraft och flera av dem är trimmade för att ge långt mer effekt än de ursprungligen konstruerades för. Det är bråttom att fatta beslut om hur de ska ersättas.