Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Idrott
Kommunpolitik
Regeringen ska införa fritidskort för att få barn och unga att röra på sig. Järfälla har redan provat – och skrotat – strategin. ”Vi har aldrig tyckt att det var en bra modell”, säger kommunalrådet Eva Ullberg (S).
Men i Vansbro är fritidschefen väldigt nöjd.
Kommunal ekonomi
På måndagskvällen jublade IFK Värnamo över att platsen i nästa års allsvenska var säkrad. Lagets avancemang kommer dock med en rejäl nota för kommunen, som måste uppfylla Fotbollförbundets arenakrav. ”Det är jättetufft”, säger kommunalrådet.
Debatt
Vi ligger 25 år efter Danmark i att samla, utvärdera och utveckla kunskap för att bygga idrottsanläggningar för dagens och framtidens behov. Nu behöver regeringen sätta fart för att komma i kapp, skriver Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Skola
För ett år sedan drunknade en sexårig pojke i en bassäng i samband med en idrottslektion i Falsterbo i Vellinge kommun. Nu åtalsanmäler Arbetsmiljöverket de ansvariga i kommunen för brott mot arbetsmiljölagen, skriver Sydsvenskan.
Debatt
Pandemin har blixtbelyst vilken betydelse idrotten har. Nu måste ett gemensamt ansvar från idrottsrörelsen, kommuner och idrottsföräldrar utmynna i lösningar på hur vi upprätthåller idrottens kraft när vardagen så småningom återgår till det normala, skriver Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.
Kommunpolitik
Nacka vann striden om idrott nära bostäder – en dom som resten av landet väntat på. – Det är en seger att domstolen helt går på vår linje att barns idrottande inte är att jämställa med industribuller, säger kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau (M).
Kommunpolitik
Degerfors IF, som styrs av kommunens tidigare näringslivschef, är klart för Allsvenskan. Den ledande kommunpolitikern gläds, men oroar sig för att lagets framgångar kan kosta ännu mer skattepengar. Läs mer i det här reportaget som skrevs före avancemanget.
Debatt
Riksidrottsförbundet välkomnar att regeringen ger Boverket i uppdrag att se över en statlig satsning på idrottens infrastruktur – anläggningarna – för att bygga ett starkt Sverige som är anpassat för 2020-talet. Men det är fortfarande kommunerna som måste våga prioritera förebyggande hälsa på lång sikt när investeringsbudgetar nagelfars i lågkonjunkturens fotspår, skriver förbundets ordförande Björn Eriksson.
Debatt
Europeiska kemikalieinspektionens förslag, att totalförbjuda gummigranulat från återvunna bildäck som ifyllnadsmaterial i konstgräsfotbollsplaner innebär att i stort sett alla Sveriges konstgräsplaner behöver rivas upp och ersättas med nya med ökade kostnader för landets kommuner i miljardklassen, skriver Svensk Däckåtervinnings vd Fredrik Ardefors.
Debatt
Bostadsbolag, polisen och många andra vädjar till idrottsrörelsen att hålla i gång ungdomsverksamheten. Men restriktionerna leder till en kärv ekonomi och nu krävs mer pengar från staten, skriver Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
Debatt
De ekonomiska stöden till civilsamhället, där idrotten ingår, vilar på en implicit överenskommelse om gemensamt ansvar mellan stat, region och kommun. Staten behöver upprätthålla detta åtagande genom att fortsätta att ge kommunerna täckning för de merkostnader som nu uppstår, skriver SKR:s ordförande Anders Knape och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Debatt
Förutsättningarna för ideella ledare, förtroendevalda och aktiva inom idrottsrörelsen måste förbättras så att de kan fortsätta bidra till ett starkare Sverige genom ett bibehållet och stärkt engagemang, skriver ordföranden för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Björn Eriksson, med anledning av att idrottsrörelsen mottar 5i12-rörelsens pris i dag.
Debatt
Åtta av tio svenskar tycker att idrotten har en viktig roll när det gäller att bidra till ökad integration. Men i många kommuner saknas förutsättningarna för att vi ska kunna ta ett större samhällsansvar. Nu behöver landets kommunpolitiker hjälpa idrottsrörelsen, skriver Märit Bergendahl, ordförande i Svenska Innebandyförbundet.
Debatt
Barn och ungdomar ska kunna idrotta i trygga miljöer utan att utsättas för övergrepp. Men Riksidrottsförbundets policy för bakgrundskontroller av barn- och ungdomsledare har tydliga brister. Kravet på utdrag från belastningsregistret bör ersättas eller kompletteras med en sökning i en rättsdatabas, skriver styrelseordföranden i Verifiera AB Magnus Gröndal.
Debatt
Finansminister Magdalena Andersson och dåvarande äldreminister Lena Hallengren borde göra verklighet av sina vallöften om ett statligt stöd till äldrelyft. Gör det redan nu i höstbudgeten, uppmanar pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet regeringen.
Gästkrönika
Högklackat och fotbollsskor har varit veckans fokus. I Japan gör kvinnor uppror mot strikta klädkoder som tvingar dem att bära högklackade skor och i Sverige har de orättvisa ekonomiska förhållandena mellan fotbollens herr- respektive damspelare åter belysts.
Debatt
2021 är det dags för Special Olympics i Åre/Östersund. Det kan bli ett tillfälle att sätta fokus på hur vi i Sverige kan främja en ökad folkhälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning, skriver företrädare för flera kommuner och organisationer.
Debatt
Elitidrottaren Caster Semenya tvingas sänka sina testosteronnivåer på medicinsk väg för att få tävla med kvinnor. Hon har återkommande utsatts för grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi fördömer en praxis inom elitidrott som kränker människors värdighet och förväntar oss att svenska politiker och representanter för svensk idrott också gör det.
Debatt
Det stämmer att många idrottsanläggningar i Stockholm har akuta upprustningsbehov. Men det är knappast den nya majoritetens fel. Den första grönblåa budgeten lade mer pengar på stadens underhåll av idrottsfastigheter än vad som gjorts tidigare år.
Debatt
Idrott och fysisk aktivitet är en viktig skyddsfaktor mot ohälsa. Ändå konstaterar Stockholms stad att de planerade investeringarna för idrottsanläggningar knappt kommer räcka att till för att hålla den nivå som finns i dag när staden växer, skriver Helene Hellmark Knutsson och Björn Eriksson.
Debatt
Debatten som uppstått i kölvattnet av Simförbundets ordförande Ulla Gustavssons uttalanden kring slöja, jämställdhet och hedersförtryck väcker frågan om idrott och religion kan leva i harmonisk samexistens eller om de bör hållas isär, skriver Devin Rexvid.
Debatt
Stillasittandet, ökande hälsoklyftor och växande segregation kan minskas genom hållbar stadsutveckling. Idrottsrörelsen föreslår att nya idrottsministern Amanda Lind (MP) ändrar i plan- och bygglagen så att kommunerna planerar för idrott när nya bostäder byggs.
Debatt
Sverige har för första gången en seriös chans att få de olympiska vinterspelen. Det är en möjlighet som måste förvaltas. Besöksnäringen är redo att bidra till att göra OS i Sverige till något extra, skriver företrädare för näringslivet.
Gästkrönika
Vissa anser att duschen efter gympan bör göras obligatorisk och att idrottslärarna ska vakta så att ingen smiter undan. Men barn är människor med egen vilja, inte gulliga husdjur som är till för att dresseras av vuxna.
Integration & segregation
Under valrörelsen hörde vi hur politikerna presenterade lösningar kring hur vi ska minska kriminalitet och segregation. En viktig del av det arbetet utförs redan av idrottsrörelsen, och den nya regeringen bör därför – oavsett partifärg – ge fortsatt långsiktigt ekonomisk stöd till landets idrottsklubbar.
Skola
Det finns en stor tillväxtpotential för barn- och ungdomsidrotten, utan miljardinvesteringar i nya hallar. Det går långsamt framåt i byggandet av idrottshallar och idrottsyta. Därför vi får inte glömma bort att vi redan har en väldigt fin naturlig idrottsplats: skogen, skriver Julia Davidsson från Svenska Orienteringsförbundet.
Kommunpolitik
Sommarens torka har lett till foderbrist. På många ridskolor finns det – för att uttrycka det krasst – inte mat till hästarna. Dessa ridskolor behöver akut hjälp från kommunerna. En uppskjuten konstgräsplan kan rädda många tjejers tid i stallet.
Kommunpolitik
På flera håll i landet förs diskussioner i kommunerna om att skjuta investeringar av konstgräsplaner på framtiden, eller helt och hållet förbjuda granulat i konstgräs. För svensk fotboll är konstgräsplaner en nödvändighet och har bidragit till att allt fler har kunnat spela fotboll på bra underlag året runt, såväl match som träning.
Kommunpolitik
Stillasittande är en av de största orsakerna till ökande folkhälsosjukdomar och behovet av motion och rörelse har aldrig varit större än i dag. Svenska barn är de mest stillasittande i Norden, enligt en rapport från nordiska ministerrådet. Våra beslutsfattare i riksdag och kommuner måste desarmera denna folkhälsobomb innan det är för sent.
Skola
Samtidigt som politikerna gärna bedyrar att de ser den samhällsnytta idrottsrörelsen bidrar med, tas insatserna ofta för givna. Deras egen politik för att verkligen skapa förutsättningar för idrottsrörelsen känner deras väljare inte till, samtidigt som idrotten är viktig för samma väljargrupp, skriver Björn Eriksson och Stefan Bergh från Riksidrottsförbundet.
Skola
Vi är positiva till att utöka antalet idrottstimmar i skolan, men det räcker inte. Universell utformning och ett tydligt elevperspektiv måste bli en självklarhet i alla skolor, annars riskerar den psykiska ohälsan bara att öka, skriver företrädare för tio organisationer som arbetar med personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
Kommunpolitik
Vi i RSMH kräver att nästa regering ger stimulansmedel till kommunerna så att även personer med psykiska funktionsnedsättningar kan få en meningsfull vardag samt en peng för sitt deltagande i sysselsättningsverksamheter, skriver Jimmie Trevett, förbundsordförande i RSMH.
Stadsbyggnad
I däckgummi finns ett välbeprövat material som har många goda egenskaper och kan bidra till ökad cirkulär ekonomi. Miljöpartiet borde istället för att ägna sig åt ogrundad alarmism välkomna alla initiativ till återanvändning och börja se ”avfall” som resurser, skriver Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning, i en slutreplik.
Stadsbyggnad
Så länge SBR-granulat innehåller kemikalier som finns på Stockholms utfasningslista kommer vi inte lägga det på våra konstgräsplaner. Det kan vara tufft för en bransch som i tio år haft en marknad för att lägga sitt avfall på fotbollsplaner, skriver Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) Stockholm stad, i en replik till Svensk Däckåtervinning.
Sjukvård
Flera studier visar att det inte finns några hälsorisker med att spela på fotbollsplaner gjorda av granulat från återvunna däck. Det är därför olyckligt att Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd på grund av en felaktig tolkning rekommenderar att det inte ska användas, skriver Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning.
Demokrati
Vad är det som krävs för att ett samhälle ska hålla ihop? Att vi är ett samhälle där vi litar på varandra, där vi tror varandra om gott, där vi hjälps åt för att lösa gemensamma utmaningar är för många helt avgörande faktorer, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Sjukvård
Vi vet idag att effekten av träning för äldre är stor. Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap. Vi vill därför att regeringen satsar 10 miljoner kronor i ett Äldrelyft, skriver företrädare för idrottsrörelsen och pensionärsorganisationer.
Perspektiv
Om man bara läser de fyra största rikstidningarna är risken hög att bilden av Sverige förenklas till en enda stor brottsplats eller sportarena. Inte ett land där riktiga människor lever och verkar, skriver journalisterna Camilla Jara och Lisa Johansson, som undersökt saken i en kandidatuppsats.
Gästkrönika
Att ha en meningsfull fritid har ett värde i sig, men det spelar också roll för barns skolresultat. De flesta barn i Sverige deltar i någon organiserad aktivitet på sin fritid, men det är vanligare att barn till arbetare och låginkomsttagare inte har några fritidsaktiviteter. Fritids som nästan alla barn går i har därför en enorm potential, både i att utjämna klyftor och i att generellt bidra till högre kunskapsresultat i skolan. Det är av rena resursskäl inte möjligt idag.
Kommunal ekonomi
Idrotten är en av de mest betydelsefulla platserna för många barn vid sidan av hemmet och skolan, men vi vet också att barn far illa inom idrotten. Riksidrottsförbundet har i samarbete med Bris bestämt sig för att driva frågan om barns trygghet. Hela idrottsrörelsen ska få stöd att lyfta sig och sätta barnrättsfrågorna högst på agendan, skriver Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.
Kommunpolitik
I dag invigs Ugglebo Arena i Ockelbo. Man skulle kunna tro att detta händer ofta Sverige, men tyvärr inte. Vi ser en allt större brist på isanläggningar, vilket oroar oss. Alla borde ha chansen att prova på att åka skridskor, skriver företrädarna för Svenska ishockeyförbundet Anders Larsson och Göran Tidström.
Kommunpolitik
I Sverige har vi skolplikt. Det innebär att barn har rätt till utbildning mellan förskoleklass och årskurs nio i grundskolan. Samtidigt vet vi att detta inte alltid är något som följs. Det finns vissa undantag där barn hamnar mellan stolarna av en eller annan anledning. En hel bunt av dessa anledningar handlar om patriarkala maktstrukturer.
Sjukvård
Sveriges kommuner tar ett stort ansvar för barns hälsa och idrottande. De investerar allt mer i idrottsanläggningar och strävar efter att göra idrottsaktiviteter tillgängliga för fler. Riksidrottsförbundet ger felaktigt bilden av det motsatta.
Sjukvård
Svenska barn är de mest stillasittande i Norden. Trots det tvingas idrottsföreningar säga nej till nya utövare då kommunen inte har lagt in tillräckligt med sportanläggningar och idrottsytor i detaljplanerna. För att komma tillrätta med problemet, och rädda folkhälsan, krävs nu tvingande lagregler.
Demokrati
Alla barn och unga, oavsett socioekonomisk bakgrund eller funktionsnedsättning, ska kunna vara en del av idrottsrörelsen. Men så ser det inte ut idag. Staten måste kunna säkerställa att stödet till idrotten används på det sätt som riksdag och regering har beslutat om, skriver Alliansens talespersoner i idrottsfrågor.
Demokrati
Socialdemokraterna i stadshuset vill ha vinter-OS 2026 i Stockholm. Trots utfästelser om att OS inte ska kosta stockholmarna något och att de nya anläggningarna ändå skulle behöva byggas finns fortfarande många frågor som inte är besvarade och alltför mycket kring förslaget visar på potential till skatteslöseri.
Demokrati
Daglig idrott i skolan ger effekter. Fler pojkar når gymnasiebehörighet och flickorna minskar risken för benfrakturer. Flera undersökningar visar på idrottens betydelse för hälsa och skolresultat hos barn och unga. Ändå har regeringen stängt dörren för fler utökade timmar för skolidrotten.
Juridik
I Göteborg tillhör skjutningar och andra våldsbrott numera vardagen. I Stockholm har polisen registrerat 105 stycken skottlossningar bara i år. Det är dags att de rödgröna majoriteterna i Göteborg och Stockholm tar krafttag för att stoppa skjutningarna. Och fler mobila polisstationer krävs i utsatta områden.
Skola
Forskarna och riksdagen är överens om att eleverna behöver mer fysiskt aktivitet, och att det i sin tur förbättrar resultaten i skolan. Trots det föreslår utbildningsminister Gustav Fridolin ingen ökning av antalet timmar för idrott och hälsa i den nya timplanen.
Skola
Patriarkala normer som genomsyrar vårt samhälle försvinner inte i en handvändning. Därför är det viktigt att lyssna in de kvinnor som har önskemål om egna rum. Inte som en lösning på sexuella trakasserier, utan som en strategi för egenmakt och kvinnors organisering, skriver Fi i en replik i debatten om uppdelade bubbelpooler på Eriksdalsbadet i Stockholm.
Sjukvård
Skolelever som rör på sig varje dag får lättare att hänga med i undervisningen. Därför är det allvarligt att många elever inte får den motion de behöver. Idag ger regeringen ett uppdrag till Skolverket för att se hur läroplanens skrivningar om daglig fysisk aktivitet kan bli verklighet.
Demokrati
Skulle det vapendirektiv som nu förhandlas inom EU bli verklighet hotas skyttesporten. Det kommer i praktiken bli omöjligt att genomföra internationella tävlingar och årets EM kan därmed bli det sista och EM i Sverige 2018 tvingas ställas in. Politikerna måste därför lägga om kurs och rädda skyttet. Det skriver nio världs- och europamästare, däribland svenske VM- och EM-guldmedaljören Stefan Ekstedt.
Hållbarhet
Huvudregeln i den svenska skolan är att undervisningen ska vara könsblandad. Moderaterna vill se över och skärpa lagen så att den regeln följs. Vi vill se en nolltolerans mot skolor som inte följer skollagen och som inte motverkar traditionella könsmönster. Sådana skolor ska få sitt tillstånd indraget.
Demokrati
Regeringen har all världens konstiga lösningar för att komma till rätta med ohälsan – till och med sockerskatt har diskuterats. Men det bästa är oftast det enkla och att införa fler idrottstimmar i skolan fungerar. Därför är det en besvikelse att det inte finns med i den nya timplanen.
Integration & segregation
Vansbro kommun väljer att se på den komplicerade integrationsfrågan från en ny synvinkel, med nya ögon. Vad händer om vi ser bortom problemen? I Vansbro är vi övertygade om att utmaningarna går att lösa, bara viljan till förändringar finns. Vi ska bli bäst i Sverige på integration genom Vansbromodellen.
Kompetensförsörjning
Alltför många har en stillasittande fritid och problem med övervikt och fetma. Hälsoklyftan ökar och kostar samhället enorma belopp. Korpen och Svenska Golfförbundet är redo att bidra till att minska hälsoklyftan. Första steget är att göra 100 000 passiva människor aktiva. Men då krävs ett förändrat regelverk, och att flera stora idrotter inte längre exkluderas.
Stadsbyggnad
Det behövs många nya bostäder i Sverige. Men bara bostäder gör inte ett hållbart samhälle. Svensk idrott, med fler än tre miljoner medlemmar, är en viktig del för hälsa och välmående. Ändå missas den aspekten i planeringen. Bostadsminister Peter Eriksson måste inkludera idrotten när han utformar bostadspolitiken för den hållbara staden.
Skola
Den negativa särbehandlingen av en så viktig folkbildningskraft som SISU Idrottsutbildarna är oroande och helt orimlig. Sedan 2007 saknar vi ett generellt stöd för vår utbildnings- och folkbildningsverksamhet på kommunal nivå, ett stöd som många andra studieförbund får.
Demokrati
Det är naturligt att, efter terrordåd som det i Paris, leta efter möjligheter att undvika liknande dåd i framtiden. De förslag om förbud mot populära vapen för jakt, idrottsskytte eller samlande som EU-kommissionen lagt fram skadar däremot hundratusentals laglydiga människor samtidigt som de inte kan väntas ha någon effekt mot terrorism. Förslaget bör avvisas till förmån för verkningsfulla åtgärder mot terrorismen.
Integration & segregation
Potentialen i svensk idrott som integrationsarena är tydlig och innebär fantastiska möjligheter. Men mer kan och ska göras för att skapa en idrottsrörelse som speglar det samhälle vi lever i. Det handlar om att ge både unga och nyanlända verktyg att lyckas och samtidigt låta dem ta plats i vår verksamhet. Det skriver Korpens ledning inför helgens riksidrottsmöte.
Kommunpolitik
En tydligare nationell samordning av kommunernas ungdomspolitik och stöd till ungdomsrörelsen skulle förbättra ungas situation och skapa större rättvisa mellan Sveriges kommuner. Det handlar inte om att detaljstyra kommunerna, utan att ge ett tydligt stöd för att nå de ungdomspolitiska målen, skriver Rebecka Prentell, ordförande för LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer.
Demokrati
Är du en av alla de vuxna som varje dag fattar beslut som berör unga utan att egentligen veta vad unga vill? Under första veckan i december bjuder vi in lokala beslutsfattare till några av våra lokala KFUM-föreningar för att ge en möjlighet att möta unga och deras åsikter, tankar och drömmar om livet.
Sjukvård
När både den fysiska och den psykiska ohälsan bland landets elever ökar är det hög tid att politiker inser att det är dags att stärka elevhälsovården. Både med fysioterapeutisk kompetens och med mer tid för idrottslärare för att främja hälsoarbetet i grundskolan.