Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Invandring
Integration & segregation
Levnadsstandarden har sjunkit kraftigt i invandrartäta områden trots att allt fler arbetar. På landsbygden är inkomsterna mera stabila men servicen försämras, visar ny studie. ”Skillnaderna har nått en problematisk nivå”, säger nationalekonomen Martin Nordin.
Integration & segregation
Kommuner från norr till söder larmar om hur socialt utsatta plötsligt flyttar in och ber om hjälp. Rikare kommuner pekas ofta ut som ansvariga. Nu krävs nationell samordning och hållbar bostadsförsörjning för att stoppa problemet, enligt en ny rapport.
Gästkrönika
Det politiska landskapet håller på att förändras. Till skillnad från den klassiska motsättningen mellan höger och vänster förenas numera såväl rika som fattiga, välutbildade som lågutbildade kring att antingen skylla sina krossade livsdrömmar på invandrare eller staten.
Gästkrönika
För sex år sedan utmålades Polen som en av EU:s största bovar, eftersom landet vägrade ta emot fler flyktingar. Nu ses polackerna snarare en sorts hjältar som håller emot trycket. Allt prat om medmänsklighet, humanism, progressivism är som bortblåst i debatten i såväl Europa som Sverige.
Gästkrönika
Under de senaste åren har i alla fall jag fått känslan att många på högerkanten gått och hoppats på att valet 2022 kommer att resultera i ett maktskifte som gör att vi går från ett sorts Sverige till ett annat. Men frågan är om det blir så.
Debattsvepet
Forskare menar att sänkta löner ihop med särskilda skatteavdrag är vägen att ge invandrare enkla jobb. Andra inslag i debatten denna onsdag är att ungdomsförbundet kritiserar M-ledningens syn på arbetskraftsinvandringen och att försäljningen av fossila bränslen bör förbjudas.
Kompetensförsörjning
Språkkrav för jobb i omsorgen diskuteras på många håll i landet. I Botkyrka erbjuds den som inte klarar språktestet en kurs – i Sölvesborg blir det oftast tvärstopp. ”Det är inte vårt uppdrag”, säger Robert Lidén (SD), om språkutbildning.
Perspektiv
Sveriges system för arbetskraftsinvandring skiljer sig från alla andra länders. Är det sannolikt att vi tänkt rätt och alla andra fel? De förslag som nu läggs innebär en förlorad möjlighet till reform snarare än effektiva lösningar, hävdar Henrik Emilsson, Malmö universitet.
Debatt
En rad förbättringar krävs för ett fungerande system för arbetskraftsinvandring. Den nya utredningen om arbetskraftsinvandring är en chans till att få ett i grunden klokt system att fungera, men då krävs att man sätter de migrerande arbetstagarnas arbetsvillkor och rätt till likabehandling först, skriver Therese Svanström, TCO:s ordförande.
Debatt
Morgan Johansson försöker ge ett väl fungerande system för arbetskraftsinvandring skulden för problem med illegal arbetskraft och kriminella som utnyttjar välfärdssystemen, skriver Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad Svenskt Näringsliv.
Gästkrönika
Invandringens ”gravitationskraft” växer ständigt och påverkar numera så många frågor – kriminalitet, ekonomi, kultur, demografi – att det blir snart sagt omöjligt att byta ämne eller återvända till gamla och mer bekväma politiska konfliktlinjer.
Perspektiv
Att nyanlända bosätter sig i kommuner med dåligt arbetsmarknadsläge försvårar deras möjligheter på arbetsmarknaden både på kort och lång sikt. Situationen blir inte bättre av Arbetsförmedlingens nedskärningar, skriver professor Mats Hammarstedt.
Skola
Uppdrag granskning rapporterade nyligen att invandrade män sticker ut i statistiken över våldtäktsdomar. Vad som inte framgick var att underlaget av domar var högst bristfälligt och exempelvis inte tog hänsyn till vare sig mörkertal eller ouppklarade våldtäkter. Därmed har SVT gjort sig skyldiga till att spä på fördomar lagom till valet.
Arbetsvillkor
Jag blir minst sagt förvånad när jag läser Helena Trotzenfeldt påstå att vi varken har en vision för framtida asyllagar, förståelse för nuvarande regelverk eller konkreta förslag på vad som bör göras, skriver Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson (SD).
Demokrati
Sverigedemokraterna förstår uppenbarligen fortfarande inte skillnaden mellan en “flykting” och en “alternativt skyddsbehövande” och har – till skillnad från övriga partier – inget svar på hur dagens asylsystem bör reformeras, konstaterar författaren Helena Trotzenfeldt.
Kompetensförsörjning
Efter tio år i Sverige har bara var tredje invandrad akademiker i storstadsregionerna ett jobb som matchar utbildningsnivån. Ett enormt resursslöseri som drabbar både individ och samhälle. Men det går att bryta trenden och ta tillvara på kompetensen, skriver tre regionchefer för Unionen.
Demokrati
Almedalsveckan blir startskottet för en valrörelse som av allt att döma kommer att präglas av hårda motsättningar mellan partierna. Sverige är ett polariserat land och det är inte bara politikerna som står långtifrån varandra. Näthat och rasism breder ut sig, inte minst blev det tydligt när fotbollsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för en rasistisk hatkampanj.
Demokrati
Att ställa grupper mot varandra skapar rädsla och oro i en tid när det samhället behöver allra mest är gemenskap och solidaritet. Därför var det ett lågvattenmärke av justitieminister Morgan Johansson (S) att påstå att satsningen på gratis kollektivtrafik för unga under sommarlovet enbart var möjlig på grund av en skärpt migrationspolitik.
Debatt
Förslaget om ”gymnasieasyl” är ett förslag som specifikt omfattar en nationalitet; de afghanska ungdomarna. Det finns en rad andra fall där människor avvisas och där omständigheterna är precis lika ömmande och faran för deras liv vid återvändande är högst reell. Är det verkligen mer humant att fatta ett beslut som låter fler stanna, men som gör skillnad på person och person?
Arbetsvillkor
Inkomstskillnaderna påverkas i hög grad av den kraftigt förändrade befolkningssammansättningen. Tar man inte hänsyn till det så leder policyåtgärderna i fel riktning, skriver Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund.
Juridik
Att sätta in brottsbrottsförebyggande insatser mot kurder eller somalier är en lika bisarr tanke som brottsförebyggande insatser riktade mot tatuerade män, skriver Mozhgan Jalali, moderat samhällsdebattör om Moderaternas förslag att föra in etnicitet i brottsstatistiken.
Demokrati
Jag bor själv i Rinkeby och känner inte igen mig i den norska ministerns beskrivning av det “svenska tillståndet”. Min uppmaning till Listhaug är: sluta sprid skit om din granne, och börja ta tag i era problem istället! Det skriver SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam.
Demokrati
Naturligtvis är människor i alla länder i mycket hög utsträckning vanliga hederliga människor, vilket självfallet också gäller alla som flyr eller arbetskraftsinvandrar till vårt land. Det förtar dock inte behovet av relevant statistik över brottsligheten, så att åtgärdsförslag för att undanröja grogrunden för kriminalitet kan utformas på bästa sätt.
Integration & segregation
Regeringens utredare om arbetskraftsinvandring presenterade igår (15/12) sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Tyvärr är utredningens förslag otillräckliga för att möta det växande problemet med att arbetskraft utvisas på grund av mindre misstag från seriösa arbetsgivare. Regeringen måste nu agera och skyndsamt återkomma med lagförslag till riksdagen, skriver Alliansens migrationspolitiska talespersoner.
Skola
Många debattörer, inte minst moderata, lanserar numera en historieskrivning i vilken Miljöpartiet utmålas som extremister vad gäller migrationspolitiken. Men mycket av det som idag kritiseras är sådant som både M & S har stått bakom i många långa år, skriver Maria Ferm, Miljöpartiet.
Kommunal ekonomi
Sverige har lyckats med det ingen trodde var möjligt år 2000; att radikalt ändra den åldersstruktur som då tycktes skriven i sten. Invandringen har bromsat försämringen i åldersstrukturen och framtidsutsikterna med den nettoinvandring som SCB räknar med ser goda ut. Om Sverige lyckas tillvarata de många arbetsföra människor som invandrat så kan de bygga ekonomin och därmed landet starkt igen.
Kompetensförsörjning
Henrik Emilssons kritik av Alliansens arbetskraftsinvandringslag är felriktad. Reformen var framgångsrik, men det behövs mer reformer i den riktningen för att komma åt de växande kompetensbristerna, skriver Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert, Almega.
Gästkrönika
Vad ropas på demonstrationen? Vilka tecken gör barnen i skolan? Vem är den där ledaren de hyllar? Behovet av att känna till potentiell friktion mellan olika invandrade grupper kommer att bli allt större i hela det offentliga Sverige framöver.
Play
Vad betyder invandringen för skolresultaten? Allt färre elever klarar grundskolan och allt fler av dem är födda utomlands. Hur ska de som kommer sent in i skolsystemet kunna få godkända betyg? Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.
Sjukvård
För att långsiktigt klara välfärden måste försörjningskvoten minska och arbetsmarknaden expandera. Fler typer av tjänster behöver utvecklas inom sjukvården och digitaliseringen tas tillvara. Här riskerar Sverige att hamna på efterkälken. Vi påbörjar nu ett programarbete för att belysa våra framtida utmaningar, skriver flera undertecknare.
Arbetsvillkor
Både personal och patienter upplever att det finns komptensbrister och behov av ökad kunskap om könsstympning i hälso- och sjukvården. En ny rapport från Socialstyrelsen visar att det till exempel saknas kunskap om i vilka länder könsstympning förekommer samt kunskap som rör kliniskt arbete och bemötande.
Gästkrönika
I två aktuella fall har misstänkta gärningsmän kunnat gripas efter att medier publicerat bilder från övervakningskameror. Men public service har avstått att publicera bilderna. Är det public service sätt att hantera svåra frågor om invandring och brottslighet?
Gästkrönika
Den uppstramade migrationspolitiken skapar ett andrum där Stefan Löfven kan rikta all kraft mot integrationen. På den fronten behöver han minst fyrfaldigt bryta sitt tidigare löfte om att inte utse ett enda statsråd med ansvar för integrationen. Löfven bör nämligen utse minst fyra av sina ministrar till integrationsministrar.
Gästkrönika
Saknas det uppriktighet när vi diskuterar politik med personer utanför familjen och vänkretsen? När Demoskop undersökte hur benägna vi är att säga vad vi verkligen tycker om samhällsfrågor visade det sig att skillnaderna är stora beroende på vem vi pratar med.
Kommunpolitik
Hittills i år har närmare 40 000 asylsökande genomgått hälsoundersökningar, vilket är nästan 70 procent fler än under samma period förra året. Flera landsting vidtar åtgärder för att klara det ökande trycket, men påpekar att den statliga ersättningen är för låg.
Gästkrönika
Det fina med amerikansk forskning är att vad som pågår här och nu ofta redan inträffat i USA. Vilket märks tydligt i statsvetaren Robert Putnams nya bok Our Kids, som analyserar 50 år av samhällsförändringar. Man kan läsa boken som både facit och prognos för Sverige.
Integration & segregation
Invandringsfrågan splittrar borgerligheten. Liberaler för öppenhet ställs mot volymkritiker. Att diskussionen kommer nu förvånar inte statsvetare. – Det parti som lyckas förflytta sig i restriktiv riktning har regeringsmakten, säger Karl Loxbo, docent vid Linnéuniversitet.
Skatt
Invandrare med borgerliga sympatier som gör klassresor i Sverige stör vänsterns bild av utsatthet och exploatering. Invandrare ska helst bli omhändertagna och vara lite arga, skriver skribenten Jan-Olof Bengtsson apropå reaktionerna på Alice Teodorescus sommarprat.
Perspektiv
Är tilliten till samhällets institutioner hotad? Kritiska debattörer letar syndabockar i form av orättvisa myndigheter, nedskärningar, inkomstklyftor, invandring och värnpliktens avskaffande. Men jämfört med 1980-talet är det slående hur stora förändringar Sverige genomgått utan att tilliten har rubbats, skriver välfärdsforskaren Andreas Bergh.
Perspektiv
Redan 1949 konsterade Vilhelm Moberg i Utvandrarna: ”Det var de företagsamma som fattade besluten. Det var de oförvägna som först gav sig ut på den avskräckande färden över det stora havet. De som stannade kvar, de tröga och tvehågsna, kallade dem äventyrslystna.” Anders Johnson lyfter fram några utlandsfödda entreprenörer som förnyar Sverige i dag.
Play
Varför krävs lagtvång för att fler kommuner ska ta emot flyktingbarn? Ministern kör över det kommunala självstyret för att få fler platser för ensamkommande barn. Är lokala politiker inte tillräckligt solidariska?Tobias Billström (M), migrationsminister, intervjuas av Johan Delby, journalist på Dagens Samhälle.
Gästkrönika
Det är dags att sluta låtsas som om vänstern är de som värnar invandring högst av alla. Det är en myt. De dörrar vänstern stängt för människor i misär, antingen på flykt från krig eller fattigdom, har borgerligheten öppnat. Där finns den verkliga toleransen.