Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Hederskultur
Debattsvepet
Hot mot vårdpersonal, krisberedskap och insatser för utsatta barn är debattämnen i dag. Debattsvepet gör nu ett uppehåll och är tillbaka 9 januari 2023. Dagens Samhälle önskar God Jul och Gott Nytt År!
Integration & segregation
Hedersförtrycket innebär inte bara ett enormt lidande för tiotusentals människor, det leder också till stora kostnader för samhället, visar en ny studie.
”Fler tidiga insatser skulle innebära en besparing på många miljarder”, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.
Debattsvepet
Socialtjänsten måste få göra insatser för barn även om föräldrarna inte vill, anser Stockholms socialborgarråd. Kristdemokraterna vill genomföra århundradets vårdreform. Övrigt i debatten: personalflykt från vården, skogspolitik och ordningsregler i skolan.
Integration & segregation
Hon kallar sig folkbildare och har som mission att öka integrationen. Framtidsforskaren Bi Puranen anser sig ha svaren på många svåra frågor och tycker att staten borde ta större ansvar. ”Magnituden av problemen som kommunerna lämnas med är så stor att de inte klarar av det.”
• Om flerbarnstillägg: ”Destruktivt”
• Här har nyanlända lättast att integreras
• Så borde staten göra i stället
Debattsvepet
Pop-up-stationer för vaccination visar att mycket går att göra utanför sjukhusen, anser regionråd i Skåne. Forskare varnar för att vården missar demenssjuka. Dagens debatt handlar också om hederskultur i förskolan, arbetsmiljön i vården och att rankningen av bästa skolkommun läggs ner.
Debattsvepet
15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna kräver att investeringsstödet för byggande av hyresrätter ska vara lika över hela landet. Sju regioner i Mälardalen vill se satsningar på infrastrukturen. Och sju läkare tycker att Coronakommissionen ger fel bild av smittspridningen. Det är delar av innehållet i helgens debattflöde.
Integration & segregation
Socialstyrelsen har bestämt sig: myndigheten tar fram informationsmaterial om de medicinska riskerna med att skaffa barn med en nära släkting.
– Det hjälper oss i kampen mot hedersförtryck, säger regionrådet Denise Norström (S) i Västmanland.
Debatt
Det finns privata kliniker i Sverige som fortfarande utför så kallade oskuldsoperationer. Nu krävs det handling skriver liberalerna Juno Blom och Cecilia Elving som bland annat kräver att det införs ett heltäckande straffrättsligt skydd mot oskuldskontroller och att läkare som utför kontroller och operationer förlorar sin legitimation.
Perspektiv
Könssegregation är ett av de mest utmärkande dragen för hederskulturen och en viktig mekanism för att bevara den. Om vi medger att hederskultur inte är något vi vill normalisera i samhället ska könssegregation inte uppmuntras eller tillåtas, skriver Omar Makram, sakkunnig på GAPF.
Debatt
Flickorna inom hederskulturen är förmodligen den mest utsatta gruppen i Sverige i dag. De utsätts eller riskerar att utsättas för barnäktenskap, oskuldskontroller, könsstympning och extrem kontinuerlig kontroll över deras liv, skriver Omar Makram sakkunnig på Riksorganisationen GAPF.
Debatt
Barn ska inte längre kunna föras ut ur landet med socialtjänstens vetskap. Nu gäller det att myndigheter och kommuner kan använda möjligheten att belägga ungdomar med utreseförbud, skriver tre debattörer som arbetar mot hedersförtryck.
Debatt
Det är fruktansvärt att läkare i länder med stark hederskultur godkänner och främjar oskuldskontroll, men vad är ännu mer absurt och skandalöst är att det finns läkare i Sverige som också upprätthåller myten och både backar upp och utför oskuldskontroller samt förser familjen med oskuldsintyg, skriver Omar Makram, GAPF.
Debatt
18 år har gått sedan Fadimes död, men trots all debatt så har hedersförtrycket snarare ökat än minskat i det svenska samhället, skriver företrädare för föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, som hoppas få politiskt gehör för sina förslag för ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck.
Debatt
Vi i Vänsterpartiet på Lidingö vill att det ska skapas handlingsplaner i skolan för att förebygga hedersförtryck. Men vårt förslag avfärdades med hänvisning till att kommunen redan arbetar med våld i nära relationer. Särskilt förvånande är det att Liberalerna, som har så hög svansföring i hedersfrågor, inte kunde se behovet, skriver Jonas Lundgren och Sven Erik Wånell (V).
Debatt
Att få bort hedersförtrycket utan att vilja se dess källor och uttryck är en omöjlighet. Den goda viljans blåögdhet blir integrationspolitikens tragiska fälla. Igen och igen. Det skriver Maria Rashidi, Kvinnors Rätt och Sara Mohammad, Glöm Aldrig Pela och Fadime.
Debatt
I Sverige menar många att barns rättigheter är en självklarhet. Så är det inte. Därför är det välkommet att Barnkonventionen blir lag. Men för att lagen ska bli ett verktyg i kampen mot hedersförtrycket måste myndigheter, föräldrar, ungdomar och politiker ha kunskap, tydliga riktlinjer och rutiner för hur konventionen ska tillämpas, skriver Amineh Kakabaveh.
Debatt
Vi välkomnar att en majoritet i riksdagen vill införa en möjlighet till utreseförbud för barn som är i riskzonen för bortgifte eller könsstympning i hemlandet. Men vi uppmanar partierna att inkludera också så kallade "uppfostringsresor" i denna lagstiftning. Det skriver företrädare för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.
Debatt
Hedersförtrycket är ett allvarligt och växande hot mot värden som jämställdhet och frihet. Vi har lagt ett förslag om slöjförbud i för- och grundskolan och vi välkomnar att partiledningen är positiv till att utreda frågan, skriver Alexandra Anstrell och Anna af Sillén (M).
Debatt
I arbetet mot könsstympning är det inte överdrivna insatser som är problemet utan frånvaron av konkreta åtgärder, replikerar Sofie Löwenmark och Jessica Blixt som lovar att Demokraterna i Göteborg kommer att lägga fram skarpa förslag för att motverka hedersproblematik i alla dess former.
Gästkrönika
Jonas Sjöstedt erkände under Vänsterpartiets dag i Almedalen att partiet har underskattat hedersvåldet. Det är snarast en underdrift. Vi har vid det här laget sett så många exempel på att påstådda ”feminister” blundar för förtryck och övergrepp, att det framstår som ett större mönster.
Debatt
Jag kämpade och slet för att socialtjänsten skulle hämta hem min syster, men hon fick ingen hjälp och lever nu kvar i ett barnäktenskap i hemlandet. De som nu påstår att ett utreseförbud inte är nödvändigt har fel. Det hade kunnat rädda henne, skriver "Evin", vars syster fördes bort till ett tvångsäktenskap.
Debatt
Sedan Jämställdhetsmyndigheten startade för ett drygt år sedan har det stundtals gjorts försök att klistra på oss allehanda åsikter. Som statlig myndighet arbetar vi under regeringen utifrån regleringsbrev och andra styrande dokument, replikerar Lena Ag generaldirektör, Jämställdhetsmyndigheten.
Debatt
I morgon tisdag har Arbetsmarknadsutskottet kallat upp Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, på Liberalernas initiativ, för att klargöra varför Jämställdhetsmyndigheten inte vill att begreppet hedersrelaterat våld och förtryck ska skrivas in i läroplanen.
Debatt
Hot, påhopp och ord som islamofob, rasist och husblatte regnar över oss kvinnor med rötter i Mellanöstern som debatterar hederskultur, normalisering av hijab och islamism, skriver Faw Azzat, som är trött på att tvingas in i en offerkofta.
Perspektiv
Två nya studier, båda tänkta att ge kommuner verktyg i arbetet mot hedersrelaterat förtryck, men bara en håller måttet. Vi rekommenderar den ena men avråder från den andra, skriver forskarna Astrid Schlytter och Devin Rexvid.
Debatt
I dag på den internationella kvinnodagen ser vi bortom våra olikheter för att uppmärksamma och kräva handling i en av vår generations största orättvisor. Det gäller alla de unga kvinnor som lever under ett hedersförtryck i Sverige, skriver företrädare från SSU, Grön Ungdom, Cuf Stockholm och Luf Stockholm.
Debatt
Vi liberalfeminister har ett särskilt viktigt uppdrag: Tillsammans ska vi stå upp och försvara de rättigheter som generationer av kvinnor innan oss kämpade för – så att vi kan bana väg för nästa generation av starka och modiga kvinnor, skriver Gulan Avci avgående ordförande för Liberala Kvinnor.
Gästkrönika
Frågan ”tillåta slöja eller ej” är svår men att bara hänvisa till ”frivilliga val” är alltför bekvämt och riskerar att bli ett svek mot många förtryckta barn och unga. Vi behöver bekanta oss mer med de berättelser från unga flickor som från en dag till en annan plötsligt påtvingas slöjan.
Integration & segregation
I början av november skrev Carolin Ekman, konsult inom kvinnors och flickors sexuella rättigheter, en artikel där hon ifrågasatte att butikskedjan Stadium valt att ta in en burkini i sitt sortiment. Artikeln blev årets näst mest lästa debattartikel.
Demokrati
Vilken roll spelar det för ett barn i Sverige att vi har en regel om att inte erkänna utländska äktenskap om övertramp fortgår inom rikets gränser? Det är under all kritik att detta land, med så få invånare, misslyckas med att få rätsida på problematiken med barnäktenskap, skriver Sonja Ivkovic och Michael G. Helders.
Kommunpolitik
Nu när lagstiftningen är på plats måste förbudet mot barnäktenskap måste förvaltas. Dels av svenska myndigheter, dels av vuxna vars skyldighet är att värna alla barns rättigheter. Runtom i Sverige finns det skolbänkar som gapar tomma på grund av att ingen agerade i tid.
Socialtjänst
Socialtjänstens handläggning av barn som kommer till Sverige och uppges vara gifta är i dag en mosaik av olika bedömningar och insatser. Med den nya lagen mot barnäktenskap måste Socialstyrelsens vägledning till socialtjänsten förtydligas.
Integration & segregation
Att beställa in burkinin i sortimentet är inte en olyckshändelse, lika lite som det är en slump att den marknadsförs som en lämplighetsdräkt. Det är en aktiv handling — så visst har ni tagit ställning, Stadium, skriver Carolin Ekman, konsult inom sexuella rättigheter.
Gästkrönika
Det rasar en debatt om "huskvinnor" i tidningarna. Någon har fel preferenser. Samtidigt möter jag en bekant landsman som är upprörd över att SFI-läraren säger att män också ska städa, tvätta kläder, laga mat. Han är inte ett undantag, utan en regel som många lever med. Men om detta rasar ingen kultursidesdebatt.
Demokrati
Den den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus har under mandatperioden lagt miljoner av skattebetalarnas pengar på jämställd snöröjning och genusbudgetering i stället för att fokusera på de verkliga jämställdhetsproblem som råder i vår stad. Det är ett stort svek mot Stockholms alla kvinnor, skriver Linnéa Vinge (SD).
Integration & segregation
Könsstympning och tvångsäktenskap sker oftast i utlandet där det är enklare att dölja övergreppen för svenska myndigheter. Det behövs kraftfullare åtgärder för att stoppa föräldrar från att föra ut sina barn ut landet för att begå övergrepp, skriver Robert Hannah och Juno Blom (L).
Integration & segregation
En kriminalisering av oskuldskontroller av omyndiga bör genomföras med en egen brottsrubricering så att både den som utför kontrollen och den som beställer kontrollen kan dömas, skriver Carl Johan Sonesson (M) och Louise Meijer (M).
Integration & segregation
Föreställ dig att du är tonåring och att det snart är sommarlov. Du känner dig upprymd och ser fram emot ledigheten. Men i stället för att åka på den utlandssemester som dina föräldrar har utlovat, så förs du ovetande till din eller föräldrarnas födelseby. Där får du plötsligt veta att du ska giftas bort.
Integration & segregation
Visst kan man bevara sidor av sin kultur. Men vissa typer av kulturellt arv bör assimileras helt. Ett och samma samhälle kan inte hysa både en hederskultur där flickor könsstympas och mördas och en barnperspektiv-kultur där barns integritet och vilja respekteras, skriver Bassam Al-Baghdady.
Integration & segregation
I uppropet #UnderYtan vittnade kvinnor som lever under hedersförtryck om sin skräck och sina ofria liv. Nu har vi träffat jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) och överlämnat en mängd förslag som syftar till att bekämpa hedersförtrycket.
Hållbarhet
Rädslan för att uppfattas som främlingsfientlig får inte leda till att svenska myndigheter lägger sig platta inför hederskulturen. I Sverige råder nolltolerans mot kvinnoförtryck, detta gäller alla, oavsett trostillhörighet och bakgrund.
Kommunpolitik
Varje sommar försvinner flickor från Stockholms skolor för att inte komma tillbaka igen. Tyvärr har den socialdemokratiska majoriteten i Stockholms stadshus en häpnadsväckande avslappnad inställning till detta, skriver Lotta Edholm (L).
Gästkrönika
Utlandsfödda och utomeuropeiska kvinnor står allt oftare i centrum för den politiska debatten. Integrationen av dem är på många partiers agenda. Miljöpartiet vill bana väg genom arbetsintegrerande sociala företag och Moderaterna å sin sida föreslår ett förbud av moralpoliser. Oavsett vad man tycker om enskilda förslag: att dessa kvinnor uppmärksammas är bra, skriver kvinnorättsaktivisten Maria Hagberg i en gästkrönika.
Sjukvård
Både högern och vänstern har blinda fläckar när det gäller hederskultur. För att få bukt med könssegregering, oskuldskontroller och könsstympning krävs att politiker vågar ta tag i frågorna på allvar, menar Gursimer Singh, kvinnorättsaktivist samt styrelseledamot i Varken Hora eller Kuvad.
Statsbidrag
Ur ett integrationspolitiskt perspektiv är det av oerhörd vikt att bidragen till organisationer som sprider extremism, kvinnoförtryck och homofobi, stoppas. Därför är gårdagens beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ett viktigt steg i rätt riktning, skriver Gulan Avci (L).
Hållbarhet
Jämställdhet är frihet och därför är jämställdheten en viktig fråga för oss moderater. Sverige är ett av världens mest jämställda länder och det är vår styrka. Samtidigt kan vi inte blunda för att vi har en bit kvar, skriver Erik Andersson, riksdagsledamot (M).
Integration & segregation
Svenska förvaltningsmyndigheter är självständiga och regeringskansliet detaljstyr inte hur en myndighet utför ett uppdrag. Men regeringen ser att regelverken kring offentliga medel till organisationer och trossamfund behöver skärpas, bland annat genom ett förtydligat demokratikriterium, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en replik.
Integration & segregation
Vi gråter över Marziehs öde. Hon som efter ett par korta månader i Sverige mördades i hedern namn. Samtidigt vet vi att varje nytt fall av hedersmord återigen kommer visa hur myndigheters oförmåga eller ovilja blir bidragande orsak till dessa mord. Oförmågan kan inte accepteras. Vi måste få ett Sverige med färre tårar, skriver Sara Mohammad.
Demokrati
Regeringen bad en myndighet om en kampanj om islamofobi och hatbrott – fick en sajt som misstänkliggör arbetet mot hedersförtryck i retur. Är demokratiminister Alice Bah Kuhnke och regeringen nöjda med hur Myndigheten för stöd till trossamfund har utfört sitt uppdrag?
Integration & segregation
Det är 16 år sedan 26-åriga Fadime Sahindal mördades av sin pappa i hederns namn. Ingen kan påstå att vi sedan dess gjort nog för att bekämpa hedersvåldet. Det förflutna kan vi inte påverka, men framtiden kan vi fortfarande rå över. Vi ska ge skydd åt de skyddsbehövande och kännbara straff åt dem som skadar någon i hederns namn, skriver Nils Karlsson, kommunalråd (MP) i Malmö.
Integration & segregation
Vi vet att det trots våra ansträngningar förekommer såväl tvångsgiftemål som hedersrelaterat förtryck i vår stad och den vetskapen gör att vi inte kan slå oss till ro. Men vi tar problemet på största allvar, och arbetar aktivt för att hantera hedersrelaterat våld och förtryck.
Integration & segregation
Även kvinnor som lever under hedersförtryck drabbas förstås av trakasserier och övergrepp. Skillnaden är att för dem är tystnad nödvändigt - för familjehederns skull. Att slå larm efter en våldtäkt vore till exempel förödande för någon vars oskuld är hela familjens angelägenhet, skriver Galaxia Wallin.
Integration & segregation
Skolorna har dålig koll på barn som riskerar att giftas bort, visar Dagens Samhälles granskning. Nu krävs politisk handlingskraft. Alla skolor måste ha handlingsplaner mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Kommunpolitik
Lärare måste agera blixtsnabbt när de ser tecken på att en elev är på väg att bli bortgift. – På ett dygn kan eleven vara ute ur landet, säger gymnasieläraren Marléne Stenman med egna smärtsamma erfarenheter av just detta.
Demokrati
Barn som lever under hot om att bli bortgifta finns sannolikt i varenda kommun, men mörkertalet är stort. Minst 13 kommuner misstänker att elever som inte kom tillbaka i höstas har blivit bortgifta, visar Dagens Samhälles enkät. Om skolorna hade haft bättre koll skulle många fler fall ha kunnat upptäckas – och fler elever ha fått hjälp.
Demokrati
Stödet från oss gräsrötter och feminister finns kvar, med oförminskad kraft och styrka. Vi är oroliga att Vänsterpartiets agerande ska få Amineh Kakabavehs viktiga röst att tystna. Det är viktigt för feminismen i Sverige att ha kvar Amineh Kakabaveh i riksdagen, skriver tolv feminister till stöd för Kakabaveh, som nyligen petats från Vänsterpartiets riksdagslista.
Integration & segregation
Att tiotusentals flickor och pojkar i Sverige inte får bestämma över sina egna liv på grund av familjens föreställningar om heder är inte värdigt ett liberalt, demokratiskt och jämställt samhälle. Det vill vi ändra på, skriver Liberalernas gruppledare och kommunalråd i Stockholms län.
Kommunpolitik
I Sverige har vi skolplikt. Det innebär att barn har rätt till utbildning mellan förskoleklass och årskurs nio i grundskolan. Samtidigt vet vi att detta inte alltid är något som följs. Det finns vissa undantag där barn hamnar mellan stolarna av en eller annan anledning. En hel bunt av dessa anledningar handlar om patriarkala maktstrukturer.
Integration & segregation
Kommunerna måste ha målsättningen att inte ett endaste barn ska sakna simkunskaper - även om det innebär att de måste kompromissa om könsseparerade badtider och burkinin, skriver Menekse Mermer, socialsekreterare i en replik.
Integration & segregation
Låneburkinis i Hässleholm och tjejsimning i Umeå. Det är uppenbart att Sveriges kommuner behöver stöd och vägledning från nationell nivå för att orka stå emot kraven på olika regler och skilda offentliga rum för män och kvinnor.
Gästkrönika
Det är inte fler utredningar om hedersrelaterat våld som behövs, utan adekvata brottsrubriceringar, kännbara straff och utvisningar i de fall det är möjligt. Läpparnas bekännelser måste lämna plats för resoluta åtgärder.
Integration & segregation
Var tionde mord förra året var hedersmord. Hur har Sverige kunnat misslyckas så fatalt med att skydda sina medborgare från en så specifik typ av våld? Nu måste en haverikommission ta sig an hedersproblematiken.
Kommunpolitik
Tjejer och killar som riskerar att utsättas för tvångsäktenskap behöver känna till sina rättigheter och dessutom veta vart de kan vända sig för att få hjälp. Stockholms stad har antagit ett program mot hedersrelaterat våld och förtryck som jag hoppas kan inspirera fler kommuner i Sverige.
Demokrati
Liberalerna står inför ett vägval. Vi ger med stolthet Jan Björklund vårt fulla förtroende att fortsätta som partiledare för Liberalerna. Vi ser hans framtidsinriktade ledarskap och stora erfarenhet som en tillgång i den kommande valrörelsen och som en viktig del av en ny regering.
Integration & segregation
Det är olyckligt att Feministiskt initiativ inte uppfattas som tydliga i frågan om våld och förtryck i hederns namn. Vi kan aldrig blunda för att det har särdrag utifrån att våldet är kollektivt sanktionerat och ofta utövas av flera förövare.
Integration & segregation
På torsdagen samlar Rädda Barnen ett stort antal aktörer inom såväl civilsamhälle som politiken för att dela med oss av våra erfarenheter från arbetet mot hedersförtryck inom projektet Kärleken är fri. Efter tre års hårt arbete har regeringen äntligen börjat agera. Men det krävs mer för att säkerställa att inget barn betraktas som gift.
Hållbarhet
Tisdagens Kalla Fakta vittnar om en verklighet som är svår att ta in. En verklighet där rättssamhället och polisen har retirerat och där fundamentalister sakta men säkert vunnit mark och nu dikterar regler som invånarna måste leva efter. Detta måste vi sätta stopp för här och nu.
Demokrati
Trossamfund som inte lever upp till grundläggande demokratikrav ska inte ha statsbidrag. Men frågan är om regeringens utredare, statsvetarprofessor Ulf Bjereld, kommer ta i frågan. Han har redan uttryckt att samfunden inte behöver oroa sig. Uppdraget borde istället ges till en religiöst och politiskt obunden person.
Hållbarhet
Slöjan är könsdiskriminerande, flickornas bröder slipper att dagligen bära det hämmande plagget. Och alla barn i Sverige har enligt läroplanen rätt att utvecklas bortom könsrollernas trånga begränsningar, skriver Jenny Sonesson i en replik.
Integration & segregation
På lördag är det femton år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Sedan dess har det gjorts stora framsteg när det gäller arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld. Vi ser dock med växande oro på de generaliseringar som förekommer i diskussionen runt hedersbrott.