Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Förtroendevalda
Kommunpolitik
Styrelsen för S i Botkyrka nominerar Emanuel Ksiazkiewicz till ny gruppledare i den infekterade striden inom partiet.
Ksiazkiewicz utmanas av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin som petades i en mycket uppmärksammad omröstning.
Demokrati
Var dig själv – och glöm inte bort vilka som valt dig. Det är några av tipsen till nya förtroendevalda från Sveriges mest rutinerade kommunpolitiker.
Du får även:
• Bästa förhandlingsknepen
• Så överlever du ett långt fullmäktige
• Lär dig undvika nybörjarmisstagen
Kommunpolitik
Omsättningen på politiker är hög i regioner och kommuner. I Falun har drygt 60 procent av fullmäktigeledamöterna bytts ut sedan förra mandatperioden. ”En massa erfarenhet har vandrat ut”, säger kommundirektören som hjälper till att skola in de nya.
• Lista med andelen nya ledamöter kommun för kommun.
Kommunpolitik
S-veteranen Katarina Berggren i Botkyrka tillbakavisar anklagelserna om att Ebba Östlin skulle ha utsatts för en kupp där även kriminella ska ha varit inblandade.
”Vi har haft en lång process i sann demokratisk ordning”, säger hon.
S-ledningen har nu granskat hur många nya medlemmar som deltog i förtroendeomröstningen.
Demokrati
Många tunga politiker sitter i fullmäktige i både kommunen och regionen – några är även riksdagsledamöter. ”Man ska ha en lokal förankring i politiken”, säger Daniel Persson (SD) som sitter på tre stolar.
• Partiet med flest på två stolar
• Tre partierna med politiker på tre stolar
• Så många är aktiva i både riksdag och kommun
Kommunpolitik
Nästan hälften av ledamöterna i fullmäktige i Fagersta hoppade av under förra mandatperioden. Oroande, tycker fullmäktiges ordförande Marino Wallsten. ”Jag har själv utsatts för både glåpord och hat”, berättar han.
Regionpolitik
I regionerna dominerar kvinnor på de högsta politiska posterna – till skillnad från i kommunerna. Rachel De Basso (S) i Region Jönköpings län och Marie Morell (M) i Region Östergötland har olika teorier om vad det beror på.
Kommunpolitik
Sverigedemokraterna i Sölvesborg fortsätter sina attacker mot kommunalrådet Kith Mårtenssons (M) heltidsarvode. Partiet försöker få till en folkomröstning om ersättningen och hävdar att många invånare är väldigt missnöjda med politikens ökade kostnader.
Kommunal ekonomi
Fler invånare är många kommunpolitikers dröm. Men i vissa kommuner skulle bara en tredjedel av dem som redan bor där rekommendera andra att flytta dit – i andra långt över 80 procent. DS har hela listan.
• Varumärkesexpertens bästa råd till politiker som vill få fler invånare.
Kommunpolitik
Trelleborgs arvodeshöjning på 75 procent till kommuntoppen väcker reaktioner. Hur mycket politikerna ska ha betalt har blivit ett hett diskussionsämne i hela landet, visar DS svep. För att visa god vilja i kristider väljer en del att frysa – eller till och med sänka arvodena.
Kommunpolitik
Trelleborgs ledande politiker får kraftiga lönepåslag. Det kritiseras av oppositionspolitiker och har startat en intern M-debatt om lojalitet. ”Vad fan håller vi på med?” undrade en moderat från kommunfullmäktiges talarstol.
Kommunpolitik
Mikail Yüksel sitter kvar som partiledare för Nyans efter helgens extrakongress. Sead Busuladzic som utmanade om partiledarposten överväger att lämna partiet – men tänker behålla mandatet i Landskronas fullmäktige.
Kommunpolitik
SD rycker fram i lokalpolitiken efter ett rekordstarkt val. Partiet har nu hittills tio kso-poster och sitter med i styret i 34 kommuner och en region. Här är sverigedemokraterna att ha koll på.
• En har träffat påven
• Så många är kvinnor
• Hon driver biodling
Kommunpolitik
”Extremt allvarliga uppgifter. Men jag kan inte välja företrädare för SD.” Det säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, om att SD-kommunalrådet i staden har sålt hemliga försvarsuppgifter.
Kommunpolitik
Österåker, Västerås, Region Blekinge – och Stockholm. De har suttit i riksdagen men väljer nu lokalpolitiken. Starka högerrösten Hanif Bali (M) känner sig friare än någonsin. ”Jag går från plikt till lust och är jättetaggad.”
• Lista: De lämnar riksdagen – kan fortsätta lokalt.
Kommunpolitik
Kulturnämnden i Halmstad vill inte bekosta en omstridd borgmästarkedja med pengar ur en fond för utsmyckning av kommunens lokaler. ”Fullmäktiges ordförande är inte en lokal”, säger nämndens ordförande.
Demokrati
Tonläget i den politiska debatten smittar av sig och kan bli bränsle för hat och hot. Det menar Lars Stjernkvist, som skrivit en bok om de förtroendevaldas språkbruk tillsammans med sin gamle politiska motståndare Sverker Wadstein.
Demokrati
Nya spännande jobb – men också skandaler och brott. DS granskning visar att var femte kommunal- och regionråd avgått i förtid under mandatperioden.
Privata skäl ligger bakom den största andelen avhopp. ”Det är en stor utmaning att kunna kombinera den här typen av uppdrag med ett rimligt privat- och familjeliv”, säger forskare.
Kommunpolitik
Kommunstyrelsen i Halmstad vill stoppa köpet av en borgmästarkedja för 80 000 kronor. ”Ingen blir gladare av att det hänger juveler runt halsen på fullmäktiges ordförande”, säger S-ledamot.
Ledarskap
Det stormar i Region Dalarnas ledarskikt. Fem fackförbund och 31 chefer slår i ett protestbrev larm om tystnadskultur. Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg utövar ”management by fear”, menar ett kritiskt S-oppositionsråd.
”Det är bara att stå i den här skitstormen så går det över”, kontrar Ulf Berg.
Integration & segregation
”Varje fredag öppnar jag personligen sporthallen för ukrainarna”, säger Ilko Corkovic i Borgholm. Han vet hur viktigt det är att tänka på annat än fasorna i hemlandet.
De kom till Sverige som flyktingar – nu är alla tre kommunalråd. För tre olika partier. Hur har flykten påverkat deras syn på flyktingmottagande?
Demokrati
Region Kalmar hamnar ofta långt bak i kön när statliga pengar delas ut. Nu ska det bli ändring på det. Politikerna ska lite mot sin vilja stärka sitt påverkansarbete mot riksdagen – men de kan inte enas om de söker en strateg eller en lobbyist.
Demokrati
Ett parti dominerar stort i påtryckarbranschen, visar Dagens Samhälles och Resumés kartläggning. Och så är det helt tomt på sverigedemokrater.
• ”En tidsfråga.” Forskaren om SD:s väg i in i branschen.
• ”Många socialdemokrater har ju uppdrag i fackföreningsrörelsen i stället.”
• Konsulten som tillför PR-branschen vänsterperspektiv.
Demokrati
PR-branschen berättar mer än gärna vad de gör. PA-branschen tiger om det mesta. Lobbying är på stark frammarsch. Forskaren: ”Fenomenet är större i Sverige än i övriga nordiska länder – och regleringen mindre.”
• Lista: Kommun- och regionpolitikerna på företag och organisationer.
Demokrati
För tolv år sedan fanns det många konsulter som kunde peka ut rätt vägar i rikspolitiken. Men få som visste vad en markanvisning var eller kunde hitta rätt i kommunhusen. Petter Lindfors, som lett exploateringsbeslut i Stockholm, såg potentialen.
Demokrati
Påtryckarbranschen växer sju gånger mer än reklambranschen och är numera full av ex-politiker. I företag, intresseorganisationer och på public affairs-byråer är deras kunskap eftertraktad.
DS och tidningen Resumé kartlägger fjärde statsmakten.
• Lista: PR-konsulterna med politisk bakgrund.
• Lista: PA-folket på företag och organisationer.
• F d politikerna i skolbranschen.
Ledarskap
De satte sprätt på pengar och anställde till höger och vänster – Kirunas kommuntopp Gunnar Selberg (C) säger öppet att han inte har fullt förtroende för sina förvaltningar. ”Floskler”, kontrar facket som å sin sida tycker att C-toppen är problemet.
Demokrati
Moderaternas gruppledare i Trelleborg fick en chock när lokaltidningen avslöjade att kommunstyrelsens ordförande låtit sig utpressas. ”Oacceptabelt att han inte sa något”, anser Ann Kajson Carlqvist.
Demokrati
De politiker i Uddevalla som blev av med sina uppdrag och sedan fick tillbaka dem efter en dom i förvaltningsrätten får ingen ersättning. Det säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S). Men frågan ser nu ut att bli föremål för ännu en rättsprocess.
Kommunpolitik
Aktiva politiker kan inte samtidigt vara sjukskrivna på heltid, enligt Försäkringskassan. SD-politiker i Halmstad ska betala tillbaka 135 000 kronor. Själv jämför hon digitala möten med att se på tv.
Kommunpolitik
Arvodet för en kommunstyrelseordförande skiljer sig rejält beroende på vilken kommuntyp hen styr. I Sorsele är arvodet nästan 90 000 kronor lägre än i Stockholm, men Kjell Öjeryd (V) är nöjd: ”Inte så många här tjänar över 50 000 i månaden.”
• Så mycket mer får en kso i storstad jämfört med glesbygd
• Lista: De tio bäst betalda i varje kommuntyp
Demokrati
Hundratusentals kronor i felaktiga arvoden till kommunalråd. Revisorer hävdar att Region Västerbottens samverkan bryter mot kommunallagen. 19 kommunpolitiker har fått arvoden. Umeås kommuntopp har fått mest – 330 000 kronor.
Kommunpolitik
Fem kommundirektörer har i dag mer än dubbelt så mycket betalt som kommunens toppolitiker. ”Man kan börja resonera om maktbalansen”.
• Växande gap – så mycket skiljer lönen mellan toppchef och ledande kommunpolitiker
• Därför hålls politikerlönerna tillbaka
• Hela listan: Skillnaden i alla kommuner
Kommunpolitik
Företrädare för ett parti dominerar toppen när DS kartlägger kommunpolitikernas arvoden. Och flera av dem styr i mindre kommuner - ett par tjänar över 100 000 kronor.
• Hela listan.
• 75 har bättre betalt än riksdagsledamöterna.
• Anna König Jerlmyr (M) har högst arvode - så mycket får hon
Kommunpolitik
Mariestad avskedar socialchefen Karin Utbo med omedelbar verkan. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) på onsdagen. Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) säger att förtroendet är förbrukat. Karin Utbo hävdar att hon inte meddelats varför hon får sparken.
Demokrati
När revisionen riktar kritik mot verksamheten tappar det parti som har ordförandeposten i kommunstyrelsen väljarstöd. Men stödpartierna klarar sig ofta från att tappa väljare, visar statsvetaren Rasmus Broms studie.
Demokrati
Lusten till extraval är inte överraskande störst inom M, KD och SD, visar en DS-rundringning. ”Jag är jättesugen”, säger Nackas kommuntopp Mats Gerdau (M). Röster inom S och MP varnar dock för valtrötthet – hos både väljare och fotfolk.
Demokrati
Flera politiker inom Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland har inte läst en enda av handlingarna inför styrelsemötena. Det visar en intern granskning. ”Vi har brustit i det förtroende vi fått”, säger en av politikerna.
Digitalisering
Allt hårdare ton på möten får Tidaholmsstyret att införa mötesobservatörer. Men oppositionen oroar sig för hämmad debatt. Även psykologen Mattias Lundberg är skeptisk till åtgärderna mot kränkningar. ”Skärpning av alla, det räcker långt”, säger han.
Demokrati
Maktstriden inom Moderaterna i Region Blekinge ser ut att vara över. I februari uppmanades regionrådet Emma Stjernlöf av sin partigrupp att avgå, men nu är man överens om att hon ska fortsätta. ”Jag är väldigt glad att vi kommit dit där vi är nu”, säger hon till DS.
Demokrati
Minst 55 kommuner har haft fysiska fullmäktigemöten under hela pandemin. Men många ledamöter har inte kunnat vara med alls eftersom antalet begränsats och det beskrivs som ett demokratiproblem. Vissa har trots detta fått fullt arvode – medan andra inte fått något alls.
Debatt
Förtroendevalda revisorer har en viktig roll att spela i den kommunala revisionen, inte minst inom verksamhetsrevisionen. Men det är dags att ta bort ansvaret för den finansiella revisionen från dem, skriver ordföranden för kommunrevisionen i Vaxholms stad Anders Haglund.
Debatt
Under digitala nämndmöten blir det som tidigare bara uttalats mellan ”skål och vägg” offentligt – ibland medvetet, ibland omedvetet på grund en påslagen mikrofon eller webbkamera. Det är dags att visa respekt för varandra och för demokratin, skriver centerpartisterna i Region Skåne Lennart Pettersson och Annette Linander.
Debatt
Vår demokrati och yttrandefrihet ska ge ett stort utrymme för meningsskiljaktigheter och diskussioner. Men lika viktigt är det att vi också är överens om när gränsen är passerad och det demokratiska samtalet övergår till personangrepp, påhopp och hotfulla attacker, skriver SKR:s ordförande Anders Knape.
Gästkrönika
Just nu möter personalen inom äldrevård och sjukvård två stora problem: en enorm brist på skyddsutrustning och ansvariga chefer som mest är intresserade av att skylla ifrån sig. Ansvarsflykt, lögner och undvikande beteende är att leka med elden.