Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Idéburna sektorn
Debatt
I regeringens strategi för regional utveckling saknas prioriteringar för att stärka den ideella sektorns arbete. Föreningslivet hänvisas till att hålla sig inom fritids- och kulturaktiviteter – trots att det ofta en avgörande motor och plattform för utveckling och ibland den enda aktör som bedriver utvecklingsarbete på en ort, skriver Bygdegårdarnas Riksförbund.
Debatt
Att verksamheter drivs utan vinstintresse är i sig ingen garanti för att de håller hög kvalitet och verksamheter som är bra och populära kan vara mycket sårbara. Det skriver konsulterna Lotta Edholm, Stefan Holm och Håkan Tenelius, som ger förslag på insatser som kan gynna och stärka den idéburna sektorn i välfärden.
Debatt
Det svenska civilsamhället gör varje dag insatser som varken privata företag eller offentliga organisationer klarar av. Men vårt arbete hindras av myndigheter som är långsamma och fyrkantiga i ett läge när snabbhet och smidighet måste gå före smal regeltolkning och byråkrati, skriver företrädare för Famna, Forum och Giva Sverige.
Debatt
Vi kräver att regeringen gör en översyn av lagstiftningen för idéburen välfärd, så att den tar hänsyn till den verklighet som våra medlemmar lever i, skriver bransch- och intresseorganisationen Idéburen välfärds ordförande Kenth Nauclér och generalsekreterare Mimmi von Troil.
Debatt
Civilminister Lena Micko (S) behöver se förslagen i utredningen om idéburna aktörer i välfärden som ett första steg och lägga till ett offensivt program för att öka den idéburna välfärden i Sverige, replikerar Forums ordförande Patrik Schröder och Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.
Debatt
Alla sektorer behövs i välfärden, men rättslig osäkerhet gör att vi inte fullt ut drar nytta av idéburna aktörers kompetens. Det skriver särskilde utredaren Samuel Engblom, som i dag lämnar sitt betänkande till civilminister Lena Micko och föreslår bättre vägledning för idéburet offentligt partnerskap samt ändringar i LOU och LOV.
Debatt
Genom valfrihetssystem skapas förutsättningar för kvalitetskonkurrens, till stor nytta för medborgarna. Förra mandatperiodens drev mot vinstsyftande välfärdsföretag får inte upprepas, skriver Christina Cedergren och Anders Morin i en slutreplik.
Debatt
Valfriheten inom välfärden har ensidigt gynnat kommersiella aktörer på bekostnad av idéburna verksamheter. Därför är det rimligt att kommuner och regioner kan ge idéburna aktörer en särställning, skriver företrädare för den idéburna sektorn i en replik till Svenskt Näringsliv.
Debatt
Patienters valmöjligheter i vården är tämligen begränsade om man ser till tillgänglighet och kvalitet. Att kunna välja mellan offentlig och privat vårdgivare är av underordnad betydelse, skriver Calle Waller, Prostatacancerförbundet i en replik till bland andra Svenskt Näringsliv.
Debatt
Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Christina Cedergren, Cedergruppen och Anders Morin, Svenskt näringsliv.
Debatt
Flera förslag i ett nytt betänkande riskerar att misstänkliggöra många av civilsamhällets organisationer och förstöra den tillit som är så oerhört central för samhällskontraktet. Det skriver Forums ordförande Patrik Schröder, som efterfrågar tydliga, rättssäkra regler som möjliggör civilsamhällets arbete att främja, utveckla och bevara demokratin.
Demokrati
Ett nytt förslag med syfte att långsiktigt stärka kvinnojourer ekonomiskt får stark kritik på en punkt. Om utredningens inställning att skyddade boenden i regel bör upphandlas slår igenom så hotas i stället kvinnojourernas verksamhet, enligt kritikerna.
Debatt
Samtidigt som utmaningarna inom vård och social omsorg växer hotas möjligheten att anlita personer med rätt kompetens. Att tillfälligt anlita expertkompetens såsom en sjuksköterska till ett äldreboende eller en skolpsykolog till en skola kommer nu att bli både dyrare och svårare, skriver KFO:s förbundsdirektör Petter Skogar och Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.
Debatt
Vi påverkas alla direkt och indirekt av EU. Villkoren för det svenska civilsamhället och föreningslivet är inget undantag. Det är därför av största vikt att våra EU-parlamentariker står upp för det svenska civilsamhällets särart i EU-parlamentet, skriver företrädare för flera civilsamhällesorganisationer.
Debatt
Trots en uttalad politisk vilja att kvinnojourernas livsviktiga arbete inte ska konkurrensutsättas gick sju Stockholmskommuner i början av februari ut med en gemensam upphandling av skyddat boende. Men det finns alternativ till upphandling – ingå partnerskap med kvinnojourerna, experterna, i stället för att konkurrensutsätta och göra mäns våld till en vinstaffär, skriver företrädare för Unizon och Roks.
Kommunpolitik
Barn till frihetsberövade föräldrar får varken det stöd eller hjälp de behöver. Då straffas även barnen för de kriminella handlingar deras föräldrar begått. Nu är det dags att Sverige tar deras rättigheter och behov på allvar – för hela samhällets skull.
Upphandling
När nyheten i våras nådde mig att vi på Ersta diakoni inte längre får behålla vården för hemlösa i Stockholm, så tänkte jag genast på Owe. Vinternätter har han ibland flytt minusgraderna in på en offentlig toalett där han barrikaderat sig, eller in i någon av de få trappuppgångar där en portkod inte hindrar honom.
Kommunpolitik
Riksdagen och politikerna är tydliga med att man vill se mer samverkan i välfärden med den idéburna sektorn. Men i förvaltningsrätten får upphandlingar av just den sort som politiken efterlyser bakläxa – nu senast i en dom mot Alingsås kommun, skriver Bräcke diakoni.
Kommunpolitik
Famna vill rikta ett stort tack till er, landets ledande lokalpolitiker. Ni är till och med mer optimistiska om den idéburna sektorns framtid än vad vi själva är. Men nu gäller det att vi tillsammans går från ord till handling. Därför ger vi er här våra löften – och våra krav på er.
Kommunpolitik
Under min resa runt om i Sverige har jag träffat tjänstemän som inte riktigt förstått sitt uppdrag, och som fastnat i fyrkantiga ramar och det som fungerat tidigare. Men det finns också de där andra – som ser möjligheter.
Arbetsvillkor
När finansieringen av det allmännas behov inte räcker till behövs det fler som bidrar. Betydelsen av ett starkt civilsamhälle kan inte underskattas och den ideella sektorn behöver alla pengar den kan få. Staten bör göra det lättare för allmänheten, näringslivet och fonder att donera pengar direkt till den ideella sektorn, tillförsäkra organisationerna större resurser och därigenom underlätta bygget av det svenska civilsamhället, konstaterar Cecilia Bergendahl och Anders Årbrandt, vd:ar Novamedia Sverige AB.
Kommunpolitik
Det finns en tydlig och ömsesidig önskan om ett utökat samarbete mellan den idéburna sektorn och det offentliga - kommuner och landsting. En bra början för att det ska bli verklighet är att sluta kalla idéburna organisationer för privata välfärdsföretag.
Upphandling
Den vård som idéburna verksamheter bidrar med är ett viktigt komplement till den övriga sjukvården, privat som offentlig. Nu hotas de ideella aktörernas fortlevnad när deras avtal med Stockholms läns landsting sägs upp. Men det finns sätt för fortsatt samverkan.