Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Friskolor
Debattsvepet
Kvinnor drabbas först och värst av klimatkrisens konsekvenser. Nu riskerar kvinnor också vara de som tar ansvar för att lösa den, varnar en skara debattörer och efterlyser mäns engagemang. Idag efterlyses också en haverikommission för svenska fiskevatten.
Debattsvepet
Det är dags att begränsa friskolornas vinster, anser nya skolministern. Lokala företag borde få större möjligheter vid upphandlingar, tycker lokalpolitiker. Dagens och helgens debatt handlar också om AI, elbrist och vilken nytta ”pyttemyndigheter” gör.
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Debattsvepet
För att bekämpa våldet mot barn krävs en nationell strategi, anser regeringens särskilda utredare. Farmaceutisk kompetens på säbo, friskolereformen, Kirunafyndet och bostadsbristen är andra ämnen på dagens debattsidor. Liksom prins Harrys beteende under förlossningen.
Kommunal ekonomi
Kommuner och regioner har betydande kostnader för att stå som yttersta garanter för skola, vård och omsorg om privata aktörer lägger ner sin verksamhet. Det konstaterar en ny utredning, som dock inte kan precisera hur mycket det kostar.
Skola
Förslaget att låta staten ta över finansieringen av friskolorna välkomnas av flera lokala skolpolitiker. ”Nu betalar kommunerna ut skolpengen utan att ha ansvar för att följa upp hur den används”, säger Elof Hansjons (S), kommunalråd i Södertälje.
Skola
Föreningen Framstegsskolan, som driver de omdebatterade friskolorna med namnet Römosseskolan, tvingas stänga sina tre enheter i Göteborg, meddelar kammarrätten i en dom. Omkring 200 elever behöver därmed flyttas till andra skolor. Men domen kommer att överklagas.
Debattsvepet
Läkare på akutsjukhus vittnar idag om problemen med arbetsförhållanden, resurser och styrning på ett akutsjukhus. Idag debatteras även valfrågor som vinstutdelning i skolföretag, klimatreformer och mäns våld mot kvinnor. Även cirkusperspektivet på kommunala beslut får komma fram.
Skola
SKR:s förre vd Håkan Sörman föreslås till ny ordförande för skolkoncernen Academedia. Samtidigt har han just satt igång uppdraget att utreda utjämningssystemet och ett nytt sektorsbidrag till skolan. Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans reagerar starkt.
Skola
Regeringen går nu vidare med förslaget om att förbjuda nya religiösa friskolor. Från 2024 kommer sådana skolor inte att få starta, enligt lagförslaget.
Flera av de friskolor som fått kritik, och där Säpo pekat på risk för radikalisering, har dock inte varit religiösa.
Skola
Lomma ska bygga en egen gymnasieskola – kommunala skolor är bättre och billigare. Det anser Robert Wenglén (M), kommunens ledande politiker. ”Om inte kommunen bygger kanske en friskola hyr in sig i någon gammal lagerlokal.”
Skola
Atvexa är skol- och förskolekoncernen som växer så det knakar. Nye vd:n Johan Kyllerman ska göra bolaget mer synligt i debatten – och bygga förskolor i Tyskland.
Så säger han om:
• Hur utlandsexpansionen finansieras
• Atvexas roll i friskoledebatten
• Köer till friskolor: ”Helt onödigt”
Gästkrönika
Skolfrågorna reduceras till att handla om mobilförbud, om flumskola och om ”komplettering av marknaden” – när vi i stället behöver våga stå fast vid att låta all utbildning få utvecklas och mätas utifrån beprövad vetenskap.
Redaktionskrönika
Tillit, friskolor, digitalisering och ekonomi, ekonomi, ekonomi. Dagens Samhälles mest lästa artiklar som publicerats hittills i år ligger i linje med redaktionens ambition att följa pengarna, styrningen och arbetsgivaransvaret.
Debattsvepet
Låt oss prata ärligare om kostnaderna för skolan och se till att pengar tänkta till undervisning stannar där, tycker MP i Järfälla. Svepet handlar också om Nato, minoritetsspråk och kvinnors hälsa.
Skola
Det är stor skillnad i lärarbehörighet mellan kommunala och privata grundskolor, visar Dagens Samhälles genomgång av vårens statistik. På var femte friskola saknar majoriteten av lärarna rätt kompetens, bland kommunala skolor är motsvarande siffra 5 procent.
• Lista: Så ser lärarbehörigheten ut på nästan 3 000 skolor.
• Koncernen sticker ut – många skolor med få behöriga lärare.
• Friskolornas riksförbund: Det kan vara förklaringen.
Debattsvepet
Samarbeten med auktoritära stater kan komma till nytta, skriver analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. Bo Rothstein vill förbjuda bokbål. En annan professor anser att kompletterande lärarutbildning för akademiker är för kort. Debatten handlar även om skolsegregation.
Debattsvepet
LO stormar mot hur friskolor sköter yrkesprogram på gymnasiet. Att pengar ur biståndsbudgeten ska användas till flyktingmottagande i Sverige upprör en rad biståndsorganisationer som skrivit två olika debattartiklar. Järnvägens framtid är en annan fråga som tas upp på flera debattsidor.
Skola
Vinsterna ska bort, köerna avskaffas och kommunerna rustas med veto. Nya skolministern går till storms mot friskolorna. Samtidigt bedyrar hon: Inte en enda skola ska behöva stänga.
• Lina Axelsson Kihlblom om slöseriet med resurser.
• Så kommer kommunerna runt boendesegregationen.
• Då tänker skolministern att förslag om vinstförbud är klart.
Debattsvepet
Var i stan som flyktingar från Ukraina ska få bo är en het debattfråga i Göteborg denna torsdag. Dessutom debatteras energiomställningen, bostadspolitiken, regeringens skattepolitik och marknadsskolan.
Debattsvepet
Organisationen Sveriges Kommuner och Regioner verkar inte i medborgarnas intresse, anser docent Louise Bringselius och professor Bo Rothstein. Friskolor står redo att ta emot barn på flykt och de som har kö vill få möjlighet att låta flyktingar gå förbi den.
Näringsliv
”Det skulle vara förödande”, säger S-toppen i kommunen som privatiserat minst. ”Man ska inte vara rädd för företagare”, säger C-politiker i privatiseringsglad kommun.
• Kommunen som toppar listan – igen.
• S-politikern: ”Det är en ideologisk fråga.”
• Hela listan: Kommunerna som köper mest och minst välfärd.
Skola
Begränsa friskolebolagens möjligheter att plocka ut vinster med en ny och sträng friskolelag. Med den kan skolpengens storlek sättas efter vilket ansvar friskolan tar, och kommunen ha förköpsrätt vid ägarskiften. Det föreslår Anne-Marie Pålsson som utrett frågan.
Skola
Det kommer inget utredningsförslag senare i vår om hur skolan kan förstatligas. Regeringen har ändrat uppdraget. Utredningen ska nu även se över hur statens ansvar för skolan kan stärkas på andra sätt – utan förstatligande. Även friskolorna kommer att beröras.
Debatt
De kommunala skolorna förfogar redan över mer resurser än vi. Innan man gör något så drastiskt som att minska skolpengen för oss fristående skolor så bör man noga undersöka hur likvärdiga resurserna verkligen är, skriver grundarna av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor.
Debatt
Det är bra att Branschförbundet för fristående förskolor och vi är överens om att det nu krävs en samlad genomlysning av förskolan i dess många olika former, skriver de två professorerna i sin slutreplik.
Debatt
Kraven att folkomrösta om skolpengen eller stoppa vinster i välfärden leder tankarna fel. Fokus alltid bör vara på hur vi ska få så många elever som möjligt att gå ut skolan med godkända betyg, skriver Willy Viitala (M), heltidspolitiker i Botkyrka i en replik.
Debattsvepet
Denna måndag säger Villaägarna att VA-lagstiftningen får orimliga konsekvenser och behöver reformeras. Debatten om den svenska marknadsskolan går också vidare liksom den om elpriserna och desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst.
Skola
Det pågår en intensiv dragkamp om kommunernas elever – flera försök att stoppa friskolor har slutat i domstol. Tibro förlorade nyligen mot Raoul Wallenbergskolan i förvaltningsrätten. Att hindra skolkoncernerna är för svårt, tycker kommunalrådet.
Debattsvepet
Socialtjänsten måste få göra insatser för barn även om föräldrarna inte vill, anser Stockholms socialborgarråd. Kristdemokraterna vill genomföra århundradets vårdreform. Övrigt i debatten: personalflykt från vården, skogspolitik och ordningsregler i skolan.
Debatt
En förskola för alla har ersatts av parallella förskolesystem med många privata aktörer. Det krävs en översyn av hela detta område, dess aktörer, innehåll och kvalitet, skriver professorerna Ingrid Pramling Samuelsson och Ingegerd Tallberg Broman.
Debatt
Gör en nationell kraftsamling kring lärarutbildningen och låt friskolor ta ett större ansvar i utsatta områden. Det är några av förslagen från Friskornas riksförbund och Almega för att återföra Sverige till topp fem i Pisa.
Skola
Föreningen Framstegsskolan slopar de religiösa inslagen på de tre Römosseskolorna i Göteborg. Samtidigt har all personal sagts upp. Axel Darvik (L), skolkommunalråd, är fortsatt kritisk. ”Mitt förtroende för föreningen är förbrukat”, säger han till TT.
Debatt
Kommunernas skolverksamhet präglas av en oklar styrning. Ansvaret förskjuts så långt ner i organisationen att det splittras och försvinner. Kommunerna måste fokusera på kvaliteten i undervisningen, skriver kommunrådgivaren Gunnar Iselau.
Skola
Skolinspektionen stängde nyligen tre kritiserade muslimska friskolor i Göteborg. Under tiden som myndigheten utredde verksamheten öppnade flera av styrelseledamöterna en ny skola i Rågsved i södra Stockholm.
Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är skarpt kritisk till hur myndigheten agerat.
Skola
Begränsad vinstutdelning och slopat kösystem för friskolor väntas bli två heta stridsfrågor på Centerpartiets stämma i helgen. ”Det är jätteovisst”, säger centerpartisten bakom vinstmotionen som delar partiet.
Debattsvepet
Att skolvinsterna delar Centerpartiet är tydligt på debattsidorna i dag torsdag då Centerstämman inleds. Debattörer från olika håll vädjar om ett förbud – men flera centerpartister varnar för att gå på ”S skolbluff”.
Debattsvepet
Jihadismforskaren Marco Nilsson varnar för riskerna med att IS-kvinnorna som återvänt till Sverige behåller sina gamla sociala kontakter. Friskolor på landsbygden, identitetspolitik och kollektivtrafik är andra debattämnen denna morgon.
Skola
Centerpartiets skolförslag får gott betyg av Friskolornas riksförbund främst för vad de inte innehåller: förslag om sänkt ersättning för friskolor. Tankesmedjan Balans ser förslaget om att nationella prov ska bli mer betygsstyrande som motsatsen till tillitsbaserad styrning.
Skola
Hon har läst alla 290 kommuners budgetar. Och funnit att 97 procent av dem har underskott i skolverksamheten.
– Det är en ganska skrämmande läsning, säger rektor Linnea Lindquist som skrivit en bok om hur friskolorna och skolpengen förstör för de kommunala skolorna.
Skola
Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) i Göteborg har tagit ett ordförandebeslut om att stoppa utbetalningarna av skolpeng till tre omstridda muslimska friskolor. ”Det finns risk att skattepengar hamnar hos tvivelaktiga ägare”, säger han.
Skola
Som moderat var hon alltid motvalls och ser sig själv som en ”usel politiker”. Nu har docent Anne-Marie Pålsson fått i uppdrag att utreda hur börsnoterade skolkoncerner kan fasas ut från skolmarknaden. Och protesterna är redan här: ”Det handlar om mycket starka krafter och mycket pengar”, konstaterar hon.