Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Funktionshinder
Debattsvepet
Skolan och stöd till personer med npf-diagnoser tas upp i flera debattartiklar i dag: Lärarfacken listar ödesfrågorna för den nya skolministern och 43 skolchefer ber om bättre styrning. Socialstyrelsen presenterar nya riktlinjer för vård vid autism och adhd.
Debattsvepet
Sverige bör fördöma den irakiska regimen, skriver två debattörer i dag. Andra ger förslag på hur tandläkarbristen ska lösas, varnar för bristande beredskap och att AI gör att vi blir allt mer övervakade. Dessutom debatteras vad den nya regeringen bör göra inom olika områden: Stöd till funktionshindrade, ekonomi, bistånd, havspolitik och Ukrainafrågan.
Kompetensförsörjning
Genom att fokusera på förmågor i stället för på vad någon inte kan, har Sjuhärads samordningsförbund fått till mer träffsäkra matchningar mellan personer med funktionsnedsättning och potentiella arbetsgivare.
Debatt
När allt fler välfärdstjänster och servicefunktioner digitaliseras hotas demokratin. Beslutsfattare inom vården måste inse vikten av, och självklarheten med, tillgängliggörandet av uppkopplade hjälpmedel för alla, och vad som krävs för att nå dit, skriver företrädare för Permobil.
Debatt
Det kan inte vara meningen att personer med funktionsnedsättningar ska får det svårare att delta i samhällslivet. En av digitaliseringens många styrkor är flexibilitet och anpassningsbarhet. Låt oss utnyttja detta, skriver Autism- och Aspergerförbundet och FUB.
Gästkrönika
Kommunsveriges olika webbsidor är fyllda av tråkig och byråkratisk svenska som är svår att förstå. Men det ska det bli ändring på. Den 23:e september börjar EU:s tillgänglighetsdirektiv gälla. Allt material som publiceras av en myndighet ska då vara tillgängligt för alla.
Debatt
Region Stockholm, SVT Stockholm och 1177 Stockholm utestänger personer med hörselskada, personer med dövblindhet samt döva genom att inte tillgängliggöra all sin information och sina sändningar om coronaviruset, skriver flera organisationer.
Debatt
Det finns en stor grupp elever med språkstörning som idag hamnar mellan stolarna. De klarar sig inte med skolans stöd men har heller inte så stora problem att de erbjuds statlig språkskola. Här måste kommunerna kliva in och inrätta kommunala språkskolor, skriver Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning.
Debatt
Inga andra näringsverksamheter får fritt och utan kostnad nyttja offentlig mark på det sätt som riskkapitalisterna bakom elsparkcyklarna får. Jurister måste titta på om detta verkligen är förenligt med kommunallagen, skriver Jan Valeskog (S).
Debatt
Styrutredningen för funktionshinderspolitikens förslag innebär tyvärr en upprepning av gamla och uttjänta arbetssätt. Betänkandet saknar dessutom den skärpning av den politiska styrningen som behövs för att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska kunna genomföras, skriver ordförandena för Funktionsrätt Sverige och Lika Unika.
Gästkrönika
I takt med hjärnans ökande mognad växer många barn och unga ur sina neuropsykiatriska diagnoser. Från säker källa har jag erfarit att den som haft adhd snart kan få göra lumpen, om en ny utredning visar att den tidigare diagnosen inte längre föreligger. Frågan är om sjukvården har resurser att friskförklara dem?
Debatt
Få funktionshindrade går vidare från daglig verksamhet till arbete eller studier, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Flera strukturella hinder för övergångar har identifierats, trots att ett övergripande mål med daglig verksamhet bör vara att utveckla den enskildes möjlighet till arbete.
Debatt
Folkhögskolerektorernas påstående att staten vill skapa register över människor med funktionsnedsättningar är fel. Genom statistik går det att åstadkomma en förändring till det positiva för dessa personer, skriver fyra företrädare för funktionshinderrörelsen.
Skola
Det finns många orsaker till hemmasittande, som kräver såväl individuella lösningar som förstärkningar på systemnivå. Det vi absolut inte behöver nu är en debatt som handlar om att vara för eller emot inkludering och som landar i svartvita slutsatser.
Infrastruktur
Vi från DHR Stockholm vädjar till politikerna; snälla begränsa inte våra liv, vår möjlighet att ha en meningsfull vardag eller att kunna vara en del av våra barns liv, skriver ordföranden Nils Duwähl i en slutreplik om förslaget att begränsa antalet resor med rullstolstaxi.
Sjukvård
Vi är starkt kritiska till att Stockholms läns landsting beviljar oss som har färdtjänst/rullstolstaxi olika många resor per år beroende på vilken funktionsnedsättning vi har. Det ska vara lika för alla. Och vi önskar att alla, oavsett funktionsförmåga, ska få resa fritt efter behov.
Organisation
Dagens samhällsdebatt präglas av ett generellt svaghetsförakt där utsatta grupper blir syndabockar. Vi funktionshindrade översköljs av en våg av misstro, vilket gör att våra mänskliga rättigheter urholkas. Det här måste få ett slut, skriver fem debattörer.
Sjukvård
Det är dags för politikerna att uppfylla löftena om en bättre primärvård, något som våra medlemmar fått löften om i många år. Vi vill se en nationell primärvårdsreform, med en vård som kännetecknas av god tillgänglighet, bra kontinuitet, goda möjligheter för forskning, fortbildning och god arbetsmiljö, skriver Funktionsrätt Sverige tillsammans med flera patientorganisationer.
Socialtjänst
Personlig assistans handlar om att få leva sitt liv så likt andra människor som möjligt. Att leva– inte bara överleva. En assistans som ger trygghet är därför så mycket mer än rätten att kunna äta och andas, skriver Josefin Mikaelsson chefsjurist på Humana Assistans.
Arbetsvillkor
Sverigedemokraternas politik strider mot funktionshinderrörelsens värdegrund, trots det har partiets retorik slagit rot även bland oss. Allt oftare hör vi i olika forum personer med funktionsnedsättning som vill sätta migrations- och funktionshinderpolitiken mot varandra. Det är fel väg att gå.
Socialtjänst
I Sverige pågår just nu ett stort socialt experiment med drygt 15 000 direkt medverkande och fler än dubbelt så många som indirekt ingår i studien. Det handlar om ett avancerat stresstest av samhällstjänsten personlig assistans, där staten verkar vilja se hur hårt svångremmen kan dras åt innan en total kollaps uppstår.
Socialtjänst
Som tonåring kunde jag hänga med mina polare, gå på bio, och i övre tonåren även vara full för första gången. Allt tack vare den personliga assistansen. Men just nu byggs boenden där barn med funktionshinder ska bo. Inte i Bulgarien. Inte i Rumänien. Inte i sjuttiotalets Sovjet. I Sverige, sossarnas Sverige, valåret 2018.
Gästkrönika
Situationen är så orimlig och ovärdig att jag skulle beskriva den som omöjlig, om jag inte sett handlingarna i målet om förlamade Erik som fått beskedet att han inte längre är berättigad till personlig assistans vid måltider, konstaterar Åsa Moberg.
Arbetsvillkor
De regelverk som skolan har att rätta sig efter är glasklara: i utbildningen ska hänsyn tas till elevers olika behov och ge stöd och stimulans så att eleverna utvecklas så långt som möjligt. Så ser det inte ut i den svenska skolan. Otaliga rapporter visar att barns behov av stöd inte tillgodoses.
Skola
I debatten sägs att integrering och inkludering är två vitt skilda saker. Orden må vara olika, men resultatet blir dock detsamma. Våldsamma elever blir exkluderade av andra elever, eftersom de helt enkelt blir rädda för dem, skriver mamman Therese Vänerljung, som vill att de svårigheter som finns med inkludering diskuteras och problematiseras mer.
Skola
Det pågår just nu en debatt om inkluderingen i skolan. Ett antal skribenter, bland andra Jan Björklund (L), menar att inkluderingen gått för långt och ger uttryck för en syn på barn och skola som hör hemma i en annan tidsålder. Vi inom Funktionsrätt Sverige, DHR och Unga Rörelsehindrade vill istället hävda att inkluderingen behöver gå längre.
Skola
Elever med olika beteendestörningar och/eller neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) ska enligt skollagen inkluderas och skolan ska anpassas efter alla – oavsett behov. Det råder ingen tvekan om att alla elever med olika former av NPF- diagnoser ska få professionell hjälp, men myntet har två sidor skriver Therese Vänerljung vars barn går i en klass med elev som får våldsamma utbrott och hotar elever och lärare.
Arbetsvillkor
Från myndighetshåll och branschorganisationer rapporteras det om att svenska företag söker med ljus och lykta efter arbetskraft, och att bristen på yrkeskompetens slår mot svensk konkurrenskraft och välfärd. Men det finns lösningar för de som är villiga att se till funktion i stället för hinder.
Skola
Gustav Fridolin verkar inte ha förstått allvaret i att ha en skola som lämnar funktionshindrade elever och studenter utan rätt stöd och hjälp, skriver Liberalerna som är oroade över hur läget för funktionshindrade i skolan beskrivs av Myndigheten för Delaktighet.
Socialtjänst
Att utesluta vissa grupper från möjligheten till assistans är inhumant och riskerar att bryta ned anhöriga. Inget pekar heller på att ett sådant upplägg skulle bli bättre, eller sänka de totala kostnaderna, skriver Vårdföretagarnas branschstyrelse för personlig assistans.
Socialtjänst
Samhällets stöd till personer med autism har försämrats de senaste åren, och enligt läckta uppgifter föreslås ytterligare försämringar i den statliga LSS-utredningen som presenteras i höst. Till oss ringer förtvivlade personer med autism, och anhöriga som undrar vad som händer när de inte orkar.