Gängkriminalitet är ett brett begrepp som syftar till organiserad brottslighet. Gängkriminaliteten har blivit en allt större politisk fråga de senaste åren i takt med den ökade brottsligheten. Till följd av detta instiftade regeringen under 2019 det så kallade 34-punktsprogrammet. Programmet innehåller åtgärder för att främja arbetet mot gängkriminalitet och stävja den kriminella utvecklingen fram till och med 2024.
Debattsvepet
Vi kommuner kan, bör och ska agera, men här är även regeringen förpliktigad att agera för att stoppa våldet skriver Huddinges kommunalråd. Svepet handlar också om skolan, bostadsbyggande och narkotikapolitik.
Socialtjänst
Allt fler unga med tunga vapen i hand. I Rinkeby har socialsekreterare flyttat in på polisstationen för att kunna jobba snabbfotat mot gängvåldet. ”Vi har förmodligen förhindrat att ungdomar skjutit eller skjutits till döds”, säger socialsekreteraren Magdalena El-Sayed.
Både socialtjänst och polis hyllar samverkansmodellen som nu sprids till fler stadsdelar.
Ledarskap
Flera skjutningar låg bakom Eskilstunas senaste stabsläge. Norrköping tog efter ett massivt it-angrepp till samma åtgärd före jul. Erfarenheterna från pandemin har bidragit till att göra båda kommunerna mer snabbfotade.
Debattsvepet
Det grundläggande arbetet med att förebygga gängkriminalitet utförs främst av kvinnor – som behöver få bättre betalt. Elpriset, det utlovade gasstödet och behovet av att stärka kulturstödet till landsbygden är andra ämnen på dagens debattsidor.
Socialtjänst
Allvarssamtal är en viktig del i att fånga upp kriminella barn och ungdomar. Det anser tidigare socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson (L), som beklagar att det nya styret inte går vidare med modellen. Samtidigt är han självkritisk till att han inte drivit frågan om fler SiS-platser tillräckligt hårt.
Socialtjänst
Senaste tidens våldsvåg i Stockholm, med många minderåriga förövare, ställer stora krav på kommunen och socialtjänsten. Här är socialborgarrådets Alexander Ojannes (S) önskelista till regeringen.
Demokrati
Fler ordningsvakter och kameror. Det utlovar partierna i de kommunala valrörelserna, där trygghet och kriminalitet nu ligger högt på dagordningen. ”16 skjutningar och sex mord på mindre än två år – det påverkar hela lokalsamhället” säger Kristina Edlund (S), oppositionsråd i Linköping.
Socialtjänst
Kommunerna måste tvingas att jobba förebyggande mot gängkriminalitet. Och socialtjänst och skola behöver fler verktyg. Både från profession och politiker kommer krav på skärpt lagstiftning och mer resurser.
• Rektor Linnea vill se möjlighet att tvångsflytta elever
• Sveriges socialchefer varnar för stora klyftor mellan kommunerna
• Stockholm satsar på socialsekreterare hos polisen
Socialtjänst
Socialtjänstens förebyggande arbete behöver stärkas. Det säger socialminister Lena Hallengren, som vill se både mjuka och hårda metoder för att hindra att fler unga hamnar i gängkriminalitet.
Debattsvepet
Fyra skolledare kräver stopp för besparingar i skolan, vårdpersonal i Göteborg oroas över bemanningen i sommar och Miljöpartiet vill se en kraftsamling mot dödsskjutningar. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Luddig målstyrning i skolan måste bort, skriver skoldebattören Filippa Mannerheim. Rusta upp socialtjänsten för att besegra gängkriminalitet, anser tankesmedjan Katalys. Nato och sjukvård är andra heta ämnen på debattsidorna i dag och under helgen.
Integration & segregation
Hon kallar sig folkbildare och har som mission att öka integrationen. Framtidsforskaren Bi Puranen anser sig ha svaren på många svåra frågor och tycker att staten borde ta större ansvar. ”Magnituden av problemen som kommunerna lämnas med är så stor att de inte klarar av det.”
• Om flerbarnstillägg: ”Destruktivt”
• Här har nyanlända lättast att integreras
• Så borde staten göra i stället
Gästkrönika
I våra socioekonomiskt utsatta områden skolas små barn in i en kultur som handlar om att starkast vinner och att alla medel är tillåtna. Beter man sig bara tillräckligt vidrigt vågar ingen höja rösten. Vilket enormt svek det är från samhället.
Debatt
Huddinge kan bli en tryggare kommun att bo och leva i om vi inför metoden ”Sluta skjut”, lägger om den lokala politiken och prioriterar det brottsförebyggande arbetet, skriver de socialdemokratiska oppositionsråden Sara Heelge Vikmång och Rasmus Lenefors.
Debattsvepet
Kollektivtrafiken behöver stöd för att klara effekterna av pandemin, det måste gå att betala med kontanter i sjukvården och en ny lag behövs för att hindra vuxna från att ha sex med tonåringar. Det är några av budskapen i dagens debattflöde.
Gästkrönika
I dagens samhällsdebatt är det inte särskilt tufft att diskutera strukturell diskriminering på arbetsmarknaden, rasism inom vården och vad ekonomisk utsatthet gör med människors självkänsla. Ändå är det där vi måste börja.
Kommunpolitik
Linköpings kommun satsar miljoner på ”områdesteam” som ska stoppa rekryteringen till kriminella nätverk. ”Vi ser det inte som ett projekt med någon sluttid”, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Debattsvepet
Marknadshyror kommer att kosta skattebetalarna 35 miljarder i bostadsbidrag, skriver Nooshi Dadgostar (V). Andra debattämnen denna morgon är klimatanpassningen av våra kuster, skolan och könsdysforivården.
Debattsvepet
Om skolsegregationen ska brytas behöver skolvalet behållas konstaterar professorer i nationalekonomi. Gör det olagligt för vuxna gängkriminella att umgås med barn och unga, föreslår Jan Jönsson (L). Lärarförbundet pekar på förskollärarnas vikt för samhället och en arbetsgrupp i Läkaresällskapet presenterar förslag för att minska psykisk ohälsa hos unga.
Debatt
Regeringen har inte de reformer som krävs för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen. Det måste bli olagligt för vuxna gängkriminella att interagera med och påverka dem, skriver Jan Jönsson (L).
Debattsvepet
Det finns en risk att S lämnar ute frågan om gängbrottslighet och kriminalitet, skriver ett kommunalråd som känner oro inför höstens partikongress. Lärarnas Riksförbund vill ha en tydlig statlig finansiering, dimensionering och styrning av skolan. Regionråd vill att staten satsar på de regionala järnvägar, som saknar elektrifiering. Det och mycket annat i dagens Debattsvepet.
Debatt
Kriminella nätverk har urholkat tryggheten i många kommuner. De behöver bekämpas med samhällets samlade kraft. För att kommunerna effektivt ska kunna bidra i detta arbete krävs dock att de omfattas av lagen om uppgiftsskyldighet i samverkan mot organiserad brottslighet, skriver fem ledande moderata kommunpolitiker.
Debatt
Metoden ”Sluta skjut” har varit effektiv att förebygga skjutningar och grovt våld i Malmö. Därför vill Vänsterpartiet att metoden ska införas även i Stockholm och Göteborg, skriver vänsterpartisterna Linda Snecker, Clara Lindblom och Jenny Broman.
Debatt
Från att utbrista att ”det räcker nu” till att komma med verkningsfulla åtgärder mot kriminaliteten är steget tyvärr långt. Det visar inte minst alla de populistiska förslag som nu poppar upp som svampar ur jorden en lagom blöt höst, skriver Verdandi:s förbundsordförande Rasken Andréasson och förbundssekreterare Lars Ohly.
Gästkrönika
Gangsterkulturen förgiftar sinnena hos en hel generation unga och berövar dem deras framtid – och alldeles för ofta står offentlig sektor och hejar på. För att vända trenden där unga i utanförskapsområden växer upp och vill bli kriminella krävs en moralisk resning.
Debatt
Mina generationskamrater och jag har fått ärva ett Sverige som är otryggt. Ett land som bokstavligt talat står i brand. Där skottlossningar sker på öppen gata. Där oskyldiga riskerar att falla offer för gängkrig om de råkar befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt, skriver KDU:s förbundsordförande Nike Örbrink.
Debatt
Det finns ingen motsättning mellan det brottsförebyggande och det brottsbekämpande arbetet – de förutsätter varandra. Den grönblå majoriteten har vässat insatserna på båda områdena, replikerar Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
Debatt
Vi måste använda alla medel vi har för att stoppa tillväxten till kriminella gäng och det är inte möjligt att uppnå om vi samtidigt gör kraftiga besparingar i förskolan och skolan. Det bryter inte den onda cirkeln, det göder den, skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm stad Kadir Kasirga (S).
Debatt
Att enbart skärpa straffen, förbättra skolan och socialtjänsten hjälper inte. Alla vuxna måste samarbeta med varandra för att motverka gängkriminaliteten. Det är barn och ungdomar som dör, skriver Carolina Sinisalo, mamma till mördade Robin.
Ledarskap
Sprängdåd, mc-krig, narkotikahandel, barn som rekryteras av kriminella nätverk – de senaste årens medierapportering har inte gett någon positiv bild av Linköping. Men kommunens nya säkerhetschef Anders Fernemark ser uppdraget an med tillförsikt: ”Det krävs tid, energi och säkert många gråa hår, men jag tror att det går att vända utvecklingen.”
Debatt
Vi måste hitta vägar för polis och åklagare att se till att de som befinner sig i gängnätverkens topp kan dömas för sina brott. De som grips i dag är bara fotgängare och springpojkar. Det skriver Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.
Debatt
Vi som bott en längre tid i Stockholms förorter upplever att utvecklingen gått åt fel håll i decennier. Nu behövs resursstärkande åtgärder, skriver Rinkebybon Kahin Ahmed (C) efter dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka.
Debatt
Hur kan sprängämnen hamna i så fel händer? Tillsynen måste nu ses över – räddningstjänsten bör ges större befogenheter att dra in tillstånd vid oegentligheter, skriver Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Storstockholms brandförsvar.
Debatt
Sverige är ett fantastiskt land i framkant på många områden. Men samhället utmanas på allvar av gängkriminalitet, skjutningar och ungdomsrån. Liberalerna har därför säkerställt ett tillskott redan i år till rättsväsendet på 750 miljoner kronor, skriver Nyamko Sabuni och Johan Pehrson, Liberalerna.
Debatt
De segregationsbomber som orsakat den grova kriminaliteten briserar nu runt om i hela vårt land och i delar av Stockholm som tidigare upplevts som trygga. Yrvakna politiker måste nu vakna och kraftsamla för förändring, skriver Stockholms trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).
Debatt
Barn används som knarklangare och ungdomar skjuts ihjäl. Utvecklingen i Rinkeby oroar oss alla. Men vad gör politikerna? Majoriteten av politikerna i stadsdelsnämnden bor inte ens i området. Det är dags att makthavarna börjar lyssna på oss som bor här, skriver Kahin Ahmed (C).
Gästkrönika
”Det finns inga perfekta brottsoffer,” hette det förr från feminister. Det ansågs som ett viktigt progressivt ställningstagande då. Idag är det istället viktigt att gapflabba åt Joakim Lamotte när han hotas och rånas. Eller åt den som är rädd för terrordåd.
Debatt
Kriminaliteten och den ökade otryggheten i Sverige är ett av våra största problem. Att bekämpa och förebygga brott är därför en av våra högst prioriterade frågor. Som socialdemokrater kommer vi aldrig slå oss till ro innan vi lyckats knäcka brottsligheten, skriver Marlene Burwick och Erik Pelling, S i Uppsala.
Debatt
Vi vill se ett besöksförbud för den som hotar eller använder våld mot sjukvårdspersonal, skriver Ingemar Kihlström (KD), som är besviken på att regeringen inte gör något för att förbättra säkerheten på sjukhus, trots upprepade uppmaningar från riksdagen.
Debatt
I går hände det. Vänsterregeringen kavlade upp ärmarna och tog krafttag mot brotten, drogerna, gängen och våldet. Detta i form av – håll i er nu – ännu en utredning. Denna gång ska det utredas om det brottsförebyggande arbetet ska bli ett lagstadgat ansvar för kommunerna. Förslaget är feltänkt och utredningen borde skrotas, skriver Kristoffer Tamsons (M) trafikregionråd.
Kommentar
Partierna lyckas inte leverera den förutsebara värld som väljarna efterfrågar. Inget är sig likt. Och när osäkerheten är hög ökar efterfrågan på säkra lösningar. Säg hej till ett nytt sätt att begripa politik: skillnaden mellan ”fixed” och ”fluid”.
Gästkrönika
När man som Stefan Löfven påstår att vi inte såg detta komma, ger man också en bild av att det inte skulle ha pågått en debatt om dessa frågor. Det stämmer inte. Debatten har funnits och regeringens strategi i den har varit att förminska allvaret och anklaga meningsmotståndare för att skada landets anseende.
Debatt
Att människor lämnar Malmö för att söka sig till en kommun som erbjuder större trygghet och säkerhet är begripligt. Den som berövas sin trygghet berövas också sin frihet. I Staffanstorp har vi arbetat aktivt med säkerhet och trygghetsfrågor under en längre tid, skriver Christian Sonesson (M).
Debatt
Regeringen vill bli tuffare mot de kriminella gängen - men 34-punktsprogrammet missar målet. Den polisiära närvaron i särskilt utsatta områden måste bli bättre. Stiftelsen Tryggare Sverige föreslår därför att fyra biträdande rikspolischefer inrättas för att stärka upp arbetet mot den organiserade brottsligheten, skriver generalsekreterare Magnus Lindgren.
Debatt
Debatten om unga och brottslighet framstår allt mer som en tävlan om tuffare tag. De åtgärder som förespråkas är mer inriktade på att stoppa återfall i brott än att förhindra att brott begås. Finns det forskning som stöder att tuffare tag löser de problem vi står inför? Svaret är nej. Det vet vi, som ansvariga chefer inom socialtjänsten.
Debatt
Problematiken kring gängvåldet måste hanteras snabbt och kraftfullt. Men kampen mot gängbrottsligheten får inte ge upphov till nya stora diffusa ansvarsområden som staplas på kommunerna skriver Liberala kvinnors ordförande Cecilia Elving och socialpolitiska talesperson Monica Wahlström.
Debatt
Flera av regeringens förslag mot gängkriminaliteten är bra, men helheten saknas. Unga i riskzon för kriminalitet är hela samhällets ansvar och kräver en kraftsamling i form av en bostadspolitik och en skolpolitik som bryter segregationen, skriver Veronica Magnusson, Vision.
Debatt
Repressiva åtgärder från polis och rättsväsende framställs i debatten som lösningen på problemet med unga lagöverträdare. Trots att forskning visar att det snarare är kontraproduktivt. Däremot lönar sig förebyggande arbete, därför behöver socialtjänstens roll bli mer framträdande.
Gästkrönika
Stöket på biblioteken förvärras. Samtidigt präglas debatten fortfarande av en ovilja till klarsyn och handling. Fackförbunden själva vill inte porta folk, men den frågan är inte upp till dem. Biblioteken finns inte till för att vara någons arbetsmiljö, de är framför allt medborgarnas.
Gästkrönika
Visst finns krisinsikt om kriminaliteten, men den är inte större än att det politiska samtalet omedelbart började handla mer om Sverigedemokraterna och mindre om det våld som drabbar och berör oskyldiga, rentav barn. Utåt sett lär dock Morgan Johansson och övriga i regeringen fortsätta skönmåla Sverigebilden.
Debatt
Det är klart att vi måste stävja maktmissbruk, övervåld och missgrepp från det offentligas sida, men i Sverige är inte huvudproblemet att vi har en för auktoritär eller våldsbejakande samhällsapparat, skriver Jonas Segersam, KD i Uppsala.
Debatt
Inga projektpengar i världen kan rädda utsatta områden där det skärs i fritid, skola och socialtjänst. Vi måste i stället investera oss ur problemen och komplettera arbetet på kommunal nivå med ett omfattande och strukturerat samhällsbyggande arbete på nationell nivå, skriver utvecklingsledaren Maria Wallin.
Gästkrönika
Tilltagande skjutningar, explosioner och självrapporterad otrygghet – ingen kan på allvar tro att det är normalt för Sverige, eller för vår del av världen. Ändå märks ingen vidare anspänning i den offentliga debatten. Paulina Neuding skriver om segregationen som har ätit sig in i vår syn på allas rätt till trygghet, säkerhet och värdighet.
Juridik
När mandatperioden går mot sitt slut kan vi konstatera Socialdemokraternas misslyckande med att ta itu med den utbredda kriminaliteten. De senaste bilbränderna i Västsverige är bara ytterligare ett tydligt exempel i mängden, skriver sverigedemokraterna Adam Marttinen och Katja Nyberg.
Juridik
Det gläder oss sverigedemokrater att du, Anna König Jerlmyr (M), kommit till insikt om de allvarliga problem med bland annat otrygghet och gängvåld som råder i Stockholm. Ska vi samarbeta på ett konstruktivt sätt för att lösa problemen i vår kommun?, skriver Peter Wallmark (SD), i en replik.
Juridik
Moderaterna är väl medvetna om, och drar lärdomar av, tidigare misstag och misslyckanden. Vi vet också att gängbrottslighet av det slag vi har inte kan mötas med fagra löften eller storslagna gester – den kommer att behöva motarbetas målmedvetet under lång tid. Men vi ska knäcka gängen. Det är mitt löfte till väljarna, skriver Anna König Jerlmyr (M).
Sjukvård
Johanna Nylander hävdar att legalisering av narkotika skulle ge missbrukare en möjlighet att söka vård. Det påståendet saknar belägg. Om narkotika legaliseras kommer fler människor att hamna i ett beroende och fler kommer att bli lidande till följd av vad ett beroende innebär, skriver Magnus Callmyr.
Juridik
Kriminaliteten har vuxit till en nivå där hotar svensk konkurrenskraft eftersom den hindrar företag att verka och växa. Därför behöver Polisens samarbete med näringslivets trygghetsinvesteringar stärkas liksom rättsväsendets ansvar för brott som drabbar företag.
Juridik
Hot, rån, utpressning och stölder. I delar av Stockholm är situationen nu så allvarlig att lokala handlare har svårt att få sina verksamheter försäkrade. Nu måste något göras – för den dag närbutiken tvingas stänga blir torget otryggare för alla.
Juridik
Det senaste året har lokala handlarföreningar i Stockholm flera gånger stängt sina butiker i protest mot en ökande otrygghet och brottslighet. Först ut var Husby och i dag ser sig sig handlarna Spånga centrum tvungna att göra samma sak efter återkommande smash and grab-kupper, hot och rånade kunder. Nu måste vi agera.
Gästkrönika
En rädd rektor, tonåringar som "äger skolan" och en kriminalitet som flyttar fram positionerna allt mer. Det är vänligt av Miljöpartiet att vilja skydda journalister mer, men när ska regering och riksdag se de offentliganställdas hotfulla arbetsmiljöer? frågar sig Nuri Kino i en gästkrönika.
Juridik
De grovt kriminella skjuter och kastar handgranater utan hänsyn till att oskyldiga drabbas. Vi måste inse vilken allvarlig situation Sverige befinner sig i och vidta kraftfulla åtgärder. Mycket pekar tyvärr på att situationen kommer att bli sämre innan den blir bättre.
Integration & segregation
Extremism och brottslighet växer i våra socialt utsatta områden. Men utvecklingen går att vända – förorten är inte förlorad. Förutom fler poliser krävs ett bättre samarbete mellan polis och kommun. Och så måste den medelklass som flyttat härifrån ges möjlighet att återvända.
Demokrati
Polisen och politiken måste sluta ställa den organiserade brottsligheten och sexualbrotten mot varandra. Våld som drabbar kvinnor är inte mindre allvarligt än våld som drabbar män. Unizon kräver nu att regeringen inför en rättsgaranti som innebär att våldtäkt utreds inom rimlig tid.
Gästkrönika
I Botkyrka kommun lever över 42 procent i det som polisen kallar för ”särskilt utsatta områden”. Vad skulle hända om aktörer från ett parallellsamhälle av den storleken försöker tränga sig in i de lokala offentliga institutionerna?
Sjukvård
Vårdförbundet kräver att arbetsgivare visar nolltolerans mot hot och våld mot vårdpersonal. Givetvis ska alla hot polisanmälas av arbetsgivaren. Dessutom måste straffen skärpas och de polisiära resurserna öka. Att våra medlemmar blir utsatta för hot, förolämpningar och våld när de gör sitt arbete är oacceptabelt.