Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Invandring
Gästkrönika
Vilken kraft det är i den revolution som nu sker i Iran, och vilket mod de kvinnor och män som kämpar inne i landet visar. Ändå är Iran dränerat på så många begåvade människor som flytt till västvärlden de senaste decennierna.
Debattsvepet
Välfärden överlever inte utan mer statligt stöd, varnar nya styret i Region Stockholm. Staten bör även säkra kulturskolans framtid, anser Kulturskolerådets ordförande. Dagens debatt handlar också om klimatet, kriminaliteten och kärnkraften.
Debattsvepet
När vi kampanjade för Moderaterna i valrörelsen lovade vi skåningarna ett högkostnadsskydd för elpriset. Det är inte vad regeringen nu har aviserat, skriver bland andra Christian Sonesson och Carina Wutzler. Andra debattämnen: klimatpolitik, arbetskraftsinvandring och kompetensbrist i äldreomsorgen.
Debattsvepet
I helgens debatt varnas för att skicka handelsnäringen och trygghetskänslan ner i mörkret. Varningar hörs även för otillräcklig satsning på det civila försvaret, höga lönekrav vid arbetskraftsinvandring samt för hälsoappar.
Kompetensförsörjning
Stora mörka moln tornar upp sig på SKR:s himmel. Ett är Tidöavtalet – ett direkt hot mot välfärdens personalförsörjning, varnar Jeanette Hedberg. Ett annat är avtalsrörelsen och krav på högre löner mitt i brinnande inflationskris.
Så ska förhandlingschefen navigera i det nya förändrade landskapet.
Debattsvepet
Trafikregionrådet i Region Stockholm gillar inte att S, V och MP i Stockholms stad tänker förbjuda fossildrivna bilar i delar av innerstaden. Dagens debatt handlar i övrigt om behovet av en digital vision, arbetskraftsinvandring, dödshjälp och diskrimineringslagen.
Debattsvepet
Debattörer fostrade i en frikyrkodriven skola varnar för att Sverige har en naiv syn på skolor som lär ut kreationism och att Skolverket behöver öka kontrollen. Forskare, ingenjörer och läkare debatterar att Sverige behöver ta klimatkrisen på allvar, och kommuner och regioner måste spara nu, tycker kommunalekonom.
Debattsvepet
Fler patienter med sällsynta hälsotillstånd borde få genetiska utredningar, anser en rad läkare. Stor flyktingmottagning har stärkt den organiserade brottsligheten, anser Södertäljes kommunstyrelseordförande. Debatten handlar dessutom om elprisstöd, höghastighetsspår, integritet och klimat.
Integration & segregation
Migrationsverket har två gånger lämnat asylsökande utanför kommunhuset i Märsta, hävdar Sigtuna kommun. Nu stämmer kommunen myndigheten för att få ersättning och klarhet i vad som gäller.
”Ska Migrationsverket kunna lämpa över ansvaret på en enskild kommun?” undrar nämndordförande Mattias Askerson (M).
Arbetsvillkor
Industrisatsningarna i norr skriker efter arbetskraft. Samtidigt har reglerna för arbetskraftsinvandring stramats upp och fler skärpningar utreds. Nu kräver både kommuner och universitet smidiga system för att locka utländsk personal och behålla nödvändig kompetens.
Debattsvepet
Förslaget om arbetsmarknadsprövning slår mot tillväxten, hävdar C-företrädare i debattartikel i dag. Debatten runt om i landet handlar även om löftet om fyrspår mellan Stockholm och Uppsala, Ebba Buschs retorik och könsbytesfrågor.
Integration & segregation
”Varje fredag öppnar jag personligen sporthallen för ukrainarna”, säger Ilko Corkovic i Borgholm. Han vet hur viktigt det är att tänka på annat än fasorna i hemlandet.
De kom till Sverige som flyktingar – nu är alla tre kommunalråd. För tre olika partier. Hur har flykten påverkat deras syn på flyktingmottagande?
Integration & segregation
Levnadsstandarden har sjunkit kraftigt i invandrartäta områden trots att allt fler arbetar. På landsbygden är inkomsterna mera stabila men servicen försämras, visar ny studie. ”Skillnaderna har nått en problematisk nivå”, säger nationalekonomen Martin Nordin.
Demokrati
Södertälje jublar när S-regeringen – till slut – tar steg för att avveckla ebo-lagen. ”Den har fått förskräckliga konsekvenser”, säger Boel Godner (S). Patric Åberg (M) i Östra Göinge är lika frustrerad och räknar med att hans parti väljer att rösta bort lagen. ”Fast man säger att det kommer så få asylsökande så har vi nu 250 boende i vår kommun.”
Debattsvepet
En ny rapport av Arena Idé visar att bara sju procent av dem som antogs till det traditionella industriprogrammet antogs till en friskola. Utöver det handlar debattsvepet om yrkesprogrammen, arbetskraftsinvandring och skuldsättning.
Integration & segregation
Kommuner från norr till söder larmar om hur socialt utsatta plötsligt flyttar in och ber om hjälp. Rikare kommuner pekas ofta ut som ansvariga. Nu krävs nationell samordning och hållbar bostadsförsörjning för att stoppa problemet, enligt en ny rapport.
Debattsvepet
M+SD+KD bjuder tillsammans in regeringspartiet S till samtal om arbetskraftsinvandringen. Den behöver stramas åt, tycker trion. Samtidigt debatterar L utbildningen av begåvade barn och Upphandlingsmyndigheten ser vägar till bättre upphandlingar.
Gästkrönika
Det politiska landskapet håller på att förändras. Till skillnad från den klassiska motsättningen mellan höger och vänster förenas numera såväl rika som fattiga, välutbildade som lågutbildade kring att antingen skylla sina krossade livsdrömmar på invandrare eller staten.
Debattsvepet
Vad händer om besluten om skolan flyttas längre bort från dem som berörs? frågar sig Mats Gerdau (M) och Kenneth Handberg (S). Andra debattämnen: upphandling, elförsörjning och minkfarmer.
Gästkrönika
För sex år sedan utmålades Polen som en av EU:s största bovar, eftersom landet vägrade ta emot fler flyktingar. Nu ses polackerna snarare en sorts hjältar som håller emot trycket. Allt prat om medmänsklighet, humanism, progressivism är som bortblåst i debatten i såväl Europa som Sverige.
Gästkrönika
Under de senaste åren har i alla fall jag fått känslan att många på högerkanten gått och hoppats på att valet 2022 kommer att resultera i ett maktskifte som gör att vi går från ett sorts Sverige till ett annat. Men frågan är om det blir så.
Debattsvepet
Sveriges kan bli fossilfritt snabbare än väntat, visar en ny rapport från Fossilfritt Sverige. Skolkoncernernas etableringar och den svenska demensvården är andra ämnen som debatteras denna måndag.
Debattsvepet
Forskare menar att sänkta löner ihop med särskilda skatteavdrag är vägen att ge invandrare enkla jobb. Andra inslag i debatten denna onsdag är att ungdomsförbundet kritiserar M-ledningens syn på arbetskraftsinvandringen och att försäljningen av fossila bränslen bör förbjudas.
Debattsvepet
Förutsättningarna för att bygga ut förnybar el, skolans sex- och samlevnadsundervisning, arbetskraftsinvandring och vinster i skolan är några av ämnena som debatteras på onsdagmorgonen.
Debattsvepet
Sverige kan bli världsledande inom teknik för koldioxiduppfångning, menar debattörer. Moderaterna föreslår vaccinpass för att öppna landet igen. Och så måste unga skyddas från deltavarianten, skriver Kungliga vetenskapsakademien.
Kompetensförsörjning
Språkkrav för jobb i omsorgen diskuteras på många håll i landet. I Botkyrka erbjuds den som inte klarar språktestet en kurs – i Sölvesborg blir det oftast tvärstopp. ”Det är inte vårt uppdrag”, säger Robert Lidén (SD), om språkutbildning.
Perspektiv
Sveriges system för arbetskraftsinvandring skiljer sig från alla andra länders. Är det sannolikt att vi tänkt rätt och alla andra fel? De förslag som nu läggs innebär en förlorad möjlighet till reform snarare än effektiva lösningar, hävdar Henrik Emilsson, Malmö universitet.
Gästkrönika
När vänstern och socialdemokratin kunde bygga breda majoriteter av ”vanligt folk” var det logiskt för borgerligheten att nischa in sig som näringslivets representant. Men vilken klass ska högern bygga sin strategi på nu?
Debatt
En rad förbättringar krävs för ett fungerande system för arbetskraftsinvandring. Den nya utredningen om arbetskraftsinvandring är en chans till att få ett i grunden klokt system att fungera, men då krävs att man sätter de migrerande arbetstagarnas arbetsvillkor och rätt till likabehandling först, skriver Therese Svanström, TCO:s ordförande.
Debatt
Liberalerna kämpar för en arbetskraftsinvandring som är bra för Sverige, vår välfärd och våra företag. Idag kommer gäng som missbrukar systemet undan medan människor som bidrar med kompetens och betalar skatt utvisas. Detta ska vi sätta stopp för, skriver Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).
Debatt
Det höga tonläget från politiken innebär att risken är överhängande att politikerna reglerar sönder möjligheten till kompetensinvandring på ett sätt som allvarligt skadar Sveriges kompetensförsörjning, varnar Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström och arbetsmarknadsekonom Fredrik Voltaire.
Debatt
Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer, skriver Emma Unevik, Almega Städföretagen.
Debatt
Morgan Johansson försöker ge ett väl fungerande system för arbetskraftsinvandring skulden för problem med illegal arbetskraft och kriminella som utnyttjar välfärdssystemen, skriver Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad Svenskt Näringsliv.
Debatt
När drevet går försvinner individens lidande och historia, vilket magasinet Filters reportage om de apatiska flyktingbarnen visar så tydligt. Så vem är skyldig till barnens öden? Media har sitt ansvar, liksom vi som inte kan eller törs nyansera när vi får chansen, skriver Kerstin Evelius.
Gästkrönika
Invandringens ”gravitationskraft” växer ständigt och påverkar numera så många frågor – kriminalitet, ekonomi, kultur, demografi – att det blir snart sagt omöjligt att byta ämne eller återvända till gamla och mer bekväma politiska konfliktlinjer.
Perspektiv
Att nyanlända bosätter sig i kommuner med dåligt arbetsmarknadsläge försvårar deras möjligheter på arbetsmarknaden både på kort och lång sikt. Situationen blir inte bättre av Arbetsförmedlingens nedskärningar, skriver professor Mats Hammarstedt.
Debatt
Barn som läser läxor i trapphusen och vuxna som sover i skift i små lägenheter. Vi håller inte med om att regeringen sviker asylsökande när ebo-lagen förändras, skriver S-kommuntopparna Katrin Stjernfeldt Jammeh, Boel Godner och Ebba Östlin.
Debatt
År 2015 upplevde Sverige den största flyktingströmmen i modern tid, med resultatet att migrationspolitiken skärptes. En ny vetenskaplig studie visar att restriktiv migrationspolitik har allvarliga konsekvenser för migranters hälsa. Migrationspolitiken borde därför ta större hänsyn till dess hälsokonsekvenser, menar folkhälsoforskare.
Debatt
Regeringen vill ändra regelverket för ebo så att asylsökande som bosätter sig i “särskilt utsatta områden” ska förlora sin rätt till bidrag. I stället för att använda verktyg som stadsplanering, välfärdspolitik och omfördelning använder regeringen repressiva verktyg mot människor som drabbas av rasism och skuldbelägger individer för kollektiva utmaningar.
Debatt
Företagarna ifrågasätter starkt rättssäkerheten hos Migrationsverkets beslut rörande arbetstillstånd vid kompetensinvandring och menar att såväl politiker som Migrationsverket skyndsamt behöver reda ut vilka principer det är som ska gälla, skriver Företagarnas vd Günther Mårder och arbetsmarknadsexpert Anna Libietis.
Debatt
Ett ofullständigt reglerat ansvar och resurser som inte harmonierar med uppdraget gör att unga vuxna asylsökande riskerar att fastnar i välfärdens mellanrum. Den som hamnar i ett missbruk har mycket liten chans att få missbruksvård. Statlig finansiering behövs nu!
Organisation
Nyligen begick Mahmoud, en ung afghansk kristen kille från Jönköping, självmord efter att ha gett upp hoppet om en framtid i Sverige. Jag föreslår nu sju konkreta politiska förslag för att få ett stopp på utvisningar av kristna till länder där de förföljs och mördas, skriver Christian Mölk pastor i Pingstkyrkan Härnösand.
Integration & segregation
Ett tydligt besked om att kommunerna får ersättning för alla kostnader som uppkommit under ansökningstiden – och ett tydligt besked att staten tar ansvar och är flexibla runt situationer som kan uppstå framöver. Det behöver våra medlemmar från regeringen för att gymnasielagen ska fungera, skriver Lena Micko och Anders Knape, Sveriges Kommuner och Landsting.
Skola
Uppdrag granskning rapporterade nyligen att invandrade män sticker ut i statistiken över våldtäktsdomar. Vad som inte framgick var att underlaget av domar var högst bristfälligt och exempelvis inte tog hänsyn till vare sig mörkertal eller ouppklarade våldtäkter. Därmed har SVT gjort sig skyldiga till att spä på fördomar lagom till valet.
Demokrati
Vi lever i en tid där fler människor än någonsin tidigare är på flykt, och de globala hoten manifesteras i både brinnande skogar och fasansfulla krig. Samtidigt ser vi många länder som kryper undan från både ansvar och vilja att hjälpa. Men att vi inte kan göra allt ska inte användas som ett argument mot att göra vad vi kan, skriver Maria Ferm (MP).
Arbetsvillkor
Jag blir minst sagt förvånad när jag läser Helena Trotzenfeldt påstå att vi varken har en vision för framtida asyllagar, förståelse för nuvarande regelverk eller konkreta förslag på vad som bör göras, skriver Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson (SD).
Integration & segregation
Det handlar om vår ungdomsgeneration. Våra grannar, klasskompisar och medmänniskor. Att unga personer, som har mer anknytning till Sverige än något annat land i världen, utvisas är fullständigt oacceptabelt. Grön Ungdom och Miljöpartiet går därför till val på att fler unga med stark anknytning till Sverige ska få stanna här.
Demokrati
Sverigedemokraterna förstår uppenbarligen fortfarande inte skillnaden mellan en “flykting” och en “alternativt skyddsbehövande” och har – till skillnad från övriga partier – inget svar på hur dagens asylsystem bör reformeras, konstaterar författaren Helena Trotzenfeldt.
Demokrati
Migrationsdomstolen haft goda skäl för sin dom, men ägnat för mycket kraft åt frågan om bristande beredning av den nya begränsnings- eller gymnasielagen. En lag är inte nödvändigtvis grundlagsstridig endast för att beredningen av den brustit. Lagens innehåll är helt avgörande, skriver Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt.
Gästkrönika
I filmen Titanic låter Kate Winslets karaktär sin kärlek, spelad av Leonardo di Caprio, drunkna – trots att det finns plats även för honom på den där dörren. Så agerar vi just nu, som om dörren var för liten för att rädda de flyktingar som dagligen sjunker till botten i Medelhavet. Samtidigt som vi gör allt vi kan för att skydda våra egna från att drunkna.
Kompetensförsörjning
Efter tio år i Sverige har bara var tredje invandrad akademiker i storstadsregionerna ett jobb som matchar utbildningsnivån. Ett enormt resursslöseri som drabbar både individ och samhälle. Men det går att bryta trenden och ta tillvara på kompetensen, skriver tre regionchefer för Unionen.
Demokrati
Almedalsveckan blir startskottet för en valrörelse som av allt att döma kommer att präglas av hårda motsättningar mellan partierna. Sverige är ett polariserat land och det är inte bara politikerna som står långtifrån varandra. Näthat och rasism breder ut sig, inte minst blev det tydligt när fotbollsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för en rasistisk hatkampanj.
Kompetensförsörjning
Det behövs ett rättvist Europa, säger Anders Korneliusson, ombudsman på Svenska Målareförbundet. Det tror han att vi åstadkommer genom att göra det svårare för människor från andra länder att arbeta i Sverige, med nya regler i utstationeringsdirektivet, skriver Christofer Fjellner (M) i sin slutreplik.
Arbetsvillkor
I sin debattartikel lyfter europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) fram ett antal skäl till varför han röstade nej till nya regler för utstationerade arbetstagare. Vissa av dessa skäl är direkt felaktiga, replikerar Anders Korneliusson ombudsman på Svenska Målareförbundet.
Demokrati
Att ställa grupper mot varandra skapar rädsla och oro i en tid när det samhället behöver allra mest är gemenskap och solidaritet. Därför var det ett lågvattenmärke av justitieminister Morgan Johansson (S) att påstå att satsningen på gratis kollektivtrafik för unga under sommarlovet enbart var möjlig på grund av en skärpt migrationspolitik.
Demokrati
Aspirerar man på att behålla regeringsmakten krävs också att man tar ansvar och står upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Regeringen har visat sig oförmögen att göra detta när det kommer till frågor som rör kvinnors otrygghet och sexualbrott, skriver Emma Feldman (M).
Arbetsvillkor
De senaste fyra åren har folkhälsa gått från att vara en fråga om strukturer till att bli en fråga om individers fria val i Västra Götalandsregionen. Under samma tid har mänskliga rättigheter gått från att vara en prioriterad fråga till att göra minsta möjliga. Fyra år av blågrön ledning, där även Miljöpartiet ingår, har satt sina spår, skriver företrädare för Vänsterpartiet.
Demokrati
I Sverige bor idag människor med rötter från världens alla hörn. Det är bra att människor kommer till vårt land för att jobba, studera och bidra till vår välfärd. Det gör Sverige rikare och ger oss större möjligheter på en global marknad. Därför bör vi arbeta för ett fördjupat samarbete inom EU och ta lärdom av Brexit.
Demokrati
Piskande hav, aggressiv gränsbevakning och färder under lastbilar och tåg. Vägen till Sverige är en hinderbana på liv och död, med målet att få sin sak rättssäkert prövad. Det sista människor på flykt behöver är fler hinder på vägen och ytterligare motstånd när de väl kommit fram.
Kommunpolitik
Förslaget om gymnasieamnesti förstärker bilden av att Sverige alltmer glider ifrån en reglerad migrationspolitik. Jag kommer att lägga ned min röst i den kommande riksdagsvoteringen, skriver Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson.
Debatt
Förslaget om ”gymnasieasyl” är ett förslag som specifikt omfattar en nationalitet; de afghanska ungdomarna. Det finns en rad andra fall där människor avvisas och där omständigheterna är precis lika ömmande och faran för deras liv vid återvändande är högst reell. Är det verkligen mer humant att fatta ett beslut som låter fler stanna, men som gör skillnad på person och person?
Arbetsvillkor
Stefan Löfven är bekymrad. Och när Stefan Löfven är bekymrad så vet man att Karl-Petter Thorwaldsson och LO också är bekymrade. Och partiet förstås. När Stefan Löfven är bekymrad så är Socialdemokraterna bekymrade, det är det nästan lag på. Särskilt i år när det är valår.
Integration & segregation
CUF försvarar en modell där den som har kommit till Sverige för att arbeta har mindre att leva på än den som fått uppehållstillstånd på humanitär grund. Är det vad högern menar med att ”det ska löna sig att arbeta”? Arbetskraftsinvandringen ska styras av behoven på svensk arbetsmarknad – inte av arbetsgivarens jakt på billig arbetskraft.
Integration & segregation
Den svenska högern försöker dölja att de bedriver en lönedumpningspolitik genom att ropa glåpord efter Löfven när han vill begränsa arbetskraftsinvandringen. Igår skrev Annie Lööf att S ”borde skämmas”. Den enda som borde skämmas är den svenska högern som tillåter att utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare fortgår. För SSU är det självklart att Socialdemokraterna tar kampen för svenska löntagares intressen.
Gästkrönika
Dåliga arbetsgivare är inte ett problem som kan deporteras. Statsminister Stefan Löfven borde rikta sin ilska mot de verkliga skurkarna, nämligen oseriösa arbetsgivare. Inte mot utsatta arbetstagare som sliter för svältlöner under ovärdiga arbetsvillkor.
Demokrati
Många av de ensamkommande kom till Sverige som barn 2015 har hunnit bli 18 och riskerar nu att utvisas på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider. När en specifik grupp drabbas av våra system måste vi vara ödmjuka nog att presentera lösningar för den drabbade gruppen. Därför är det vårt medmänskliga ansvar att ge dessa människor en ny chans att stanna i Sverige, skriver Grön Ungdom.
Demokrati
Kvinnor, hbtq-personer och funktionshindrade är några av de grupper som far mest illa vid konflikt och krig. Trots att de oftast är i störst behov av skydd missgynnas de av dagens migrationspolitik. Kvotflyktingsystemet behöver ses över så att utsatta grupper prioriteras när det gäller vilka som får komma till Sverige.
Integration & segregation
Under hösten 2015 tog Tyskland tog emot fyra gånger så många flyktingar som Sverige. Sverige kan lära av Tyskland som betonar vikten av språket och är bättre på att engagera arbetsmarknadens parter i integrationen, konstaterar forskaren Patrick Joyce vid Ratio i en rapport som ges ut tillsammans med tankesmedjan Fores.
Arbetsvillkor
Inkomstskillnaderna påverkas i hög grad av den kraftigt förändrade befolkningssammansättningen. Tar man inte hänsyn till det så leder policyåtgärderna i fel riktning, skriver Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund.
Demokrati
Låt barn och unga som var under 18 år när de sökte asyl stanna om de väntat i ett år på besked, men ännu inte fått något. Det skriver Gunnar Nordmark, ordförande i Liberalerna Kronoberg, som menar att när Migrationsverket inte klarar att ge besked i rimlig tid så måste okonventionella åtgärder till. Nordmark kritiserar också Allianspartiernas passivitet i frågan.
Sjukvård
”Ångra er inom 3 dagar – eller dö” står det på bilden av en plakatskylt från en demonstration som just nu sprids i sociala medier. Texten är inte ett dödshot mot svenskar utan en beskrivning av situationen för kristna återvändare i Afghanistan. Trots det sprids nu bilden i typisk fake news-anda.
Demokrati
Asylsökande unga räknas upp i ålder – trots att metoderna som ligger till grund för bedömningarna inte är säkra. Migrationsverket bör i stället tillämpa en för barnet mer fördelaktig bedömning, vilket är vad Europarådet rekommenderar. Dessutom måste myndigheten sluta missbruka ordet ”nätverk” i sina beslut.
Integration & segregation
Kommunpolitiker från höger till vänster borde kunna enas om att regeringens lösning för ensamkommande som fyllt 18 år inte är långsiktigt hållbar utan mest ett försök att skyffla över problemen och kostnaderna på kommunerna, skriver Karl Henriksson (KD) kommunalråd Huddinge.
Integration & segregation
Göteborgsrektorn Hamid Zafar påstår att de ensamkommande hazarerna från Afghanistan saknar asylskäl. Det är en direkt osanning. Att vara hazar i landet är fortfarande förknippat med livsfara. Fördomar är seglivade och ännu högst levande, skriver flyktingen Habib Razmjo.
Gästkrönika
Att människor som kommer till Sverige blir integrerade medborgare, inte minst värderingsmässigt, är viktigt för stabiliteten och säkerheten i Sverige. Men hittills är det inte mycket som pekar på att integrationsmodellerna fungerar eller leder dit. Använd de resurser som finns i redan integrerade invandrare, uppmanar Zulmay Afzali i en gästkrönika.
Juridik
Att sätta in brottsbrottsförebyggande insatser mot kurder eller somalier är en lika bisarr tanke som brottsförebyggande insatser riktade mot tatuerade män, skriver Mozhgan Jalali, moderat samhällsdebattör om Moderaternas förslag att föra in etnicitet i brottsstatistiken.
Integration & segregation
Rashid, Alexander, Khalil och Reza vill gå färdigt gymnasiet i kommunen de bott i de senaste två åren. De sover därför i tunnelbanan, i trappuppgångar eller i nattbussarna. Ni ser inte vilket hån ert resonemang är mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna, skriver vänsterpartisten Ulla Hoffmann i en replik till kristdemokratiska politiker.