Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Helgläsning
Socialtjänst
Skärpt arbete mot bidragsbrott har i Eskilstuna lett till 47 polisanmälningar och åtta fällande domar på bara två år. ”Vi har blivit otroligt duktiga på att göra utredningar som håller”, säger förvaltningschef.
Kompetensförsörjning
Ska räddningstjänsten kunna arbeta i krig behöver den förstärkas med 16 000 civilpliktiga. Men först om tio år är så många redo. ”Risk att det går för långsamt”, säger chef på MSB. En pilotutbildning i minröjning har redan arrangerats och fler är på gång.
Äldreomsorg
Pandemin visade tydligt att den medicinska kompetensen i äldreomsorgen är otillräcklig. Kommunala läkare kan vara en lösning, tycker Anna Tenje. Trots att en statlig utredning nyligen avfärdat idén.
Den nya äldreministern har aldrig varit rädd att prova nya saker – nu lovar hon att slåss för det kommunala perspektivet:
• Då kan språkkrav bli ett hinder
• Vill se nytt ”frimodigt” äldreomsorgslyft
• Livet som minister: ”Jag är ju en lantis”
Integration & segregation
Målet var att Göteborg senast år 2025 inte skulle ha några särskilt utsatta områden. Orealistiskt, tycker nya S-ledda styret som flyttar fram tidsfristen till år 2030. Ett beslut som enligt tidigare kommunstyrelseordföranden ”signalerar sänkta ambitioner”.
Socialtjänst
Över 360 medarbetare på socialförvaltningarna i Göteborg utsattes förra året för otillåten påverkan i kontakter med invånare. Men rapporteringen i stadens interna incidentsystem leder ingen vart, anser skyddsombud. ”Vi anmäler och anmäler, men sedan händer inget”, säger Viktoriya Levin, lokal ordförande för Vision.
Socialtjänst
Allt fler unga med tunga vapen i hand. I Rinkeby har socialsekreterare flyttat in på polisstationen för att kunna jobba snabbfotat mot gängvåldet. ”Vi har förmodligen förhindrat att ungdomar skjutit eller skjutits till döds”, säger socialsekreteraren Magdalena El-Sayed.
Både socialtjänst och polis hyllar samverkansmodellen som nu sprids till fler stadsdelar.
Löner & avtal
Männen är flest. Men kvinnorna tjänar mest. Dagens Samhälle har kartlagt lönerna för 213 kommunala förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad. Bäst betald är en kvinnlig stadsutvecklingsdirektör i Stockholmsregionen. Hon tjänar 88 000 kronor mer än chefen med lägsta lönen.
Ledarskap
Samarbete med politiken tar över som kommundirektörernas svåraste utmaning i år, visar årets kommundirektörsenkät. Lika högt bland utmaningarna hamnar styrningen av ekonomin i mycket omvälvande tider.
Kompetensförsörjning
En socialchef tjänar 79 900 kronor i månaden i snitt, ganska exakt 20 000 kronor mindre än kommunchefernas genomsnitt. Socialchefernas uppdrag är tufft och lönen måste växlas upp, anser Akademikerförbundet SSR.
Lista: Så mycket tjänar 174 socialchefer.
Kommunal ekonomi
Pensionskostnaderna ökar med 22 miljarder i år och smällen får chockverkan på regionernas ekonomi. De flesta budgeterar underskott – och flera regioner hittar ingen annan lösning än att bryta mot kommunallagens ekonomiska krav.
• Lista: Här ökar kostnaden mest
Kommunal ekonomi
Under hans år som vd har finanskriserna kommit och gått – men Kommuninvest vuxit och vuxit. Nu kliver Tomas Werngren av posten och kritiserar politiker som bara fokuserar på resultatet:
– Man glömmer balansräkningen. På 30 år har jag kanske haft 4–5 riktigt bra samtal om den med politiska ledningar.
Kompetensförsörjning
Alldeles för många i Malmö – och oväntat få i Gnosjö. Med en ny mätmetod pekar Arbetsförmedlingen ut kommunerna som borde ha lägre arbetslöshet sett till befolkningens sammansättning. ”Ger oss nya perspektiv”, säger arbetsmarknadsanalytiker Victor Tanaka.
• Lista på hur din kommun avviker.
Organisation
Om 40 000 personer flyr undan en kärnkraftsolycka, naturkatastrof eller krig är Växjö redo att rycka in. En detaljerad plan för storskalig mottagning är nu klar.
* Så ska radioaktivitet saneras
* Då måste staten hjälpa till
* Nästa steg: upphandling
Kompetensförsörjning
Det råder motsatsen till en babyboom i Sverige. Nu gör de minskade barnkullarna att kommuner måste anpassa förskoleverksamheten, samtidigt som man måste vara redo för att det kan vända. ”Viktigt att inte förhasta sig”, säger Tina Persson, förskolechef i Eskilstuna.
Regionpolitik
Emma Lennartsson var en av Sveriges mäktigaste dolda makthavare – sedan briserade it-skandalen på Transportstyrelsen.
Nu är hon ny regiondirektör i Stockholm och har en tuff utmaning: att göra vardagen dräglig för slitna medarbetare. Och det i ett ansträngt ekonomiskt läge. ”Det är faktiskt roligt när det är svårt.”
• Regiondirektörens svar på Ivo-kritiken.
• Stockholmsvårdens största problem.
• Prioriteringarna.
Ledarskap
Att basera en styrmodell på tillit är olämpligt och rent av omöjligt. Det hävdar sex forskare i en rapport från SNS. ”Det kan behövas mer kritiskt tänkande och ifrågasättande i välfärden snarare än mer tillit”, säger en av forskarna som föreslår en ny modell.
Kommunpolitik
Omsättningen på politiker är hög i regioner och kommuner. I Falun har drygt 60 procent av fullmäktigeledamöterna bytts ut sedan förra mandatperioden. ”En massa erfarenhet har vandrat ut”, säger kommundirektören som hjälper till att skola in de nya.
• Lista med andelen nya ledamöter kommun för kommun.
Kommunpolitik
I torsdags fick S i Botkyrka ett tips om att en gängkriminell skulle ha koppling till partiet. Men när arbetarekommunens ordförande Jens Sjöström vände sig till polisen kunde han inte få några uppgifter därifrån. ”Jag blir jäkligt upprörd”, säger han.
Löner & avtal
Expansiva Skellefteå toppar löneligan för förvaltningschefer i Norrland. Lönerna ligger skyhögt över snittet i jämförbara kommuner i hela landet.
Men det är ingen Northvolt-effekt, enligt kommundirektören som dock . ”Framåt är det förstås en farhåga”, säger Kristina Sundin Jonsson.
En annan kommun som utmärker sig är Norrköping.
Socialtjänst
Närmast utpressning. Så beskrivs samarbetet med Humana Assistans av en kommun där bolaget verkar. Ivo stoppar nu företaget från att bedriva personlig assistans. Dagens Samhälle har gått igenom kommunernas klagomål.
Demokrati
Många tunga politiker sitter i fullmäktige i både kommunen och regionen – några är även riksdagsledamöter. ”Man ska ha en lokal förankring i politiken”, säger Daniel Persson (SD) som sitter på tre stolar.
• Partiet med flest på två stolar
• Tre partierna med politiker på tre stolar
• Så många är aktiva i både riksdag och kommun
Löner & avtal
Malmö är landets tredje största stad. Men hamnar först på elfte plats i löneligan för landets förvaltningschefer. Linköping sticker ut – och runt Stockholm kryllar det av höga kommunala ledare med över 100 000 kronor i månadslön. ”Vi vill ha de bästa cheferna”, säger Nackas stadsdirektör.
• Kartläggning: Så mycket tjänar toppcheferna i din kommun.
Kommunal ekonomi
Elpriset i Norrland har under 2022 bara varit en tredjedel av elpriset i Skåne. Ändå bidrar kommuner i syd med höga belopp till norrländska kommuners uppvärmning. Ju längre norrut, desto mer pengar, visar Dagens Samhälles granskning.
• Lista: Kommunerna som får/betalar mest
• Sydkommun: ”Direkt provocerande”
Upphandling
Tvisten om regionernas nya avtal kring hyrpersonal fortsätter. Upphandlingen har samtliga tre faktorer som ofta leder till överprövning. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten.
• Lista: Kommunerna och regionerna i överprövningstoppen.
Kommunpolitik
Männen behåller greppet om den högsta makten, visar DS granskning. ”Vi kallar oss feminister, men det här är de hårda siffrorna”, säger S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll.
• Partiet med flest kvinnor på toppen.
• Partiet som halkat efter.
• Kvinnlig kommuntopp: ”Vi är lite försiktiga.”
Sjukvård
Samtliga regioner kritiseras hårt av Ivo för personalbrist, överbeläggningar och dålig planering. Men granskningen får nu mothugg. ”Tillsynen är av begränsat värde och slutsatserna lite väl långtgående”, säger Mikael Johansson (M), ordförande i Kronobergs regionstyrelse.
Kommunpolitik
Efter bara några månader fick han sitt första jobb. Nu är han kommunstyrelsens ordförande. Abdullahi Cadaani (S) tycker det är synd att svensksomalierna som lyckas varken syns eller hörs.
Nu hoppas han bli en förebild.
Kanske var det att han kom till lilla Bollnäs som avgjorde hans öde? Kommuntoppen har sin bild klar: ”För att få ihop hela landet måste man styra boendet de första fem åren.”
Löner & avtal
”Vi går åt rätt håll. Men det har tagit tid”, säger Kalmars kommundirektör Annette Andersson.
DS har kartlagt lönerna för över tusen kommunala förvaltningschefer. Och det visar sig att kvinnorna tjänar mer än männen på samtliga förvaltningar – utom en.
Kommunal ekonomi
Har kommunen råd att bygga ny simhall? Räcker skatteintäkterna? Måste vi spara? Det är du som förtroendevald som styr – och som måste hitta rätt i nyckeltalsdjungeln.
Dagens Samhälles ekonomiskola del 6 lär dig analysera bokslutet. Du får:
• Måttet som talar om hur sårbar din kommun är.
• Lära dig när läget är illavarslande.
• Så påverkar börsen kommunens ekonomi.
• Viktigaste indikatorn att ha koll på.
Kompetensförsörjning
Ett hundratal kommuner har tecknat samverkansavtal med Arbetsförmedlingen. Senast ut är elva kommuner i Skåne. ”Vi får ett väldigt bra nätverk”, säger Dennis Mårtensson på Vellinge kommun.
Demokrati
Prioritera välfärdens kärna och lägg annat på is. Nya civilministern är djupt orolig över hur lågkonjunkturen kommer slå – trots det lovar han inga mer pengar. Det är kommunerna som ska göra jobbet. ”Staten kan till viss del kompensera, men aldrig fullt ut.”
Så lägger Erik Slottner (KD) om kursen för Kommunsverige. Besked om:
• Framtiden för tillitsbaserad styrning
• Hållbarhetskrav i upphandlingar
• Värsta året i karriären – ”Falangstrider ställer stora krav
Kompetensförsörjning
Almega varnar för att den kooperativa arbetsförmedling Ånge kommun är på väg att skapa kan vara i strid med kommunallagen. ”Risken är att det här slår sönder det nya matchningssystemet”, säger Ulrica Dyrke, näringspolitisk expert på Almega.
Kompetensförsörjning
Redan före julruschen slogs rekord i överbeläggningar. I 16 regioner är läget nu värre än före pandemin, främst för att det saknas sjuksköterskor. Och att hyra in personal har blivit allt svårare.
Sjukvårdsdirektören i den region som knappt har några överbeläggningar alls pekar ut en avgörande framgångsfaktor.
• Hela listan. Så stor är vårdplatsbristen i din region.
Kommunal ekonomi
Kommuner som drabbas av social dumpning skulle kunna få ekonomisk kompensation inom utjämningssystemet. Den idén förs fram av civilminister Erik Slottner (KD), som lovar att frågan fortsatt ska följas trots att en utredning om problemet läggs ner.
Demokrati
Säkrare skolor, tuffare kontroll vid upphandling och en statlig e-legitimation, Under året ska flera stora utredningar lägga fram förslag som kan påverka verksamhet och beslutsfattande i landets kommuner och regioner. Dagens Samhälle guidar dig bland de viktigaste utredningarna och uppdragen.
Kommunal ekonomi
Två dagar före julafton lade regeringen ner den pågående utredningen om social dumpning. ”Jag är besviken. Regeringen är inte ens intresserad av fakta”, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.
Kommunal ekonomi
Det kommunala balanskravet är välbekant – inga underskott. Men lagen ställer faktiskt betydligt högre krav än så: god ekonomisk hushållning.
Men hur god är egentligen hushållningen i kommuner och regioner?
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 5:
• Därför är det dags att glömma målet om överskott på två procent
• Resultatutjämningsreserven – så får den användas
• Åtstramningar att vänta
Kompetensförsörjning
Hon är Sveriges yngsta förvaltningschef. Och han den äldste.
51 år skiljer dem. ”Jag banar jättegärna väg, både som ung och som kvinna”, säger Julia Vallgren, 22 år och tillförordnad chef för miljö- och byggnadsförvaltningen i Kiruna.
Lista: Yngsta och äldsta förvaltningscheferna i Sveriges kommuner.
Integration & segregation
Skala morötter, plocka disk eller städa. Det går att börja jobba – utan att kunna mer än enstaka ord svenska. Det visar de ukrainska flyktingar som kommit till glödheta Skellefteå. 80 procent av dem som bosatt sig här i år är redan självförsörjande.
Kommunal ekonomi
Alla kommuner vill ha fler invånare och öka sina skatteintäkter. Men hur mycket pengar ger nya invånare? Svaret är inte det du tror.
• 3-åringen ger fem gånger mer än en bankdirektör
• Därför överskattas intäkten av nyinflyttade
• Kommunen som går back om en höginkomsttagare flyttar in
Kommunpolitik
Den traditionella borgerliga alliansen må vara stendöd i rikspolitiken – men i kommunerna håller den ställningarna. Det visar Dagens Samhälles genomgång av de styren som bildats efter valet.
Lista: De vanligaste koalitionerna i kommunerna.
Arbetsvillkor
Hälsosammare scheman på sikt – men ännu tuffare att få ihop personalpusslet. Så ser chefer inom vård och omsorg på de nya skärpta kraven på dygnsvila. ”Det här är inte önskvärt av alla medarbetare”, säger Maria Svanborg, verksamhetschef i Borgholm.
Kommunpolitik
Karin Wanngård (S) räknar kallt med politisk storm i huvudstaden den kommande mandatperioden. ”Jag känner mig ganska trygg i att stockholmarna vill ha en förändring”, säger det nygamla finansborgarrådet i Stockholm.
• Har Wanngård blivit mer vänster?
• Återtagen äldreomsorg
• Två lärare i varje klass
Arbetsvillkor
Bibliotekarier, bygglovshandläggare och badvakter måste numera vara beredda på att bli hotade på jobbet. ”Utsattheten verkar öka”, säger psykologen Alexander Tilly.
Ett nytt webbverktyg med konkret stöd och checklistor kan höja säkerheten på arbetsplatser.
Kommunal ekonomi
Utjämningen får kritik för att den straffar kommuner med tillväxt. Stämmer det? Vi tar en titt på vart penningströmmarna i systemet faktiskt går och hur den kommunala tillväxten ser ut.
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 3 reder vi ut fakta och myter om utjämningssystemet och studerar vilka kommuner som är självförsörjande och var tillväxten faktiskt finns.
• Rätt om heta potatisarna Malmö och Norrland
• De två Stockholmskommunerna som tillsammans får mer än hela Norrbotten
• Hämmar utjämningen tillväxten?
• Hela listan: Så har skatteunderlaget förändrats i din kommun
• Jobb- eller sovkommun? Se hur självförsörjande din kommun är
Kommunpolitik
I flera kommuner har infekterade debatter uppstått om vilka som ska få de arvoderade oppositionsposterna. Styret anklagas för att utse sin egen opposition. ”Man har infört diktatur”, säger Henrik Thorsell, gruppledare för L i Vellinge.
Kommunpolitik
Efter valet får nio kommuner för första gången en kvinna på den politiska topposten. Men på många håll har män alltid haft positionen som kommunstyrelsens ordförande. Vi har hela listan.
Digitalisering
På Dagens Samhälles seminarium Digitalisering i offentlig sektor fick publiken möjlighet att ställa frågor till föreläsarna. Här har vi samlat några av frågorna och föreläsarnas svar. De har bland annat svarat på:
• Toppstyrning eller lokal styrning – vad är bäst för digitaliseringen?
• Hur kan kommuner samarbeta mer konkret?
• Vilka är riskerna med att använda amerikanska molntjänster?
• Hur bemannar man agila team?
• Hur kan kommuner samverka kring öppen källkod?
Kommunpolitik
I början av nästa år kommer regeringen att få en lista med alla statliga pålagor på kommuner och regioner som SKR vill få bort. ”Man fortsätter med många detaljstyrande statsbidrag och det är jag kritisk mot”, säger nye ordföranden Peter Danielsson.
Kommunal ekonomi
Långt ifrån bara glesbygden förlitar sig på utjämningen. I ett hundratal kommuner står utjämningsbidragen för en fjärdedel av finansieringen eller mer. Och här finns flera stora städer som Malmö och Eskilstuna. Nio kommuner får ingenting alls.
Häng med i Dagens Samhälles ekonomiskola del 2 – ta chansen att på riktigt förstå hur utjämningssystemet fungerar.
• Därför är Danderyd Stockholmsregionens största mottagare
• Så ger roten ur miljardbelopp till Stockholm
• Regionerna som får mest – inte de du tror
• Flera sökbara tabeller – hitta din kommun
Kommunpolitik
Inför valet listade DS de mäktigaste listettorna under 30 år i kommun- och regionvalen. Nu har många av dem valts till tunga poster.
• Hela listan: Så gick det för de unga makthavarna efter valet
• Han blir yngsta kommunstyrelseordföranden
• MP-toppen som fick drömjobbet
Upphandling
Ett av Kommunsveriges mest utskällda it-projekt – Stockholms stads skolplattform – upphandlas på nytt. Nu väljer kommunen ett helt nytt angreppssätt.
• Lärdomarna från tidigare misstag.
• Största förändringarna.
• Därför slopas konsulterna.
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Skola
”I den tid vi lever i måste alla få en utbildning”, anser Fredrik Malmberg, chef för Specialpedagogiska skolmyndigheten. Därför vill han att vuxenvärlden gör allt för att varenda 16-åring ska fullfölja en utbildning efter grundskolan.
När han nu snart ska sluta ger han sin syn på hur gymnasieskolan bör förändras och vad som har sopats under mattan.
Äldreomsorg
SPF Seniorerna och Svenskt Kvalitetsindex lanserar nu en rankning av hemtjänsten i varje kommun. Över 70 nyckeltal ingår och den kommun som placerar sig i toppen har nått dit med hjälp av jämn kvalitet.
Näringsliv
Friskolevärlden kryllar av inflytelserika personer med nära kopplingar till politiken och näringslivet. Ex-politikerna är flera, pr-konsulterna likaså, visar Dagens Samhälles kartläggning.
• Bolaget som startades av friskolereformens arkitekter.
• Här sitter tidigare SKR-vd:n i styrelsen.
• Landstingsrådet som startade skola.
Kommunpolitik
SD rycker fram i lokalpolitiken efter ett rekordstarkt val. Partiet har nu hittills tio kso-poster och sitter med i styret i 34 kommuner och en region. Här är sverigedemokraterna att ha koll på.
• En har träffat påven
• Så många är kvinnor
• Hon driver biodling
Kommunpolitik
Av säkerhetsskäl är Rebecca Ädel fortfarande tagen ur tjänst som lärare i Nynäshamn efter avslöjandet om hennes nazistbakgrund. Själv tycker hon att frågan fått orimlig uppmärksamhet eftersom hon sedan länge tagit avstånd från detta.
Skola
Vid en skolattack handlar det om minuter. Därför övar skolor allt oftare hur personal och elever ska undkomma dödligt våld. ”Det finns ingen tid för genomtänkta beslut”, säger Kim Norman, säkerhetsstrateg i Stockholm.
Sjukvård
Alla kan göra något och alla ska med. Det är ledorden när SKR kraftsamlar för att fortsätta arbetet för psykisk hälsa i Ing-Marie Wieselgrens anda. ”Det här berör hela samhället, inte bara vård och socialtjänst”, sa ordföranden Peter Danielsson (M) vid en stor manifestation på tisdagen.
Statsbidrag
Regeringen halverar det statliga stödet till kulturskolan nästa år. ”Bekymmersamt. Stödet har gjort att vi har kunnat pröva nya aktiviteter och nå ut till fler unga”, säger Birgitta Lövestedt, sektorchef för kultur och fritid i Skinnskatteberg – den kommun som ökat satsningarna på kulturskolan mest.
Kommunpolitik
Magnus Gärdebring är trubadur, hårdrockare, fotbollsfrälst, sexualupplysare och hbtq-aktivist. Nu kan han också sätta kommunstyrelsens ordförande på sitt cv. Möt moderaten som ska leda Karlshamn efter 116 år av S-styre.
Stor intervju:
• Sprängningen av Nord Stream och hans varningar som ignorerades
• Samarbetet med SD och KD
• Strategin för att bryta S eviga maktinnehav
Kommunpolitik
Al Capone-kopior och ett beskjutet polishus. Det mötte Boel Godner (S) när hon för elva år sedan klev in i rollen som kommunstyrelsens ordförande.
Så hur ser hennes vision för Södertälje ut nu? En kommun som tvingas ”bygga staket” mot brottsligheten och där polischefen är med på politiska möten. Och – har de kriminella nätverken redan öppnat dörren till kommunhuset?
Integration & segregation
Forskarna bakom rapporten som kartlägger storstadsregionernas flyktingintegration kan inte förklara varför Malmö ligger så långt efter. För Helena Nanne (M), oppositionsråd i staden, är det enkelt: obefintlig integrationspolitik.
Kommunpolitik
Efter flera maktskiften har Socialdemokraterna nu posten som kommunstyrelsens ordförande i de sju största kommunerna. ”Vi ska vara en motkraft till regeringen”, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård.
Skola
Staten har under fem år satsat nästan 22 miljarder kronor på mer likvärdighet i skolan. Under denna tid har gymnasiebehörigheten bara ökat marginellt och i 84 kommuner har skillnaderna mellan olika skolor vuxit, visar DS granskning.
• Lista: Så stort är gapet mellan skolorna i din kommun
• Störst skillnad i Malmö
• Rektor: ”Ett historiskt lågt resultat”
Kompetensförsörjning
Stora mörka moln tornar upp sig på SKR:s himmel. Ett är Tidöavtalet – ett direkt hot mot välfärdens personalförsörjning, varnar Jeanette Hedberg. Ett annat är avtalsrörelsen och krav på högre löner mitt i brinnande inflationskris.
Så ska förhandlingschefen navigera i det nya förändrade landskapet.
Integration & segregation
Hedersförtrycket innebär inte bara ett enormt lidande för tiotusentals människor, det leder också till stora kostnader för samhället, visar en ny studie.
”Fler tidiga insatser skulle innebära en besparing på många miljarder”, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.
Kommunpolitik
Louise Erixon (SD) är chockad över att SD ser ut att förlora makten i Sölvesborg: ”Trodde aldrig att M skulle kunna göra så här mot sina väljare”.
Samstyret i det som kallats SD:s skyltfönster har varit viktigt för partiets framväxt i andra kommuner, säger lokala SD-toppar.