IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.
Äldreomsorg
Efter det indragna tillståndet för Humana – nu ryter Vårdföretagarna till mot Ivo. ”En enorm rättsosäkerhet”, säger förbundsdirektör Antje Dedering och kräver att myndigheten ändrar sitt sätt att utöva tillsyn på.
Socialtjänst
Närmast utpressning. Så beskrivs samarbetet med Humana Assistans av en kommun där bolaget verkar. Ivo stoppar nu företaget från att bedriva personlig assistans. Dagens Samhälle har gått igenom kommunernas klagomål.
Äldreomsorg
Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och samtliga har fått kritik.
Äldreomsorg
Humana Assistans blir av med tillståndet att bedriva bland annat hemtjänst och personlig assistans. Därmed tappar koncernen 2,8 miljarder kronor eller 35 procent av intäkterna.
”Ivos beslut är felaktigt”, hävdar Humana som kommer överklaga.
Sjukvård
Samtliga regioner kritiseras hårt av Ivo för personalbrist, överbeläggningar och dålig planering. Men granskningen får nu mothugg. ”Tillsynen är av begränsat värde och slutsatserna lite väl långtgående”, säger Mikael Johansson (M), ordförande i Kronobergs regionstyrelse.
Sjukvård
Betyget är allt annat än bra när Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat 27 akutsjukhus i landet. Samtliga kritiseras för brist på personal och vårdplatser, och Ivo bedömer att patientsäkerheten inte kan garanteras. ”Det här får inte bli ett normalläge”, säger generaldirektör Sofia Wallström.
Sjukvård
När Ivo krävt minst 612 vårdplatser på Akademiska sjukhuset har domstolar satt stopp. Nu vill generaldirektör Sofia Wallström att högsta instans ska låta Ivo precisera hur många vårdplatser sjukhusen måste ha. ”Läget är så allvarligt att det krävs skarpa beslut.”
Äldreomsorg
SKR ställer sig kritiskt till slutsatserna i Ivos rapport, som kom med svidande kritik mot äldreomsorgen i landets kommuner.
”Jag hade förväntat mig mer av en statlig tillsynsmyndighet när det gäller kvalitet i deras rapporter”, säger äldresamordnare Greger Bengtsson.
Digitalisering
Uppgifter som omfattas av stark sekretess har legat i en digital mapp som delats med obehöriga. Nu har Kristinehamns kommun anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar SVT Nyheter Värmland.
Äldreomsorg
Ett omsorgsbolag med verksamhet i flera kommuner har fått sitt tillstånd indraget av Ivo, ett beslut som gäller med omedelbar verkan. Södertälje är en av kommunerna som drabbas: ”Kom inte som en överraskning.”
Sjukvård
Upp till 100 000 kronor extra i lön. Det erbjuds vårdanställda i Västernorrlands region om man är beredd att flytta på sin semester. Vårdkrisen gör att flera regioner nu tvingas höja ersättningen för att klara sommarbemanningen.
Debatt
Vi närmar oss nyårsdagen, den dag då flest människor försöker begå självmord. Men vården är inte rustad för dessa patienter, bristen på specialistläkare i psykiatri gör att psykakuterna bemannas av olegitimerade läkare, skriver Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) och Suicide Zero.
Näringsliv
Två svenska börsbolag dominerar marknaden för privata äldreboenden. Därefter kommer bolag med norska och danska ägare.
Det visar Dagens Samhälles kartläggning av de företag och organisationer som har flest tillstånd för att bedriva särskilda boenden.
De 12 som har flest boenden omsätter tillsammans över 45 miljarder kronor.
* Så mycket omsätter jättarna.
* Och så ser ägarstrukturen ut.
Socialtjänst
66 hemtjänstföretag har kastats ut ur kommuner på grund av att de fuskat. Den nya boken ”Hemtjänstmaffian” beskriver en bransch där företag systematiskt lurat kommuner på pengar i många år, och där kommunernas och myndigheternas kontrollsystem inte kommer åt fuskarna. ”Det som förvånat mig mest är naiviteten hos vissa kommuntjänstemän och politiker”, säger journalisten Mira Klingberg Hjort.
Sjukvård
Ivo granskar nu de nya vårdsystem byggda på en amerikansk plattform som Region Skåne och Västra Götalandsregionen håller på att införa. Systemen har tidigare fått kritik för att ha brister som hotar patientsäkerheten.
Sjukvård
Flera kommuner och privata utförare får kritik från Ivo för sin coronahantering på äldreboenden. – Vi ser brister i ansvaret för de äldre på särskilda boenden, framförallt kring bemanning och kompetens, säger Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo.
Debatt
Pandemin har med all önskvärd tydlighet visat på problemenen med den nuvarande ansvarsuppdelningen mellan kommuner och regioner. I dag har kommunerna inget inflytande på upphandlingar av läkare till äldreboenden och mycket knappa förutsättningar att effektivt integrera läkarna i arbetet på boendena, skriver 17 kristdemokratiska kommunpolitiker från Stockholmsregionen.
Debatt
De senaste veckorna har det diskutrerats varför coronaviruset sprids i äldreomsorgen, trots den centrala målsättningen att skydda de äldre. Det är nödvändigt att denna diskussion handlar om hur äldreomsorgen är organiserad och villkoren för vårdtagare och personal. Analysen behöver även omfatta hemtjänsten, skriver Mirjam Katzin, doktorand i äldrerätt.
Debatt
Ansvarsfrihet för personalen tycks vara viktigare för vårdfacken än patientens bästa. Att en barnmorska nu dömts för grovt vållande till kroppsskada kan inte Vårdförbundet skylla på ”systemet”, skriver juristen Dennis Brinkeback.
Debatt
Hur många missförhållanden och övergrepp i bostäder enligt LSS måste vi se innan det blir krav på utbildning för personalen? Det finns inga genvägar, menar Autism- och Aspergerförbundet, som uppmanar socialminister Lena Hallengren (S) att omgående initiera en kompetenssatsning och säkerställa att Ivo:s tillsyn är rättssäker.
Kommunal ekonomi
Är samhället organiserat så att det på bästa sätt kan hantera brottslighet, sjunkande skolresultat eller en vårdkris? Det vet vi inte, eftersom alla granskningar mest handlar om detaljer och siffror, hävdar statsvetarprofessorn Göran Sundström.
Debatt
Vårdföretagarna välkomnar utredningsförslaget för ökad kvalitet i personlig assistans, men vi måste också tala klarspråk. Villkor, arbetsmiljö och utbildning och handledning för ökad kunskap om arbetsuppgifter och gränsdragningar är en ekonomisk fråga, skriver organisationens näringspolitiska expert Ida Ingerö.
Debatt
Vården och omsorgen står inför en omdanande förändring för att bli mer tillgänglig och nära den enskilda medborgaren. Staten behöver ta ett större ansvar och tillsynen har en särställning bland statliga styrmedel. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har idag lämnat en rapport till regeringen på hur förstärkt tillsyn bäst kan bidra till omställningen.
Debatt
Återkommande kontroller av privata vårdgivares verksamhet är nödvändigt för att kommunerna ska kunna garantera en god kvalitet i sin äldreomsorg. Tolkningsutrymmet rörande de krav som ställs i ingångna avtal måste därför vara minimalt, skriver Lena Östholm Munkberg (MP).
Debatt
Ledande företrädare för vården saknar antingen sjukdomsinsikt eller är helt ointresserade av det alarmerande läget som 1177-rapporten beskriver. Det skriver informationssäkerhetsexperten Fia Ewald, som har läst Region Stockholms 14 sidor tunna granskningsrapport om 1177-skandalen.
Demokrati
Nästan 500 företag har sökt tillstånd om att få bedriva hemtjänst sedan reglerna om tillståndsplikt infördes. Vårdföretagarna är dock starkt kritiska mot avgifterna för tillståndsprövningen, som de tror kan avskräcka nya hemtjänstföretag.
Debatt
Vi välkomnar regeringens satsning på sköra äldre men vi beklagar att den låst fast sig vid åsikten att äldrevård främst ska utföras i primärvården. Hela vårdkedjan måste förändras och förbättras för att sköra äldre ska kunna garanteras en god vård, skriver Sverigedemokraternas socialpolitiske talesperson Per Ramhorn och riksdagsledamot Ann-Christine From Utterstedt.
Debatt
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska värna vårdens och omsorgens kvalitet och med det följer ett särskilt ansvar. När myndigheten nu söker ny generaldirektör måste tuffa krav ställas så att verksamheten går i rätt riktning. IVO:s arbete måste vara transparent och förutsägbart. Privata vårdföretagare ska inte motarbetas!
Socialtjänst
Fusk med VAB går tydligen utmärkt att komma åt med ”mer träffsäkra kontroller”, men fusk med assistansersättning måste stoppas genom att bestraffa samtliga funktionsnedsatta, skriver Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans.
Kommunpolitik
Tyresö kommun lyckades placera samtliga ensamkommande som kom 2015, och följa upp. Men en del annat fick vänta, och därför kräver Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu ett stor antal yttranden från kommunen, vilket både innebär tidskrävande administration och slöseri med skattepengar.
Socialtjänst
Frånvarande chefer, dåliga arbetsvillkor och underbemanning leder till stor personalomsättning i verksamheter för personer med funktionsnedsättningar. Detta påverkar deltagare i olika LSS-verksamheter som har personal runt sig stora delar av livet. Därför krävs en rad förändringar för att personer med utvecklingsstörning ska kunna få kontinuitet och kvalitet i sin vardag.
Kommunpolitik
Nya nationella regler för omsorgsaktörer tvingar fram ofrivilliga kommunaliseringar av välfungerande privata äldreboenden genom ett rättsosäkert regelverk som inte gäller offentliga verksamheter. Trots att detta drabbar äldres omvårdnad kommer inte S-regeringen att agera, skriver Dennis Wedin, gruppledare för Moderaterna i Stockholm stads äldrenämnd.
Gästkrönika
Inför ett slags jourhavande tantombud eller rusta upp vården så att alla tusentals sjuka tanter vars intressen inte tillvaratas av någon får den vård och den hjälp de ska ha, skriver Jona Elings Knutsson, apropå en Lex Maria-anmälan i Helsingborg.
Arbetsvillkor
Linköpingsmodellen har hyllats av flera regeringar för sin effektivitet. Ändå bidrar nu vårt statliga inspektionssamhälle till att vi tvingas bygga en mur av byråkrati mellan medborgarna och Socialtjänsten – annars riskerar vi miljonbelopp i viten. Så här kan det inte få fortsätta, skriver det besvikna kommunalrådet Christian Gustavsson (M).
Integration & segregation
Hösten 2015 var extraordinär på grund av det höga antalet ensamkommande. Inströmningen har nu avtagit och kommunernas förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag är bättre. Vi för dock gärna dialog med alla inblandade aktörer om hur dagens utmaningar ska mötas på bästa sätt, skriver Inspektionen för vård och omsorg i en replik.
Integration & segregation
Hösten 2015 aviserade Inspektionen för vård och omsorg viss lättnad i tillsynen på HVB-hem med anledning av flyktingkrisen. Nu återgår inspektionen till normalläge – samtidigt som staten drastiskt kapar i ersättningarna som kommunerna får för mottagandet av ensamkommande. Att den ena handen inom staten inte verkar veta vad den andra gör riskerar leda till en urholkning av förtroende bland kommunerna, skriver två kommunala chefer.
Gästkrönika
Den 21 juni röstar riksdagen om en åtstramad flyktingpolitik. Sverige ska tillfälligt införa tidsbegränsade uppehållstillstånd istället för permanenta. Rätten till anhöriginvandring begränsas och försörjningskraven skärps. En majoritet i socialförsäkringsutskottet bedömer att Sverige behöver anpassa regelverket till miniminivå enligt EU-rätten och internationella konventioner.
Socialtjänst
Läget i kommunernas socialtjänster har länge varit pressat, inte minst på grund av de försämringar som alliansen genomförde och som ledde till att många människor hamnade i kommunens försörjningsstöd. Regeringen har sedan dag ett arbetat hårt med dessa frågor och de avsatta välfärdsmiljarderna bör delvis komma socialtjänsten till del.
Socialtjänst
En första åtgärd som behövs är en tillfällig paus i flyktingmottagandet. I fjol kom 163 000 asylsökande till Sverige, varav 35 000 ensamkommande barn och ungdomar. Det innebär en stor belastning på bland annat socialtjänsten. Dessutom behövs en översyn av socialtjänstlagen som idag är alltför detaljstyrande.
Demokrati
Kroppsbehandlingar med syfte att förändra utseendet är en konsumenttjänst och faller utanför hälso- och sjukvårdens regelverk. Det slår Skönhetsutredningen fast i sitt förslag som lämnades till regeringen i dag den 30 november. För att förbättra skyddet för konsumenten föreslår utredningen dels att det införs en ny lag, dels en nationell informationstjänst med oberoende information om kroppsbehandlingar.
Äldreomsorg
Allt fler klagar på vårdens kommunikation, trots att IT-kostnaderna ökar. Landstingens e-tjänster har blivit en bruten länk i vårdkedjan. Utvecklingspotentialen – och efterfrågan på förbättring – är stor, visar en SIFO-undersökning.
Kommunpolitik
Fristående aktörer som driver hem för ensamkommande anklagas ofta för att göra vinst på människors nöd. Men utan ett bra samarbete med fristående aktörer blir det svårt att ta emot barn och unga som flyr från krig. I dag tar tillståndsgivningen för dessa verksamheter alldeles får lång tid, skriver Arion Chryssafis (M), Solna.
Play
I veckans nummer av Dagens Samhälle skriver reportern Johan Delby om att många kommuner inte klarar att följa upp anmälningar om våld och sexövergrepp mot barn. En debatt som aktualiserades i samband med en åttaårig flickas död i Karlskrona. Läget är alltmer att betrakta som en akut kris, anser Delby. Vill du prova en gratis prenumeration på tidningen Dagens Samhälle? Prova gratis här
Play
Har nya inspektionen skärpt kontrollen av vården och omsorgen? Är granskningen av sjukvården och socialtjänsten bättre nu, när den fått en egen myndighet? Vad har IVO åstadkommit under sitt första år?Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för IVO, Inspektionen för vård och omsorg, intervjuas av Thord Eriksson, journalist på Dagens Samhälle.