Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Funktionsnedsättning
Digitalisering
Kommunerna blir bättre och bättre på tillgänglighet på nätet. I år klarar 50 kommuner samtliga krav i den inkluderingsbarometer som företaget Funka tagit fram. Men fortfarande är det många som har brister att rätta till.
Debattsvepet
Läkare på akutsjukhus vittnar idag om problemen med arbetsförhållanden, resurser och styrning på ett akutsjukhus. Idag debatteras även valfrågor som vinstutdelning i skolföretag, klimatreformer och mäns våld mot kvinnor. Även cirkusperspektivet på kommunala beslut får komma fram.
Gästkrönika
Fokuset på auktoritet och bestraffning i skolan kommer att ytterligare minska intresset för att hjälpa elever som beter sig normbrytande. Risken att ännu fler elever med NPF sorteras bort är enorm, skriver Jiang Millington.
Debatt
Arbetsförmedlingen fungerade inte optimalt innan reformeringen. Det motiverar dock inte att genomförandet av Sveriges största förvaltningsreform sker förhastat – och helt utan de konsekvensutredningar som normalt föregår den typen av reformer i Sverige, menar företrädare för Skoopi och Fremia i en slutreplik.
Debatt
Arbetsförmedlingens reformering kommer att öka möjligheten att stötta arbetssökande med funktionsnedsättning. Historien har visat att arbetsförmedlingarna själva inte varit lyckosamma med den här målgruppen, skriver företrädare för fristående leverantörer.
Debatt
Stöd via upphandlade aktörer lämpar sig inte för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Och i synnerhet inte för dem med funktionsnedsättning. Istället lanserar vi ”Civilsamhälleslyftet”, skriver företrädare för civilsamhället.
Debatt
De långtidsarbetslösa med funktionsnedsättning tillhör de stora förlorarna när Arbetsförmedlingens nya arbetsmodell tar form. Nu måste regeringen agera, skriver Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
Debattsvepet
Säkerhetsföretagen och Transport varnar för riskerna med slopade kontroller av ordningsvakter och Moderaterna lovar att stoppa nedläggningen av Bromma flygplats. Det är delar av innehållet i tisdagens debattflöde.
Debatt
Myndigheter, organisationer och företag tillåts att ställa krav och bedöma människor i grupp, vilket gör att alla som tillhör en viss kategori missgynnas, utestängs eller blir negativt särbehandlade, skriver Riksförbundet Attentions ordförande Anki Sandberg.
Debatt
Varför har ingen myndighet eller organisation uppdraget att sluta det hälsogap som i dag finns mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning / autismspektrumtillstånd och Sveriges övriga befolkning? Det frågar flera debattörer som uppmanar regeringen att inrätta ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och hälsa.
Debatt
Under pandemin har redan existerande sprickor i välfärden blottats och samhällets ambition om tillgänglighet, delaktighet och likabehandling kommit på skam. Det står klart att vårt lands krisberedskap behöver utvecklas i förhållande till personer med funktionsnedsättning, skriver Smer och Funktionsrätt Sverige.
Debatt
Allt fler personer med funktionsnedsättningar vittnar om att det både blivit krångligare att söka och svårare att få bidrag för bostadsanpassning. I en ny rapport konstateras att antalet beviljade bostadsanpassningsbidrag i genomsnitt har minskat med 24 procent de senaste åren, skriver ordförandena för Svensk Bostadsanpassning, Funktionsrätt Sverige och Sveriges Arbetsterapeuter.
Debatt
I regeringens budget och i flertalet skuggbudgetar för 2021 föreslås omfattande satsningar för att minska samhällseffekterna av coronapandemin. Men träffar verkligen insatserna de som behöver dem mest, frågar generaldirektören för Myndigheten för delaktighet Malin Ekman Aldén.
Debatt
Den särskilda utsatthet som kan uppstå för personer med funktionsnedsättning när det gäller våld i nära relationer är viktig att uppmärksamma och synliggöra, skriver Funktionsrätt Stockholms stads ordförande Anna Quarnström och intressepolitiska ombudsman Kukkamariia Valtola Sjöberg.
Debatt
Vi vet inte hur det går i skolan för elever med dyslexi, synnedsättning, ADHD och andra funktionsnedsättningar. Det gör att stödinsatser inte går att följa upp och att resurser inte fördelas utifrån behov, skriver generaldirektörerna Malin Ekman Aldén på Myndigheten för delaktighet och Fredrik Malmberg på Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Debatt
Personer med funktionsnedsättningar utsätts oftare för kränkningar och våld i jämförelse med personer som saknar funktionsnedsättning. Trots det finns allvarliga luckor i det straffrättsliga skyddet för personer med funktionsnedsättning när det gäller det vi kallar hatbrott, skriver Funktionsrätt Sverige, Amnesty International, Brottsofferjouren med flera.
Debatt
Politiken måste välja sida – ska vi stärka tillvaron för svenska medborgare med funktionsnedsättning, eller ska vi urholka deras välfärd för att kunna lägga pengar på människor som inte är svenska medborgare, frågar Sverigedemokraternas funktionshinderpolitiska talesperson Carina Ståhl Herrstedt och gruppledare i Region Stockholm Gabriel Kroon i sin slutreplik.
Debatt
Corona-pandemin har satt ljuset på hur användbara digitala möten och e-tjänster kan vara. Samtidigt har utanförskapet bland dem som har svårt att använda digitala tjänster växt under samma period. Det krävs ökad kunskap och nya förhållningssätt för att bryta digitalt utanförskap, skriver ordförandena för Afasiförbundet, Sveriges Arbetsterapeuter och Svenska Logopedförbundet.
Debatt
Att vi kritiserar den människosyn som sverigedemokraten Oscar Sjöstedts uttalande i riksdagens talarstol visar betyder inte, som Sverigedemokraterna indikerar i sin debattartikel, att vi accepterar eller stöder den nedmontering och inskränkning vi sett av LSS under senare år, replikerar Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Debatt
Sverigedemokraterna är det parti som gör mest för att möjliggöra för människor att delta på lika villkor. Vi har stått upp mot försämringen av assistansersättningen nationellt och vi har stått upp mot försämringar av välfärden för funktionsnedsatta lokalt och regionalt, skriver partiets funktionshinderpolitiska talesperson Carina Ståhl Herrstedt och gruppledare i Region Stockholm Gabriel Kroon.
Debatt
Många personer med funktionsnedsättning måste låna pengar av närstående för att klara sin vardagsekonomi. ”Det tär på psyket att regelbundet behöva ta emot eller låna pengar för att kunna betala för sådant som andra tycker är självklart”, skriver företrädare för DHR.
Debatt
Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att vården i Sverige ska vara jämlik och ges till den med störst behov. Men i dag innebär bland annat det kommunala självstyret att förskrivning av hjälpmedel – såväl medicintekniska produkter som konsumentprodukter – kan variera över landet, skriver Susanne Nordling (MP).
Debatt
Coronapandemin har ökat Sveriges redan stora utbildningsskuld till elever med funktionsnedsättning. En avbetalning på skulden är att långsiktigt investera i skolan. Då behövs en nationell samordnare, skriver ledare för flera intresseorganisationer, bland annat Autism- och aspergerförbundet.
Debatt
Förslagen i slutbetänkandet Modernare byggregler (SOU 2019:68) skapar otydlighet snarare än vägledning och bidrar till att det faktiskt blir svårare att bygga. Kommittén för betänkandet hade ledorden förutsägbart, flexibelt och förenklat. Vi menar att det i stället blir förvirrat, fel och för dyrt, skriver DHR.
Debatt
Det är regeringens skyldighet att agera när rättspraxis så uppenbart strider mot intentionen med LSS och mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, skriver kristdemokraterna Ebba Busch, Pia Steensland, Acko Ankarberg Johansson och David Lega.
Debatt
Att skolor använder lärplattformar och digitala läromedel som inte fungerar för barn och unga med funktionsnedsättning är en riktig skandal. Webbtillgänglighet är inte raketforskning. Det handlar om att ställa krav när man upphandlar och kontrollera att de system man använder uppfyller dessa krav, skriver Funkas forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.
Debatt
Till skillnad från krönikören Mats Reimer ställer RFSB inte elevgrupper mot varandra och delar inte uppfattningen att det skulle röra sig om ett nollsummespel, där de som det är minst synd om måste offras, replikerar Johan Nyh, ordförande RFSB.
Debatt
Måste personer med intellektuell funktionsnedsättning skriva in sig på förskolan för att kunna utveckla digital kompetens. Det frågar företrädare för Riksförbundet FUB, Svenska Downföreningen, Autism- och Aspergerförbundet med flera, med anledning av att utbildningen anpassad it vid Mora Folkhögskola är nedläggningshotad.
Debatt
Det krävs inga underverk för att låta framgångssagan personlig assistans förbli verklighet. Det räcker att återställa schablonbeloppet med de dryga 20 kronor per timme som vi förlorat de senaste sex åren, skriver Magnus Andén, Brukarkooperativet JAG, genom sin gode man Cecilia Blanck, och Jonas Franksson, ordförande för STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige.
Debatt
Äldre svenskar har högst frakturrisk i världen. Varannan kvinna och var fjärde man kommer någon gång under sin livstid att drabbas av en benskörhetsrelaterad fraktur. Ett strukturerat omhändertagande, så kallade ”frakturkedjor”, sparar både pengar, lidande och liv. Ändå är det bara ett fåtal regioner som har implementerat frakturkedjor, skriver Alexandra Charles von Hofsten och Mattias Lorentzon.
Debatt
Barn med autism och adhd slås ut från skolan och står utan någon framtid. Risken är nu hög att de blir ännu fler. Det är ovärdigt ett land där politikerna säger sig värna mänskliga rättigheter och där likvärdigheten är ett honnörsord, skriver företrädare för Autism- och Aspergerförbundet och Riksförbundet Attention.
Debatt
Alla ska ha rätt till en god tandhälsa oavsett inkomst, men så är det tyvärr inte idag. Många som har stora problem med tänder och munhåla avstår därför från att gå till tandläkaren. Tandvården måste omfattas av samma högkostnadsskydd som sjukvården, skriver Funktionsrätt Sverige, Tandvårdsskadeförbundet samt Mun- och halscancerförbundet.
Debatt
BUP:s köer är symptom på ett systemfel. Därför är satsningar som handlar om att enbart korta köer en kortsiktig och ineffektiv strategi. En nationell handlingsplan behövs för hur samhällets olika aktörer ska jobba långsiktigt för att fånga upp barn med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar och ge adekvata insatser, skriver professor Sven Bölte & Anki Sandberg, Attention.
Debatt
Var och en ska ha möjlighet att bli sitt bästa jag. Så är det inte i dag. Personer med funktionsnedsättning har oftare dålig hälsa och får sämre hjälp än andra, skriver Liberalernas Lina Nordquist, Bengt Eliasson, Gulan Avci och Roger Haddad.
Debatt
Som funktionshindrad far jag runt i vårdsvängen som en kula i ett flipperspel. Både primär- och slutenvården har svårt att närma sig sådana som mig. Det behövs vårdcentraler som är specialiserade på att ta emot personer med funktionsnedsättning, skriver liberalen Per Frykman.
Debatt
Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, och deras familjer har svårt att få adekvat stöd av samhället. Många drabbas av utmattning och sjukskrivning. Situationen för dessa familjer måste upp på den politiska dagordningen.
Debatt
Barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar finns i alla klasser i alla skolor och vi behöver skyndsamt säkerställa att de möter pedagoger och elevhälsoteam med rätt kompetens, skriver förbundsordföranden för Sveriges Arbetsterapeuter Ida Kåhlin.
Debatt
Så många som 7–10 procent av befolkningen har språkstörning och drabbas av ojämlik tillgång till såväl utredning som behandling. Socialstyrelsen bör ta fram nationella riktlinjer även för denna grupp skriver logopeder och forskare inom språkstörning.
Debatt
Att utförsäkra redan sårbara människor är ovärdigt välfärdsstaten Sverige. Det är tydligt att socialförsäkringen inte längre hanteras som den allmänna försäkring den är tänkt att vara, skriver Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Debatt
2021 är det dags för Special Olympics i Åre/Östersund. Det kan bli ett tillfälle att sätta fokus på hur vi i Sverige kan främja en ökad folkhälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning, skriver företrädare för flera kommuner och organisationer.
Debatt
Skolfrånvaron är ett stort problem ute i svenska skolor. Den kryper dessutom ner i åldrarna. Nu måste vi skolmyndigheter, skolhuvudmän och skolor kraftsamla för att vända trenden, skriver Fredrik Malmberg, generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten, och Helene Fägerblad, rådgivare Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Debatt
Det finns dilemman som är svåra att förstå och hantera för ett barn vars syskon har en funktionsnedsättning eller sjukdom, men med information, råd och stöd kan vuxenvärlden göra det betydligt lättare för en hel del barn, skriver företrädarna för Bräcke diakonis projekt Vuxensyskon Rakel Lornér och Maria Blad.
Debatt
I många länder är det självklart att kunna betala kontant. Danmark har en lag där i princip alla bemannade affärer måste ta kontanter. Sverige borde snarast inför en lag som den i Danmark, skriver Svante Linusson, professor i matematik och nummer 35 på Centerpartiets lista i EU-valet.
Debatt
Det finns ett stort antal skattefinansierade redaktörer som publicerar massor av information som allt för många varken kan läsa eller förstå, skriver Susanna Laurin, forsknings- och Innovationschef på Funka, på Tillgänglighetens dag.
Debatt
Vi vill inte se rapporter i slutet av året om kommuner som valt att inte söka statsbidraget för att höja habilitetsersättningen för personer berättigade till daglig verksamhet. Nu duger det inte med ursäkter om att kommunerna blivit tagna på sängen, anser flera funktionsrättsaktivister.
Debatt
Barn med NPF är kraftigt överrepresenterade bland placerade barn. De löper också ökad risk för att hamna i utsatthet. Trots det ser samhället inte till att viktiga skyddsfaktorer som skolan och socialtjänstens stöd fungerar för barnen och familjerna.
Debatt
I Socialdemokraternas Sverige verkar det inte finnas utrymme för personer med en funktionsnedsättning. Därför är det upp till bevis för Centerpartiet och Liberalerna att försöka återupprätta LSS, som de lovade väljarna i valrörelsen.
Debatt
Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar behöver trygghet och studiero för att det ska funka i skolan. En viktig del i arbetet med en förbättrad arbetsmiljö för både elever och lärare är därför att ”öka skolans kunskap och stöd för barn med neuropsykiatriska svårigheter” – precis som det står i Januariavtalet.
Debatt
Det görs för många neuropsykiatriska utredningar och för många barn medicineras med adhd-medicin. En stor del av problemet beror på att skolan inte tar sitt pedagogiska ansvar och skickar för många barn till Bup för utredning.
Debatt
Personer med funktionsnedsättningar måste ges samma möjligheter. Samhället har inte råd att lämna någon utanför. Det är därför vi med stor oro tar emot beskedet att den enhet inom Arbetsförmedlingen som arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering kraftigt minskas, skriver 13 professionsföreträdare inom Saco hälso- och sjukvård.
Debatt
I dag är det nationella syntolkningsdagen, i dag uppmärksammar vi att inte alla har möjlighet att fullt ut ta del av den rika floran av kulturutbud som vi har i Sverige, skriver Linus Forsberg ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning och Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Debatt
I dag på den internationella kvinnodagen vill FUB uppmana jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) att inte glömma bort flickor och kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar i det jämställdhetspolitiska arbetet, skriver FUB:s förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Zarah Melander.
Debatt
Efter vår debattartikel om statens nya register över funktionsnedsättningar har vi fått stöd från många olika håll i Sverige, men även mött kritik i form av repliker från Folkbildningsrådet och företrädare från funktionshinderrörelsen. Vi noterar att det finns ett antal grundläggande missuppfattningar som behöver redas ut slutreplikerar fyra folkhögskolerektorer.
Debatt
Östersund kommun försöker – utan att ha stöd i lag – styra människors liv genom sitt beslut att begränsa brukares rätt att anlita anhöriga som personliga assistenter, skriver Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand och förbundsjurist Julia Henriksson.
Debatt
Allt fler personer med funktionsnedsättning väljer att studera på landets Folkhögskolor. Möjligheten att samla in uppgifter om dem innebär att vi kan få mer kunskap om vilka positiva effekter utbildningarna kan ha för deltagarna, replikerar Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner.
Debatt
Det räcker inte att återställa rätten till assistans. Det krävs också en utredning för att den ska moderniseras och utvecklas. Men en sådan utredning behöver inte ta lång tid och Liberalerna tänker inte tillåta att den tar lång tid. De som berövats sin assistans har inte tid att vänta.
Debatt
Vi manar till motstånd mot beslutet att folkbildningen ska bidra med underlaget till ett statligt register över människor med funktionsnedsättningar. Ingen vet hur statens register kommer att användas av framtida regeringar och då måste vi avstå från att skapa fler känsliga register i så stor utsträckning som möjligt.
Debatt
Alla unga kan inte cykla eller gå och är därmed inte garanterade ett aktivt sommarlov. KD:s inställning till fria sommarlovsresor är lika trist som felaktig, skriver DHR och Unga Rörelsehindrade i en replik till Jakob Forssmed.
Debatt
Primärvården är i stort behov av reformering. Utredningen God och Nära vård har kommit med en mängd förbättringsförslag, men det behövs mer, skriver företrädare för Funktionsrätt Sverige, Riksförbundet HjärtLung, Reumatikerförbundet, Riksförbundet Attention, Riksförbundet Sällsynta diagnoser och Neuro.
Socialtjänst
Låt personer med funktionsnedsättningar själva uppskatta hur många timmar de behöver ledsagning för kunna leva det liv de vill så självständigt som möjligt, skriver företrädare för Unga rörelsehindrade Stockholm.
Skola
Huvudmännen bär ett tungt ansvar för att över 5 500 barn inte går i skolan. Här krävs skärpning och ett tydligare elevperspektiv. Skaffa er kunskap och bygg upp kompetens så att skolgången kan anpassas. Alla barn ingår i skoluppdraget och de som behöver har rätt till stödinsatser, skriver företrädare för föräldranätverket Barn i behov.
Kommunpolitik
I dag kan inte Stockholms stad garantera att barn med en funktionsnedsättning ges likvärdiga möjligheter till en bra skolgång. När elever med funktionsnedsättning konsekvent ges sämre förutsättningar än andra är det inte annat än diskriminering.
Kommunpolitik
Privata alternativ vill och kan vara med och bidra till en bättre vardag för människor i behov av daglig verksamhet eller bostad med särskild service. Det vilar ett stort ansvar på kommunerna att ge rimliga och rättvisa förutsättningar för privata utförare.
Arbetsvillkor
Många av samhällets mest utsatta människor faller mellan stolarna när olika myndigheter avsäger sig ansvaret för att lösa deras problem. Det krävs förändring för att myndigheterna ska uppmuntras att ta sitt ansvar och inte lämpa över det på den enskilde.
Socialtjänst
Fusk med VAB går tydligen utmärkt att komma åt med ”mer träffsäkra kontroller”, men fusk med assistansersättning måste stoppas genom att bestraffa samtliga funktionsnedsatta, skriver Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans.
Perspektiv
Missriktad omsorg gör att alltför mycket bakande och fikastunder tränger ut en mer vardagsnära matlagning som hade kunnat rusta elever på grundsärskolan för ett mer självständigt vuxenliv, visar kostvetaren Albina Granberg i en färsk avhandling.
Skola
Huvudskador är en av de vanligaste orsakerna till akutvård för barn och unga. Barn sjukskrivs inte, de förväntas snarast återgå till skolan. Stödet till skolan måste stärkas för att alla elever i landet ska få samma förutsättningar, konstaterar en ny utredning.
Sjukvård
Det är dags för politikerna att uppfylla löftena om en bättre primärvård, något som våra medlemmar fått löften om i många år. Vi vill se en nationell primärvårdsreform, med en vård som kännetecknas av god tillgänglighet, bra kontinuitet, goda möjligheter för forskning, fortbildning och god arbetsmiljö, skriver Funktionsrätt Sverige tillsammans med flera patientorganisationer.
Socialtjänst
Många med ADHD klarar skola, arbete och vardagsliv bra. Men det finns också de vars funktionsnedsättning innebär stora svårigheter och ett sammansatt vård- och stödbehov. De faller i dag utanför LSS på grund av kommuners restriktiva tillämpning av personkrets tre. Det måste upphöra, skriver representanter för Attention.
Arbetsvillkor
Sverigedemokraternas politik strider mot funktionshinderrörelsens värdegrund, trots det har partiets retorik slagit rot även bland oss. Allt oftare hör vi i olika forum personer med funktionsnedsättning som vill sätta migrations- och funktionshinderpolitiken mot varandra. Det är fel väg att gå.
Socialtjänst
I Sverige pågår just nu ett stort socialt experiment med drygt 15 000 direkt medverkande och fler än dubbelt så många som indirekt ingår i studien. Det handlar om ett avancerat stresstest av samhällstjänsten personlig assistans, där staten verkar vilja se hur hårt svångremmen kan dras åt innan en total kollaps uppstår.