Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Försvarspolitik
Debattsvepet
Ekonomisk tillväxt är inte alls så skadlig för klimatet som Miljöpartiet vill få väljarna att tro, skriver företrädare för Timbro i dag. Försvarsföretagen skriver att nödvändiga investeringar stoppas av missriktade hållbarhetskriterier och bostadspolitiken kritiseras av V.
Debattsvepet
Svenskarna är dåligt förberedda på kriser, skolan ska lära ut feministiskt självförsvar och regleringar krävs för att rädda sillen på julbordet. Det är några av de åsikter som framförs i fredagens debatt.
Debattsvepet
Stärkt statlig styrning av skolan föreslås av utredare. Lärarfacken vill fasa ut aktiebolag från skolan. Resultatet av socialpolitiska insatser bör utvärderas, anser Humanas vd. Dagens debatt handlar även om tågtrafik, Nato och priset på falukorv.
Upphandling
Nytillträdde SD-kommunalrådet Christopher Jarnvall, även känd som programledare för webb-tv-programmet ”Riks”, sålde runt millennieskiftet hemliga försvarsuppgifter till ett utländskt bolag, avslöjar Norrköpings Tidningar (NT).
Debattsvepet
Klimatförändringarna och samhällets omställning är det allt överskuggande ämnet på dagens debattsidor. Men även jämställda styrelser i landets 160 kommunala energibolag, bostadsbolagens ansvar i arbetet mot diskriminering och personalflykten inom Försvaret diskuteras.
Debattsvepet
Största olikheten mellan privat och offentlig upphandling handlar om incitamenten för att spara kostnader, skriver Scanias tidigare vd Leif Östling, nu ordförande för Kommissionen för skattenytta. Andra ämnen på dagens debattsidor är den svenska Natoprocessen, beroendet av rysk gas och dansk sjukvård kontra svensk.
Debattsvepet
Luddig målstyrning i skolan måste bort, skriver skoldebattören Filippa Mannerheim. Rusta upp socialtjänsten för att besegra gängkriminalitet, anser tankesmedjan Katalys. Nato och sjukvård är andra heta ämnen på debattsidorna i dag och under helgen.
Debattsvepet
Ekerö vill bli pilotkommun för kommunal polis, partiledarna för M, SD, KD och L lägger ansvaret för kravaller på regeringen och tre professorer vill stoppa Hybrits tillverkning av fossilfritt stål. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debattsvepet
LO stormar mot hur friskolor sköter yrkesprogram på gymnasiet. Att pengar ur biståndsbudgeten ska användas till flyktingmottagande i Sverige upprör en rad biståndsorganisationer som skrivit två olika debattartiklar. Järnvägens framtid är en annan fråga som tas upp på flera debattsidor.
Debattsvepet
Svenska covidföreningen varnar för att de svårt långtidssjuka kommer att bli fler. Läkarförbundet hävdar att läkare är mer nöjda med jobbet om chefen är läkare. Övrigt i dagens debatt: kollektivtrafik, förlossningsvård och elmarknaden.
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill halvera taxan i kollektivtrafiken, Suicide Zero kräver bättre självmordsförebyggande arbete i kommunerna och Socialdemokraterna i Göteborg vill se språktester för anställda i äldreomsorgen. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Flyktingkrisen och försvarsfrågor dominerar dagens debattsidor. Andra ämnen som diskuteras är AI:s betydelse för hållbarhetsmålen, bristen på distriktsläkare och vikten av att, i skuggan av Ukrainakriget, stärka det fria ordets ställning.
Debattsvepet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre bör införas i Sverige, skriver pensionärsorganisationer. Idag publicerar också en rad svenska tidningar ett upprop till stöd för fria medier i Ukraina och Ryssland.
Arbetsvillkor
Är offentliga jobb trygga? Nej, tycker Täby. Självklart, anser Karlsborg. Kommunerna har helt olika bild av hur man skapar en stabil arbetsmarknad.
Hela listan – kommunerna där flest jobbar i offentlig sektor:
• Här dominerar regionen
• Kommunerna där en privat arbetsgivare är störst
• Här är försvaret och statliga bolag dominerande
Debattsvepet
Sluta med minutstyrning i hemtjänsten, kräver Kommunal. Vårdexpert tycker att regeringen ska skrota förslag om primärvården. Forskare beskriver renovräkningar som en tickande social bomb. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Rökfritt Sveriges vision kan bara nås med tydligare samverkan mellan kommuner och regioner, enligt M-politiker.
Transportföretagen vill att regeringen agerar för att stärka sjöfarten. Läkarförbundet och Vårdförbundet kräver en kriskommission.
Debattsvepet
Kollektivtrafiken behöver stöd för att klara effekterna av pandemin, det måste gå att betala med kontanter i sjukvården och en ny lag behövs för att hindra vuxna från att ha sex med tonåringar. Det är några av budskapen i dagens debattflöde.
Debatt
Att stärka företagens roll i totalförsvaret handlar ytterst om att bevara marknadsekonomins funktionssätt - en förutsättning för dagens livsmedels- och varuförsörjning – både i fred och skymningsläge, skriver Li Jansson, branschchef Säkerhetsföretagen, och Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.
Debatt
Karlsborgs flygplats vid Vättern är kraftigt förorenad efter Försvarsmaktens brandövningar. Dräneringen gör nu att gifter riskerar att pumpas ut i dricksvattnet. Hur är det möjligt? Försvarsmaktens uppgift är att skydda medborgarna – inte att förgifta dem.
Debatt
Som fristående organisation kan Folk och Försvar givetvis välja sina gäster. Men den tämligen vidlyftiga konferensen finansieras nästan uteslutande via offentliga medel. I det läget är det arrogant att utesluta Sveriges tredje största parti, skriver Josef Fransson (SD).
Demokrati
På torsdag röstar riksdagen om en av vår tids avgörande frågor för framtidens krig. Ska dödliga autonoma vapensystem – ibland kallade “killer robots” eller “mördarrobotar” – tillåtas i krig? Vi, i enlighet med en internationell kampanj, uppmanar riksdagsledamöterna att rösta för ett förbud.
Gästkrönika
Det fanns inga bevis för sovjetiska ubåtar på 1980- och 90-talet. Den undermåliga hanteringen av ubåtsfrågan faller tungt på Carl Bildt, en kallakrigare värdig en spionroman. Därför krävs en utredning om Bildts agerande de fyra senaste decennierna och vilka konsekvenser det har fått för Sveriges försvarspolitik, skriver Daniel Suhonen.
Kommunpolitik
Sverige ska kunna stå emot kriser, gråzonsangrepp och krig i tre månader. Kommuner och landsting föreslås jobba under civila befälhavare, skaffa bättre ledningskompetens, stärka räddningstjänsterna och sätta upp hemskyddsorganisationer.
Kommunpolitik
Det vore märkligt om vi inte kände oss oroliga över den säkerhetspolitiska utvecklingen, konstaterar Kristina Syk, styrelseledamot i Allmänna försvarsföreningen, som ser dagens rapport från Försvarsberedningen som ett stort steg framåt. Dra ert strå till stacken, fundera på om det finns frivilligorganisationer ni kan gå med i eller stödja, uppmanar hon.
Demokrati
Försvarsuppgörelsen innebär ett välkommet tillskott på 2,7 miljarder kronor, men det räcker inte. Ett av problemen är att vi har en regering som ändrar sin syn på Sveriges säkerhetspolitiska läge efter sina interna politiska behov, inte vilka hot vi faktiskt står inför.
Skola
Det är kvinnor, HBTQ+-personer, barn och resurssvaga som blir mest lidande av traditionell, patriarkal säkerhetspolitik. Med politisk vilja, mod och ansvarstagande skulle Sverige kunna ta täten i ett historiskt förändrings- och utvecklingsarbete.
Kommunpolitik
Karlshamns kommuns beslut på tisdagen att låta det ryskägda gasledningskonsortiet Nord Stream AG lagra rördelar i hamnen, trots avrådan från bland annat försvarsmakten, har väckt en diskussion om gränserna för det kommunala självstyret. Beslutet kan också strida mot kommunallagen.
Arbetsvillkor
Under konferensen Folk och försvar i Sälen talade Stefan Löfven om vikten av att hela samhället engagerar sig i säkerhetsarbetet samt nämnde en ”bred vilja att rusta upp totalförsvaret”. Att det svenska civila försvaret har grova resurs- och förmågebrister är ingen nyhet. Men det finns även utmaningar med själva den process som ska få igång förmågeutvecklingen, skriver Kristina Syk, sakkunnig civilt försvar och styrelseledamot Allmänna försvarsföreningen.
Demokrati
Donald Trump blir president i USA. Vilken blir konsekvensen för svensk försvarspolitik? Jag ser bara ett alternativ: Kraftigt höjda försvarsutgifter. Vi måste upp till 2 procent av BNP snarast. Och återinförd värnplikt är självklart. Natomedlemskap är alltjämt av vikt, men ett stärkt eget försvar kommer först. Med Trump är tjuvåkandets dagar över.
Infrastruktur
Bygg inte nytt - låt polisen, försvaret och räddningstjänsten använda befintliga kommersiella mobilnät. Upphandling via de kommersiella näten är minst lika säkert, mer kostnadseffektivt och ger bättre funktionalitet och kapacitet än om staten bygger ett separat blåljusnät, som skulle stå outnyttjat under långa perioder, skriver tre telekomföretag tillsammans med IT- och Telekomföretagen.
Hållbarhet
Grabbig jargong och förlegade föreställningar om kvinnligt och manligt finns fortfarande kvar i vårt samhälle - även inom Försvarsmakten. Myndighetens nya handbok kan hjälpa till att lyfta jämställdhetsperspektivet och därmed vässa försvaret. För i den moderna konflikten är interaktion med och förståelse för lokalbefolkningens villkor avgörande.
Gästkrönika
När Migrationsverket skyller tjugo år av dalande effektivitet på curlade 80-talister vet man att ingen i den generationen har gjort militärtjänst. Att ”ta skit” är nyttigt och danande och ett visst mått av tvång är bra.
Gästkrönika
Det påstås att återinförd värnplikt kan ha en integrerande effekt. Men det är ett påstående som bygger på spekulationer – snarare tyder viss forskning på ett motsatt scenario; att redan existerande ojämlikhet förstärks.
Gästkrönika
Förut fanns en plan som alla var en bricka i och hade en relation till. Nu har Sverige gjort sig av med den krisberedskap som genomsyrade hela samhället. Nato i all ära - men landets trygghet och säkerhet börjar i kommunerna runt om i landet.
Perspektiv
Borgerligheten vill överge alliansfriheten. Precis som i Försvarsstriden 1912-1914 är argumenten Rysslands oberäknelighet och försvarets otillräcklighet. Argumenten mot en allians skiljer sig heller inte från förr. De skulle kunna sammanfattas med att Ryssland inte är något hot, men om Sverige går med i Nato kan Putin bli farlig, skriver författaren Axel Odelberg.
Kommunpolitik
Vi måste behålla och stärka fokus på både kort- och långsiktigt arbete med utvecklingen av vår civila del av totalförsvaret. I tider av hårda påfrestningar i form av flyktingströmmar och terroristhot är detta särskilt viktigt, menar artikelförfattarna och manar till att redan i dag planera och vidta åtgärder med en bred ansats.
Demokrati
I partiledardebatten i går kväll blev Natodebatten het – oron i omvärlden petar obönhörligen upp försvarsfrågorna på agendan. Sverige måste återupprätta förtroendet för svensk försvarspolitik, skriver nu Ingebrikt Sjövik och Sophia Granswed och uppmanar partikamraterna att bifalla deras motion till M-stämman som börjar på torsdag.
Gästkrönika
En sensationellt oerfaren och svag regering har genomlevt sensationellt ovanliga situationer i riksdagspolitiken. Att regeringen sitter kvar, och att svensk ekonomi utvecklas stabilt, lyfts däremot sällan fram. Hur går det till? Löfven & co tar sig an den politiska verkligheten på precis samma sätt som kommuner och landsting länge har gjort.
Demokrati
Nästa gång ni ser på de samhällsbevakande nyheterna notera då den skriande frånvaron av väsentliga och skarpa frågor om försvars- och säkerhetspolitiken. Journalisterna bör ställa finansminister Magdalena Andersson till svars för att försvaret inte får några extra pengar i vårbudgeten samt ett skambud för resten av mandatperioden.
Gästkrönika
Vittnar turerna runt Saudi-avtalet om en återgång till den ärofulla period då Sveriges position i världen försvarades av Olof Palme? Det kan mycket väl vara så att den rödgröna regeringen har återupplivat Palmes aktivistiska hållning. Men på ett annat sätt än vad nostalgivänstern begriper. Den som vill ha framgång i politisk kamp måste vara lite listig.
Organisation
2009 varnade sakkunniga för att rekryteringen till yrkesförsvaret skulle bli problematisk. I dag kan vi konstatera att personalreformen genomfördes skyndsamt, att finansiering saknas och att verksamheten är dyr. Varför genomfördes reformen när vi redan för hundra år sedan visste att yrkesförsvar inte fungerar?
Gästkrönika
På vintern åker eliten skidor och deltar i fjällkonferenser. Den viktigaste kan kallas ”Folk utan Försvar”. Skidåkarna är bekymrade och slänger käft med varandra: Men som vanligt har de svårt att komma överens om hur de ska hantera frågan om försvaret av allt de äger är värt några öppna hjärtan.
Demokrati
Tiden är mogen att se över våra internationella försvarspolitiska samarbeten för att stärka Sveriges säkerhet. Det är nödvändigt att utveckla nya former för samarbete med Nato. Nya Moderaterna vill därför att den svenska regeringen tar initiativ till en Natostudie som ser över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap.
Demokrati
Statsminister Löfven gör svenska ubåtsjägare en stor otjänst när han tillskriver dem muskler och förmågor de inte har. Han borde inte ha sagt det han sade under presskonferensen om den främmande ubåten i Stockholms skärgård, skriver tre före detta officerare och ubåtsjägare.
Debatt
Det är många som hävdar att svensk krishantering har hamnat i bakvattnet. I polemik med försvarsminister Karin Enström och generaldirektör Helena Lindberg vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hävdar vi att den så kallade ansvarsprincipen inom krisberedskapen innehåller ett allvarligt systemfel.