Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Ideella sektorn
Debattsvepet
Miljöpartiet vill rusta cybersäkerheten i offentlig sektor. Den idéburna vården har inte fått kompensation för coronakostnader, varnar Famna och Fremia. Vikten av fri journalistik är ett annat ämne som debatteras i dag.
Debatt
Den idéburna vården och omsorgen ställde om och har hanterat nya behov under pandemin. Men det löfte som regeringen gav oss i början av pandemin – att alla extra kostnader skulle kompenseras – återstår att uppfylla, konstaterar representanter för Famna och Fremia.
Debatt
Att verksamheter drivs utan vinstintresse är i sig ingen garanti för att de håller hög kvalitet och verksamheter som är bra och populära kan vara mycket sårbara. Det skriver konsulterna Lotta Edholm, Stefan Holm och Håkan Tenelius, som ger förslag på insatser som kan gynna och stärka den idéburna sektorn i välfärden.
Debatt
Den ökade upphandlingen av kvinnojourer handlar inte om att sälja ut kvinnofrid. Det handlar i stället om att tillgodose behovet av skyddade boenden för de mest utsatta kvinnorna och komplettera jourverksamheten där det i dag finns uppenbara bister, skriver debattören Magnus Falkman.
Debatt
Förutsättningarna för ideella ledare, förtroendevalda och aktiva inom idrottsrörelsen måste förbättras så att de kan fortsätta bidra till ett starkare Sverige genom ett bibehållet och stärkt engagemang, skriver ordföranden för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Björn Eriksson, med anledning av att idrottsrörelsen mottar 5i12-rörelsens pris i dag.
Debatt
Måste lagen om offentlig upphandling styra hur välfärdstjänster produceras? Forskarantologin ”Upphandlad” visar att det offentligas förhållningssätt riskerar att leda till stagnation snarare än kvalitet i välfärden, skriver företrädare för Bräcke diakoni, Ersta diakoni och Sveriges stadsmissioner.
Almedalen
Till stöd för de ideella och demokratiska verksamheter vars närvaro i Visby hotas, och för att garantera alla våra egna medarbetares säkerhet, villkorar vi vår egen närvaro under nästa års vecka: Vi kräver att resurser avsätts och prioriteras rätt. Vi kräver att angripare konfronteras och lagförs, skriver flera svenska företag i uppropet: #näringslivetbackarupp.
Kommunpolitik
Frågan om barns jämlika uppväxtvillkor är högaktuell och vi välkomnar att regeringen och Vänsterpartiet ökar anslagen till kvinno- och tjejjourerna. Men låt inte andra barngrupper glömmas bort – exempelvis är barn till frihetsberövade föräldrar en grupp som behöver samhällets stöd.
Demokrati
Vad är det som krävs för att ett samhälle ska hålla ihop? Att vi är ett samhälle där vi litar på varandra, där vi tror varandra om gott, där vi hjälps åt för att lösa gemensamma utmaningar är för många helt avgörande faktorer, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Arbetsvillkor
När finansieringen av det allmännas behov inte räcker till behövs det fler som bidrar. Betydelsen av ett starkt civilsamhälle kan inte underskattas och den ideella sektorn behöver alla pengar den kan få. Staten bör göra det lättare för allmänheten, näringslivet och fonder att donera pengar direkt till den ideella sektorn, tillförsäkra organisationerna större resurser och därigenom underlätta bygget av det svenska civilsamhället, konstaterar Cecilia Bergendahl och Anders Årbrandt, vd:ar Novamedia Sverige AB.
Demokrati
När regeringen i vår med stöd av Vänsterpartiet lägger fram ett förslag om vinstbegränsningar undantas verksamhet som drivs av kyrkor, föreningar och kooperativ. Det är alldeles utmärkt. Men det räcker inte med att undanta dessa verksamheter. De bör tvärtom stimuleras och ges fördelar. Ny lagstiftning krävs som ger tydliga fördelar till kooperativ och medarbetarägda företag, skriver styrelsen för Jämlikhetsfonden.
Integration & segregation
Offentlig sektor upplevs i många fall dra sig undan från utsatta områden, och överlåter till det civila samhället att utföra uppgifter som tidigare var deras ansvar. Det framkommer i en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Digitalisering
Två riksdagsledamöter och en föreningsordförande beskriver den nya dataskyddsförordningen som ett hot mot civilsamhället. De menar att regelverket ställer för höga krav på säkerhetsåtgärder och resulterar i orimliga straffavgifter för föreningslivet. Oron är obefogad. Det verkliga problemet är bristande dataskydd för medborgare och konsumenter.
Digitalisering
Om drygt ett år träder EU:s dataskyddsförordning i kraft och den svenska byråkratin arbetar med att anpassa svensk lagstiftning till denna. Men i utredningen hur den kommer att påverka svensk lagstiftning har en viktig del glömts bort – civilsamhället.
Arbetsvillkor
Utredningen om den svenska spelmarknadens omreglering var efterlängtad. Den bekräftar den svenska lotterimodellen i allt väsentligt, men visar också på att halva jobbet återstår – att stå upp för förslaget i EU. Skulle det misslyckas är det ett drastiskt bakslag för Sveriges samlade ideella krafter.
Juridik
I Göteborg tillhör skjutningar och andra våldsbrott numera vardagen. I Stockholm har polisen registrerat 105 stycken skottlossningar bara i år. Det är dags att de rödgröna majoriteterna i Göteborg och Stockholm tar krafttag för att stoppa skjutningarna. Och fler mobila polisstationer krävs i utsatta områden.
Sjukvård
Skolelever som rör på sig varje dag får lättare att hänga med i undervisningen. Därför är det allvarligt att många elever inte får den motion de behöver. Idag ger regeringen ett uppdrag till Skolverket för att se hur läroplanens skrivningar om daglig fysisk aktivitet kan bli verklighet.
Arbetsvillkor
En 20-årig kille sköts i början av november till döds på en cykelväg i Malmö. Den fjärde dödsskjutningen av en ung man på kort tid. Fryshusets Sigrun Hilmarsdottir Sigurdsson har fått nog och kräver en mer nyanserad debatt om kriminaliteten. – Ingen reagerar längre och ingen gör något, säger hon.
Näringsliv
Fler internationella aktörer är att vänta med den nya spellagstiftningen. För att föreningslivets finansiering inte ska äventyras krävs därför en fortsatt särställning – med skattebefrielse – för svenska lotterier vars överskott går till den ideella sektorn.
Kommunpolitik
Socialtjänsten kan ha svårt att avgöra vilka som är offer för människohandel och prostitution, dessa fall är ofta komplicerade. Brottsligheten går endast att bekämpa med samverkan mellan olika myndigheter. Uppfattningen att de här brotten inte finns i mindre kommuner är fel - vi ser ständigt att den snabbt upptäcks när myndigheter samarbetar.
Äldreomsorg
Välfärdsutredningen har fått i uppdrag att föreslå insatser som förbättrar för den idéburna sektorn. Men hittills har vi inte sett ett enda spår av detta. Utredningen tar i stället helt sikte på de stora välfärdskoncernerna och för resonemang som skadar de ideella företagen inom välfärden, skriver företrädare för Famna, Stockholms Stadsmission och Bräcke Diakoni.
Debatt
De senaste årens händelser har engagerat det svenska folket enormt. Många har velat hjälpa till och ofta hör de av sig till kommunen där de bor och frågar hur de kan göra det. En kommun mitt uppe i en krissituation har dock svårt att bemöta de spontanfrivilliga. Därför är frivilliga resursgrupper ett bra sätt att ta till vara det lokala engagemanget och organisera de frivilliga. Det har Upplands-Bro kommun sett det senaste året och alla Sveriges 290 kommuner borde ha en sådan grupp.
Hållbarhet
Midsommarhelgen var händelserik. Glatt midsommarfirande blandat med nedstämda Brexitrapporter. Nu är det dags för kommuner, civila sektorn och näringslivet att lyfta blicken och gå vidare. Mer än någonsin är det viktigt att ta individuellt ansvar för att bygga goda förutsättningar för samarbete. Socialt entreprenörskap kan visa vägen.
Demokrati
Hur vi skapar bättre kunskaper i ämnet matematik och väcker intresse för teknik och naturvetenskap diskuteras allt mer. Genom samarbeten mellan näringslivet och offentlig sektor kan vi tillsammans bidra till att lösa de problemställningar vi som samhälle står inför, skriver Mattecentrum, NCC och Tom Tits Experiment.
Demokrati
Halvvägs in i spellicensutredningen börjar linjerna dras upp för en ny reglering. För civilsamhällets framtida finansiering är det avgörande att licenser inte införs på lotterimarknaden. Vi vill på ett konstruktivt sätt medverka till en hållbar lösning, skriver en lång rad företrädare för civilsamhället.
Näringsliv
En femtedel av allt spelande sker i dag genom bolag som inte omfattas av svenska regler, vilket gör att miljardbelopp årligen varken kommer statskassan eller ideella organisationer till del. Vi som företräder de sex största rikslotterierna och bingo har enats om ett antal förslag för ordning och reda när spelmarknaden nu omregleras.
Kommunpolitik
Kommunernas roll måste vara att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kulturföreningar att bedriva verksamhet. Lokalbrist är ett vanligt problem. Betydelsen av lokaler för föreningslivet behöver finnas med vid samhällsplanering.
Kommunpolitik
Civilsamhället kan göra skillnad för att öka sammanhållningen och tryggheten i samhället. Flera förslag på hur det ideella engagemanget bättre tas tillvara lämnas i dag över till regeringen, skriver Dan Ericsson, särskild utredare för Utredningen för ett stärkt civilsamhälle.
Integration & segregation
Tänk om det är så att en idrottsförening lättare kan få kontakt med ungdomar än myndigheter? Tänk om företagares erfarenheter kan användas också utanför det egna företaget? Tänk om det offentliga inser att det är i samverkan med näringslivet och ideella organisationer som mer kan åstadkommas?
Kommunpolitik
Idéburen vård och omsorg upplever ett starkt stöd i opinionen och av politiker och näringslivsföreträdare. Men det händer alldeles för lite kring villkoren för verksamheterna. Idéburen sektor växer inte som den skulle kunna om vi fick rätt förutsättningar, skriver tre företrädare för Famna.
Kommunpolitik
Grunden i ett demokratiskt samhälle är varje individs rätt och skyldighet att ta ansvar för sitt eget liv. När vi medborgare har gjort allt vi kan för att ta det ansvaret men ändå behöver hjälp och stöd, ja då är det samhällets ansvar att hjälpa varje medborgare. Nästa fundament i ett demokratiskt samhälle är varje individs rätt och skyldighet att vara med och ta ansvar för ett demokratiskt samhälles utveckling.
Gästkrönika
Föreningslivet hotas av sotdöden. Allt färre vill engagera sig. De som är vana vid Facebook står nog inte ut med föreningsmötenas seghet, där alla förslag vattnas ur i åtta vändor innan de klubbas enligt regler som påminner om kyrkliga ritualer. Samtidigt är vårdgivare och myndigheter angelägna om samarbete med brukarorganisationer, men frågan är hur representativa de är? \
Demokrati
Jag försäkrar att vi inte har en slapp inställning till skattemedel, svarar Eva Theisz, vikarierande generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, på kritiken från slöseriombudsman Rebecca Weidmo Uvell.
Kommunal ekonomi
Det är helt uppenbart att föreningarna fuskar med bidragen. Därför efterlyser jag ökad transparens och krav på öppna årsredovisningar, skriver Rebecca Weidmo Uvell, slöseriombudsman, i en replik till Göran Pettersson på Forum.
Arbetsvillkor
Bilden av att föreningarna i Sverige lever på bidrag och där de engagerade får ”lön från dag ett”, som slöseriombudsman Rebecca Weidmo Uvell målar upp, är falsk. 76 procent av allt som sker i föreningslivet görs av frivilliga som inte får en krona, svarar Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum.
Skola
För att hela Sverige ska kunna leva är den mjuka infrastrukturen lika viktig som den hårda. Det handlar om kultur, fritid, välfärd och möten mellan människor. Folkbildningen och studieförbunden är en central del av detta. Det skriver ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i en gemensam artikel.
Integration & segregation
Potentialen i svensk idrott som integrationsarena är tydlig och innebär fantastiska möjligheter. Men mer kan och ska göras för att skapa en idrottsrörelse som speglar det samhälle vi lever i. Det handlar om att ge både unga och nyanlända verktyg att lyckas och samtidigt låta dem ta plats i vår verksamhet. Det skriver Korpens ledning inför helgens riksidrottsmöte.
Demokrati
I Danmark kan vi se hur de utländska spelbolagen använder en aggressiv marknadsföring för att öka spelandet. Det går före ett ansvarsfullt agerande och riskerar att öka spelberoendet. Vi bör i stället titta på Norges och Finlands åtgärder som leder till en mer reglerad marknad och ett ökat skydd för spelare.
Arbetsvillkor
Dagens svenska spelpolitik är i grunden bra. Den är restriktiv och bygger på en vilja att minska spelberoendet. Den är också grundplåten för stora delar av den ideella sektorns finansiering. Därför vore det fel att okritiskt släppa in utländska spelbolag som utnyttjat luckor i lagstiftningen, vilket en utredning nu arbetar för att göra.
Gästkrönika
Frivilliga hjälpinsatser ska uppmuntras men klarar sig alldeles utmärkt utan tvång. Ungdomar, som tar studenten ska ge sig ut i just den ljusa framtid varje individ ser för sin egen del. Inte tvingas på tvångströja i statens tjänst.
Kommunpolitik
Direktor Stefan Nilsson vill inte att Ersta diakoni ska ses som ett gott exempel bara för att de driver sin verksamhet non-profit. Nej, självklart inte. Driftsformen i sig räcker inte för att klassas som ett gott exempel. Men det talar inte emot tanken att andelen utförare med non-profitgrund bör öka.
Kommunpolitik
Ersta diakoni lyfts av Vänsterpartiet fram som det goda exemplet på non profit-vård. Vi vill självklart växa, men kommer inte att göra det bara för att enstaka privata alternativ försvinner. Det är dags att vi pratar om annat än vinster.
Demokrati
Det är dags att Sverige ger ideella och andra non profit-organisationer en reell möjlighet att delta i utvecklingen av välfärden. Den privatisering som pågått av välfärdssektorn har skett till fördel för vinstdrivande företag framför företag och organisationer som återinvesterar vinsten i verksamheten. Nu har vi möjligheten att stärka dem som sätter sociala mål framför ekonomiska mål, och den bör vi ta.
Kommunpolitik
Vittnen och målsägande är ofta oroliga inför att vittna i domstol. För att alla som deltar i en rättegång ska känna sig trygga engagerar sig människor ideellt som vittnesstöd. Men om det frivilliga arbetet ska fungera måste våra politiker ge det resurser.
Kommunala bolag
Knappast någon har kunnat undgå de senaste veckornas rapporter om att nya momsregler hotar second hand-handeln och frivilligorganisationernas förmåga att ge tillbaka till sjuka, hemlösa och andra behövande. Det är inte bra. Det visar att det saknas bra styrmedel som kan utveckla en cirkulär ekonomi med återanvändning som en grundsten.
Kommunpolitik
En av de lösningar politiker har diskuterat för att hantera ökande behov av och förväntningar på omsorgen är fler ideella insatser. Men ideellt arbete kan inte stärka välfärden om det ställs emot det professionella arbetet. Fler frivilliga i offentlig äldreomsorg garanterar inte ekonomiska besparingar, skriver företrädare för bland andra Svenska Kyrkan och Kommunal.
Kommunpolitik
I brist på sakliga invändningar mot Miljöpartiets skolpolitik, och den uppgörelse om vinster i välfärden vi nu träffat tillsammans med S och V, använder sig ledningen för Friskolornas riksförbund av förvrängningar, replikerar MP:s skolpolitiska talesperson.
Arbetsvillkor
Debatten om vinster i välfärden har spårat ur och kan i dag liknas vid en ideologisk pajkastning i stället för en verklighetsförankrad debatt om mångfald, kvalitet och god service. Det skriver två experter på ideella välfärdsbolag efter veckans besked från S, MP och V.
Kommunpolitik
Vi är privata utförare inom vård och omsorg – som återinvesterar överskottet i verksamheten. När vinster i välfärden är ett hett debattämne borde vår arbetsmodell vara högintressant. I stället är vi bortglömda. Och bortvalda av Göteborgs Stad.
Kommunal ekonomi
Allmänna arvsfonden är en viktig del av det offentliga stödet till det civila samhället och sitter i dag på hela 5,4 miljarder kronor. Men för att möta framtidens ekonomiska och sociala utmaningar är det dags att utveckla fonden. Utvidga uppdraget och omfördela pengarna!
Demokrati
Värna gärna goda förutsättningar för ideella aktörer, men Miljöpartiet bör också lyssna också på vilka frågor vi tycker är viktiga och hur vi på ett självständigt sätt vill påverka utvecklingen av verksamheter och den gemensamma välfärden, replikerar Stefan Nilsson på Ersta Diakoni.
Demokrati
Det är hög tid att politiken erbjuder alternativ till dagens marknadslösningar där medborgare reduceras till kunder. Det är dags för en ny välfärdsmodell där vård, skola och omsorg ses som offentliga angelägenheter och medborgerliga rättigheter, skriver elva miljöpartister inför partiets kongress den kommande helgen.
Demokrati
Det behövs inga utredningar för att förstå vad som stimulerar engagemanget i den ideella sektorn. Kampanjen Volontärlöftet, som startade i sociala media har på kort tid fått svenska folket att lova över 200 000 timmar till den ideella sektorn, visar att det inte är något fel på viljan att engagera sig, skriver sex företrädare för den ideella sektorn.
Kommunal ekonomi
Erfarenheter från tyska sjukvårdsmarknaden visar att ideella organisationer och kooperativ saknar den finansiella styrka som krävs för att kunna bära förluster under svåra tider. Men det tyska exemplet visar också att det är möjligt att skapa mångfald och valfrihet utan att rucka på grundläggande solidaritetsprinciper.
Sjukvård
Socialdemokraternas nya förslag för att reglera välfärdsföretagen riskerar att minska den valfrihet och mångfald partiet vill värna. Genom att begränsa sig till vård- och omsorgsutförare som inte är vinstdrivande kan många kommuner bli helt utan alternativ för medborgarna att välja mellan.
Skola
Friskolor som drivs av organisationer i det civila samhället går inte någon ljusnande framtid till mötes. Om det finns en politisk vilja och ett värde av att det finns aktörer utan vinstsyfte inom skolvärlden så behövs också en politik för det.
Sjukvård
Den svenska sjukvårds- och omsorgsdebatten har fastnat. Diskussionen handlar å ena sidan om att all välfärd ska upphandlas i konkurrens och å andra sidan om hur detta leder till att riskkapitalbolag med starka vinstintressen tar över utförandet.