Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om God kommunal hushållning
Redaktionskrönika
Lågkonjunktur, inflation, pensionskostnader och en demografisk utveckling som gör att behoven ökar stort inom vård och omsorg. Lägg till det hårdare ekonomistyrning och skarpare balanskrav. Framtiden ser tuff ut för ekonomin i kommuner och regioner.
Kommunal ekonomi
Pensionskostnaderna ökar med 22 miljarder i år och smällen får chockverkan på regionernas ekonomi. De flesta budgeterar underskott – och flera regioner hittar ingen annan lösning än att bryta mot kommunallagens ekonomiska krav.
• Lista: Här ökar kostnaden mest
Kommunal ekonomi
Det kommunala balanskravet är välbekant – inga underskott. Men lagen ställer faktiskt betydligt högre krav än så: god ekonomisk hushållning.
Men hur god är egentligen hushållningen i kommuner och regioner?
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 5:
• Därför är det dags att glömma målet om överskott på två procent
• Resultatutjämningsreserven – så får den användas
• Åtstramningar att vänta
Debattsvepet
Debattörer fostrade i en frikyrkodriven skola varnar för att Sverige har en naiv syn på skolor som lär ut kreationism och att Skolverket behöver öka kontrollen. Forskare, ingenjörer och läkare debatterar att Sverige behöver ta klimatkrisen på allvar, och kommuner och regioner måste spara nu, tycker kommunalekonom.
Kommunal ekonomi
Bjurholms framtid som kommun står och faller med jätteinvesteringen i ”Diamanten”, enligt kommunstyrelsens ordförande Christina Lidström (M). Hon hade svårt att tro att det rekordstora bidraget från den statliga kommunakuten var sant.
Kommunal ekonomi
Halva potten gick till Bjurholm när nya kommunakuten delade ut sina första krisbidrag. Pengarna till minsta kommunen motsvarar 1 miljard i Lindesberg eller 4 miljarder i Gävle. Bjurholms ansökan är bra, motiverar Clas Olsson, ordförande för Delegationen för kommunal ekonomi i balans.
• Lista: Kommunerna som får bidrag
Kommunal ekonomi
En överväldigande majoritet av kommunerna har som mål att nå överskott motsvarande 0,5–2 procent av skatter och statsbidrag, visar DS granskning. Så låga resultatnivåer leder till att de skuldsätter sig allt mer, larmar experter.
• ”Bördan läggs på kommande generationer”
• Så högt bör resultatmålet vara
• Ekonomichef: ”Politikerna har en felaktig bild av vad resultatet går till”
Äldreomsorg
Bräcke har landets absolut kortaste väntetid till särskilt boende för äldre – bara sju dagar. Men nu ska det bli ändring på det.
– Vi kan inte vara hur generösa som helst, säger M-ordföranden i vård- och omsorgsutskottet.
Kommunal ekonomi
Fem regioner och 23 kommuner har begärt nära 1,8 miljarder från statens nya kommunakut, visar Dagens Samhälles sammanställning av ansökningarna. Men staten har krympt anslaget från 1 miljard till 750 miljoner kronor.
- Lista: Kommunerna och regionerna som har sökt stöd
Kommunal ekonomi
Plus 69 miljarder. Det är den nya rekordnoteringen för kommunsektorns överskott när 2021 summeras – 15 miljarder kronor mer än 2020.
• Listor: resultaten i samtliga kommuner och regioner
• Tre kommuner går med förlust
• Sjukhusbygget som ger regionen minusresultat
Kommunal ekonomi
Låga kostnadsökningar de närmaste åren, men också minskade intäkter när personer i yrkesverksam ålder blir en bristvara. I sin nya ekonomirapport slår SKR fast att den kommunala ekonomin har medvind, men att hinder väntar bakom hörnet. ”Oerhört viktigt att få människor anställningsbara.”
Kommunala bolag
Kommunala energijätten Skellefteå Kraft går från röda siffror i fjol till rekordvinst i år. Det högt uppdrivna elpriset är mumma också för ägaren Skellefteå kommun, som väntas få en rekordutdelning på 288 miljoner kronor.
Kommunal ekonomi
Kommunsektorns låneskuld ökade med 5 procent förra året till 768 miljarder kronor. Det är en mindre ökning än snittet för de senaste tio åren. Pandemin dämpade investeringstakten samtidigt som god ekonomi i kommunerna har minskat lånebehovet.