Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om HVB
Socialtjänst
Fem kommuner i Västernorrland skapade en gemensam organisation för att rekrytera fler hem och öka kvaliteten då det råder brist på familjehem. ”Det har börjat ge resultat”, säger verksamhetschefen Elisabeth Högberg.
Socialtjänst
Barn under tio år har placerats på hvb-hem utan vårdnadshavare vid över 250 tillfällen senaste åren. Barnets bästa är socialtjänstens mål när utsatta barn ska placeras. Men i praktiken är det inte alltid det som styr, visar en kartläggning TT gjort.
Socialtjänst
När kommunerna har svårt att hitta familjehem och jourhem kan utsatta barn hamna ensamma på institution – akut eller under längre perioder. De senaste åren har flera små barn bott ensamma på HVB (Hem för vård eller boende) i månader.
Kommunala bolag
Kommunerna i Värmland satsar tillsammans med regionen på ett gemensamt hvb-hem. Syftet är att få kontroll över kostnader och kvalitet. ”Vi kommer att få bättre möjligheter till insyn”, säger Peter Söderström (S), kommuntopp i Arvika.
Debatt
Kommunerna brottas med ekonomin och väljer nu att spara på samhällets mest utsatta: barn och unga i behov av stöd. Flera kommuner flyttar hem barn och unga från hvb-hem för att i stället utföra vården i egen regi. Det här är en dålig och kortsiktig strategi, skriver Akademikerförbundet SSR och Vårdföretagarna.
Debatt
Det finns otaliga vittnesmål om hur kommuner med öppna ögon väljer att neka barn och unga som är placerade inom den sociala barn- och ungdomsvården en fullgod skolgång. Vi uppmanar regeringen att ta ett helhetsgrepp för att säkerställa att dessa barn och unga ges den utbildning de har rätt till, skriver Svenska Vårds förbundsdirektör Thomas af Bjur.
Upphandling
Norrköpings sociala utfallskontrakt har gett resultat på psykisk hälsa och skolresultat bland placerade barn. De ekonomiska effekterna har dock låtit vänta på sig, konstaterar finansiären Leksell Social Ventures halvvägs in i kontraktet.
Debatt
Barn med NPF är kraftigt överrepresenterade bland placerade barn. De löper också ökad risk för att hamna i utsatthet. Trots det ser samhället inte till att viktiga skyddsfaktorer som skolan och socialtjänstens stöd fungerar för barnen och familjerna.
Arbetsvillkor
Ingen ska behöva utsättas för fysiskt eller psykiskt våld på sin arbetsplats. Allvarliga brister i arbetsmiljön på ett privat LSS- eller hvb-boende kan medföra indraget tillstånd. Detsamma måste gälla offentliga utförare.
Kommunpolitik
Med Swedish Standards Institute (SIS) nya standard för hvb-boenden blir det lättare att kvalitetssäkra en verksamhet som berör tusentals brukare i beroendeställning. Förhoppningsvis kan den även bidra till att stänga ute oseriösa aktörer. Oavsett driftsform eller var i landet tjänsten erbjuds ska kvaliteten vara god och jämn.
Demokrati
Vi vet att barn och unga som omhändertas av samhället har sämre livschanser. Vi vet också att antalet placerade barn och unga ökar – ändå är det är tabu att tala om omhändertaganden. Det är ett tabu som måste brytas, skriver ordföranden för socialnämnden i Danderyd Carina Erlandsson (M).
Kommunpolitik
Vi vet egentligen inte vad adhd beror på. Däremot vet vi att socialt utsatta barn är överrepresenterade i adhd-diagnoserna. Hur ser sambandet ut? Försvårar ett alltmer exkluderande och normstelt samhälle socialt utsatta föräldrars svar på sina barns anknytningsförsök, frågar Glenn Möllergren.
Arbetsvillkor
Många av de kvinnor som söker sig till psykiatrin har utsatts för sexuellt våld. I psykiatrin – där de borde erbjudas trygghet – kan ytterligare övergrepp förekomma. Det är helt oacceptabelt. I ett #metoo-upprop kräver vi rutiner för att få stopp på sexuella övergrepp och för att alla kvinnor ska ha möjlighet att återhämta sig, skriver företrädare för Riksförbundet för social och mental hälsa.
Demokrati
Det är orimligt lång kötid och svårt att bemanna i den slutna ungdomsvården vilket skapar risker i kommunerna. Exempelvis kan unga förövare av allvarliga brott placeras på öppna HVB-hem – som de omedelbart rymmer ifrån. Andra gånger skrivs färdigbehandlade inte ut på grund av utvisningsbeslut. Dessa problem måste lösas konstaterar företrädare för socialchefsnätverket i Södermanland.
Socialtjänst
Barn skulle inte få vanvårdas igen på fosterhem och institutioner. Men historien ser ut att upprepas. Den här gången är det ensamkommande som flyr hemmen de placerats i. Socialtjänsten måste skyndsamt leva upp till lagens krav – ansvaret är ovillkorligt.
Skola
13-åriga Jasmine var placerad i samhällets vård när hon i höstas tog sitt liv. Det är ett smärtsamt bevis på att samhället brister i uppdraget att skydda och stötta de allra mest utsatta. Därför är det mycket angeläget att vården av de mest utsatta barnen snarast förbättras.
Integration & segregation
I asylprocessen finns varken humanism eller ordning och reda. Den svenska regeringens och våra myndigheters behandling av de afghanska ungdomarna är något vi kommer att få skämmas över i historiens ljus, skriver Bosse Svensson som vittnar hur det är att vara god man åt en ensamkommande ungdom i ett hopplöst system.
Socialtjänst
Inte ens en välskött stadsdel i landets största stad kan snabbt ordna fram lägenheter till ensamkommande och nyanlända utan att det påverkar den ordinarie verksamheten. Det är viktigt att allmänheten förstår vilka konsekvenser den förda politiken faktiskt får.
Kommunpolitik
Idag finns det en utsatt grupp barn som sällan uppmärksammas när det gäller rätten till skolgång. Det handlar om barn som är placerade i familjehem, jourhem, hem för vård eller boende (HVB) eller stödboende, och som varje dag förvägras skolgång.
Demokrati
Snart minglar Statens institutionsstyrelse i Almedalen, långt ifrån budgetproblem och kritik från JO och IVO. Vi är oroliga för myndighetens utveckling och ser en ledning som verkar oförmögen att ta itu med utmaningarna. Fackförbundet ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS, kräver att regering och ledning tar sitt ansvar.
Integration & segregation
Den senaste tiden har flera ensamkommande ungdomar tagit livet av sig. Vi som politiker kan inte bara se på medan det här händer. Kommunerna behöver rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ensamkommande i kris; vi behöver ett nationellt kompetenslyft inom psykisk hälsa, skriver kommunstyrelsens ordförande (C) i tre kommuner.
Integration & segregation
Verksamheter som tidigare var inriktade på integration och omsorg av ensamkommande asylsökande har idag förvandlats till väntrum där de boende bryts ner. Parametern ”framtid” finns inte längre. Det anstår en sann rättsstat att hantera konsekvenserna av de nya flyktinglagarna, skriver tre enhetschefer.
Integration & segregation
Hösten 2015 var extraordinär på grund av det höga antalet ensamkommande. Inströmningen har nu avtagit och kommunernas förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag är bättre. Vi för dock gärna dialog med alla inblandade aktörer om hur dagens utmaningar ska mötas på bästa sätt, skriver Inspektionen för vård och omsorg i en replik.
Integration & segregation
Hösten 2015 aviserade Inspektionen för vård och omsorg viss lättnad i tillsynen på HVB-hem med anledning av flyktingkrisen. Nu återgår inspektionen till normalläge – samtidigt som staten drastiskt kapar i ersättningarna som kommunerna får för mottagandet av ensamkommande. Att den ena handen inom staten inte verkar veta vad den andra gör riskerar leda till en urholkning av förtroende bland kommunerna, skriver två kommunala chefer.
Arbetsvillkor
Många ungdomar som vårdas hos Statens institutionsstyrelse (SiS) har socialtjänsten omplacerat från HVB-hem där personalen inte kan hantera deras utagerande beteende. Nu höjs åter röster för att SiS inte ska få ha de särskilda befogenheter som finns för att skydda ungdomar och personal i våldsamma situationer. Hur kommer det att påverka personalens arbetsmiljö och möjligheter att utföra sitt uppdrag?
Integration & segregation
Regeringen har uppvisat en sällsam oförmåga att hantera frågan om åldersbedömning av unga asylsökande - trots att läget har varit känt i flera år. Den rimligaste lösningen vore att ändra utlänningslagen – men det finns en snabbare väg: Migrationsverket borde redan i dag kunna fatta tidiga åldersbeslut som rena förvaltningsbeslut.
Integration & segregation
Att Migrationsverket i flera år passivt godtagit i stället för att kontrollera asylsökandes ålder är en rättsskandal. Mitt förtroende för Migrationsverkets ledning och generaldirektör Anders Danielsson är förbrukat.
Integration & segregation
Det är viktigt att vi tidigt kan bedöma åldern på ensamkommande som söker asyl i Sverige, både för rättssäkerheten och barnens rättigheter. För att det ska bli verklighet krävs lagstiftning om att en tidig åldersbedömning måste genomföras.
Integration & segregation
Regeringen hävdar att den lyssnat på kommunernas kritik mot sänkt dygnsersättning för ensamkommande barn och unga. I själva verket innebär det reviderade förslaget, som presenterades i går tisdag, inga reella förändringar för kommunerna. De kommer fortsatt behöva bära kostnaderna för Sveriges mottagande av ensamkommande.
Kommunpolitik
En ungdom på ett hvb-hem i Gävle fick dubbel dos av sitt läkemedel i en vecka. Den bristande kunskapen om medicinering på hemmen är allvarlig. Det finns bra och tydliga föreskrifter för hur situationen kan lösas – men då måste alla parter med på banan.
Gästkrönika
Alla landsting och kommuner borde kontakta anhöriga till långstidsplacerade patienter och kartlägga hur många miljoner som årligen läggs ut på att hålla fast människor i psykiatriska vårdbehov som orsakas, eller förvärras, av felaktig medicinering.
Kommunpolitik
Det är direkt populistiskt att driva en debatt om kostnader och priser inom social omsorg om den inte kopplas till det konstaterade behovet eller det konkreta utfallet av sociala insatser, skriver Dan Nilsson apropå debatten om kostnader för ensamkommande på hvb-hem.
Gästkrönika
Konsekvenserna av systemfelet där ensamkommande vuxna på pappret blir barn är enorma på många vis. På det finansiella planet har kostnaderna blivit väldiga och tränger undan andra offentliga prioriteringar. Och på det personliga planet är effekten av ljugandet nedbrytande.
Socialtjänst
En första åtgärd som behövs är en tillfällig paus i flyktingmottagandet. I fjol kom 163 000 asylsökande till Sverige, varav 35 000 ensamkommande barn och ungdomar. Det innebär en stor belastning på bland annat socialtjänsten. Dessutom behövs en översyn av socialtjänstlagen som idag är alltför detaljstyrande.
Socialtjänst
Fler ungdomar än någonsin placeras på olika former av ungdomshem eller familjehem. De har ofta problem med sin skolgång, vilket förvärrar deras redan utsatta situation. Nu finns ett arbetssätt som ger dem bättre förutsättningar att klara skolan och radikalt förbättrar deras chanser. Det behöver införas i alla kommuner, skriver generaldirektörerna Kent Ehliasson, SiS, och Greger Bååth, SPSM.
Kommunpolitik
Vinnare av Årets Välfärdsförnyare: Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures. För att stödja utsatta barn och minska risken för långsiktigt utanförskap har Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures ingått ett avtal, ett socialt utfallskontrakt. Projektet är det första i sitt slag i Sverige.
Integration & segregation
Det kan orimligen anses oetiskt att utföra medicinska åldersbedömningar på unga asylsökanden. Det görs redan i dag i andra länder och kan göras också här i Sverige. Det oetiska är istället att inte göra något, att fortsätta förhala frågan.
Integration & segregation
Barn som flytt till Sverige från fruktansvärda omständigheter ska inte behöva slängas ut i en osäker framtid genom att utsättas för oexakta åldersbedömningar, skriver kristdemokraten Margareta Sidenvall i en replik till Michaela Fletcher (M).
Gästkrönika
Kvinnor anställs på behandlingshem för att de har utbildning, medan män anställs för att de har vissa personliga egenskaper. Som fingertoppskänsla eller muskler, visar en ny välskriven djupstudie av den statliga institutionsvården.
Socialtjänst
Regeringen är på väg att sänka kraven på personalen inom socialtjänsten. Det är stort svek mot de svagaste i samhället och är inte lösningen på socialtjänstens arbetsmiljöproblem. Men än finns tid att backa – ta den chansen Åsa Regnér, uppmanar Heike Erkers.
Kommunpolitik
Vi hör ofta att det inte finns några lediga platser för ensamkommande barn och unga. Samtidigt står vi i Nytida just nu med ett 30-tal tomma platser på våra boenden för ensamkommande. Samordningen är otillräcklig och det finns orättvisor och brister i regelverket för placering.
Integration & segregation
Nyligen urartade ett möte om ett hem för ensamkommande i Haninge. Liknande saker sker nu runt om i landet där boenden för nyanlända öppnas. Nu krävs att både kommunrepresentanter och medborgare ser till att dialogen sker på ett öppet och värdigt sätt.
Arbetsvillkor
Trots den anstränga situation vi befinner oss i får det inte slarvas med riskanalysen på hvb-hemmen. Det är nu upp till placerande myndigheter och utförare som inte har en god standard på sitt systematiska arbete att skärpa till sig på den punkten.
Integration & segregation
Företag tjänar i dag grova pengar på hvb-hem och på att förmedla familjehemsplatser till ensamkommande barn. Företagen gör sig inte skyldiga till något brott om de klumpar ihop många barn på en liten yta och på smutsiga madrasser. Men att ha akvariefiskar hursomhelst i det offentliga går däremot inte, skriver Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.
Integration & segregation
Vid årsskiftet infördes en ny och enklare form av stödboende för ensamkommande ungdomar, vilket är en välkommen förändring. Men nu visar det sig att kommuner som inrättar sådana boenden inte får räkna av dessa ungdomar mot avtalen med Migrationsverket. Att välja stödboende blir således en belastning för redan hårt ansträngda kommuner, vilket riskerar att kullkasta hela reformen.
Gästkrönika
Det avslöjas nu att ensamkommande barn och unga placeras i familjehem under skandalartade förhållanden. Det vittnar om ett system med stora brister. Men att vinstintresset skulle vara boven är en för enkel förklaring.
Integration & segregation
Att respektera svenska lagar och regler är en förutsättning för att lyckas skapa sig ett bra liv här. Det personliga ansvaret för att integreras måste också betonas, skriver tolken Faiza Abdullahi som kom ensam från Somalia för drygt tjugo år sedan.
Kommunpolitik
Kvaliteten på omsorgen ska inte avgöras av vilken utförare som driver verksamhet eller var i landet omsorgen utförs. För att utveckla kvalitet inom bland annat uppföljning, kompetens, trygghet och säkerhet är det hög tid att utveckla en standard inom HVB. Det är att ta ansvar i branschen.
Integration & segregation
För få kollegor, ensamarbete, överbeläggning, otrygghet och en stark frustration över att inte kunna ge ensamkommande barn och unga det stöd de behöver. Så beskriver medarbetarna situationen på många av landets hem för vård eller boende. Av såväl ansvariga politiker som arbetsgivarna krävs nu omedelbar handling – det är inga orimliga åtgärder som behövs.
Kommunpolitik
240 kommuner - 83 procent av alla kommuner - uppger att socialtjänsten pressas hårt av flyktingtrycket. Det är skriande brist på socialsekreterare. Ensamkommande ungdomars behov utreds summariskt eller inte alls. 27 kommuner har anmält sin verksamhet och SKL kräver undantagsregler.
Skola
Uppdrag gransknings reportage om Ersta Flickhem är ett exempel på hur journalister valt att bortse från en komplex verklighet för att kunna berätta en enkel story. Tvärt emot den bild som reportaget försöker utmåla är HVB-hemmet en väl fungerande verksamhet som hjälpt många flickor.
Kommunpolitik
Pengar går att lösa. Staten ska låna och staten ska spara till flyktingkrisen. Och kommunerna och landstingen kan gott höja skatten, anser finansministern. Men att ta emot ännu fler flyende människor? Där hoppas Magdalena Andersson (S) att flyktingarna själva ska förstå att taket är nått.
Gästkrönika
Den här hösten har landet formligen dammsugits på boenden för ungdomar. En effekt har varit de omtalade och uppseendeväckande prisnivåerna. Ser vi den andra effekten nu? Att platserna tar slut, slut som i på riktigt helt slut.
Kommunpolitik
Varje dag söker 300 ensamkommande unga asyl i Sverige. Kommuner öppnar boenden på löpande band och anställer i ett rasande tempo den personal som går att få tag i. Kraven på utbildning sänks och belastningsregistret kontrolleras i efterhand.
Integration & segregation
Jag skulle vilja uppmana regeringen att tänka i nya banor och helt enkelt dra nytta av den våg av empati och solidaritet som sveper över landet. Det finns nu möjlighet till förbrödning mellan svenskar och nyanlända, skriver journalisten Per Brinkemo.
Kommunpolitik
Det är vällovligt att ensamkommande flyktingbarn placeras i kommuner där de har anknytning, men det fungerar inte i praktiken. Vi småkommuner med stort flyktingmottagande vill att barnen ska få ett bra mottagande men går på knäna.
Socialtjänst
Det går dåligt för barn som omhändertas av samhället. Myndigheter är inte lämpliga som föräldrar men diskriminerar mammor, utestänger pappor och köpslår om barnen och deras hem. Låt i stället släkt, vänner och civilsamhälle hjälpas åt med ansvaret för barnen, skriver debattörer inför den Internationella Anhörigkonferensen i Göteborg i veckan.
Kommunpolitik
Att de ensamkommande barnen får ett bra mottagande är centralt för deras fortsatta liv i Sverige. Och många kommuner gör allt de kan. Men tyvärr räcker inte det. Förutsättningarna från staten behöver förbättras. Och det är bråttom.
Kommunpolitik
Antalet nyanlända ensamkommande barn och unga är långt över tidigare prognoser. Föreningen Sveriges socialchefer efterlyser nu nationellt stöd och gemensam handling bortom de akuta åtgärderna för att skapa rimliga arbetsförhållanden för socialtjänsten och för att inte tumma på kvalitet, integration och folkhälsa.
Play
Behöver välfärdsföretagen förbättra sitt rykte? Är det stötande om privata välfärdsföretag gör höga vinster? Eller är effektiva företag skattebetalarnas bästa vänner? Per Granath, vd för omsorgsföretaget Humana, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Maria Ottoson.
Kommunpolitik
Att ta hand om samhällets mest utsatta är en lukrativ affär. Företagen som driver hvb-hem, gruppboenden och behandlingshem har en lönsamhet som övertrumfar de flesta av landets börsbolag, visar Dagens Samhälles granskning.
Integration & segregation
Ska man ta hand om människor som är riktigt utsatta som flyktingar och flyktingbarn – då fungerar inte marknadstänkandet. Ett mycket tydligt exempel på det är Mölndals kommun som av ett privat företag hyr en etta till ensamkommande flyktingbarn för nästan 70 000 kr i månaden. Det visar att dagens system är orimligt.
Kommunpolitik
En central fråga i diskussionen om den sociala omsorgen och HVB-hemmen handlar om hur vi kan höja kvaliteten i dessa verksamheter. Barn och ungdomar är det viktigaste vi har. Därför är en utvecklad kvalitetskonkurrens det som vi måste sätta fingret på.
Kommunpolitik
Barn och ungdomsvård är en lönsam industri med liten eller ingen insyn alls i verksamheten. Där förvandlas utsatta barn till en produkt och handelsvara. Det är en otäck utveckling som visar varför vinster i välfärden måste stoppas.
Arbetsvillkor
Alla har rätt att förvänta sig en välfärd av högsta klass. Ska vi nå dit behöver vi samarbeta, och det innebär bland annat att välkomna fristående utförare oavsett driftsform. Vinster i företag är inte på långa vägar det största bekymret i den vardag vi befinner oss i, utan utmaningarna finner vi inom helt andra områden.
Socialtjänst
Hundratals ensamkommande flyktingbarn försvinner spårlöst varje år. Fallet med de två pojkarna i Malmö aktualiserar ett fenomen som länge varit känt. Trots det fortsätter samhället att svika. – Samhället tar inte de här barnens liv på allvar, säger Katia Wagner, journalist.
Kommunpolitik
Det är pinsamt att vi inte kommit längre med att följa upp insatserna inom den sociala omsorgen. Det handlar om människors livschanser. Om vi lyckas samla oss kring en nationell och kraftfull modell för uppföljning inom den sociala omsorgen skulle mycket vara vunnet.
Kommunpolitik
Det är en mycket kraftig åtgärd att placera barn och ungdomar i ett HVB-hem, även om det är helt nödvändigt i de individuella fallen. Därför är det extra viktigt att all erfarenhet, kunskap och engagemang som står till buds tas till vara för att vården där ska bli ännu bättre.
Socialtjänst
4 500 barn och ungdomar placeras varje år i HVB-hem. Samhället tar på sig ett stort ansvar för dessa ungdomars behandling. Men alltför ofta saknas det information som kan utvärdera och bedömda vårdens kvalitet och resultat, visar en ny ESO-rapport.