Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Hyrpersonal
Kompetensförsörjning
Den 1 februari inför Region Sörmland hyrstopp för vårdpersonal. Nu står regionen inför en tuff omställning där man inledningsvis måste dra ner på antalet vårdplatser. Branschorganisationen Kompetensföretagen kritiserar beslutet.
Upphandling
Nu utvärderas anbuden i regionernas senaste försök att tillsammans upphandla hyrpersonal till vården. Efter förra omgångens överklagande och många synpunkter har upphandlingsunderlaget justerats på viktiga punkter.
• Då kan regionerna börja avropa från nya avtalet.
• Därför ändras inte kritiserade karenstiden.
Gästkrönika
Region Stockholms bokslut för 2020 visar ett överskott på 5,8 miljarder kronor. Regionen har inte höjt skatten. Skatteintäkterna har helt enkelt inte gått till verksamheten. Varje sparad krona år 2020 hade i stället kunnat komma stockholmarna till gagn. Överskottspengar kallas för vinst, men var tusan är vinnarna? Jag ser dryga två miljoner förlorare.
Debatt
Lisa Pelling och Johan Enfeldt skriver en debattartikel om vården som bygger på ideologi. Att påstå att det är de inhyrda medarbetarna som utarmar regionernas ekonomi och skapar krisen i vården är både okunnigt och oärligt. Tvärtom bidrar de inhyrda till att patienter får tillgång till säker och effektiv vård, replikerar Kompetensföretagens Eva Domanders och Patrik Eidfelt.
Debatt
När hyrkostnaderna ökar i vården är det den ordinarie personalen som får ta smällen. Regionerna behöver intensifiera arbetet med att göra bemanningsbranschen mindre attraktiv och samtidigt göra det mer förmånligt för regionerna att anställa och förbättra villkoren för den egna personalen, skriver Johan Enfeldt och Lisa Pelling.
Debatt
Samtidigt som utmaningarna inom vård och social omsorg växer hotas möjligheten att anlita personer med rätt kompetens. Att tillfälligt anlita expertkompetens såsom en sjuksköterska till ett äldreboende eller en skolpsykolog till en skola kommer nu att bli både dyrare och svårare, skriver KFO:s förbundsdirektör Petter Skogar och Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.
Gästkrönika
Det är bara april men sjukhusens silly season har redan börjat. Semestrarna närmar sig och det gäller att fylla så många sommartomma schemarader som möjligt. Googla sjuksköterska och anbuden haglar. Ett bemanningsföretag kan till exempel erbjuda en barnmorska som kan tänka sig att sommarjobba Sundsvall eller i Örnsköldsvik en lön på 95 000 kronor i månaden. Plus OB-ersättning, fritt boende och fria resor.
Debatt
Det har hittills varit momsbefriat att hyra in tandvårdspersonal. Skatteverkets ställningstagande att uthyrning av vårdpersonal ska momsbeläggas kommer därför att få stora negativa konsekvenser som i förlängningen leder till att patientens pris för tandvården ökar, skriver Privattandläkarnas vd Merit Lindberg och näringspolitiska chef Lars Olsson.
Debatt
Den växande psykiska ohälsan är en av svensk vårds största utmaningar. Här måste den nya ministern Lena Hallengren visa ledarskap. Personalbristen, hot och våld mot vårdpersonal, regionernas allt sämre ekonomi samt vårdköerna är andra frågor som måste prioriteras.
Debatt
SKLs Fredrik Lennartson skriver i sin replik att utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården handlar om bättre kvalitet, högre patientsäkerhet och större trygghet för patienterna. Detta är exakt vad de inhyrda medarbetarna i vården bidrar med.
Kommunpolitik
Alla vårdmottagningar ska betala moms när de hyr in personal från ett företag. Men att momsbelägga kompetent personal kommer enbart att fördjupa vårdkrisen. Fler begränsningar är tvärtemot vad som behövs, skriver Hampus Hagman, riksdagsledamot (KD).
Organisation
När det pratas om vårdköer och stängda vårdplatser är det oftast Vårdförbundets personalgrupp som saknas. Den ansträngda situationen drabbar inte bara våra medlemmar och andra personalkategorier inom vården, utan även länets invånare som är i behov av vård.