Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Förskola
Kommunal ekonomi
Trots att grundaffären i form av hyresintäkter och driftsöverskott stärkts under 2022 faller resultatet för samhällsfastighetsjätten SBB till en förlust på 10,5 miljarder kronor. Bland annat minskat värde på fastighetsportföljen ligger bakom.
Debattsvepet
Just som regeringens elstöd börjar betalas ut hävdar Sydsvenska Handelskammaren idag att stödet är olagligt. På annat håll påpekar statvetare att det är naturligt att generaldirektörer byts ut och Centerpartiets nya inriktning stakas ut.
Kompetensförsörjning
Det råder motsatsen till en babyboom i Sverige. Nu gör de minskade barnkullarna att kommuner måste anpassa förskoleverksamheten, samtidigt som man måste vara redo för att det kan vända. ”Viktigt att inte förhasta sig”, säger Tina Persson, förskolechef i Eskilstuna.
Demokrati
”Drag queen story hour” i Kalmar väckte lokal sverigedemokratisk vrede och en debatt om politikens och kulturens roller.
Nu ska SD i Kalmar kartlägga vad förskolor och bibliotek lägger pengar på – för att kontrollera att böcker och annat inte är vad partiets Jonathan Sager beskriver som ”opassande”.
Skola
Förskolebarnen blir färre och färre. Efter att ha planerat expansion tvingas tillväxtkommuner nu brottas med det ovana problemet att avveckla avdelningar i förskolan.
• Hela listan: Så många färre är förskolebarnen i din kommun
Skola
Järfälla har landets största barngrupper i förskolan. Men ansvariga politiker ifrågasätter gruppstorlekens betydelse. ”Det är ett väldigt trubbigt mått på kvalitet”, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Skola
Regeringen slopar kravet på att kommuner ska försöka minska barngrupperna i förskolan för att få statsbidrag. ”Bort i tok”, rasar Kommunal och kräver lagstiftning. Men Linköping, som har landets minsta barngrupper, tänker inte ge upp sin satsning.
• 7,4 eller 20 barn – så stora är skillnaderna
• Hela listan: Barngrupperna i 290 kommuner
• Utvecklingen i din kommun över tid
Debattsvepet
Enligt en rapport från Svenska barnmorskeförbundet och fackförbundet SRAT är många barnmorskor missnöjda med arbetsförhållandena. Annars handlar dagens Debattsvep mycket om ett eventuellt svenskt Nataomedlemskap.
Debatt
Det är bra att Branschförbundet för fristående förskolor och vi är överens om att det nu krävs en samlad genomlysning av förskolan i dess många olika former, skriver de två professorerna i sin slutreplik.
Debattsvepet
Socialtjänsten måste få göra insatser för barn även om föräldrarna inte vill, anser Stockholms socialborgarråd. Kristdemokraterna vill genomföra århundradets vårdreform. Övrigt i debatten: personalflykt från vården, skogspolitik och ordningsregler i skolan.
Debatt
En förskola för alla har ersatts av parallella förskolesystem med många privata aktörer. Det krävs en översyn av hela detta område, dess aktörer, innehåll och kvalitet, skriver professorerna Ingrid Pramling Samuelsson och Ingegerd Tallberg Broman.
Skola
För att klara personalbristen vill Lindesberg och Mörbylånga att så många som möjligt håller barnen hemma från förskolan i en månad. I gengäld får föräldrarna reducerad avgift. I Mörbylånga gäller erbjudandet även den som vabbar.
Arbetsvillkor
I Östersund stängs nu en förskola för alla barn vars föräldrar inte har samhällsviktiga arbeten. Personalbrist kan tvinga fler förskolor att minimera verksamheten och kommunen överväger avgiftslättnader.
Debattsvepet
Pop-up-stationer för vaccination visar att mycket går att göra utanför sjukhusen, anser regionråd i Skåne. Forskare varnar för att vården missar demenssjuka. Dagens debatt handlar också om hederskultur i förskolan, arbetsmiljön i vården och att rankningen av bästa skolkommun läggs ner.
Integration & segregation
Förskolepersonal som nyanställs i Botkyrka måste numera klara ett språktest. ”Barn som inte har svenskan med sig hemifrån måste kompenseras”, säger utbildningsnämndens ordförande.
Hållbarhet
Solcellerna är snart på plats på förskolans tak. Mariestad fortsätter sitt klimatarbete – nu genom att testa hur vätgas kan värma fastigheter. Och med ett försök att inspirera barnen att tänka fossilfritt. ”Den här satsningen är för barnens framtid”, säger Harald Bouma, miljösamordnare.
Debatt
Bristerna i likvärdighet, kompetensförsörjning och personaltäthet i förskolan lägger hinder i vägen för att införa ett obligatorium för femåringar. Vi uppmanar därför regeringen att inte gå vidare med förslaget, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debattsvepet
En ny rapport visar att Stockholmsmodellen med kommunalt anlitade ordningsvakter som komplement till polisen fungerar, skriver Anna König Jerlemyr (M) och Erik Slottner (KD). Debattsvepet handlar också om ISK, språkförskolor, antisemitism och mäns våld mot kvinnor.
Debattsvepet
Hotande elbrist i landet är ett av fredagens heta debattämnen då Svenska Kraftnät ser behov av stora investeringar. Även Waldorfskolor, extremism bland friskolors huvudmän och äldreomsorgens resurser och kvalitet debatteras.
Debattsvepet
Om skolsegregationen ska brytas behöver skolvalet behållas konstaterar professorer i nationalekonomi. Gör det olagligt för vuxna gängkriminella att umgås med barn och unga, föreslår Jan Jönsson (L). Lärarförbundet pekar på förskollärarnas vikt för samhället och en arbetsgrupp i Läkaresällskapet presenterar förslag för att minska psykisk ohälsa hos unga.
Kompetensförsörjning
Språkkrav för jobb i omsorgen diskuteras på många håll i landet. I Botkyrka erbjuds den som inte klarar språktestet en kurs – i Sölvesborg blir det oftast tvärstopp. ”Det är inte vårt uppdrag”, säger Robert Lidén (SD), om språkutbildning.
Debatt
För att säkra kvaliteten i förskolan behövs en omstart som innebär att kompetensförsörjningen säkras, arbetsvillkoren görs hållbara och finansieringen uthållig. Ett viktigt och första steg vore en genomgripande utredning som har mandat att föreslå åtgärder, skriver riksdagsledamoten Noria Manouchi (M) och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Skola
Åre, Laxå och Ödeshög är de nya barnkommunerna. Medan tillväxten bland de yngsta tvärnitat i större städer ökar antalet barn snabbt på helt andra håll. Dagens Samhälles granskning visar hur ökningen av barn ger kommunerna plus i förskoleekonomin.
Debatt
Kraven på lärarna måste minska under pandemin. Därför har Lärarförbundet skickat en skrivelse till regeringen med krav på åtgärder för att minska den oerhörda arbetsbelastning som i dag är lärares vardag. Bland annat bör det blir möjligt att avstå från att sätta betyg i årskurs 6 till 8 och kravet på att genomföra utvecklingssamtal bör tas bort, skriver förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Gästkrönika
Dokusåpan Våra barns hemliga liv, som sänds i SVT tar realityformatet till förskolan. De medverkande barnen exponeras på ett sätt som vittnar om en vuxenvärld utan spärrar. Det ändras inte av att det uppenbarligen finns en ansats både hos SVT och hos medverkande psykologer att folkbilda kring barnpsykologi.
Kommunal ekonomi
Nya, mindre kända skolkoncerner växer sig allt större genom snabba affärer, partnerskap med byggbolag och offensiva framtidsmål. Dagens Samhälle har granskat fyra nya storspelare vars värden växer snabbt – parallellt med fruktan för skolpolitiska förslag som kan rasera förutsättningarna.
Hållbarhet
Nu är bygget av Sveriges första (nästan) fossilfria förskola i gång. Upphandlingen var en stor utmaning, men lärdomarna kommer att minska Göteborgs fossila avtryck. Projektledaren ger sina bästa tips för klimatsmart byggupphandling.
Debatt
Det behöver bli ett slut på den ordning där nya uppdrag läggs på förskolan, utan konsekvensutredningar eller tillskott av nödvändiga resurser. Tillsätt en förskoleutredning som får i uppdrag att göra en grundläggande genomgång av förskolans önskvärda och faktiska förutsättningar. Det skriver fyra forskare som representerar ett 50-tal lärarutbildare och forskare vid övriga lärosäten.
Debatt
Sverigedemokraterna säger tydligt nej till förslagen om obligatorisk förskola för alla barn från tre eller fyra års ålder. I stället föreslår vi obligatorisk förskola från tre års ålder för barn som växer upp i utsatta områden och har två utländska föräldrar, skriver riksdagsledamoten Michael Rubbestad (SD).
Debatt
Majoriteten i Botkyrka kommun har beslutat att införa språkkrav på nyanställda inom vård- och omsorg samt förskoleverksamhet. Men ännu saknas svar på hur detta ska ske och vad som händer med dem som inte klarar av språkutbildningen, skriver oppositionsrådet Stina Lundgren (M).
Debatt
Trots att covid-19 har kraschat den svenska ekonomin behövs 560 äldreboenden och 1400 nya förskolor och skolor fram till 2026. Prioritera inte ned de unga och äldre som en kortsiktig besparingsåtgärd, det kommer att stå samhället dyrt på sikt, skriver Nils Styf, vd för samhällsfastighetsbolaget Hemsö.
Demokrati
Nu är listan över de mest samhällsviktiga verksamheterna klar. Personer som arbetar där kan ha rätt till barnomsorg om skolor och fritis stängs.
Obs! Listan publicerades i mars 2020 och gäller rätt till barnomsorg. Den 20 januari 2022 presenterade MSB en ny lista över personal i nyckelfunktioner som kan undantas från karantänsregler. Se länkad artikel längre ner
Debatt
Nyheter om misstänkta pedofiler i förskolemiljön är alltid smärtsamma. Denna gång gäller det en långvarigt anställd, men de flesta konstaterade övergreppen har utförts av tillfälliga praktikanter eller vikarier, vilket ställer krav på introduktionsrutiner, snarare än hur man går på toaletten, skriver Christian Eidevald, docent i förskoledidaktik.
Debatt
”Blöjdomen” riskerar att leda till sänkt kvalitet i barnomsorgen. Situationen kan bli särskilt katastrofal för fristående förskolor. Kommunerna måste nu fatta beslut om att öka bidraget till förskolorna med den merkostnad som blöjorna innebär, skriver Mimmi von Troll, vd FSO.
Debatt
Vi vill se en mångfald av aktörer i förskolan, både vad gäller storlek och driftsform. Men genom nya pålagor i form av ökade krav och avgifter riskerar de minsta aktörerna att svältas ut samtidigt som det blir svårare för nya aktörer att starta, skriver branschförbundet för fristående förskolor Sefif:s ordförande Elisabeth Thorburn.
Debatt
Antalet barn i landets förskolor ökar snabbare än det utbildas förskollärare och barnskötare. Men många som saknar fullständig barnskötarutbildning har både lång erfarenhet och är långt ifrån outbildade. Det behöver vi ta tillvara och bygga vidare på. Medarbetarnas kompetens är den enskilt viktigaste faktorn för förskolans kvalitet, skriver SKL och Kommunal ihop.
Gästkrönika
Föräldrarnas individuella frihet ställs nu mot barnets dito i diskussionerna om obligatorisk språkförskola. Det är ett område som hade behövt fler nyanser, men i ljuset av den sociala krutdurk som växer i våra utsatta områden blir utrymmet för nyanserad politik litet.
Debatt
Politiska beslut måste vara långsiktiga och hållbara. Att investera i utbildning är lönsamt på sikt och bör prioriteras framför skattesänkningar för de rikaste och stora satsningar på militären, skriver Feministiskt initiativ:s Farida al-Abani, Annika Nylén och Karin Stubbergaard.
Debatt
Sverigedemokraterna satsar en extra miljard på förskolan i vår kommande budget för att minska barngrupperna. Målsättningen är ett tak på max fem barn per anställd. Förskolemiljarden kan även användas till att förbättra arbetsmiljön för de anställda.
Debatt
Vi har fått nog av att våra kollegor effektiviseras bort och går sönder. Föräldrar har fått nog av att se barn bli sjuka av förskolan och skolan, skriver företrädare för Lärarupproret, Skolledarupproret och SYV-upproret, som gått samman för att genomföra skolmarschen i oktober.
Debatt
Skola och förskola ska arbeta utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Men i såväl nationell digitaliseringsstrategi som i många andra statliga reformer saknas riskbedömningar. Barndomen går inte i repris. Barnverket kräver därför att detta systemfel åtgärdas genom en barnskyddslag.
Debatt
Kommuner, gör inte om samma misstag med fritidshemmen som med förskolan genom att enbart tillsvidareanställa lärare med legitimation. Ta i stället vara på den yrkesutbildade personal som redan arbetar inom fritidsverksamheten, manar Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och utredare Kerstin Mikaelsson.
Debatt
Vi vill rikta uppmärksamhet mot våra yngsta medborgare, de drygt 500 000 barn som är inskrivna i förskolan och de förutsättningar som råder för att stödja alla barns lek, utveckling och lärande inom ramen för utbildning, undervisning och en trygg omsorg, skriver 51 forskare och programansvariga vid 18 lärosäten, två fackförbundsordföranden och en vd i ett gemensamt upprop.
Gästkrönika
När digitala verktyg om några veckor blir obligatoriska i förskolan kan vi räkna med att svenska barn kommer att stirra i skärmar mer än vad Världshälsoorganisationen rekommenderar. Och tro inte annat än att skärmarna kommer få samma funktion där som hemma: avlastare, konfliktlösare, avskärmare.
Debatt
Vi kämpar i en verksamhet som i snabb takt dräneras på utbildad personal och legitimerade förskollärare. Det är dags att medge att HÖK18 är ett riktigt uselt, intetsägande avtal och ett slag i luften, skriver företrädare för Förskoleupproret.
Debatt
Våra medlemmar går sönder på grund av att de har för mycket att göra på jobbet. Det nya läraravtalet fungerar inte och vi kan inte vänta med att agera, skriver 27 ordföranden och 10 huvudskyddsombud för flera av Lärarförbundets lokalavdelningar.
Debatt
Trots att förskolan är en central del av utbildningssystemet prioriterar politikerna inte den på det sättet som de borde, skriver Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet, och flera professorer i pedagogik på Förskolans dag.
Debatt
Runtom i landet ökas barngruppernas storlek för att täcka upp för bristen på utbildade pedagoger. Och för att lösa personalbristen skapas titlar och benämningar som döljer det faktum att de anställda saknar rätt utbildning.
Debatt
Vårt enda existensberättigande som småbarnsföräldrar kan inte vara att vi ska vara en kugge i ett gigantiskt maskineri där man kramar ut mesta möjliga skattekrona av oss, tills vi stupar. Vi har bara ett liv och det går inte i repris, skriver Madeleine Lidman, Hemmaföräldrars nätverk.
Debatt
Bortskurna tumörer, bristande kontroller och allvarliga djurskyddsproblem är historien bakom det omskrivna polska köttet som bland annat serverats i några av Stockholms skolor. Faktum är att skandaler av detta slag skulle kunna undvikas genom en mer ansvarstagande upphandling.
Debatt
En förskola är inte en produktionslina, där man stoppar in ettåringar i ena änden och får ut kunniga femåringar i den andra, skriver FSO Fria förskolor, som ser en fördjupad förskolekris i Göteborg, som ett resultat av nya resursfördelningsmodeller.
Debatt
Motståndet mot förslagen i utredningen för ett snabbare bostadsbyggande är märkligt. I grunden handlar de om att skapa goda boendemiljöer och om att ge plats för förskolor där det byggs nya bostäder. Goda bostadsområden behöver planeras omsorgsfullt för att fungera.
Sjukvård
Stockholms läns landsting har under två år bedrivit försöksverksamhet med allergikonsulenter inom barnsjukvården. Försöket visar att konsulenternas arbete har tillfört ett stort värde till allergisjukvården. Det är något som fler landsting bör ta efter.