Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Förvaltning
Ledarskap
Flera skjutningar låg bakom Eskilstunas senaste stabsläge. Norrköping tog efter ett massivt it-angrepp till samma åtgärd före jul. Erfarenheterna från pandemin har bidragit till att göra båda kommunerna mer snabbfotade.
Löner & avtal
Expansiva Skellefteå toppar löneligan för förvaltningschefer i Norrland. Lönerna ligger skyhögt över snittet i jämförbara kommuner i hela landet.
Men det är ingen Northvolt-effekt, enligt kommundirektören som dock . ”Framåt är det förstås en farhåga”, säger Kristina Sundin Jonsson.
En annan kommun som utmärker sig är Norrköping.
Demokrati
Söderhamn, Mörbylånga och Arjeplog. Alla ville de bort från stuprörstänket och har växlat över till en enda superförvaltning. ”Vi får ett bättre helhetsperspektiv”, säger kommundirektör Ann Willsund i Mörbylånga.
* Lista över alla kommuner med superförvaltningar.
Demokrati
Kommunen granskade 15 000 underskrifter – namn för namn – och folkomröstningen stoppades. Följden blev fuskanklagelser, överklaganden och polisanmälningar. Missnöjespartiets bild av förloppet: ”En teknokratisk elit pissar folk rätt i ansiktet.”
• Valchefen: ”Sällsynt. Och extremt obehagligt.”
• Oppositionsrådet (M): ”Klart det skadar förtroendet när kommunen initialt fullständigt schabblade bort siffrorna.”
Socialtjänst
”Vi ställer krav på ett annat sätt.” Strängnäs hårda arbete för att få ner försörjningsstödet har gett resultat.
• Röda siffror har blivit svarta
• En fjärdedel färre är i behov av ekonomisk hjälp
• Personalen har blivit friskare
Kommunpolitik
Socialchefen i Hudiksvalls kommun petas och kommundirektören tar över hennes uppgifter. Det meddelar kommunstyrelsen efter att en rapport visat att social- och omsorgsförvaltningen är på väg mot ett underskott på över 100 miljoner kronor i år.
Juridik
Små detaljer och ”gamla lador” får inte hindra bygglov. ”Vi vill ju ha tillväxt i kommunen”, säger Kirunas kommuntopp Gunnar Selberg (C) som själv går in och stoppar remisser i byggärenden. Agerandet strider mot grundlagen, menar förvaltningsrättsprofessor Olle Lundin.
Ledarskap
En kommun har kommit en bra bit på väg mot att införa modellen, en annan kör inte i gång förrän om ett par år. Ytterligare en tillämpar den utan att kalla den vid namn.
DS har pratat tillitsbaserad styrning med tre kommundirektörer.
Gästkrönika
Så långt det är möjligt gör man klokt i att försöka skriva sina politiska strider i små bokstäver hellre än i stora. Många tycks tro att det är kostnadsfritt att bedriva politisk debatt med mycket grovkalibriga ord. Då bedrar man sig.
Gästkrönika
Numera kan politiska styren bytas ut över natten och styret på nämndsnivå kan plötsligt bestå av oerfarna politiker från partier som växer snabbare än de hinner rekrytera kompetens. Vad händer om man som tjänsteman får i uppdrag att utföra något som är moraliskt fel?
Gästkrönika
Karl-Bertil Jonssons glöggfryntlige fader Tyko Jonsson är allt det som allt för ofta fattas i svensk förvaltningskultur. Mer än något annat har han en grundmurad moraluppfattning som är baserad på regelefterlevnad: han gör inte undantag för någon samtidigt som han ser sitt eget ansvar.
Gästkrönika
Skulle en regering som vilar på SD:s stöd, eller som SD själva deltar i betraktas som legitim eller skulle tjänstemän och opinionsbildare uppmana till aktivt motstånd mot en sådan regering - oavsett väljarstöd? Den frågan kommer sannolikt prägla det kommande decenniet.
Debatt
Infrastrukturen. Den finns där och märks knappt – så länge allt fungerar. De kommande 20 åren behöver VA-investeringarna i Sverige vara 35 procent högre än i dag. Nästan en femtedel av det kommunala väg- och cykelvägnätet behöver åtgärdas, skriver kommunchefer och forskare.
Gästkrönika
Budgetåret går mot sitt slut. Det innebär att allmänheten kan börja undra varför skolförvaltningen bjuder de anställda på extra julbord medan vikariestoppet i förskoleförvaltningen innebär sju barn per vuxen och extra vinterkräksjuka åt alla. Släpp kraven på ettårsbudgetar, manar Nils Karlsson.
Kommunal ekonomi
Cheferna drar ifrån toppolitikerna lönemässigt. Mest ökar skillnaderna i regioner – där tjänar regiondirektörerna nu i snitt nästan dubbelt så mycket som de ledande politikerna. I Västra Götaland skiljer det mer än 100 000 kronor mellan regiondirektören och toppolitikern.
Arbetsvillkor
Färre stuprör. Fler kontakter med aktörer utanför kommunen. Och snabbare beslut. Ängelholm har påbörjat en resa i den riktningen – som landets första agila kommun. ”Besöksvänner” till ensamma äldre är ett exempel på en ny lösning.
Ledarskap
Cheferna har fått bättre förutsättningar att göra ett bra jobb. Enligt medarbetarna är de mer närvarande och tillgängliga än tidigare. Det visar en utvärdering av Västra Götalandsregionens så kallade normtal, som säger att chefer bör ha högst 35 underställda.
Gästkrönika
Ingen kommun okynnesanställer kommunikatörer på ren jävelskap, tvärtom är de förutsättningen för en effektiv medborgarservice, skriver Nils Karlssom som tycker att det borde anställas fler kommunikatörer i våra kommuner och regioner.
Debatt
I avsaknad av en politik som attraherar väljarna ägnar Socialdemokraterna sig åt smutskastning. Jag är trygg i att vi gjort och gör rätt i vår arvodeshantering, replikerar kommunstyrelseordföranden i Österåker Michaela Fletcher (M).
Debatt
Alliansen i Österåker har arvoderat sig själva för interna politiska möten – utan att några beslut om detta fattats officiellt. Så får det inte gå till. Exakt vad detta upplägg kostat skattebetalarna kommer vi att ta reda på, skriver oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).
Kommunpolitik
Fritid ihop med teknik. Nämndfrågor till kommunstyrelsen. Kreativiteten flödar när kommuner ser över sin organisation, visar en DS-enkät. Samtidigt naggas demokratin i kanten när antalet politiska uppdrag fortsätter att minska.
Kommunpolitik
Politiken blir brobygge mellan grannar. För Svenljunga och Tranemo är två gemensamma nämnder ett sätt att öka samarbetet över kommungränsen. När nämnderna möts tar politikerna också chansen att ventilera andra frågor än de som står på dagordningen.
Debatt
Landets invånare kommer aldrig att acceptera inskränkningar i tillgången till vatten om detta beror på dålig planering eller på att frågan inte bedömts vara tillräckligt politiskt intressant, skriver ledningen för Sydvatten AB.
Debatt
Enligt en ny rapport från Konkurrensverket är det totala värdet på den offentliga upphandlingen i Sverige oerhörda 683 miljarder kronor under 1 år. 70 procent av upphandlingarna utannonseras av kommuner och kommunägda bolag. Av dessa avbröts hela 13 procent i förtid och 6,5 procent överklagades. Som en konsekvens blir det en högre nota till skattebetalarna i slutänden. Vi måste minska detta slöseri.
Kommunpolitik
Vellinges tiggeriförbud är antiziganistiskt då det innebär att vissa människors rätt att existera i vårt samhälle och att vistas på våra gator tas bort. Det är ett bevis för att rasismen, högerextremismen och främlingsfientligheten har normaliserats i vårt land.
Kommunal ekonomi
Först låter det bra. Vi ska bygga tusentals nya skolor och äldreboenden över hela landet. Men tittar vi närmare på saken riskerar satsningarna att bli ett hot mot välfärden. Investeringarna riskerar att bli gökungen som tränger ut verksamhet och personal, kärnan i välfärden.
Stadsbyggnad
Nu drar förhandlingarna om 2019 års hyror igång på allvar. Hyresvärdarnas rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära små hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förhandlingschef Erik Elmgren.
Skola
Den nya resursfördelningsmodell för förskolan som införs i Göteborgs förskolor har många fördelar, men innebär också vissa utmaningar. I förskoleförvaltningen jobbar vi för att belysa vilka dessa utmaningar är, replikerar förvaltningsdirektör Elisabet Nord till FSO Fria förskolor.
Kommunpolitik
Riksdagen och politikerna är tydliga med att man vill se mer samverkan i välfärden med den idéburna sektorn. Men i förvaltningsrätten får upphandlingar av just den sort som politiken efterlyser bakläxa – nu senast i en dom mot Alingsås kommun, skriver Bräcke diakoni.
Juridik
Värdegrundsdelegationens lista är inte juridiskt bindande, utan kan på sin höjd utgöra en bas för kunskapsspridning i förvaltningen. Detta gör Anne Rambergs tvärsäkra uttalanden problematiska, skriver Jakob Heidbrink, docent i civilrätt.
Gästkrönika
Försäkringskassan försöker forcera ny lagstiftning från regeringen i fallet LSS genom att lansera kreativa tolkningar av gamla domar som tvingar regeringen att visa korten, istället för att smygönska besparingar i regleringsbreven. Exemplet sätter migrationsfrågan i ett intressant ljus – här förekom nämligen aldrig denna klassiska förvaltningspolitiska strid.
Demokrati
Beteendet att tillsätta ”sina egna” – eller de med vissa politiska åsikter – på chefspositioner måste upphöra. Det sänker kvaliteten på våra myndigheter och urholkar förtroendet för det allmänna, skriver Medborgerlig samling.
Kommunpolitik
På fredagen inleds steg två i Tillitsdelegationens arbete, då våra försöksverksamheter sjösätts. Syftet är att lägga grunden för en styrning präglad av större tillit och arbetsglädje. Satsningen är unik på flera sätt och kommer att följas av forskare.
Demokrati
Regeringens direktiv till den tvåmannautredning som ska rita om regionkartan ger inte utrymme för analys och reflektion, svaren är givna på förhand. Reformarbetet tar varken hänsyn till medborgarnas eller näringslivets synpunkter, och nu använder landstingspolitiker skattemedel för att förbereda storregioner som efterfrågas av ett fåtal men kritiseras av desto fler. Det är hög tid att regeringen lyssnar på kritiken – politikens legitimitet står på spel. Det skriver 10 företrädare för näringslivet i Jämtland och Norrbotten.
Kommunpolitik
Vi ser ett behov av större tydlighet när det gäller statens roll i de nya regionerna. Mer analys krävs av hur länsstyrelser organiseras i större län med stora geografiska avstånd. Många av våra verksamheter har behov av geografisk närhet till invånarna, företagen och kommunerna, skriver Sveriges 21 landshövdingar.
Kommunpolitik
Vänta med regionreformen – börja i stället med en kommunreform. Det skulle skapa möjlighet till utvecklingskraft i flera kommuner. Regionreformen förefaller sakna både tillräckliga motiv och folkligt stöd, skriver Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.
Kommunpolitik
Försäkringskassan lägger ned kontor och överger förorter i miljonprogrammet trots att utvecklingen borde vara den motsatta. Både efterfrågan på dess tjänster från de boende och regeringens politik visar tydligt att sådana nedläggningar är ett felaktigt vägval.
Regionpolitik
En regionbildning möjliggör för Storstockholm att tillvarata den fulla potentialen av vår historiska expansionsfas. Genom att trimma vårt styre kan vi rusta oss inför framtiden och använda dagens utvecklingstryck för att bygga en hållbar och än attraktivare region där stockholmare trivs och dit människor och företag från världens alla hörn drömmer om att flytta, skriver 27 centerpartister.
Demokrati
Pratet om ”klimatneutral produktion” kontra ”lokala miljövärden” är ett fult sätt att förringa de enorma skador på biologisk mångfald som vattenkraften ger ”lokalt” i hela landet, och som slagit ut ekosystem på landskapsnivå.
Kommunpolitik
Det finns redan i dag verktyg för att driva på decentraliseringsarbetet och säkra myndigheters och de statliga jobbens närvaro i hela landet. Därför borde civilministern kavla upp ärmarna, ta av skygglapparna och sluta gömma sig bakom ett uppdrag.
Regionpolitik
Många orter har sett statliga tjänster försvinna när myndigheter okoordinerat flyttat sina kontor till Stockholm eller andra större städer. Det visar att styrningen av myndigheterna inte längre är anpassad till samhällsutvecklingen, och det kan vi inte stillatigande acceptera. Regeringen ska därför ta ett tydligare grepp över myndigheternas lokalisering för att garantera en närvaro i hela landet.
Näringsliv
Jakt- och vapenbutiken Torsbo Handels har i dag fredag lämnat in en begäran till Justitiekanslern (JK) om ersättning för de ekonomiska förluster som de långa handläggningstiderna för vapenlicensärenden orsakat företaget. Handläggningstiderna är trots upprepad JO-kritik på sina håll många gånger längre än maximalt tillåtna 30 dagar.
Demokrati
Utnämningen av den nya rikspolischefen Dan Eliasson blottar svagheter i vårt konstitutionella system. Vägen ligger öppen för både vänskapskorruption och ideologiska utnämningar. Vad som krävs är en ny typ av ”senatsförhör” av amerikansk modell.
Kommunpolitik
Kommunerna måste bli bättre på att utnyttja den erfarenhet och kompetens som finns hos äldre och rutinerade tjänstemän. Det finns en stor arbetskraftsreserv därute som kan göra stor nytta för kommunerna - bara utbud och efterfrågan kan hitta varandra. Det är dags att skapa en ny marknadsplats för kommunala utredningstjänster.
Digitalisering
Efter hundratals möten med ledningsstaber i det offentliga Sverige ser vi stora utmaningar angående hur IT används för styrning. Kort sagt så riskerar myndigheter, kommuner och landsting att gå allt mer i otakt med såväl samtiden som med varandra. Kommunerna har kommit längst och har ett stort fokus på både medborgare och medarbetare. Där har staten mycket att lära.
Kommunpolitik
Vi förordar att kommunallagen ändras - men vi tror inte på en gemensam konstruktion för kommunchefen. Alla kommuner är olika och kommunchefens roll varierar därmed kraftigt, svarar Anna Wiklund (M), kso i Enköping och Leif Hallström, fd kommundirektör.
Demokrati
Avregleringarna av järnvägen, skolan, vården och omsorgen uppvisar problem, möts av kritik och ligger högt på den nya regeringens agenda. Strategirådgivaren Pär Malmberg ger ur ett forskningsperspektiv sju råd till den nya regeringen för att den ska kunna ta kontrollen över avregleringarna och lösa problemen.
Kommunpolitik
Med drygt 1,1 miljoner anställda står kommuner och landsting för en stor del av landets välfärdstjänster. För att dessa ska fungera behövs stabila spelregler för samspelet mellan politiker och tjänstemän. Det är hög tid för den nya regeringen att förtydliga tjänstemännens roll i kommunallagen, skriver Juseks vd och Kommundirektörsföreningens ordförande.
Regionpolitik
Svenska statens politik utförs av dess myndigheter. Hur väl de fungerar är därför viktigt för statens effektivitet i både ekonomisk och demokratisk bemärkelse. En viktig men kontroversiell fråga i sammanhanget handlar om myndigheternas lokalisering.