Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Fritidshem
Debattsvepet
Svenskarna är dåligt förberedda på kriser, skolan ska lära ut feministiskt självförsvar och regleringar krävs för att rädda sillen på julbordet. Det är några av de åsikter som framförs i fredagens debatt.
Debattsvepet
Industrins utmaningar för att klara sin omställning adresseras över huvud taget inte av regeringens föreslagna energipolitik, skriver ordföranden för 100% förnybart. Elprisområden, korttidsstöd och kungafjäsk är andra ämnen i dagens breda debattflora.
Socialtjänst
Dömda brottslingar bland personalen, kriminella kopplingar, knark, våld och felaktig hantering av personalens villkor. Det är enligt kommunen anledningen att Botkyrka kommun bröt med ABF och stängde organisationens fritidsgårdar. ”Närmast förtal”, svarar ABF.
Debatt
Kraven på lärarna måste minska under pandemin. Därför har Lärarförbundet skickat en skrivelse till regeringen med krav på åtgärder för att minska den oerhörda arbetsbelastning som i dag är lärares vardag. Bland annat bör det blir möjligt att avstå från att sätta betyg i årskurs 6 till 8 och kravet på att genomföra utvecklingssamtal bör tas bort, skriver förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Barns uppväxtvillkor är helt avgörande för hur de lyckas i livet. Det är därför dags att bra fritids för alla blir en politisk fråga. Det är vi skyldiga alla barn, i norr som i söder. För alla som går dit efter skolan, men ännu mer för de som är där hela lovet, skriver Annika Hirvonen Falk (MP).
Debatt
Kommuner, gör inte om samma misstag med fritidshemmen som med förskolan genom att enbart tillsvidareanställa lärare med legitimation. Ta i stället vara på den yrkesutbildade personal som redan arbetar inom fritidsverksamheten, manar Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och utredare Kerstin Mikaelsson.
Debatt
Inga projektpengar i världen kan rädda utsatta områden där det skärs i fritid, skola och socialtjänst. Vi måste i stället investera oss ur problemen och komplettera arbetet på kommunal nivå med ett omfattande och strukturerat samhällsbyggande arbete på nationell nivå, skriver utvecklingsledaren Maria Wallin.
Gästkrönika
Att ha en meningsfull fritid har ett värde i sig, men det spelar också roll för barns skolresultat. De flesta barn i Sverige deltar i någon organiserad aktivitet på sin fritid, men det är vanligare att barn till arbetare och låginkomsttagare inte har några fritidsaktiviteter. Fritids som nästan alla barn går i har därför en enorm potential, både i att utjämna klyftor och i att generellt bidra till högre kunskapsresultat i skolan. Det är av rena resursskäl inte möjligt idag.
Kommunpolitik
De offentliga insatserna för att stötta barn måste präglas av socialt hållbarhetstänkande och vi efterlyser nu en modernisering av kommunala insatser för barn på sommarlovet. För familjer med svag ekonomi kan gratisbussar för barn vara det som gör att barn får komma till stranden. Klassiska kollon fungerar däremot dåligt ur ett socialt perspektiv.
Skola
Min övertygelse är att vi kan vända utvecklingen i den svenska skolan och klara de utmaningar den står inför. Det handlar om att vända på varje sten och se vad som kan bli bättre. I det arbetet har utvecklingen av lärarnas karriärtjänster en nyckelroll.