Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Handel
Debattsvepet
Regeringens nedskärningar hotar den gröna omställningen. Forskare varnar för strateger och triviala arbetsuppgifter. Sydsvenska handelskammaren kräver att elstödet görs om. Det är några ämnen ur dagens debattsvep.
Upphandling
Det tuffa ekonomiska läget gör att Malmö, en av de kommuner som ligger längst fram när det gäller inköp av ekologisk mat, överväger att minska på ekoambitionerna.
”En ganska tuff verklighet”, konstaterar skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).
Debattsvepet
Varför vill politikerna skjuta klimatomställningen på framtiden? undrar 227 företagare i ett upprop. Risken för annalkande livsmedelsbrist, vårdkrisen och amorteringskulturen är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
Svenska covidföreningen varnar för att de svårt långtidssjuka kommer att bli fler. Läkarförbundet hävdar att läkare är mer nöjda med jobbet om chefen är läkare. Övrigt i dagens debatt: kollektivtrafik, förlossningsvård och elmarknaden.
Debattsvepet
Sveriges import av rysk gas och olja finansierar den ryska terrorn i Ukraina, hävdar Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning. Bostadsutredningen, Kallakgruvan, svensk livsmedelsförsörjning, fusket inom LSS-assistansen och karensavdraget är andra debattämnen denna morgon.
Upphandling
Strömmen går och vattnet stängs av. Då kan samtliga offentliga kök i Uppsala laga mat ändå – i krispärmen finns färdiga menyer. Både kriget och pandemin gör att Upphandlingsmyndighetens expert uppmanar kommuner till större krisberedskap vid inköp.
• De små händelserna som också kan få stor effekt.
• Därför kommer inte centrala lager att räcka.
• Det står på Uppsalas krismeny.
Upphandling
Skenande bränslepriser och historiskt dyr rapsolja. Inflationen var rekordhög i februari och det kan påverka både menyerna i skolköken och priset på bussresor. ”En prishöjning på 8 procent gör ganska mycket i vår verksamhet”, säger Linda Gustavsson, måltidschef i Alvesta.
Debattsvepet
Matens roll måste lyftas i utredningen om en ny äldreomsorgslag, anser Livsmedelsakademin. SKR lyfter brister i den pågående utredningen om skolans huvudmannaskap, och Ebba Busch skriver om hur KD vill jobba med äldreomsorgsfrågor. Skuldsättning och oro bland npf-föräldrar är andra ämnen på dagens debattsidor.
Upphandling
Närodlat går före ekologiskt. Det tros vara orsaken till att andelen ekomat i de offentliga köken minskar för första gången på tjugo år. Centern – som haft stora framgångar i kommunvalen – driver på förändringen, menar Ekomatcentrum.
Äldreomsorg
Kommunalrådet fördömer hot och hat som riktats mot kommunens kostchef efter riksnyheten att Gislaved tar bort läsk som måltidsdryck på äldreboenden. Samtidigt vill politiken nu efter mediestormen ändra på professionens beslut och servera läsk.
Demokrati
Över hälften av landets kommuner har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat i skolor och äldreomsorg, visar en ny undersökning. Men när upphandlingslagstiftningen sätter stopp för att kräva lokalproducerat gäller det för kommuner att vara påhittiga.
Debatt
Inför den Offentliga måltidens dag vill vi slå ett slag för att de offentliga måltiderna kan öka folkhälsan, skapa större kunskap om mat hos barn och unga samt stärka den svenska matproduktionen, skriver Jordbruksverkets gd Christina Nordin, Livsmedelsverkets gd Annica Sohlström, LRF:s ordförande Palle Borgström och Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft.
Perspektiv
Stadskärnorna utarmas, vilket många sörjer. Vi har studerat 67 svenska stadskärnor för att finna de viktigaste strategiska inriktningarna för att framtidssäkra städernas utveckling, skriver Fredrik Bergström, ekonomie doktor, WSP Advisory.
Debatt
Sverige har en ny tobakslagstiftning som dagligvaruhandeln välkomnar. Men kommunernas hantering av administrationen och avgifterna när försäljningsställen senast 1 november ska ansöka om tillstånd ifrågasätts. Lever kommunerna verkligen upp till självkostnadsprincipen, undrar Svensk Dagligvaruhandel.
Debatt
Matfattigdomen i Sverige är reell. Varje månad ger vi i vår verksamhet runt om i landet mat till så många människor att de motsvarar befolkningen i en mellanstor svensk kommun. Det är hög tid att regeringen tar sitt ansvar och tillsätter en fattigdomskommission, skriver styrelseordföranden för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner Lotta Säfström.
Debatt
Växtbaserat Sverige har missuppfattat hur upphandling av livsmedel går till. Det krävs inte klimatkrav i vårt kriteriebibliotek för att kunna välja exempelvis växtbaserade alternativ, replikerar Helena Robling hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
Debatt
Det saknas explicita krav om minskade växthusgasutsläpp i Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav för livsmedel. Det gör att potentialen att ställa krav som leder till minskade utsläpp av upphandlande myndighet omintetgörs, skriver ordföranden för Växtbaserat Sverige Cecilia McAleavey.
Debatt
År 2017 köpte offentlig sektor livsmedel för 9,7 miljarder kronor. I drygt hälften av inköpen användes Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier. Det är bra – men för en hållbar affär krävs även strategisk måltidsplanering, dialog med marknaden och effektiv implementering av avtalen.
Debatt
Man får gärna avstå att flyga om det medför skuldkänslor. Man är även fri att tro att förbud, skuldbeläggande och isolering ska frälsa världen. Problemen uppstår när man dogmatiskt ska tvinga på andra människor exakt samma syn, skriver moderata kso:erna Leif Gripestam, Olov Holst och Parisa Liljestrand.
Debatt
Genom tydliga kravställningar, en inventering av den lokala marknaden och en anpassning av kraven på leverantörerna kan vi främja upphandling av närproducerad mat i kommunen, skriver Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och oppositionsråd i Huddinge.
Debatt
Det svårt att förstå hur lagstiftaren och dess myndigheter har tänkt kring den nya tobakslagen. I denna bär den enskilde handlaren ansvar för att det inte röks utanför entrén till butiken, skriver Lars Ilmoni näringspolitisk expert på ICA-handlarnas Förbund.
Debatt
Idag är det möte med Nordiska ministerrådet i Reykjavik på Island. Som minister med ansvar för de nordiska frågorna ska jag försöka bidra till att göra Norden till världens mest integrerade region, skriver utrikeshandelsminister Ann Linde (S).
Debatt
Nyligen avslöjades att Sverige har importerat cirka 240 kilo nötkött från Polen som bedömts som osäkert av Livsmedelsverket. I Sverige har importen av både polskt nöt- och griskött ökat kraftigt de senaste tio åren – trots att bättre alternativ finns, skriver Landbrug og Fødevarers talesperson Christer Lundin.
Demokrati
För att den kommunala tillsynen ska kunna leva upp till kraven på rättssäkerhet, effektivitet och likvärdighet behöver kommunerna vägledning från staten. Riksrevisionens granskning visar att staten brister i sitt ansvar på det området, skriver riksrevisor Helena Lindberg och revisionsdirektör Leif Svensson.
Demokrati
Att vi ska öka den svenska livsmedelsproduktionen är redan bestämt av riksdagen. Trots det saknar fler än hälften av de 20 myndigheter som påverkar lantbruket uppdrag i sina regleringsbrev att främja utvecklingen och öka produktionen i jordbruket. Nu måste de berörda myndigheterna ges tydliga uppdrag, skriver LRF:s ordförande Palle Borgström.
Arbetsvillkor
Skolmåltider som är goda, näringsrika och trevliga skapar förutsättningar för att ta del av skolans pedagogik. Satsningar på bra mat i skolan har en enorm potential för framtidens folkhälsa, miljö och klimat, skriver företrädare för Dietisternas riksförbund.
Kommunpolitik
Dagligvaruhandeln bidrar i arbetet mot antibiotikaresistens. Många utländska gårdar har exempelvis redan ställt om sin hantering av antibiotika för att leva upp till våra krav, skriver vd:n för Svensk Dagligvaruhandel Karin Brynell, med anledning av WHO:s antibiotikaresistensvecka.
Kommunal ekonomi
Villaägarna i syd får betala dyrt för den uppdelade svenska elmarknaden. Sammanlagt handlar det om mellan en halv och en miljard kronor extra på elräkningarna sedan november 2011. Det är dags för Sverige att åter igen bli en marknad för kunder och elhandlare.
Gästkrönika
Antibiotikaresistenta bakterier blir allt vanligare. Plötsligt riskerar vi återigen att dö av blodförgiftning, lunginflammation eller något till synes simpelt sår. Liksom andra gåvor som kommit gratis har vi inte förvaltat antibiotikan utan fördärvat, skriver Anna Ekelund Nachman.
Sjukvård
Om vi tycker att Sverige borde vara ett föregångsland för fri, modern och rättvis handel är det dags att utreda vilka fördelar blockkedjetekniken skulle kunna ha inom handelspolitiken, skriver Europaparlamentarikern Aleksander Gabelic (S).
Upphandling
Det är viktigt att upphandlingsansvariga i kommuner och landsting inte blir vilseledda att tro att Upphandlingsmyndighetens kriterier skulle innebära att de svenska djurskyddskraven uppfylls, skriver Maria Donis, vd Svensk Fågel, i en replik.
Kommunpolitik
Nu är det dags för politikerna att utforma en konkret handlingsplan i syfte att leda och praktiskt hantera arbetet vid framtida värmekatastrofer. Annars riskerar Sveriges skogs- och markägare och lantbrukare att förlora stora värden.
Kommunpolitik
Alkoholpolitiken måste fortsätta att utgå från helhetsperspektivet, det vill säga både socialpolitiska och näringspolitiska intressen. Därför behöver vi fortsatt Systembolaget samtidigt som landsbygdens företag ges förbättrade möjligheter till försäljning av sina drycker.
Upphandling
Genom att ställa fler och hårdare krav i upphandlingen skulle sannolikheten öka att köttet kommer från Sverige. Flera kommuner har redan visat att det går. Det handlar om vilja, kompetens och resurser, skriver Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött.
Hållbarhet
Vi har haft en extremt varm vår och sommar. Torkan har fått lantbruket att krisa och bönder nödslaktar djur som inte kommer få tillräckligt med foder för att överleva vintern. I dessa tider undrar jag när vi ska börja tänka om, och utnyttja den åkermark vi har på bästa möjliga sätt.
Kommunpolitik
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) vädjar till regeringen att vidta åtgärder som kan hjälpa Sveriges bönder och till alla markägare, privata, företag och kommuner som har tillgång till gräsbevuxen mark som normalt inte skördas, att erbjuda bönder att kunna slå denna till extra djurfoder.
Gästkrönika
I dagarna har folket informerats om vilka förväntningar staten har på dem, i händelse av kris eller krig. Det är säkert bra. Men gör våra förtroendevalda motsvarande insatser av "prepping". Kommer våra politiker leva upp till våra förväntningar, i händelse av kris eller krig?
Kommunpolitik
Omställningen i handeln förändrar spelplanen. Det gör att de städer och kommuner som vill ha en levande handel måste erbjuda de fysiska butikerna förutsättningar att visa kunderna att det är värt att åka dit, skriver Svensk Handel.
Arbetsvillkor
Som ny generaldirektör på Jordbruksverket vill jag utveckla diskussionen och samarbetet i en av de viktigaste frågor vi har i vårt samhälle; maten och djuren. Sverige har unika mervärden, och det är frågor som engagerar många människor. Men, i stället för högt tonläge och hot behövs samarbete.
Kommunpolitik
För många är fyllda butikshyllor en självklarhet, men råvaran i maten tar tid att producera. Därför är det viktigt att välja och upphandla svenskt, för att på så vis stödja matproducenterna att öka svensk krisberedskap, skriver Marianne Andersson, ordförande LRF Skåne.
Näringsliv
Många kommuner klarar inte av sitt kontrolluppdrag och det råder personalbrist inom livsmedelsinspektörsyrket. Nu är det viktigt att kommunerna fullföljer regeringens ambitioner, skriver Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och Visita.