Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Hållbart byggande
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Debattsvepet
Polisens problem handlar inte om resurser utan förmågan att prioritera, anser SD. Bygga långsammare kan vara bra för klimatet, hävdar professor. Gudrun Schyman vill se fredsförhandlingar med Putin. Dagens debatt handlar också om tågtrafik, cybersäkerhet och grön industri.
Stadsbyggnad
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden.
Här är tolv nedslag i kommuner som fått nya styren – så ändrar nya majoriteten politiken på stadsbyggnadsområdet.
Infrastruktur
Svenska gator är omänskliga, hävdar KTH-forskaren Alexander Ståhle. Han leder ett stort projekt som ska ändra på detta – till sommaren släpps guider som hjälper kommuner att anpassa stadskärnor för framtidens utmaningar.
Debatt
Sverige var tidigt ute med klimatdeklarationer av byggnader. För att skapa en hållbar samhällsbyggnadssektor måste vi ta nästa steg och även klimatdeklarera byggprojekt i utemiljön, skriver Svenska Träskyddsföreningen och tre ledande kommunpolitiker.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina dominerar dagens debattsvep. EU måste trappa upp hjälpen till Ukraina och stoppa Nord Stream 2 permanent, anser debattörer. Den fria världen måste sätta hårt mot hårt och Baltikum kan vara Vladimir Putins nästa offer, hävdar andra.
Debatt
Vi är övertygade om att kommuner och länsstyrelser gör så gott de kan med att ta hand om bygg- och rivningsavfall. Men det är uppenbart att bemanningen inte räcker till, skriver Ragn-Sells hållbarhetschef i sin slutreplik.
Debatt
Dagens lagstiftning för vatten och avlopp (VA) ställer boende i villa och fritidshus inför ruinerande fakturor – samtidigt som kommuners möjlighet att erbjuda mark för det eftersökta boendet i villa hämmas, skriver Villaägarna.
Debatt
Byggsektorn präglas av brist på standardisering, innovation och effektivisering. Vi uppmanar kommunerna att upphöra med särkrav och börja bygga mer i trä, skriver flera företrädare för bygg- och fastighetsbranschen.
Hållbarhet
Parkeringsnormen pekas ut som ett stort hinder mot klimatvänligare och mer attraktiva städer, fler och billigare bostäder och förbättrad folkhälsa. Varför är det då så svårt att bryta den? ”Det är ett känsligt ämne”, säger en mobilitetsforskare.
Debatt
För att nå klimatmålen måste upphandlingen av offentliga byggprojekt bli bättre. Nu krävs ökade kunskaper och tydligare mål, skriver Anders Sjelvgren och Inger Ek, generaldirektörer för Boverket och Upphandlingsmyndigheten.
Stadsbyggnad
Efter flera år med låg nivå ökar rivningarna nu snabbt i antal. I fjol revs dubbelt så många lägenheter som två år tidigare. ”Vi vill bygga mer attraktiva boenden för en annan målgrupp”.
• Därför river Dorotea och Östra Göinge.
• Hela listan: Kommunerna där det rivits mest.
Stadsbyggnad
Under tisdagen hölls Stora Mobilitetsdagen i regi av Dagens industri, Dagens Samhälle och Aktuell Hållbarhet. Där diskuterades olika hållbara sätt att transportera sig på – liksom en vision av morgondagens stad där klimatmedvetenhet och tillgänglighet prioriteras.
Hållbarhet
Bilen har hittills haft en särställning när nya bostäder planeras, men flera kommuner sänker nu kraven på antalet parkeringsplatser. I stället kan fastighetsägare erbjuda medlemskap i bilpool, skåp för varulevereranser och plats att serva cyklar.
Debatt
Gapet mellan nationella mål och genomförande är stort när det gäller byggandet i Sverige. Det behövs förändrade styrmedel för att få byggsektorn att ställa om från förbränningen av fossila bränslen, skriver flera arkitekter på Norconsult AB.
Debatt
Vi kan renovera vårt befintliga fastighetsbestånd utan att göra alltför stora ekologiska fotavtryck och samtidigt producera bostäder som står kvar till kommande generationer, skriver Plåt & Ventföretagens vd Johan Lindström.
Upphandling
Tre byggkoncerner och ett it-företag utmärker sig på listan över offentlig sektors hundra största leverantörer. ”Fantastiskt hur vi har lyckats ta oss igenom coronapandemin, vi ska alla vara glada för att vi har hållit samhällsbyggandet uppe”, säger Roger Linnér, produktionschef på Peab som toppar 100-listan.
Stora samhällsdagen
Den kommun som förbättrar sig mest i Dagens Samhälles rankning får från och med i år ett eget pris: Årets raket. Premiärvinnare blir en av Sveriges minsta kommuner. Värmländska Munkfors klättrar hela 78 placeringar.
Debatt
Vid markförsäljning och upphandling kan kommuner starkt bidra till ett mer hållbart byggande genom att belöna klimatåtgärder. Om alla samhällsfastigheter upphandlades med höga klimatkrav skulle det bidra till ett bättre klimat och förflytta byggsektorn mot klimatneutralitet, skriver Skanska Sveriges vd Gunnar Hagman och chef klimatneutralitet Agneta Wannerström.
Debatt
Krav och efterfråga driver på utvecklingen. Jag vill därför uppmana landets kommuner och andra offentliga beställare att ställa krav så att efterfrågan ökar på klimatförbättrad betong i stället för konventionell betong, skriver Svensk Betongs vd Malin Löfsjögård.
Debatt
För att kunna möta framtidens lokala effektbehov krävs reformer som ger långsiktigt hållbara förutsättningar för en trygg försörjning av el och fjärrvärme i våra städer. Vi uppmanar därför våra riksdagspartier att säkra en konkurrenskraftig, hållbar och leveranssäker el- och värmeeffekt, skriver 14 vd:ar.
Debatt
Kraven på ett klimatneutralt byggande måste täcka hela plan- och byggprocessen. Genom att fatta rätt beslut så tidigt som möjligt ökar möjligheterna att minska koldioxidutsläppen i hela värdekedjan. Hållbarhet handlar inte bara om själva byggnaden, utan även om hur den tas fram, skriver Carin Stoeckmann, förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier.
Stadsbyggnad
Tonårsflickor och unga kvinnor i storstäder är otrygga. En anledning är att många städer inte är utformade efter deras och många andras behov av trygg och välfungerande kollektivtrafik, säkra parker och gångvägar. I dag, på FN:s dag för världens städer, uppmärksammar vi den viktiga roll städerna spelar.
Stadsbyggnad
Hållbara bostäder för alla är en av Sveriges viktigaste utmaningar. Fokus i debatten ligger på unga och nyanlända vilket är behjärtansvärt, men glöm inte bort seniorerna. Antalet äldre fortsätter att öka och många vill flytta till moderna bostäder.
Infrastruktur
Dålig kunskap och invanda mönster leder till att kommuner, VA-bolag, fastighetsägare och svenska hushåll i onödan får betala sex till sju miljarder kronor årligen för problem orsakade av fett som hade kunnat stoppas vid källan med beprövad bioteknik.
Stadsbyggnad
Det nyinrättade Rådet för hållbara städer har en viktig roll i att möta Sveriges miljö- och klimatåtaganden, men också socioekonomiska utmaningar som segregation och trygghetsfrågor, skriver Monica von Schmalensee, ordförande för Rådet för hållbara städer, som idag släpper sin första rapport.
Hållbarhet
Den största utmaningen i dagens stadsutveckling är hållbarheten. Vid sidan om de gigantiska klimatutmaningarna brottas kommunerna med sociala utmaningar som bostadsbrist och segregation. En ny certifiering ska ge tydligare riktlinjer, samtidigt som kraven ökar.
Stadsbyggnad
Att Sverige kraftsamlar för att nå de globala målen i FN:s Agenda 2030 kan bli avgörande för framtida generationers levnadsförhållanden. Sverige behöver en sammanhållen stadspolitik som utgår från staden som helhet. Att politiken tar en feministisk utgångspunkt är en förutsättning för att skapa en inkluderande stad för alla.
Stadsbyggnad
För att medverka till att underlätta för ökat hållbart bostadsbyggande vill vi att regeringen permanentar en statlig samordningsfunktion för att erbjuda bland annat kunskapsstöd vid större exploateringar, skriver företrädare för branschorganisationen Gröna Städer.
Stadsbyggnad
Vi, som företräder energibranschen, industriföretag, avfallsbranschen och kommunerna, uppskattar att representanter för Sweden Green Building Council, SGBC, har tagit sig tid att svara på vårt debattinlägg, där vi föreslog förbättringar när nu miljömärkningssystemet Miljöbyggnad 3.0 ska revideras.
Hållbarhet
Att Energiföretagen argumenterar mot uppvärmning med hjälp av värmepumpar i stället för med fjärrvärme är begripligt, men det är inte tillräckligt skäl för Miljöbyggnad att ändra sina kriterier, skriver Åsa Wahlström och Catarina Warfvinge i en replik.
Stadsbyggnad
Behovet av nya bostäder i Sverige är mycket stort. Men vi är skyldiga att samtidigt bygga hållbart, både miljömässigt och socialt. Det är fullt möjligt att bygga mycket och med arkitektonisk kvalitet - ett tungt ansvar vilar dock på våra kommunala politiker, skriver Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna.
Stadsbyggnad
En handlingskraftig regering gör ibland tillfälliga lösningar för problem som annars skulle ta åratal att lösa. Kritiken från M blir i det ljuset helt obegriplig, särskilt som en del av lösningarna sker i överenskommelse med oppositionen, skriver Peter Eriksson (MP) i en replik.
Stadsbyggnad
Situationen i utsatta stadsdelar är ett av Sveriges akuta samhällsproblem. Nu kan vi visa att det stadsutvecklingsverktyg som fungerar i New York, Newcastle, Amsterdam, Hamburg och Kapstaden också fungerar i Sverige. Det kallas för BIDs, Business Improvement Districts.
Kommunpolitik
Häromdagen presenterade regeringen den forskningspolitiska propositionen. Satsningarna på samhällsbyggnadsområdet är ambitiösa och välkomna. Vi i sektorn är redo att accelerera utvecklingsarbetet mot världens mest moderna och hållbara samhällsbyggande, men då måste tilldelningen av forskningsmedel öppnas upp och forskningsfinansiärerna måste få möjlighet att premiera de insatser med störst potential att skapa praktisk nytta. Det skriver organisationen IQ Samhällsbyggnads styrelse.
Stadsbyggnad
Bostadsbristen är akut och byggandet måste öka. I våra städer byggs mer än på 40 år, men tätare städer ökar kraven på att den natur som finns kvar klarar viktiga funktioner som att förebygga ohälsa. Aktörer i hela byggkedjan måste bidra för att skapa hållbara och hälsosamma städer, skriver företrädare för kommuner, byggföretag, arkitekter, forskare samt konsulter i forsknings- och utvecklingsprojektet C/O City.
Stadsbyggnad
Bristen på bostäder är allra störst där flest vill bo: centralt och nära bra kollektivtrafik. Låginkomsttagare tvingas flytta längre och längre ut i stadens periferi långt ifrån service och arbetsmarknad för att överhuvudtaget hitta någonstans att bo. Men så behöver det inte vara.
Perspektiv
Framtidens städer kräver fler klimatsmarta lösningar och transporter. Om Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland krävs helt nya och bredare samarbetsformer mellan offentliga och privata aktörer på det lokala, regionala och nationella planet, skriver kollektivtrafikexperterna Charlotte Wäreborn Schultz, Stenerik Ringqvist och Bo Enquist.
Stadsbyggnad
Det behövs många nya bostäder i Sverige. Men bara bostäder gör inte ett hållbart samhälle. Svensk idrott, med fler än tre miljoner medlemmar, är en viktig del för hälsa och välmående. Ändå missas den aspekten i planeringen. Bostadsminister Peter Eriksson måste inkludera idrotten när han utformar bostadspolitiken för den hållbara staden.
Stadsbyggnad
Behovet av nya bostäder till år 2025 uppskattas nu till över 700 000. Tänk om det vore så enkelt som att lösningen på ett mer hållbart och effektivt byggande är att bara bygga med ett visst byggmaterial. Men så enkelt är det inte.
Stadsbyggnad
Brist på professionella byggherrar, kommunalt inflytande i byggandet och risktagande från banker och finansmarknad. Det är tre orsaker till att det finns för få bostäder. För att råda bot på detta krävs mer effektiva åtgärder än förenklingar av planprocessen.
Stadsbyggnad
Att diskutera antalet bostäder räcker inte. De tvärpolitiska samtalen om bostadspolitiken måste även handla om hur vi bygger hållbart för integration och social trygghet, skriver Ida Legnemark, ordförande för det svenska Healthy Cities-nätverket.
Hållbarhet
Även om klimatavtalet som slöts i Paris var en viktig framgång för klimatet, är det bara ett startskott för klimatarbetet. Sveriges främsta roll i det fortsatta arbetet är som föregångsland, och en stor utmaning ligger i att ta itu med det enorma renoveringsbehov som finns i miljonprogrammets energislösande hus.
Kommunpolitik
I helgen samlas världens ledare i FN:s generalförsamling för att anta de nya utvecklingsmål som tar vid efter Milleniemålen. Men globala utmaningar är också lokala och därför gör Malmö FN:s globala hållbarhetsmål till sina.
Stadsbyggnad
Att intresset för trä som byggnadsmaterial ökar är positivt och förklaringen är enkel – det är det enda förnybara byggnadsmaterialet och medför radikalt lägre klimatutsläpp, skriver Sveriges Träbyggnadskansli i en replik till Svensk Betong.
Stadsbyggnad
Politikerna sätter upp ambitiösa mål för hur många bostäder som ska byggas. Men för att nå målen krävs rätt förutsättningar och här har kommunerna en viktig roll. Sveriges Byggindustrier har sammanställt en lista med konkreta åtgärder om kommunerna vill bygga mer.
Stadsbyggnad
Miljöpartiet är med och styr i över hundra av landets kommuner och sitter i Sveriges regering. Inför helgens kongress lyfter vi frågan om en mer hållbar bostadspolitik. Vi ser att Sveriges tre största städer kan vara med och leda i den omställningen, skriver miljöpartistiska kommunalråd i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Stadsbyggnad
Skogsnäringen är en ekonomisk ryggrad i samhället och en central bärare av sysselsättning och välfärd i stora delar av Sverige. Låt oss värna detta. Vårt industriella kunnande, tillsammans med det faktum att vi i dag har mer skog än någonsin, kan vi dra nytta av för framtiden både för att motverka klimathotet och för att skapa fler jobb. Ett sätt är att bygga mer i trä. Det skriver Sveaskogs vd och landshövdingen i Västerbotten.
Kommunpolitik
Alla Sveriges mindre orter verkar vara lämnade åt sitt öde och får inte samma uppmärksamhet som storstäderna och dess invånare. Men det finns en mängd utmaningar i de små orterna som kräver nya spännande lösningar där arkitekturen måste få spela samma utvecklande roll som i storstäderna.
Stadsbyggnad
Regeringen har smashläge i frågan om hållbar stad. Med den nya satsningen på statligt stöd till bostadsbyggandet borde frågan vara i fokus, men tyvärr är vi tillbaka till att diskutera detaljer i produktionen istället för visionen om resultatet. Vi vill se en vision för den hållbara staden.
Arbetsvillkor
Miljonprogramsområden som Gårdsten i Göteborg och Vivalla i Örebro visar att det sociala perspektivet måste finnas med om förorten ska utvecklas i rätt riktning. Att bara kommersialisera räcker därför inte, svarar två jurister.
Infrastruktur
Att bygga energismart är avgörande för att nå klimat- och energimålen. Men en uppsjö av byggregler, miljöprogram och certifieringar samt brist på samordning mellan staten och kommunerna leder till att det gröna byggandet sackar. Därför efterlyser vi en sammanhållen nationell grön byggpolitik med tydliga incitament för både byggare och byggherrar, skriver Skanska tillsammans med Naturskyddsföreningen.