Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Förstatligande av skolan
Debattsvepet
Stärkt statlig styrning av skolan föreslås av utredare. Lärarfacken vill fasa ut aktiebolag från skolan. Resultatet av socialpolitiska insatser bör utvärderas, anser Humanas vd. Dagens debatt handlar även om tågtrafik, Nato och priset på falukorv.
Debattsvepet
Skolan och stöd till personer med npf-diagnoser tas upp i flera debattartiklar i dag: Lärarfacken listar ödesfrågorna för den nya skolministern och 43 skolchefer ber om bättre styrning. Socialstyrelsen presenterar nya riktlinjer för vård vid autism och adhd.
Debatt
En ny rapport visar hur lärarna har påverkats sedan kommunaliseringen: sämre arbetsmiljö, mindre inflytande över den egna yrkesutövningen och fler arbetsuppgifter som inte hör till uppdraget. Nu krävs ett helhetsgrepp för att förändra skolan, skriver Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Debatt
Sex av tio skolledare har mindre pengar att bedriva verksamhet för än förra året. Sveriges kommuner klarar inte av att finansiera skolväsendet och garantera likvärdigheten. Därför måste staten ta över ansvaret, skriver Lärarförbundet Skolledare.
Debatt
Sveriges Kommuner och Regioner vill ställa fem frågor till utredningen om ett statligt huvudmannaskap för skolan. Vi vill med anledning av dessa passa på att skicka med tre följdfrågor, replikerar Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Debattsvepet
Vad händer om besluten om skolan flyttas längre bort från dem som berörs? frågar sig Mats Gerdau (M) och Kenneth Handberg (S). Andra debattämnen: upphandling, elförsörjning och minkfarmer.
Debatt
När varje enskild kommun bestämmer hur mycket resurser som ska läggas på utbildning kommer resurserna ofrånkomligen att variera. Ett likvärdigt och jämlikt skolväsende kräver ett nationellt grepp, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debattsvepet
Kommunalrådet Axel Darvik i Göteborg vill reformera friskolesystemet. Civilminister Lena Micko (S) vill främja idéburen välfärd. Dagens debatt handlar också om bostadsbyggande, klimatet, integration och förstatligande av skolan.
Debattsvepet
Den ekonomiska tryggheten för de människor som behöver den mest måste stärkas, skriver socialförsäkringsministern. Höj de personliga assistenternas lön uppmanar DHR. Fattigdomen som kan vara dubbelt så stor som de officiella siffrorna visar, skriver Sveriges Stadsmissioner. Andra ämnen i dagens debattsvep är bland annat utsatta områden, skolan och kossornas påverkan på klimatet.
Debattsvepet
Matens roll måste lyftas i utredningen om en ny äldreomsorgslag, anser Livsmedelsakademin. SKR lyfter brister i den pågående utredningen om skolans huvudmannaskap, och Ebba Busch skriver om hur KD vill jobba med äldreomsorgsfrågor. Skuldsättning och oro bland npf-föräldrar är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debatt
Det kommunala huvudmannaskapet har haft 30 år på sig att leverera en likvärdig och kompensatorisk skola. Utvecklingen har snarare gått åt andra hållet, slutreplikerar Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Debattsvepet
Det finns en risk att S lämnar ute frågan om gängbrottslighet och kriminalitet, skriver ett kommunalråd som känner oro inför höstens partikongress. Lärarnas Riksförbund vill ha en tydlig statlig finansiering, dimensionering och styrning av skolan. Regionråd vill att staten satsar på de regionala järnvägar, som saknar elektrifiering. Det och mycket annat i dagens Debattsvepet.
Debatt
Väljer Liberalerna att helt eller delvis blunda för nuvarande underfinansiering av skolan så är de på fel spår. I kommunerna är det inte sällan liberala politiker som medverkar till besparingar och nedskärningar. Här har Haddad en rejäl hemläxa att göra i sitt eget parti, slutreplikerar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Liberalerna välkomnar att Lärarförbundet som sista förbund inom skola i princip anslutit sig till vårt krav om statligt ansvar för skolan. Men det räcker inte att kräva ökat statligt finansiellt ansvar och fler öronmärkta statsbidrag, replikerar Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad (L).
Skola
SKR går till motangrepp mot vad man ser som ogenomtänkta krav på förstatligande av kommunala verksamheter. I den senaste ekonomirapporten tar organisationen upp obelysta risker kring ekonomi, demokrati och vad som skulle kunna bli en statlig ”monstermyndighet”.
Debatt
Bristen på legitimerade lärare är stor samtidigt som kommunernas ekonomiska situation till följd av coronapandemin är tuffare än någonsin. Det är en katastrofal kombination. Det skriver Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén som uppmanar landets politiker att prioritera skolan, sätta rätt frågor i fokus och inte låta partipolitiskt käbbel gå före skolans bästa.
Gästkrönika
De riktade statsbidragen som är ett typexempel på hur staten vill detaljstyra verksamhet som kommunerna ansvarar för. Bidragen har vuxit över tid, trots att statens lösningar ibland är skrivbordskonstruktioner, skapade lite för långt ifrån den brokiga verkligheten.
Gästkrönika
Vill Socialdemokraterna att det politiska samtalet ska handla om något annat än migrationsfrågor finns det bara ett sätt. Partiet måste leverera välfärdsreformer som skapar större känslor än migrationen, skriver Daniel Suhonen som lanserar ett program för valseger i september.
Skola
I en undersökning som Lärarnas Riksförbund har låtit göra svarade 81 procent av de tillfrågade lärarna att staten har bäst förutsättningar att vara huvudman för skolan. Det är heller inte utan goda skäl som lärarna vill ha staten som huvudman igen, skriver Adam Frändelid (V).
Demokrati
Det är bra att Moderaterna vill ha nolltolerans mot dåliga skolor. Men bättre vore att partiet inser problemen med dagens skolsystem och istället satsar på att från början se till att dåliga skolor inte uppstår. Det är dags att partiet erkänner behovet av statlig styrning och finansiering av skolan. Men en sådan reform kräver politiskt mod, skriver Åsa Fahlén inför partiets Sverigemöte som börjar i dag.
Skola
Det finns så mycket kraft och kvalitet i skolorna som inte får fortsätta kvävas av den statliga kontroll- och regelstyrning som tyvärr vuxit sig så stark. Beslutsfattande politiker på riksnivå har i sin iver att uppnå resultat sakta men säkert slitit själen ur läraryrket.
Perspektiv
Pressen mot Sveriges 290 kommuner ökar. Kommunsammanslagningar och en vilja att begränsa den kommunala självstyrelsen kommer allt oftare upp i politiken. Gissur Erlingsson, docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet, är först ut i DS nya serie Perspektiv.
Play
Har lokala politiker straffat ut sig från skolan och vården? Allt fler rikspolitiker vill förstatliga verksamheter i kommuner och landsting. Blir det ojämlikt när lokala politiker bestämmer? Anders Knape (M), ordförande i SKL, intervjuas av Magnus Wrede, journalist på DS.
Play
Eleverna har mindre kunskap – så varför ska lärarna ha högre lön? Ger dåliga löner dåliga lärare? Skulle bättre löner ge bättre lärare? Eller ska resultatet komma först och lönehöjningarna sen?Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, intervjuas av Johan Delby, journalist Dagens Samhälle..