Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Hyresrätter
Debattsvepet
Forskning visar att unga som varken arbetar eller studerar blev fler under pandemin. Antalet kollektivresenärer blev dock färre och förslag för hur kollektivtrafiken ska ta igen tappet är ett annat debattämne, liksom bostadsfrågan och matpriser.
Stadsbyggnad
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden.
Här är tolv nedslag i kommuner som fått nya styren – så ändrar nya majoriteten politiken på stadsbyggnadsområdet.
Debattsvepet
Stärkt statlig styrning av skolan föreslås av utredare. Lärarfacken vill fasa ut aktiebolag från skolan. Resultatet av socialpolitiska insatser bör utvärderas, anser Humanas vd. Dagens debatt handlar även om tågtrafik, Nato och priset på falukorv.
Debattsvepet
Ryssar som flyr från militären måste hjälpas, anser Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Företrädare för fastighetsägarna Stockholm vill att hyrorna i huvudstaden höjs med 9,5 procent.
I övrigt i dagens Debattsvep kräver Timbro att reduktionsplikten görs om.
Debatt
Fastighetsägarna efterlyser ett tydligare ramverk inom kommun- och polisorganisationen för hur det offentliga kan möta upp fastighetsägares engagemang för ett tryggare samhälle. Tvingande BID-lagstiftning är inte lösningen på trygghetsfrågan, menar debattörerna.
Debattsvepet
Kommuner utan omfattande brottslighet ska inte tvingas att kartlägga och ha förebyggande samordnare, anser SKR. Läkare hinner inte forska, hävdar Läkarförbundet. Övrigt i dagens debatt: utsatta områden, vindkraft och bristande politiskt intresse för techbranschen.
Kommunal ekonomi
Hyresmarknadens tre parter har efter år av förhandlingar kommit överens om gemensamma spelregler för de årliga hyresförhandlingarna. ”Historiskt”, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
Debattsvepet
I dagens debatt: Oppositionsråd i Linköping skriver öppet brev om social dumpning till kommunalråd i Täby. KD:s kvinnoförbund vill att arbetsmiljön i vård och omsorg kartläggs. Göteborgs kommunstyrelseordförande har recept för fler poliser.
Kommunal ekonomi
Klyftorna mellan stad och land ökar. Arbetande i en Norrbottenskommun har flest barn och gamla att försörja. Skillnaden är enorm jämfört med Stockholmsregionen.
• Hela listan: Så många måste de arbetsföra försörja – kommun för kommun.
• Kommunalråd kräver åtgärder från staten.
• ”Inte bara vi som kommer att ha den här problematiken i framtiden.”
Debatt
Öronmärkt miljardstöd för energieffektivisering av flerbostadshus riskerar att bli till intet sedan stödet plockats bort ur budgeten av M, KD och SD. Nu måste politiken ta ett omtag – stödet behövs, skriver vd:arna för Sveriges Allmännytta, HSB och Riksbyggen.
Debatt
Vi kan renovera vårt befintliga fastighetsbestånd utan att göra alltför stora ekologiska fotavtryck och samtidigt producera bostäder som står kvar till kommande generationer, skriver Plåt & Ventföretagens vd Johan Lindström.
Debattsvepet
Forskare föreslår en linje 2 för att komma tillrätta med problemen med hyressättningen. KD vill se över momsreglerna på välfärdsområdet. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat det kommunala vindkraftsvetot, regeringskrisen och demensvården.
Debattsvepet gör ett sommaruppehåll och återkommer måndagen den 16 augusti.
Debattsvepet
Marknadshyror i alla hyresrätter, men under socialt accepterade former. Det föreslår två meriterade nationalekonomer. Flera organisationer slår ett slag för hälsoobligationer och innovativ upphandling för att motverka ohälsa.
Sjukpenning, avkriminalisering av narkotika och kunskapskrav i skolan är andra debattämnen i dag.
Infrastruktur
Tveksamt om förslaget om marknadshyror i nyproduktion leder till ökat bostadsbyggande, menar Sveriges Allmännytta. ”Det finns helt enkelt inte betalningsvilja för högre hyror”‚ säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef.
Debattsvepet
Januaripartierna ger besked om Arbetsförmedlingens reformering. Regeringens utredare lägger förslag som ska ge fler barn rätt till assistans. Och SD:s ja till vinstjakten sviker arbetare, menar Kommunal och S.
Debatt
Kommer kommunerna, och ytterst väljarna, vara villiga att investera i kostsamma nybyggda hyreshus i framtiden då de vet att de som välintegrerade skattebetalare kommer sist i kön till dessa bostäder, frågar de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Mikael Strandman och Monika Lövgren.
Debatt
Vi uppskattar att Hyresgästföreningen vill vara en konstruktiv kraft. Det vi är kritiska till är att Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att vända sig till kommunpolitiker för att försöka få dem att ingripa i de lokala årliga hyresförhandlingarna, slutreplikerar Sveriges Allmännytta:s vd Anders Nordstrand.
Debatt
En extrem återhållsamhet inför årets hyresförhandlingar är den ansvarsfulla vägen att gå detta år. Det är viktigt att politikerna får reda på vad invånarna faktiskt tycker om de beslut som fattas, och hur levnadsvillkoren påverkas, replikerar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
Debatt
På flera orter uppmanar Hyresgästföreningen sina medlemmar att kontakta ledande kommunpolitiker för att förmå dem agera för att det allmännyttiga bolaget ska avstå från att yrka på hyreshöjningar. Det är förvånande att föreningen försöker politisera hyresförhandlingarna på detta sätt, skriver Anders Nordstrand vd på Sveriges Allmännytta.
Debatt
Om hyresrätten ska finnas kvar måste hyrorna utvecklas i takt med den övriga samhällsekonomin. Det säger sig självt att får det konsekvenser för möjligheterna att investera i och utveckla hyresrätten som produkt när kostnaderna ökar med 50 procent under tio år, och de enda intäkterna som hyresvärdarna har endast ökat med två procent, slutreplikerar Fastighetsägarna.
Debatt
Samhällsekonomin och hyresgästernas privatekonomi är satta under en press som är värre än den som rådde under 1990-talets finanskris. Att i det läget också höja hyrorna kraftigt är tondövt, replikerar fyra företrädare för Hyresgästföreningen.
Debatt
I de pågående hyresförhandlingarna har hyresvärdarna mötts av krav på att hyrorna ska frysas eller sänkas. Dessa krav riskerar att hämma den pågående ekonomiska återhämtningen, skriver företrädare för Fastighetsägarna Stockholm, Fastighetsägarna Syd, Fastighetsägarna MittNord, Fastighetsägarna GFR och Fastighetsägarna Sverige.
Debatt
En orimlig fiktiv värdering av hyresfastigheter utifrån en lagstiftning utformad för en marknad som inte existerar på landsbygden skapar ett underskott i det kommunala fastighetsbolaget. Underskottet får återverkningar på kommunens resultat, vilket gör att resurserna till vård, skola, och omsorg måste minskas, skriver Erik Lövgren (S) kso i Ånge
Debatt
Senast de borgerliga partierna styrde Stockholm ombildades över 25 000 hyresrätter till bostadsrätter. Lägenheterna såldes till privatpersoner till reapriser. Det har starkt bidragit till en katastrofal brist på hyresrätter i Stockholm. Men den som trodde att de borgerliga partierna lärt sig av sina misstag har fel, skriver oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).
Debatt
I kommuner runt över hela landet tvingas hyresgäster leva i lägenheter som har vattenläckor, mögel och kackerlackor samtidigt som ägarna till husen tjänar miljontals kronor i hyresintäkter. Åtgärderna mot oseriösa fastighetsägare måste skärpas, skriver elva V-politiker från hela landet.
Debatt
I valet mellan trångboddhet eller omlokalisering till en annan ort väljer allt fler boende i Stockholms län det senare. Fler flyttlass rullar numera ut från länet än in och ny statistik som släpps i dag visar att trenden förstärks mycket kraftigt, skriver Stockholms Handelskammares näringspolitiska chef Daniella Waldfogel och seniorekonom Stefan Westerberg.
Debatt
Vi uppmanar fler att prioritera trygghetsskapande åtgärder. Kan en trygghetsförflyttning i klass med det som nu sker i norra Botkyrka genomföras, kan även andra göra detsamma, skriver Botkyrkabyggens vd Chris Österlund och Botkyrkas kso Ebba Östlin (S).
Debatt
Riksrevisionen har gång på gång sågat regeringens subventionspolitik. Trots det infördes den 1 februari nya subventioner till byggandet av hyresrätter på totalt cirka 8 miljarder kronor. Anmärkningsvärt och slösaktigt, skriver Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.
Debatt
Om politiker bara talar om för människor att de lever sina liv på fel sätt, så klarar vi inte klimatomställningen. Det individuella ansvaret måste i stället bli en del i ett större projekt med förutsägbara regleringar och kraftfulla gemensamma investeringar. Det skriver Emilia Bjuggren (S), som presenterar fem reformer som kan underlätta den kollektiva omställningen.
Debatt
Under de senaste åren har kostnaderna som påverkar fastighetsförvaltningen stigit mer än tre gånger så mycket som hyresutvecklingen. Vi tror inte ens att Hyresgästföreningen kan anse att detta är en långsiktigt hållbar utveckling, slutreplikerar Fastighetsägarna Stockholms Oskar Öholm och Nathalie Brard.
Debatt
Hyresförhandlingarna i Stockholm har inte strandat. Hyresgästföreningen Stockholm har kompromissat och återigen kompromissat, men Fastighetsägarna Stockholm arbetar tyvärr inte på samma sätt, replikerar Hyresgästföreningen region Stockholms Simon Safari och Jan Hedberg.
Debatt
I ett läge då förhandlingssystemet för hyresrätter är politiskt ifrågasatt trodde vi att Hyresgästföreningen skulle vilja visa att dagens modell fungerar. I stället har föreningen använt sitt veto för att få årets förhandlingar att stranda, skriver Fastighetsägarna Stockholms Oskar Öholm och Nathalie Brard.
Debatt
I miljonprogrammen renoveras lägenheter normalt först när en hyresgäst har flyttat ut. Därmed är det ingen som tvingas flytta och den som flyttar in vet vilken hyra som gäller, skriver Fastighetsägarna i en replik till Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson.
Debatt
Vänsterpartiet ser mycket allvarligt på att utländska riskkapitalister köper upp hyresrätter, renoverar och höjer hyrorna i Sverige, vilket orsakar så kallade renovräkningar. Det är dags att bostadsminister Per Bolund (MP) vidtar åtgärder, skriver Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson (V).
Debatt
I Sverige finns 60 utsatta bostadsområden med låg socioekonomisk status. De vittnar om hur långt segregationen har tillåtits att gå i landet. Det krävs stora insatser och brett engagemang från många aktörer för att göra dessa områden trygga och attraktiva. Det finns dock en aktör som är särskilt lämpad; bostadsbolagen, skriver företrädare för Fastighetsägarna.
Debatt
Det är utmärkt att lagstiftaren tar krafttag mot svarthandel med lägenhetskontrakt. Men det räcker inte. Hälften av alla lägenhetsbyten i Stockholm involverar i dag något slags kriminellt element. Den galopperande svarthandeln understryker behovet av fler reformer på en illa fungerande bostadsmarknad, skriver Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm.
Debatt
Vi avvisar helt idén om att skapa ett svenskt system med särskilda subventionerade lägenheter för låginkomsttagare. Det Sverige behöver är en generell bostadspolitik – och här krävs reformer, skriver Sveriges Allmännytta i en slutreplik om socialbostäder.
Debatt
Det är som att alla som argumenterar för att radera ut den billigare delen av hyresbeståndet avsiktligt undviker att ta del av den samhällsvetenskapliga forskning, som pekar på allvarliga sociala konsekvenser av ett krympande hyresbestånd och fördyring av dagens hyresnivåer, skriver bostadsforskaren Dominika Polanska.
Debatt
Om de vill ha en blandad stad så undrar jag varför Moderaterna gång på gång säger nej när vi lägger förslag på att bygga nya hyresrätter i de områden som i dag helt domineras av villor och radhus, slutreplikerar oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Clara Lindblom (V).
Debatt
Stockholms stad har inte har något som helst samarbete med ombildningskonsulter. Alla eventuella försäljningar av hyreslägenheter till bostadsrättsföreningar ska ske till marknadsmässiga priser, replikerar bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) till oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).
Debatt
Nu framkommer uppgifter från boende att de så kallade ombildningskonsulterna använder sig av tvivelaktiga metoder för att påverka hyresgästerna att ombilda sina lägenheter. Den blågröna majoriteten i Stadshuset måste genast agera mot detta, skriver Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholm.
Debatt
Bristen på bostäder har öppnat för att andrahandsvärdet blir skyhögt. Symtomen av en sjuk bostadsmarknad måste behandlas och tryggheten måste öka för dem som hyr i andra hand, skriver Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson Momodou Malcolm Jallow och oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Clara Lindblom.
Debatt
Vänsterpartiet försöker förklara hemlöshet med småskaliga ombildningar i ytterstaden. Men låt oss inte tro att hemlöshet enbart handlar om bostadsutbud, det krävs ett brett arbete som särskilt inkluderar aktiva sociala insatser och arbetsmarknadsåtgärder, replikerar bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M).
Debatt
Nyligen kom beskedet från det blågröna styret i Stockholm att cirka 20 000 allmännyttiga hyresrätter kan komma att ombildas till bostadsrätter. Samtidigt har vi ungefär 2 400 personer som lever i hemlöshet i Stockholm, varav andelen kvinnor och barnfamiljer ökar. Det är tydligt att varje hyresrätt behövs.
Gästkrönika
I bostadsbristens kölvatten utnyttjas desperata på andrahands- och tredjehandsmarknaden, och hyreskontrakt säljs svart. Där andra svarta marknader stävjats med skattelättnader i form av rut och rot skulle här miljarder till billiga bostäder kunna utgå i form av tak-avdrag.
Debatt
Sveriges dysfunktionella hyresmarknad är ett generationssvek. Unga vuxna i Finland har lättare att få tag på en hyresrätt och ser mer optimistiskt på framtiden. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Anna Broman, bostadspolitisk expert, Sveriges Byggindustrier.
Debatt
De bostadspolitiska ambitioner som den tillträdande regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om måste nu omsättas till konkreta regelförändringar. Fri hyressättning vid nybyggnation är en god utgångspunkt — men även regelverket för de årliga hyresförhandlingarna måste förändras.
Stadsbyggnad
Tvärstopp för byggandet och högre hyror. Det blir konsekvenserna när investeringsstödet till hyres- och studentbostäder stryps vid nyår, larmar SABO. — Man kan inte rycka bort det med två veckors varsel, säger Anders Nordstrand, vd.
Stadsbyggnad
Syftet var billigare lägenheter – men hyrorna i Stockholmshusen är alldeles för höga. Vänsterpartierna har vilselett stockholmarna med tomma löften om lägre hyror. Nu måste projektet analyseras så att priserna kan pressas ytterligare vid kommande byggprojekt.
Kompetensförsörjning
Hyresutvecklingen i Stockholm ligger på en nivå som försvårar för långsiktigt underhåll och minskar viljan att förvalta och investera i hyresrätter. Som en samhällsaktör som arbetar med staden, människorna och husen är det hög tid att slå larm, skriver Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm.
Stadsbyggnad
Miljöpartiet har valt sida. Genom att ingå samarbete med de borgerliga i Stockholms stad bidrar partiet till att allmännyttan säljs ut och att trösklarna på bostadsmarknaden höjs, skriver tidigare bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).
Demokrati
Den tiden då politikerna i Stockholms stad fokuserade på att lösa bostadsbristen är till ända. I stället koncentrerar sig stadens borgerliga styre på försäljning av stadens hyresrätter och stoppar nybyggnation, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S).
Stadsbyggnad
Bostadsbristen i Sverige drabbar i första hand hushåll med svag ekonomi. Socialbostäder lyfts ofta som en tänkbar lösning. Men de riskerar att skapa inlåsningseffekter och utgöra hinder för människor att arbete. I stället behövs andra reformer som kan leda till ökat bostadsbyggande, menar representanter för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO).
Stadsbyggnad
Allt fler ifrågasätter nu den generella bostadspolitiken som man menar, inte levererar för dem med störst behov. Nu senast Anna Broman och Martin Lindvall som med den tidstypiska formuleringen efterlyser ”åtgärder som mer träffsäkert underlättar för hushåll med en svag ställning på bostadsmarknaden”, replikerar Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen.
Stadsbyggnad
Det svenska hyressättningssystemet med förhandlade hyror och bruksvärde är en garant för besittningsskydd samtidigt som det innebär stabilitet och god lönsamhet för fastighetsägare, slutreplikerar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förhandlingschef Erik Elmgren.
Kommunpolitik
Hyresgästföreningens Marie Linder och Erik Elmgren skriver i en debattartikel att man kräver rimliga hyreshöjningar och att förhandlingarna ska ske lokalt och utifrån lokala förutsättningar. SABO delar den uppfattningen, men vill tillägga att förhandlingen har två parter och att höjningarna måste vara rimliga utifrån både hyresgästernas och hyresvärdarnas perspektiv.
Stadsbyggnad
Hyresgästföreningen påstår att varje hyreshöjning riskerar att äventyrar samhällsekonomin. Det kan leda till en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter. Därmed tar inte föreningen ansvar för hyresrättens framtid, skriver Fastighetsägarna i en replik.
Stadsbyggnad
Nu drar förhandlingarna om 2019 års hyror igång på allvar. Hyresvärdarnas rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära små hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förhandlingschef Erik Elmgren.
Stadsbyggnad
Våra politiker och tjänstemän måste se bortom de två valen – hyresrätt eller bostadsrätt. Blandade upplåtelseformer, med såväl bostadsrätter som hyresrätter och kooperativa hyresrätter, är den enda långsiktigt socialt hållbara lösningen för en stadsbyggnad, skriver Eva Nordström vd för Stockholms Kooperativa Bostadsförening.
Stadsbyggnad
Norrköpings kommun kan göra mer för att minska de negativa konsekvenserna av trångboddhet. Vi har exempelvis beslutat att vårt kommunala bostadsföretag, via hyreskontrakten, ska begränsa antalet boende i en lägenhet. Vi vill också utnyttja miljöbalken för att kunna inspektera om en specifik bostad kan anses vara hälsovådlig eller inte.
Stadsbyggnad
En sund och hållbar bostadspolitik kräver blocköverskridande samtal om hur det ägda beståndet ska tillgodose människors behov av en bostad och möjlighet att flytta när arbete, familj eller ålder så kräver, skriver Erik Wikander, vd Mäklarhuset.
Stadsbyggnad
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren fortsätter att hävda att hans organisation inte har ett veto i de årliga hyresförhandlingarna. Det är en hållning som varken gynnar nuvarande eller framtida hyresgäster. Vill han och hans organisation värna hyresrättens framtid, bör de ta ansvar för att få hyresförhandlingssystemet att fungera.
Stadsbyggnad
Det svenska hyresförhandlingssystemet har givit fastighetsägare en stabil avkastning på sina fastigheter i både hög- och lågkonjunktur. Efter 33 års positiv avkastning vore det därför märkligt om myten att hyresgästerna har en vetorätt som håller hyresnivåerna nere skulle stämma, replikerar Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.
Demokrati
Det är vi i utsatta områden som tar emot de som kommer nya till Sverige, de som saknar arbete och pengar. Om det händer dig något så finns vi där. Det är vi som personligen tar allas vårt gemensamma ansvar när några kommuner bryter mot lagen och säger att de inte kan ta emot nyanlända, skriver Ali Khalil, gruppledare Miljöpartiet i Botkyrka och Albybo.
Stadsbyggnad
Införandet av delägarboende skulle innebära minskad stigmatisering av utsatta områden. En blandning direkt i trapphusen där vissa ”äger” och andra hyr bidrar till hållbar upprustning av bostadsområden, skriver fastighetsutvecklaren Ulf Nyqvist.
Stadsbyggnad
Nu är de flesta överenskommelserna om 2018 års höjning av den allmänna hyresnivån i landet klara. Enligt Hyresgästföreningen är detta en följd av tuffa men konstruktiva förhandlingar, som dessutom har genomförts ovanligt snabbt. Vi delar inte den bilden.
Stadsbyggnad
I dagarna har en ny rapport från Hyresgästföreningen fått stor spridning. Men få av dem som uttalar sig verkar ha läst rapporten. Förlorare är de personer som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, skriver Björn Hasselgren, före detta huvudsekreterare i Bokriskommittén.
Stadsbyggnad
Både privata och allmännyttiga företag använder sig av statliga investeringsstöden för hyresrätter och de planerar för många nya bostäder. Att i detta läge avbryta stödet, som allianspartierna föreslår, vore oansvarigt. Hyresrätter med rimliga hyror erbjuder alla, oavsett storleken på plånbok, en chans till en bostad, replikerar bostadsminister Peter Eriksson (MP).
Perspektiv
Billiga hyresrätter är en illusion på en avreglerad och investerardriven bostadsmarknad. Höga byggkostnader och marknadsmässiga avkastningskrav omöjliggör hyror under 2000 kronor per kvadratmeter. Vägen fram vore en statlig kreditgaranti för ett topplån, skriver journalisten Per Lindvall.
Stadsbyggnad
Regeringens förslag om entreprenörsansvar kommer att få stora konsekvenser för bygg- och installationsbranschen. Inte minst kommer det att göra det dyrare och mindre effektivt att renovera hundratusentals bostäder inom allmännyttan. Det drabbar framförallt de som bor i Sveriges miljonprogram, som är i stort behov av renovering.