Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Hyresgästföreningen
Debattsvepet
Socialtjänsten påverkas brett av regeringens syn på hur man kommer åt unga kriminella, skriver forskare. Mer privat sjukvård kortar vårdköerna, anser Timbro. Rätten till tolk, bostadpolitik, elbrist och vargjakt är andra debattämnen denna tisdag.
Debattsvepet
Sabotaget mot gasledningen Nord Stream i Östersjön dominerar debatten. Alla våra senaste regeringar har varit naiva gentemot Ryssland, hävdar journalisten Jonas Gummesson. Elbilspolitiken och Centerpartiet är andra ämnen i dagens debatt.
Debattsvepet
Kommuner utan omfattande brottslighet ska inte tvingas att kartlägga och ha förebyggande samordnare, anser SKR. Läkare hinner inte forska, hävdar Läkarförbundet. Övrigt i dagens debatt: utsatta områden, vindkraft och bristande politiskt intresse för techbranschen.
Kommunal ekonomi
Hyresmarknadens tre parter har efter år av förhandlingar kommit överens om gemensamma spelregler för de årliga hyresförhandlingarna. ”Historiskt”, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
Debatt
Vi uppskattar att Hyresgästföreningen vill vara en konstruktiv kraft. Det vi är kritiska till är att Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att vända sig till kommunpolitiker för att försöka få dem att ingripa i de lokala årliga hyresförhandlingarna, slutreplikerar Sveriges Allmännytta:s vd Anders Nordstrand.
Debatt
En extrem återhållsamhet inför årets hyresförhandlingar är den ansvarsfulla vägen att gå detta år. Det är viktigt att politikerna får reda på vad invånarna faktiskt tycker om de beslut som fattas, och hur levnadsvillkoren påverkas, replikerar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
Debatt
På flera orter uppmanar Hyresgästföreningen sina medlemmar att kontakta ledande kommunpolitiker för att förmå dem agera för att det allmännyttiga bolaget ska avstå från att yrka på hyreshöjningar. Det är förvånande att föreningen försöker politisera hyresförhandlingarna på detta sätt, skriver Anders Nordstrand vd på Sveriges Allmännytta.
Debatt
Om hyresrätten ska finnas kvar måste hyrorna utvecklas i takt med den övriga samhällsekonomin. Det säger sig självt att får det konsekvenser för möjligheterna att investera i och utveckla hyresrätten som produkt när kostnaderna ökar med 50 procent under tio år, och de enda intäkterna som hyresvärdarna har endast ökat med två procent, slutreplikerar Fastighetsägarna.
Debatt
Samhällsekonomin och hyresgästernas privatekonomi är satta under en press som är värre än den som rådde under 1990-talets finanskris. Att i det läget också höja hyrorna kraftigt är tondövt, replikerar fyra företrädare för Hyresgästföreningen.
Debatt
I de pågående hyresförhandlingarna har hyresvärdarna mötts av krav på att hyrorna ska frysas eller sänkas. Dessa krav riskerar att hämma den pågående ekonomiska återhämtningen, skriver företrädare för Fastighetsägarna Stockholm, Fastighetsägarna Syd, Fastighetsägarna MittNord, Fastighetsägarna GFR och Fastighetsägarna Sverige.
Debatt
Renoveringar leder till att hyresgäster kan bo kvar, inte till att de tvingas bort i renovräkningar, vilket påstås i kvällens SVT-dokumentär Push. Nej till privat kapital är ett blankt nej till nödvändiga upprustningar – för kommunerna själva har inte råd, skriver Fastighetsägarna.
Debatt
Hyresförhandlingarna i Stockholm har inte strandat. Hyresgästföreningen Stockholm har kompromissat och återigen kompromissat, men Fastighetsägarna Stockholm arbetar tyvärr inte på samma sätt, replikerar Hyresgästföreningen region Stockholms Simon Safari och Jan Hedberg.
Debatt
I ett läge då förhandlingssystemet för hyresrätter är politiskt ifrågasatt trodde vi att Hyresgästföreningen skulle vilja visa att dagens modell fungerar. I stället har föreningen använt sitt veto för att få årets förhandlingar att stranda, skriver Fastighetsägarna Stockholms Oskar Öholm och Nathalie Brard.
Debatt
För mycket frihet i hyressättningen, kan det bli det? Jo, det visar läget på Berlins bostadsmarknad där delstatsregeringen nu ropar på hyrestak efter många års helt fri hyressättning. Samtidigt ska vi i Sverige utreda fri hyressättning i nyproduktion. Är det verkligen lösningen på bostadsbristen? Det frågar Sveriges Allmännytta.
Debatt
Hyresgästers otrygghet måste tas på största allvar. I socialt utsatta bostadsområden arbetar därför många aktörer på bred front för att vända utvecklingen. Men i dag stoppas trygghetsarbetet av Hyresgästföreningen som har makt att säga ja eller nej till finansieringen.
Kompetensförsörjning
Hyresutvecklingen i Stockholm ligger på en nivå som försvårar för långsiktigt underhåll och minskar viljan att förvalta och investera i hyresrätter. Som en samhällsaktör som arbetar med staden, människorna och husen är det hög tid att slå larm, skriver Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm.
Stadsbyggnad
Det svenska hyressättningssystemet med förhandlade hyror och bruksvärde är en garant för besittningsskydd samtidigt som det innebär stabilitet och god lönsamhet för fastighetsägare, slutreplikerar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förhandlingschef Erik Elmgren.
Kommunpolitik
Hyresgästföreningens Marie Linder och Erik Elmgren skriver i en debattartikel att man kräver rimliga hyreshöjningar och att förhandlingarna ska ske lokalt och utifrån lokala förutsättningar. SABO delar den uppfattningen, men vill tillägga att förhandlingen har två parter och att höjningarna måste vara rimliga utifrån både hyresgästernas och hyresvärdarnas perspektiv.
Stadsbyggnad
Hyresgästföreningen påstår att varje hyreshöjning riskerar att äventyrar samhällsekonomin. Det kan leda till en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter. Därmed tar inte föreningen ansvar för hyresrättens framtid, skriver Fastighetsägarna i en replik.
Stadsbyggnad
Nu drar förhandlingarna om 2019 års hyror igång på allvar. Hyresvärdarnas rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära små hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förhandlingschef Erik Elmgren.
Kommunpolitik
En ännu tydligare protest från väljarna hade varit av godo för samhällsutvecklingen, men nu ser spelplanen ut som den gör och partiet tuffar på – starkare än någonsin. Oegentligheter med bortplockade SD-valsedlar har förekommit, men det är en konspirationsteori i den högre skolan att detta skulle ha haft avgörande betydelse för valutgången, skriver Tomas Brandberg, politiskt sakkunnig (SD).
Stadsbyggnad
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren fortsätter att hävda att hans organisation inte har ett veto i de årliga hyresförhandlingarna. Det är en hållning som varken gynnar nuvarande eller framtida hyresgäster. Vill han och hans organisation värna hyresrättens framtid, bör de ta ansvar för att få hyresförhandlingssystemet att fungera.
Stadsbyggnad
Det svenska hyresförhandlingssystemet har givit fastighetsägare en stabil avkastning på sina fastigheter i både hög- och lågkonjunktur. Efter 33 års positiv avkastning vore det därför märkligt om myten att hyresgästerna har en vetorätt som håller hyresnivåerna nere skulle stämma, replikerar Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.
Stadsbyggnad
Nu är de flesta överenskommelserna om 2018 års höjning av den allmänna hyresnivån i landet klara. Enligt Hyresgästföreningen är detta en följd av tuffa men konstruktiva förhandlingar, som dessutom har genomförts ovanligt snabbt. Vi delar inte den bilden.
Stadsbyggnad
Det behöver inrättas en regional allmännytta i Stockholmsregionen. Givet att den har ekonomiska muskler och goda finansieringsmöjligheter har den förutsättningar att kunna hantera både nyproduktion och upprustning på ett för samhället och hyresgästerna bra sätt, skriver representanter för Hyresgästföreningen region Stockholm.
Näringsliv
Om Hyresgästföreningen verkligen vill förbättra situationen för hyresgästerna bör de sluta att, likt kvartalskapitalister, jaga kortsiktiga vinster med hjälp av ett veto och i stället bidra till långsiktighet på hyresmarknaden.
Integration & segregation
Vallastaden är tänkt att bryta segregationen med sin blandade bebyggelse. Men tyvärr lider området av samma problem som andra nybyggda områden: här stängs människor med låg- och medelinkomster ute. Staten behöver ta ett större ansvar för att hjälpa kommunerna att lösa bostadsbristen.
Stadsbyggnad
Vi möter dagligdags förtvivlade människor som inte vet hur de ska få tillvaron att gå ihop eller var de ska ta vägen efter en ombyggnad. En förändrad lagstiftning är ett litet men viktigt steg för dem, svarar Hyresgästföreningen till Sharoken Hanna, LUF.
Stadsbyggnad
2010 ändrades lagen så att hyrorna bättre ska spegla värdet på bostaden. Därmed försvann de kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll. Men vi ser dock inte att det skett några förändringar – en bidragande faktor är Hyresgästföreningens mycket starka ställning.
Stadsbyggnad
Förhandlingarna har nu nått vägs ände. Hyresgästföreningens uppenbara ovilja att träffa överenskommelser om nya hyror för år 2017 kommer att leda till färre hyresrätter på sikt. I Göteborg är 2016 års hyror föremål för en rättslig process och på många håll i landet har förhandlingarna strandat. Detta får katastrofala följder för hyresrätten som upplåtelseform.
Stadsbyggnad
Det goda ekonomiska läge som gav rekordlåga hyreshöjningar inför i år håller i sig. Det finns alltså all anledning för fastighetsägare att hålla sina krav på hyreshöjningar på en låg nivå även nästa år, svarar Hyresgästföreningen.
Stadsbyggnad
De årliga förhandlingarna måste resultera i hyreshöjningar som känns rättvisa både för hyresgästen och för den som långsiktigt vill äga hyresrätter. Det kan uppnås om förhandlingarna skiftar fokus från kostnader till folks värderingar av boendet. Ska hyresrätten finnas kvar som betydelsefull boendeform är det hög tid.