Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kameraövervakning
Demokrati
Socialdemokraterna vill se fler så kallade trygghetskameror i kampen mot den grova brottsligheten.
Därför föreslår även S nu att tillståndskravet för kommuner och regioner som vill sätta upp kameror slopas.
Demokrati
Fler ordningsvakter och kameror. Det utlovar partierna i de kommunala valrörelserna, där trygghet och kriminalitet nu ligger högt på dagordningen. ”16 skjutningar och sex mord på mindre än två år – det påverkar hela lokalsamhället” säger Kristina Edlund (S), oppositionsråd i Linköping.
Demokrati
Den kameraövervakning som ledde till att flera medarbetare blivit avskedade i Stockholm stad kan vara olaglig. Det ska mycket till för att man ska få filma sina anställda på det sättet, säger Gustav Linder, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.
Debatt
När oppositionsregionrådet Region Stockholm Anna Sehlin (V) tar till orda om trygghet i kollektivtrafiken är det inte utan att man blir aningen förvirrad, då hon påpekar att kameror inte kan ersätta människor. Att så är fallet torde vara självklart för de flesta, replikerar trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).
Debatt
Säkerhetskameror kan aldrig ersätta riktiga människor som konduktörer, tågvärdar eller kundvärdar som trygghetsskapare i kollektivtrafiken, skriver Vänsterpartiets oppositionsregionråd i Region Stockholm Anna Sehlin, som vill satsa på personal och förebyggande arbete i stället för övervakning.
Juridik
Sommarens våg av bilbränder och inbrott är en del av ett större problem. Andelen svenskar som rapporterar att brott, våld och vandalism förekommer i deras bostadsområde har ökat med 22 procent sedan 2010 enligt statistik från Eurostat. Nu krävs nytänkande för att trenden inte ska fortsätta, skriver Li Jansson och Mattias Dahl.
Juridik
Allt för många människors vardag, framtid och valmöjligheter begränsas av rädsla, våld och hot om våld. Den ökande otryggheten kräver fler poliser, högre polislöner och fler civilanställda. Även kommunerna måste agera, och bland annat installera fler övervakningskameror.
Kommunpolitik
Li Jansson på Säkerhetsföretagen hävdar att min artikel innehåller felaktigheter utan att kunna peka ut några. Istället lyfter hon punkter som talar för medlemsföretagens intressen som inte står i motsats till de rättsstatliga aspekter som utgör min huvudpoäng. Ett stort nummer görs av att kamerabevakning är brottsförebyggande, men jag berör överhuvudtaget inte kameror i min artikel, skriver Kolbjörn Guwallius.
Kommunpolitik
Författaren Kolbjörn Guwallius kritiserar ordningsvakternas ökade roll i trygghetsarbetet. Tyvärr präglas hans debattartikel av en rad felaktigheter. Guwallius blundar dessutom för svensk forskning, som visar att ordningsvakter och kamerabevakning i Stockholms kollektivtrafik lett till att brottsligheten sjönk med 25 procent, skriver Li Jansson, branschchef och vice vd Säkerhetsföretagen.
Redaktionskrönika
Nyligen sprängdes en polisbil i Malmö. Ganska snart efter själva händelsen grep polisen två personer misstänkta för inblandning, varav en fortfarande är misstänkt. Att man kunde göra så snara gripanden berodde på att man hade bilder från en övervakningskamera på platsen.
Kommunpolitik
Om allt trygghetsarbete var lika effektivt som bevakningspersonalen och kamerorna i Stockholms tunnelbana skulle upp till 253 000 färre brott inträffa varje år. Därför krävs ett reformpaket med en statlig trygghetsmiljard för kommunala trygghetsinvesteringar samt rut- och rot-avdrag för köp av trygghet. Annars riskerar trygghet att bli en klassfråga där bara välbeställda har råd med säkerhet, skriver Säkerhetsföretagen.
Demokrati
Polis och sociala myndigheter gör ett jättejobb för att skapa stabilitet och trygghet i utsatta förortsområden. Vi fastighetsägare behöver dock en större ”verktygslåda” för att bidra ytterligare till ökad trygghet vid utsatta torg. Ett sådant verktyg är övervakningskameror.
Juridik
De senaste årens skottlossning på allmänna platser lyfter frågan om fastighetsägare och fastighetsförvaltares roll för att skapa tryggare torg i stadsdelar och förorter. I det arbetet finns det mycket som en ansvarstagande fastighetsägare kan göra.
Demokrati
Bostadsbolaget i Göteborg hade stora problem med skadegörelse och bränder i Norra Biskopsgården innan de installerade ett system för kameror med avancerad videoanalys i realtid. Nu har skadegörelsen minskat betydligt. Men det finns fler åtgärder än detta som ökar tryggheten.