Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Jämlikhet
Debattsvepet
Jämställdhetsfrågor och våld i nära relationer dominerar inte oväntat debattsidorna på internationella kvinnodagen. Men även skolledares arbetsvillkor, barns utsatthet i vårdnadstvister och högerns klimatpolitik är ämnen på agendan.
Debattsvepet
Kvinnor drabbas först och värst av klimatkrisens konsekvenser. Nu riskerar kvinnor också vara de som tar ansvar för att lösa den, varnar en skara debattörer och efterlyser mäns engagemang. Idag efterlyses också en haverikommission för svenska fiskevatten.
Debattsvepet
Det är dags att begränsa friskolornas vinster, anser nya skolministern. Lokala företag borde få större möjligheter vid upphandlingar, tycker lokalpolitiker. Dagens och helgens debatt handlar också om AI, elbrist och vilken nytta ”pyttemyndigheter” gör.
Regionpolitik
I regionerna dominerar kvinnor på de högsta politiska posterna – till skillnad från i kommunerna. Rachel De Basso (S) i Region Jönköpings län och Marie Morell (M) i Region Östergötland har olika teorier om vad det beror på.
Kommunpolitik
Efter valet får nio kommuner för första gången en kvinna på den politiska topposten. Men på många håll har män alltid haft positionen som kommunstyrelsens ordförande. Vi har hela listan.
Kommunpolitik
Al Capone-kopior och ett beskjutet polishus. Det mötte Boel Godner (S) när hon för elva år sedan klev in i rollen som kommunstyrelsens ordförande.
Så hur ser hennes vision för Södertälje ut nu? En kommun som tvingas ”bygga staket” mot brottsligheten och där polischefen är med på politiska möten. Och – har de kriminella nätverken redan öppnat dörren till kommunhuset?
Debattsvepet
Debattörer fostrade i en frikyrkodriven skola varnar för att Sverige har en naiv syn på skolor som lär ut kreationism och att Skolverket behöver öka kontrollen. Forskare, ingenjörer och läkare debatterar att Sverige behöver ta klimatkrisen på allvar, och kommuner och regioner måste spara nu, tycker kommunalekonom.
Demokrati
Gratis mensskydd på offentliga toaletter är lika självklart som att det ska finnas toalettpapper. Det anser Socialdemokraternas Blerta Krenzi i Avesta. Från och med i höst väntas kommunen erbjuda bindor och tamponger på alla kommunala toaletter.
Debattsvepet
Forskare vill att upphandlare ska väga in hur leverantörer tidigare skött sig. Sjukhus behöver uppgradera brandskyddet, enligt sakkunniga. Dagens debatt handlar också om hedersförtryck och finansieringen av friskolor.
Kompetensförsörjning
De manliga kommuncheferna leder i löneligan före sina kvinnliga kollegor. Men kvinnorna på topptjänster blir allt fler till antalet – snart kan de vara i majoritet, tror bedömare.
• Så mycket tjänar de kvinnliga kommuncheferna
• Så många kronor skiljer könen åt
• Experten: Då går kvinnorna om
Debattsvepet
Lärarnas riksförbund uppmanar regeringen att inte missa en historisk möjlighet.
Utan Miljöpartiet kan Socialdemokraterna äntligen ta tag i klimatpolitiken – samtidigt måste Magdalena Andersson undanröja osäkerhet för svensk industri.
Det är några av ämnen i dagens debattsvep. Dessutom: Pensionsåldern, Arbetsförmedlingen och vindkraft.
Debattsvepet
Digital primärvård bör vara ett krav i hela landet, anser Praktikertjänsts vd. Liberalerna i Örebro vill utreda om kommunen ska kräva att medarbetare är vaccinerade. Socialdemokratiska regionråd vill göra tandvården till en stor valfråga.
Arbetsvillkor
Kvinnor som arbetar i kommuner och regioner får mer besvär och sjukdomar på grund av jobbet än män i samma sektorer. En förklaring kan vara att kvinnodominerade förvaltningar har sämre resurser än mansdominerade.
Debatt
Det kan inte vara meningen att personer med funktionsnedsättningar ska får det svårare att delta i samhällslivet. En av digitaliseringens många styrkor är flexibilitet och anpassningsbarhet. Låt oss utnyttja detta, skriver Autism- och Aspergerförbundet och FUB.
Stora samhällsdagen
Flera utmärkelser i fjol visar att Kalmar gör ett och annat rätt. Rentav så rätt att Kalmar nu pressar sig förbi dominanten Varberg i Dagens Samhälles breda jämförelse och blir Årets Superkommun bland småstads- och landsbygdskommuner.
Gästkrönika
Inom fem år kan det finnas preventivmedel för män på marknaden. Men vad kommer att hända när männen får större makt över sin reproduktionsförmåga? Kan kvinnor sluta att använda preventivmedel och lita på att männen inte slarvar? Eller kommer båda parter ta ansvar för, och makten över, sin reproduktion?
Ledarskap
Social hållbarhet kan uppfattas som ett flummigt begrepp, medger Eskilstunas nyblivna direktör på området, Anna Giotas Sandquist: ”Någon vedertagen definition finns inte. Men i grunden handlar det om människors möjlighet till ett gott liv.”
Perspektiv
Könssegregation är ett av de mest utmärkande dragen för hederskulturen och en viktig mekanism för att bevara den. Om vi medger att hederskultur inte är något vi vill normalisera i samhället ska könssegregation inte uppmuntras eller tillåtas, skriver Omar Makram, sakkunnig på GAPF.
Debatt
Det är förvånande att de svenska medborgarna har begränsade, eller inga, möjligheter att informera sig om kvaliteten på den skola eller vårdcentral man valt. Genom offentlig redovisning kan kvaliteten utvecklas och höjas, och vi får mer värde för de resurser som läggs på välfärden, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv.
Debatt
Våra gemensamma skattemedel ska inte bidra till islamistisk radikalisering av unga, polarisering av samhället och förminskning av problematiken kring hedersvåld, skriver 17 sverigedemokratiska regionpolitiker från olika delar av landet.
Perspektiv
Allt fler kvinnor arbetar som chefer eller specialister i offentlig sektor. Våra beräkningar visar att denna utveckling fortsätter, skriver Bengt Göran Emtinger och Claes Stråth som skrivit en ESO-rapport om kvinnors förändrade positioner i arbetslivet.
Gästkrönika
Man kanske skulle kunna omforma vårt beteende genom politiska styrmedel. Trycka på tills man får 50/50-fördelningar inom alla områden som man har angivit på sin beslutade kulturpolitiska åtgärdslista. Reglagen är möjliga att skapa. Beroende på hur man ser på kulturfrågor är det hoppingivande eller otäckt.
Debatt
För en del personer är hemmet den allra farligaste platsen man kan vara på. När Kina bad sina invånare att isolera sig syntes en ökning på över 240 procent av anmälda fall av våld i nära relationer. Fråga, knacka på, orosanmäl eller ring 112 om du misstänger att en granne far illa, manar företrädare för Luf Storstockholm.
Perspektiv
För invandrade kvinnor är kontakter på plats i Sverige något som försenar arbetsmarknadsinträdet. För männen är det tvärtom – vänner på plats ger jobb två år tidigare. Överlag ser det ut som att etniska enklaver kan ge kortsiktiga vinster, men leda till sämre utveckling över tid. Detta bör politiker ta hänsyn till när de utformar integrationspolitiken, skriver Rosa Weber, doktor i sociologi.
Debatt
Undervisning om sparande, placeringar och pension i skolan är viktigare än syslöjd år 2020. Det är en fråga om frihet och självbestämmande, skriver Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist och ordförande i Skåne Ulrika Dakouri.
Debatt
Den växande skolmarknaden utsätts för många inspektioner, men systematisk återkoppling till huvudmännen saknas. Därför har regeringen nu beslutat om ett nytt uppdrag för våra skolmyndigheter – ett stort steg mot ökad kunskap och likvärdighet i skolan, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
När konjunkturen viker finns all anledning att bygga in jämställdhet i den ekonomiska politiken, skriver Sveriges Kvinnolobby, som vill se välfärdsinvesteringar och satsningar på att öka sysselsättningen bland utrikesfödda kvinnor.
Debatt
18 år har gått sedan Fadimes död, men trots all debatt så har hedersförtrycket snarare ökat än minskat i det svenska samhället, skriver företrädare för föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, som hoppas få politiskt gehör för sina förslag för ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck.
Debatt
Kritiken mot likvärdighetsbidraget som Lärarnas riksförbund framför måste nyanseras med några fakta. Bidraget ska även framöver gå till satsningar på undervisning och elevhälsa. Att fortsätta satsningarna på skolan och stärka jämlikheten är min viktigaste arbetsuppgift som utbildningsminister, replikerar Anna Ekström (S).
Debatt
I dag ägs cirka 43 procent av all privatägd skog av kvinnor. Uppskattningsvis äger vi 4,8 miljoner hektar skog till ett värde som överstiger 65 miljarder kronor. Men fortfarande, år 2020, ses kvinnan snarare som ett objekt än en kompetent person i branschen, skriver företrädare för föreningen Spillkråkan, skogsägare och forskare.
Debatt
Att få bort hedersförtrycket utan att vilja se dess källor och uttryck är en omöjlighet. Den goda viljans blåögdhet blir integrationspolitikens tragiska fälla. Igen och igen. Det skriver Maria Rashidi, Kvinnors Rätt och Sara Mohammad, Glöm Aldrig Pela och Fadime.
Debatt
Cancer är lika vanligt hos män som kvinnor, men när det gäller rehabilitering är skillnaderna stora. Män efterfrågar rehabilitering i mycket mindre utsträckning. För män är det att förlora status att behöva hjälp. Dessa förlegade könsnormer måste belysas, skriver Eva Hansen generalsekreterare Cancerrehabfonden.
Gästkrönika
Moderaterna, som just nu håller partistämma tar långa kliv bort från en sansad liberalism. I veckan vägrade Ulf Kristersson kalla ett rasistiskt parti för rasistiskt och under riksårets första partiledardebatt valde M-ledaren att markera solidaritet med Jimmie Åkesson och Ebba Bush Thor genom att inte ta replik på dem.
Debatt
Fredagen är internationella flickadagen och vill vill därför uppmärksamma Sveriges kommuner och deras politiker på fyra åtgärder som främjar ett jämställt samhälle utan våld, skriver Xhenita Shala, ordförande för Kvinnojouren Lund och Ellinor Annmo från Tjejjouren i Lund.
Debatt
När allt fler blir äldre blir också anhöriga allt fler. Det finns goda skäl att förnya svensk anhörigomsorg och regeringen tar därför bland annat fram en nationell strategi för anhöriga till äldre personer, skriver socialminister Lena Hallengren (S) som presenterar en budgetnyhet.
Debatt
Riksdag, regioner och kommuner firar under onsdagen tillsammans gårdagens demokratiska segrar och vill samtidigt stärka demokratin för att möta dagens utmaningar. Så får vi en stark, lokalt förankrad, demokrati också i morgon, skriver riksdagens talman Andreas Norlén och SKL:s ordförande Anders Knape.
Debatt
Callis Amid och Mustafa Panshiri för ett resonemang vars slutpunkt blir att det knappt finns något ”islam” som man kan peka på eller ifrågasätta. En sådan hållning gör det omöjligt också att reformera islam, skriver Omar Makram i en replik.
Debatt
I debatten ryms endast två positioner som utgår ifrån att religionen islam är si eller så, god eller ond. Den utgångspunkten är felaktig. Muslimer är inte vad som står i koranen, muslimer är det som muslimer gör, vilket också gör dem till både problemet och lösningen i diskussioner kring exempelvis jämställdhet och huvudduken.
Debatt
Att ett barn tvingas bära slöja är ett problem som bör diskuteras. Vi får däremot inte bukt med problemet genom det föreslagna slöjförbudet. Ett samhälle som väljer att införa förbud gentemot den som blir utsatt för förtryck gör ställningstagandet att problemet ligger hos offret och inte där det borde ligga – hos förtryckaren, skriver Sabat Nader och Hanna Jokel.
Debatt
Att riksdagen öppnar på Skolans dag är en händelse som ser ut som en tanke. Ni som är riksdagsledamöter bör ägna det kommande året åt att lösa skolans verkliga problem, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Hedersförtrycket är ett allvarligt och växande hot mot värden som jämställdhet och frihet. Vi har lagt ett förslag om slöjförbud i för- och grundskolan och vi välkomnar att partiledningen är positiv till att utreda frågan, skriver Alexandra Anstrell och Anna af Sillén (M).
Debatt
Häromveckan firades och uppmärksammades allas lika värde. Hbtq-frågor var på allas läppar. Men nu är firandet är över. Och när vardagen är tillbaka tvingas många hbtq-personer att vara någon annan är den de egentligen är. För att arbetsplatsen ska bli mer inkluderande bör det bli möjligt att reglera frågor om diskriminering i kollektivavtal, skriver företrädare för Unionen.
Debatt
Jag har aldrig ifrågasatt förekomsten av mäns våld mot kvinnor – inte heller påstår jag att våldsuttrycken är exakt likadana. Men det kommer inte gå inflation i kvinnojourernas viktiga arbete för att man också hjälper män som utsätts för relationsvåld, slutreplikerar Johan Mparmpagiannis.
Debatt
Akillesförbundet anser att alla brottsoffer – oavsett könstillhörighet – ska få tillgång till samma stöd. Om detta anses kontroversiellt, avslöjar det nog betydligt mer om den allmänna debatten än om vår människosyn, skriver förbundets styrelseledamot Johan Mparmpagiannis.
Debatt
Tillgången till en toalett påverkar människors möjlighet att använda det offentliga rummet. En kartläggning från den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige visar att kvinnor missgynnas av hur offentliga toaletter är planerade och utformade. Nya modeller behövs som garanterar att offentliga toaletter är tillgängliga för alla i samhället.
Debatt
Vi vill rikta uppmärksamhet mot våra yngsta medborgare, de drygt 500 000 barn som är inskrivna i förskolan och de förutsättningar som råder för att stödja alla barns lek, utveckling och lärande inom ramen för utbildning, undervisning och en trygg omsorg, skriver 51 forskare och programansvariga vid 18 lärosäten, två fackförbundsordföranden och en vd i ett gemensamt upprop.
Debatt
I morgon tisdag har Arbetsmarknadsutskottet kallat upp Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, på Liberalernas initiativ, för att klargöra varför Jämställdhetsmyndigheten inte vill att begreppet hedersrelaterat våld och förtryck ska skrivas in i läroplanen.
Gästkrönika
Högklackat och fotbollsskor har varit veckans fokus. I Japan gör kvinnor uppror mot strikta klädkoder som tvingar dem att bära högklackade skor och i Sverige har de orättvisa ekonomiska förhållandena mellan fotbollens herr- respektive damspelare åter belysts.
Debatt
Riksdagen firar de historiska landvinningar som vanns i går, men vill samtidigt uppmärksamma demokratins möjligheter och utmaningar i dag och i morgon. 2019 är ett märkesår för den kommunala och regionala demokratin, skriver talman Andreas Norlén som öppnar för firande och stärkande av demokratin i hela Sverige.
Debatt
Söndagen den 26 maj firas mammor runt om i Sverige. Ett extra fint sätt att hedra sin mamma är att gå och rösta i EU-valet. Bara två dagar innan valet firar vi att det var 100 år sedan riksdagen äntligen gav kvinnor rätt att rösta, skriver företrädare för Liberalerna.
Debatt
Universitetsvärlden måste förändras i grunden så att kvinnors insatser värderas på samma sätt som mäns, menar Malmö universitets rektor Kerstin Tham. Men Thams påståenden om bristande jämlikhet i akademin vilar inte på vetenskaplig grund, skriver Claes Andersson, Alexander Bard, med flera.
Debatt
Den verksamhet som landets kvinnojourer har lagt dryga 40 år på att bygga upp håller på att förvandlas till tjänster på en marknad. Risken är stor att kvinnojourernas särart suddas ut, skriver företrädare för flera ideella organisationer.
Debatt
Fokus på hårdare straff för att stoppa dödskjutningar och våld riskerar att stå i vägen för satsningarna på det som har störst effekt att förändra samhällsutvecklingen på lång sikt; det förebyggande arbetet. Det skriver företrädare för Goodsport Foundation, en partipolitiskt obunden organisation verkar för integration genom idrott för unga.
Gästkrönika
Att ett alligatorbett har en orsakskod i vården, medan en skada en av tio kvinnor får vid förlossning saknar diagnoskod är ett förhållande som blixtbelyser ett utgångsläge som kommer att kräva mycket arbete och många satsningar.
Debatt
Nätverket ”Fria pensionärer” är trötta på att höra vackra ord om att ungdomen är vår framtid när vi samtidigt håller på och tar ifrån dem deras framtid. Den 6 april krokar vi därför arm med Greta och hennes vänner och anordnar en manifestation för att ställa krav på politikerna, skriver Gudrun Schyman.
Debatt
Många medarbetare vittnar om utbredda tystnadskulturer. Att exempelvis bara drygt hälften av Sveriges akademiker tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt på jobbet borde oroa arbetsgivarna. Det är dags för dem att ta frågan på allvar och att agera, skriver Saco:s ordförande Göran Arrius.
Debatt
Ella Bohlin kallar aborträtten för identitetspolitik och menar att vi istället bör fokusera på kvinnors verkliga problem; låglönejobb, sjukskrivningar, låg pension. Men det vi får nöja oss med från kristdemokratiskt håll är klassisk borgerlig politik som gynnar konservativa överklasskvinnor, skriver Nasra Ali, S-studenter.
Debatt
För mig är frågor som rör kvinnors riktiga vardag viktigare än identitetspolitik och ovetenskapliga experiment på våra förskolor. Verkliga kvinnor har verkliga problem, som behöver lösas med en ny form av feminism, skriver Ella Bohlin (KD) i en replik.
Debatt
Moderaterna i Solna har inte tillsatt ett enda kvinnligt kommunalråd de senaste 20 åren – trots att partiet styrt Solna under denna tid och haft 20 kommunalrådsposter att tillsätta. Vad säger det om Moderaternas syn på jämställdhet?
Debatt
I dag på den internationella kvinnodagen vill FUB uppmana jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) att inte glömma bort flickor och kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar i det jämställdhetspolitiska arbetet, skriver FUB:s förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Zarah Melander.
Debatt
Vänstern har för länge fått dominera den feministiska debatten, så pass länge att många ens undrar om man kan rösta höger och samtidigt vara feminist. Här finns ingen motsättning. Jämställdhet är en frihetsfråga och detta är något vänstern aldrig kommer kunna lägga beslag på.